1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
Siyasetçilerimiz Mal Varlığı Bildiriminde Bulunmalı mı? |
Kesinlikle Bulunmalı! |

|
86.0% |
[43] |
Hayır Bulunmamalı! |

|
2.0% |
[1] |
Banane Başkasının Malından Mülkünden ! |

|
12.0% |
[6] |
|
Toplam Oy : 50 |
|
 |
atyilmaz
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 19:51
Siyasetçiler Mal Varlığı Bildirimi Yapmalı mı?
İki haftadır kamuoyunu ilgilendiren en önemli konulardan biri “Mal Varlığı” tartışmaları, pek çok şey yazılıyor çiziliyor Peki Wowturkey ‘dekiler ne düşünüyor. Meclisteki milletvekilleri ve etrafındaki bürokratlar mal bildiriminde bulunmalılar mı? Avrupa’da bunun çok değişik örnekleri bulunuyor. İngiltere’de politikacılar her sene mal bildiriminde bulunurken, Almanya’da bu uygulama yapılmıyor. Onun yerine bu ülkede aktif siyaset yapanların iş dünyasından ellerini çekmeleri isteniyor. Peki ülkemizde ne yapılmalı? Ankete katılalım, görüşlerimizi isim ve parti vermeden açıklayalım. Bakalım çoğunluk ne düşünüyor?
|
 |
atyilmaz
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 19:51
İlk olarak ben yazmak istedim. Kısa bir şekilde görüşlerimi belirteceğim. Yolsuzluk, yıllardır her seçim döneminde en önemli seçim malzemelerinin başında gelmektedir. Herkes birbiri hakkında doğru ya da yanlış bu tür suçlamalarda bulunmaktadır. Durumun bu şekilde tekrarlanıp durması, insanı bir süre sonra çileden çıkarmaya yetiyor. Bu yüzden ben diyorum ki; madem bu adamlar yolsuzlukla mücadele için başa geliyorlar. O halde her sene açıklasınlar mal varlıklarını, bizde bilelim böylece yukarda esen rüzgara teslim mi oluyorlar yoksa, ona karşı mı duruyorlar….
|
 |
Taha
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 20:25
Mal varligi beyani degil inandiricilik onemlidir ama benim muhalefet partililerede inanasim gelmiyor.
Ayrica en ustteki şıkka oy verdigimi belirtmek istiyorum.
|
 |
Taha
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 20:37
Alıntı: |
Öteki Başbakanlar ne yapıyor
DÜN sabah Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç aradı.
"Dünkü sohbetimizde size, elimizde öteki ülkelerde siyasetçilerin mal varlıklarını açıklama zorunluluklarıyla ilgili bir çalışma yok demiştim. Ama varmış" dedi.
TBMM Başkanlığı 1997 yılında böyle bir çalışma yaptırtmış.
Arınç bu çalışmanın bir kopyasını bana iletti.
Avrupa'da durum şöyle:
* * *
Belçika:
Parlamento üyelerinin hepsi, bütün randevularının ve mal varlıklarının listesini kapalı bir zarf içinde vermek zorunda.
Mal beyanı meclis kátibince saklanıyor ve dönem sonunda iade ediliyor.
Danimarka:
Mal bildiriminde bulunmak isteğe bağlı.
Açıklayan milletvekilleri sadece mal varlıklarını değil, 50 kronu aşan şirket hisselerini ve en önemlisi, şimdiki ve gelecekteki iş bağlantılarını da bildirmek zorunda.
Kayıtlar kamuoyuna açık. Ancak üyelerin, bunların kamuoyuna açık olması için yazılı onay vermesi gerekiyor.
Almanya:
Milletvekilleri sadece mal varlıklarını değil, aldıkları hediyeleri de açıklamak zorunda. Bilgilerin bir kısmı Bundestag'ın Resmi Gazetesi'nde yayınlanır. Bazıları ise gizli kalır.
* * *
Yunanistan:
Milletvekilleri sahip oldukları bütün varlıklarını bildirmek zorunda.
