1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
YÖK'ü seviyor muyuz? |
Hayır |
 
|
71.4% |
[50] |
Evet |
 
|
20.0% |
[14] |
Fikrim yok! |
 
|
8.6% |
[6] |
|
Toplam Oy : 70 |
|
 |
Ali@
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 15:37
YÖK
21. yy çağdaş Türkiyesi için bu kurumu korumamız çok önemli gerçekten, şu anki iktidar ve şakşakçıları ise bu çağdaş kurumu kapatarak güzide üniversitelerimizi birer tekke, zaviye, camiye dönüştürmek istemektedirler ama bizler bunu çok iyi biliyoruz. Geçen ay yaşanan olaylarda bizim de aile olarak yakınen tanıdığımız Sayın Aşkın da görevinden alınmak istendi halbuki çok çağdaş ve gerçekten din tehlikesine karşı bir insan ve yakında güzide kurulumuz Yök'ün desteği ile de beraat edecek zaten umarım. Halk olarak buna karşı tepkimiz ne yönde ve Yök'ü ne kadar seviyoruz göstermemiz gerek.
İyi günler dilerim!
|
 |
göçmen
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 16:27
madem konuyu actin, anlat bakalim Ali arkadasim su YÖK denilen kurulus ne yapmis bugüne kadar, anlat ki ben neden bu kadar nefret ediyorum bu kurumdan, bir meslek liseli olarak o kurum benim önüme set örmüs ve ben o seti bir kac yilima malolsa da asmis bulunuyorum, neyse bunlar bana kalsin.
ama sen bana YÖKün Türkiyede bilim adami yetistirme isini nasil baltaligindan bahset, kimleri bilim yapmaktan alikoydugundan bahset.
son olarak yine saf bir iktidar düsmanligi bastan asagi, ya güzel ülkemin güzel insanlari iktidari elestirecekseniz daha mantikli seylerle elestirin, yok efendim tekke ve zaviyelere dönüsecekmis üniversiteler de...hangi cagda yasiyoruz ya, iktidari elestireceksiniz bakin basbakanin mal varligi konusunda celiskiler var gibi, gidin onu elestirin, ama yok siz ben illa da YÖK ü övecegim derseniz orada dur derim ben.
yökü seviyorum secenegini isaretlemedim, cünkü benim ki sevmemek degil nefret.
kalin saglicakla
göcmen
|
 |
ozlemh
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 18:54
Sayfayı açan arkadaşımız belki de çok genç ve yök'ün kuruluş dinamiklerinden habersiz olabilir.
1980 sonrası üniversitelerdeki demokratik ortamı "denetleyen" ve politize olma "tehlikesine" karşı kurulan bu kurumun üniversitelere bilinen bir faydası tespit edilememiştir. Verimli ve saygın pek çok öğretim görevlisi yök operasyonlarıyla işlerinden olmuş, ya da bezerek yurt dışına göçmüşlerdir. Bilimsel üretimleri de çoğunlukla o ülkelerin indeksine kaydedilmektedir.
Bugün hem acı hem ironik olan, olayların ucunun aşırı kaçması durumunda yök'ten medet umulması ihtiyacıdır. Bu da bana laik demokrasinin korunması için ordudan medet umulmasını çağrıştırıyor. Burada sorumluluğu kurumlara yüklemek yanlış ve naifce; herkesin bir oyu var. Sivilller insiyatif alabilirse eğer vatanı koruması gerekenler demokrasiyi korumak zorunda kalmazlar. Üniversiteler üstlerindeki ölü tozundan silkinirlerse, verimli, aydın ve sorumlu davranırlarsa yök'e ihtiyaçları kalmaz. Ama bilimsel üretimin gerçekleşmesi gereken yerlerde üretmeden bir devlet memurluğuna razı gelenlerin çoğunluğu oluşturma eğilimi üniversitelerin kendilerini savunmasını olanaksız kılıyor. İşte o zaman yök ile iktidar arasında her türlü özerklik hakkından azade üniversiteler, yüksek liseler gibi bir işlevde kısılıp kalıyor.
Bu ülkede gençler yaşamlarını kurarken büyük bir sınıfsal itelemenin eşiğinden geçiyorlar. İyi planlanmamış bir eğitim çağının bir gence büyük maliyeti oluyor. İncelendiğinde bunun altındaki mekanizmada yök ve yök'ü besleyen zihniyetlere ulaşılır. İşte tam da bu nedenle yök'ü sevemiyorum.
(Y. Aşkın'ın durumunda konuda öznenin Aşkın değil, hükümet ile yök arasındaki iktidar kavgası olduğu anlaşılırsa, yökün burada çok da verici/kollayıcı olmadığı anlaşılır.)
|
 |
Mustafa Taşlı
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 19:16
Kardeş bu çağdaşlık denen mesnet satıldı da bizim mi haberimiz olmadı.Belki askerde falandık ta duymadık.Çağdaş olmayı kafama koydum bir kere.Gerçi İstiklal Marşımızın şairi 'medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar'der bu konuda ama zaten Akif'i kaale almamak ta çağdaşlıkmış,duymuştum bir keresinde.
