Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
mcagri
17 yıl önce - Cum 03 Mar 2006, 00:53
Hatay - Erzin


Erzin'i Tanıyalım
     
Hatay İlinin kuzeyindeki Amanos (Gavur) dağlarının Akdeniz’e bakan batı eteğinde yer alan ilçemiz Osmaniye İl Merkezine 23, Dörtyol İlçesine 15 ve İskenderun İlçesine 45 km mesafede olup; E-5 karayolu, Toprakkale-İskenderun demiryolu ve yine Toprakkale-İskenderun TEM otoyolunun kesiştiği istasyonumuzdan, baharda portakal çiçeği kokularıyla bezenmiş eşine az rastlanan güzellikte bir bulvarla 7 km’lik yolu kat ederek rüya gibi bir yolculukla şehre ulaşılır.

İlçe merkezimizin 25.879 olan nüfusu köylerimizle birlikte toplam 33.988 (2000 yılı genel nüfus sayımına göre) olup, turizmin canlandırdığı yaz aylarında 40.000’i geçmektedir.

Sırtı Amanos dağlarına dayanıp ayakları Akdeniz’e doğru uzanan şehrimizin 298 km2 yüzölçümüne karşılık merkezde rakımı 165 m’dir.

Adliye hariç diğer resmi kurumlarla birlikte kaymakamlık ve belediye şehir merkezindeki aynı binada 9 köy ve 10 mahalleye 120 işçi, 44 memur ve 1 Avukat olmak üzere 165 personelle hizmet sunar.

Kışın ılık ve yağışlı bir iklime sahip olan ilçemizde yaz gelince sıcaklık ve nem oranının artması halkımızın denize ve yaylaya gitme sebebidir. Denizimizin eşsiz kumsalı ve güneşi, yaylamızın olağanüstü güzellikleri ve ferahlatan çam havası çevre yerleşim birimlerindeki insanları da cezbeder.

Ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı olan Erzin; şeffaf ve demokratik yönetimiyle ve kendi kısıtlı imkanlarıyla geleceğin turizm cenneti olmaya namzet Türkiye ve dünyanın keşfedilmeyi bekleyen yegane yerleşim birimidir.

Tarihçesi
   
Erzin'in 1473 Otlukbeli Savaşından sonra çoğunluğu Akkoyunlulardan oluşan Türkmen boylarının, İssos ovasının kuzeyindeki bol otlak ve sulak bir alan olan Karahüyük yöresine göçleri ve zamanla bazılarının şimdiki Yoncadüzü ve Gökdere arasındaki "Akdam", bazılarının da Erzin in batısındaki "Şeyhin Ocağı" bölgelerine gelerek buraları yurt edinmeleri sonrasında kurulduğu ve adının da Orta Asya da bulunan Tannu (Tanrı) dağları civarındaki (Tannu Ola) Erzin şehrinin isminden geldiği sanılmaktadır.
Yanlız Türkmenlerin, Karahüyükten 1695-1700 yıllarında buraya gelmeden önce Selçuklular ve Memluklular zamanında bazı Türk boylarınında (Özerler, Tebüklüler-Tıbıklar, Pındıklar) bölgeye geldikleri tahmin ediliyor.

1903 yılında Mutasarrufluk olan Erzin 1906 yılında Bucak haline dönüştürülmüş, 11/07/1930 tarihinde de Adana dan ayrılarak Hatay iline bağlanmıştır.

1.Dünya Savaşından sonra Erzin, Fransızlar ve Ermenilerin işgaline uğramış ve 4 yıl kadar bunların istilasına maruz kaldıktan sonra 8 Ocak 1922 de bağımsızlığına kavuşmuştur.

1987 yılında İlçe statüsüne kavuşan Erzin hızla büyümekte ve gelişmekte olup geçmiş tarihiyle her zaman gurur duymuştur.

İssos Şehri
   
Gülleri almış bir koku İssos adına,
Çiçekleri mor bağlamış çimenlerinde,
Bu günlerde topraklar yağışsız kurşuni,
Ağıtlarımız da buz tenli diyar gizleri.

İssos, binlerce yıldan beri değişik söylencelere tanıklık etmiş olup, Akdenizin doğu kesiminde ve dolayısıyla Erzin sınırları içerisinde yer alır. Şehrin sahipsiz kalıntılarına Erzin'e 7 km mesafedeki İstasyon Mevkiinde rastlamak mümkündür.