Bilgiler kamuoyuna kapalı. Ancak yazılı başvurularda, Meclis Başkan Yardımcısı'nın izniyle cevap veriliyor. Ayrıca bildirimlerin tümü yayınlanmak koşuluyla basına da verilebiliyor.
İspanya:
Bildirim zorunlu. Bu bilgiler halka açık değil. Ancak yazılı başvuru durumunda bildirim o kişinin bilgisine sunuluyor.
Fransa:
Milletvekilleriyle ilgili mal varlığı bilgileri Siyasette Şeffaflık Komitesi'ne bildiriliyor. Bilgiler kamuoyuna açık değil. Kişinin mal varlığında kaynağı açıklanamayan bir artış olursa, komite bunu savcılığa iletiyor.
Hollanda:
Milletvekillerine ait bilgiler Resmi Gazete'de yayınlanıyor ve isteyene bu bilgiler veriliyor.
İtalya:
Mal varlığı bildirimleri meclis başkanı tarafından saklanıyor ve isteyen her vatandaşa verilebiliyor.
Avusturya:
Bilgiler kamuoyuna açık değil.
* * *
Portekiz:
Bildirimlerin öğrenilmesinde şahsi menfaati olduğunu belgeleyen her vatandaş ve görevini yerine getiren kamu kuruluşları, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak bu bilgilere ulaşabiliyor.
İsveç:
Bilgiler kamuoyuna açık değil.
İngiltere:
Lordlar Kamarası'nda, mal bildirimi zorunlu değil. Ancak bir üye, görüşülen ve oylamaya açılan bir konuyla ilgili menfaati varsa bunu sözlü olarak bildirmek zorunda. Bir de yönetim kurulu üyeliklerini açıklama zorunluluğu var.
Bu bilgiler halka açık değil.
Avam Kamarası'nda ise geniş bir mal bildirim zorunluluğu var.
Bu bilgiler, önceden randevu almak kaydıyla herkese açık. Ayrıca parlamento kütüphanesinde bu bilgilerin bir kopyası bulunuyor.
Buna karşılık Finlandiya, İrlanda ve Lüksemburg'da mal bildirim zorunluluğu yok.
* * *
Sonuç:
Avrupa ülkelerin çok büyük bölümünde mal bildirimi zorunlu.
Bu bilgiler bir kısmında halka kapalı, bir kısmında ise açık.
Ama hemen hepsinde, milletvekili istediği takdirde bunları açıklayabiliyor.
Yani, bu konuda açıklık, milletvekilinin, parti başkanının, bakanın ve başbakanın şahsi etik anlayışına bırakılmış.
Ne isterse onu yapar...
Ertuğrul ÖZKÖK |
|
 |
MuratÇetin
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 20:51
arkadaşlar ben mal bildirimi yapılmasından yanyım ancak hepimizin malumu olduğu üzere, esasen önemli olan servetin miktarı değil nasıl edinildiğidir. Siyasilerin mal beyanında bulunurken, bunu nasıl ve ne şekilde edindiklerini de ayrıntılı bir şekilde kamu oyuna duyurmaları gerektiği kanaatindeyim. saygılarımla...
|
 |
Mustafa Taşlı
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 21:31
Siyasilerin yaptığı usülsüz herşey genelde birbirlerine düştüklerinde açığa çıkıyor.İnsanın gönül vermese bile karşıdan beğendiği herhangi bir siyasetçi adı yolsuzlukla anılmaya başlandığında insan çok üzülüyor.Elbette körü körüne onu savunmak sacede cahillik olur.Ama medyada sıklıkla yer aldığı üzere sadece iktidardaki kişiler değil aslında muhalefettekilerin de kolaylıkla açıklayamayacağı şeyler eminim ki vardır.
Bence şunu da gözönünde bulundurmak lazım;insanlar layık oldukları gibi kişiler tarafından yönetilir.sanki başımızdakiler Danimarka'dan mı geldiler.Bir zamanlar onlar da bizim yaptığımızı yapıyorlardı.Yolsuzluk yapanları eleştiriyorlardı.
Önemli olan pisliğe batmayacak yeni nesiller yetiştirmek.Zira Avrupa maalesef ki dürüstlükte de bizden daha iyiymiş gibi anılmaya başladı.Eski Alman başbakanı KOHL Newsweek'te yazdığı bir yazıda 'dürüstlük doğuda bir fazilet,bizde ise vatandaşlık görevidir'diyerek zaten bizi aşağılamıştı.Yapılan her yanlışın diğer ülkelerce de takip edildiğini unutmamak gerek.
|
 |
fatih kocaoglu
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 21:47
Benim Bu konuda garibime giden bir nokta var elbetteki bu konu çok tartışmalı bu siyasete girdikten sonra açıklansada açıklanmasada hiç bir şey değiştirmeyecek popülist ve şövenist bir yaklaşım,Bakın size örnek vereyim burada başbakanı savunmuyorum (Başbakanın siyasi Fikrini tasvip etmiyorum) ama bu konun ne kadar tezat olduğunu bir olay ile açıklayayım size Dün televizyonlarda Siyaset sadece fikirlerle ülke için yapılan yarıştır diyen bazı muhalefet milletvekilleri birbirimize saldırırarak hiç bir şey elde edemeyiz demekteydi ancak bir programda o milletvekilinin şu sözleri beni hayrete düşürdüBaşbakan bugün 30,000 dolarlık saat takıyor Ama bunu diyen muhalefet milletvekili nedense bu ülkede kendisi bu tarzda bir harcama yaptığında açlık veya diğer meseleler sorun olmuyor galiba.Kendisinin bu türden özel olan bir takım giyim eşyalarını ve takılarını nereden nasıl aldığını hiç düşünmemiş sanırım. işte popülist ve şovmen milletveklilimizi nişantaşında ithal marka giyimi satan bir mağazada alış veriş yaptığını görünce gerçekten çok güldüm üstelik giydiği elbisenin fiyatı 3,800 euro Ah benim güzel ülkem kimlerin eline kaldın.
|
 |
Deniz Gözlü
17 yıl önce - Prş 02 Şub 2006, 23:07
Aslında insan kendisine bakması da gerekli öncelikle. Rüşvet vermeyen kaç kişi var acaba bu ülkede, en ufak rantı kendi lehine çevirmeye çalışan insanlar yok mu? E böyle bakınca elbette ki siyasi erk de bu işleri yapabilir ve yapması da en kolay makamdır çünkü herşey elinde. Bunda da şeffaf olmamak, kötü yasal düzenlemeler, dokunulmazlıkların payı var. Bakalım görelim, güzel bir tartışma başladı aslında, ülkedeki tüm kurumlara ait dokunulmazlıkların(2 milyon kişiye tekabül ediyormuş) kaldırılma durumu var eğer muhalefet ile de anlaşılırsa, tabi mal beyanını şeffaf hale gelen yasalar hakkında da çalışmalar başlamış durumda. Umarım sonuç artık bu tartışmaları bitirici, yolszulukları öneleyici bir yasa ile aşılır ve ülkemize faydalı olur.
|
 |
MAHMUT GÜRAL
17 yıl önce - Cum 03 Şub 2006, 02:15
Mal Bildirimi yayılmalı...
Yalnız siyasetcilerin değil, Tüm devletin önemli kademelerinde çalışan ve sorumlu idarecilerinin MAL BİLDİRİMLERİ internet ortamında halka açık olmalıdır. Hani şeffaflık vardı. Bulundukları makamın gücünü kendilerine kişisel getiri sağlamasınlar böylelikle. Canım, bu işi yapacak olanlar işin kılıfınıda hazılar da diyebilirsiniz. Minerayi çalan kılıfınıda uydurur. Değil mi arkadaşlar , Burası TÜRKİYE. Ben TEMİZ TÜRKİYE İSTİYORUM.
|
 |
sipahi
17 yıl önce - Cum 03 Şub 2006, 03:05
siyasetçi olsun, kim olursa olsun, yüksek(veya önemli) makamda olan şahısların kesinlikle mal varlığı beyanı bulunması gereklidir. böyle kişilerin kendilerini, iftiralardan! koruyabilmeleri için de olsa faydası olur.
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|