Mezopotamya'yı Yunan kültürüne, Anadoluyu İslam Ülkelerine bağlayan merkez konumundaki İssos ; Bizans, Geç Hitit, Selaukos, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Bölgesel olarak çok önemli bir konuma sahip olmasına rağmen günümüzde işlevsiz günlerini yaşıyor, hem de sessizce.

Oluşumu itibariyle mimari özelliği, kendinden sonraki zamanlara öncülük eden bir özelliğe sahip olan İssos kalıntılarının içinde 1-2 km. uzunluğunda, yüksekliği ise yer yer 7-8 m olan ve hala ayakta kalmayı başaran su kanalları bulunuyor. Akdeniz'e Cenevizli gemicilere Amanosların eteklerinden su iletme projesinin ürünüdür, bu su kanalı.

Büyük İskender'in zaferleriyle sonuçlanan M.Ö 333 yılında Pers kralı III. Darius'la yaptığı büyük bir savaşa sahne olan bölge asıl altın çağını Roma döneminde yaşamış ve bu zamandaki imar faaliyetleriyle yeni bir kimlik kazanmıştır.

Ayakta kalmaya çalışan kalıntıların önemli bir kısmı metrelerce toprak altında kalmış ve ciddi bir kazı çalışmasını bekler duruma gelmiş fakat arazinin volkanik yapısı, deprem ve denizden esen rüzgarlarla gelen kumlar gibi doğal zararların yanı sıra bu değerli kalıntılara esas büyük darbeleri içinden geçen yollar ve çevre yerleşim birimleri vermiş, her ne kadar bölge sit alanı olarak ilan edilse de yağmalar önlenememiştir. Tiyatrosu, spor kompleksi, sütunlu caddeleri, hamamı, tapınakları, su sarnıçları, mezarlıkları ve sahildeki iskelesi kaderine terkedilmişliğin hüznünü yaşamakta günümüzde.

Süregelen yaşamda, anıların gerisine düşerek, bizi sınırlayan doğa içinde tarihe ve sanata karşı tavrımızın farkında değiliz aslında. Gelmek istediğimiz uygarlık düzeyinin tüm gelişim hallerini düşündüğümüzde ileri doğru işleyecek olan bilincimizi geçmişle bütünleştiremeyip günü birlik yaşıyor ve algılamakta zorlandığımız zamanın ilerleyen sürecine tanık oluyoruz.

İssos da şimdi geçmişten gelen el'in sanat imgesi, taşların mekan örgüsü esmerleşti, toprakta da açmaz oldu güller...

Deniz - Burnaz Plajı      

İlçemize 22 km. mesafedeki Burnaz  Plajımız , sadece Erzin'e  değil yakın çevredeki pek çok yerleşim birimindeki insanımıza  şu an için günübirlik olarak hizmet verilmeye başlanmıştır.

Sahilimiz 6 km. uzunluğunda ve 1 km. genişliğinde eşine az rastlanır bir kumsal alana sahiptir.

Sahil kenarımızda bulunan 412.320 m2 lik alanın Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralayarak kamping Alanı olarak ve günübirlik turizm alanı olarak halkımızın hizmetine sunulması için imar çalışmaları tamamlanmıştır.    

Burnaz Plajı Kamping Alanı olarak 2006 Yılı sezonunda hizmete açılması için çalışmalar süratle devam etmektedir.

Karıncalı Yaylası      

Amanos ( Gavur ) dağının zirvelerinden olan ve yaklaşık 2000 m. yükseklikte ki uzaktan bakıldığında çıplak gibi görünen ve gerçekte otsu bitkilerle kaplı tepe “Keldaz”olarak bilinir.Zirveden 100 – 150 m. inildiğinde dağ eteklerine kadar uzanan çoğunluğu çam olmak üzere,gürgen,sedir,mezdeki,ladin ve ardıçla kaplı ve benzersiz güzellikleri ile eşsiz bir bitki örtüsünün bulunduğu ve çok çeşitli canlıların yaşadığı gür ormanlık alan bizi karşılar.

500 m. aşağıda ise yaylalarımız, Küçük ve Büyük Karıncalı düzlükleri yer almaktadır.450 civarında konutun olduğu bu yaylalarımız sıcak yaz aylarında halkımızın en çok rağbet ettiği yerlerin başında gelmektedir.

Şifalı Sular      

İçmeler Kaplıcası

İlçenin 3 km doğusunda yer alan Erzin içmeleri özellikle yaz aylarında iç turizme hitap eder.

150 yatak kapasiteli Belediye Moteli ile şahıslara ait pansiyonlar artan talebi karşılamakta güçlük çekmektedir.

Çevre,maki ve meşe-çam karışık bir orman örtüsü ile kaplıdır.

Sıcaklığı 24 derece, pH sı 6,7 olan Erzin İçme Suları bikarbonatlı, sülfatlı, magnezyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli ve bromürlü bir bileşime sahiptir.İçme kürlerine elverişli olan bu sular sindirim sistemi hastalıkları,böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları ve metabolizma bozukluklarına olumlu etki yapar.

Kaplıca ve içme sularımızın sağlık etkinliklerinin (olumlu etki yaptıkları hastalıkların) İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığınca (Çekmece-Nükleer Araştırma Enstitüsü) ile işbirli içinde yapılamktadır.

Yılın 12 ayı hizmet veren Belediye Motelimizdeki mükemmel ortam tatile gelen tüm turistlerin beğenisini kazanmış ve yeni misafirlerini ağırlayacak olmanın heyecanını hiç bir zaman kaybetmemiştir.

Ilıca Kaplıcası

2,5 km daha doğuya, doyumsuz manzaralar ve mesire yerleri eşliğinde gidildiğinde kaplıcalara (ılıca ya) ulaşılır.Özellikle romatizmal rahatsızlıkların tedavisi için rağbet edilen merkezde aynı zamanda içmelerde bulunan şifalı suyun bir diğer gözü de mevcuttur.Henüz vasıflı tesislere kavuşamamış olan ılıcamızda pansiyonlar faaliyet göstermekte olup,girişimci yatırımcıları beklemekteyiz.


Kaynak: Erzin Belediyesi Web Sitesi www.erzin-bld.gov.tr


mcagri
17 yıl önce - Cum 03 Mar 2006, 01:08

Gelelim gerek bir çok önemli yeri içermemesi gerek kış mevsiminin renkleri ortaya çıkarmaması nedeniyle  Erzinimizi çok da iyi yansıtmayan fotoğraflara;
(fotoğraflar ben ve kardeşim ünal111 tarafından çekilmiştir.)


İçmeler bölgesinden Erzin, (şimdilik bu kadar, daha net bir havada daha güzel bir zoom değeriyle çekmek üzere)

 

(+)


Ilıca

 

(+)


 

(+)


Ilıca'dan Erzin'e dönerken

 

(+)


Portakal Bahçeleri

 

(+)


 

(+)


 

(+)




(+)


Ilıca'da çok yaklaşmamıza rağmen kaygan zeminden dolayı ulaşamadığımız harika içme suyu kaynağını, tarihteki Büyük İskender-Darius kapışmasının gerçekleştiği İssos kentine ait harabeleri, yaylaları, köyleri, Burnaz'ı, Tatlısu'yu, Leçe'yi ve diğerlerini bir dahaki memleket seferinde fotoğraflamak üzere, şimdilik bu kadar.


alikemal@
17 yıl önce - Cmt 04 Mar 2006, 00:12

Burası harika biryerdir, Hatay'a yaptığımız kültür turu sırasında gezmiştik; bu kadar yeşil, doğanın içiçe olduğu, modern bir ilçeye daha rastlamadım. Biz gittiğimizde narenciye mevsimi değildi ama ülkenin narenciye ihtiyacının yüzde 30 kadarını bu ilçe karşılıyormuş tek başına. Genel olarak Hatay çok ilginç ve güzel bir şehir.

mcagri
16 yıl önce - Pts 28 Ağu 2006, 15:57
Erzin Yaylaları




(+)



 

(+)



 

(+)


 

(+)


 

(+)



 

(+)


mcagri
16 yıl önce - Pts 30 Ekm 2006, 14:18



(+)



 

(+)



 

(+)



 

(+)




sayfa 1
ANA SAYFA -> Diğer Şehirler