Çağdaş olacağım ya işe hükümeti eleştirmekle başlamalı.Öyle ya bunlar kim oluyor da başa geçiyorlar bunca çağdaş siyasetçi varken.Zaten biz çağdaşlar,çağdaşlığın raconuna uymayan başbakanları asarız gerekirse.Geçen sene çağdaş bir milletvekili abimiz bu konuda gerekli yerlere mesajları iletti bile.
Diyorum ki rakıya başlıyayım.İçtiğimi görünce kimse bana gerici diyemez.
Çağdaş ressamlar nü resimler yaparmış.Hani o çıplak hatunların resimlerinden.
Opera dinleyeceğim.Sahi opera dinlenir mi yoksa seyredilir mi?Malum daha stajyer çağdaşım.Vals mı,tango mu derseniz ikisi de lazım.Ne olur ne olmaz,gittiğimiz baloda çağdaş bir kadın falan denk gelir.
Bir de şeyi soracağım;çağdaşlar son zamanlarda milliyetçiyim falan demeye başladı.Pek anlamadım bunu.Hani o da satılığa çıktı da çağdaşlar satın mı aldı acaba.
|
 |
Ali@
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 19:37
Evet oyu veren arkadaşlar da görüşlerini yazarlarsa seviniriz. İhtiyacımız var. Bunu baştan yazmalıydım yok darbe il ekuruldu şöyle oldu vs bunlar önemli değil öenmli olan şu an üniversitelerin yozlaşmasını engellemedeki rolü. Meslek Liseli arkadaşım da çok haklı, meslke liseliler çok vefakar insanlar, cumhuriyetimizin tehlikesi birkaç okul, kurum yüzünden kendilerini feda etmişlerdir ve bu görevi başarı ile sürdürüyorlar, çok mağdur oluyorlar belki ama Cumhuriyet için, çağdaşlık için ne kadar önemli bir görev üstlendiklerini herhalde anlamışlardır. Ülkede sizce Cumhuriyeti korumak mı önemlidir yoksa bu dinci akıma yol vermek mi?
|
 |
göçmen
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 20:21
Alıntı: |
Evet oyu veren arkadaşlar da görüşlerini yazarlarsa seviniriz. İhtiyacımız var. Bunu baştan yazmalıydım yok darbe il ekuruldu şöyle oldu vs bunlar önemli değil öenmli olan şu an üniversitelerin yozlaşmasını engellemedeki rolü. Meslek Liseli arkadaşım da çok haklı, meslke liseliler çok vefakar insanlar, cumhuriyetimizin tehlikesi birkaç okul, kurum yüzünden kendilerini feda etmişlerdir ve bu görevi başarı ile sürdürüyorlar, çok mağdur oluyorlar belki ama Cumhuriyet için, çağdaşlık için ne kadar önemli bir görev üstlendiklerini herhalde anlamışlardır. Ülkede sizce Cumhuriyeti korumak mı önemlidir yoksa bu dinci akıma yol vermek mi? |
1. meslek lise mezunlarinin üniversiteye kendi alanlarinda girebilmeleri(elektrik bölümü ise elektrik mühendisligine mesela) pekala saglanabilirdi, mevcut durum ile degerlendirdigimizde ben 2001 öss de 180(toplam soru adedi) net yapsaydim alanimdaki bir cok bölüme puanim yetmiyordu.(gerci 180 net ile davet edilme söz konusu olur o ayri konu).
2. meslek liselerinin/meslek lisesi mezunlarinin görevlerini basariyla sürdürdükleri tartisma konusu, ben bir görevi sürdürmek icin degil, Yök den nefret ettigim ve hayatta olmam gereken yerlere gelmek icin calisiyorum.
3. yine üniversitelerin yozlasmasi imam hatip/din iliskisine baglanmis, ya tamam ben de yok demiyorum, bir sürü yoz ögretim görevlisi vardir, haklisiniz, ama ben size sunu söyleyim en az onlar kadar da onlarla tam zit görüslü, egitimi baltalayan insan var üniversitelerde.
4. Sevgili arkadasim Ali, yasini ya da tahsilini bilmiyorum, ama ben 25 yasindayim ve 8 yildir üniversitelerde okuyorum, sayisiz ögretim görevlisi tanidim, ve ben bu insanlari degerlendirirken yaptiklari islere bakarim, nereden mezun olmus,alevi mi, sunni miymis, nereliymis, namaz kiliyor mu oruc tutuyor mu diye degil(ki dikkatinizi cekerim üniversitelerde bir cok ögretim görevlisi sadece oruc tuttugu icin yobaz damgasi yer)
5. Hatta ve hatta, ögrencinin sakalina ve biyigina bakarak sen bu dersten gecemezsin deyip tehdit eden ve senin yobaz kavraminin tam disinda olan bircok hoca ismi verebilirim.
(bu arada eksilerden birini ben verdim, mesajdaki bilgiler yanlis olarak)
son olarak eklemek istedigim şudur ; şu iyice bilinmelidir ki bu ülkede bir takim insanlar dini sömürge amaci olarak kullanarak insanlari etkileyip amaclarina ulasmaya calisirken, baska bir takim insanlar da yine hissettirmeden dini sömürge olarak kullanan insanlari örnek gösterip o dine mensup(ya da gereklerini yetirmeye calisan) olan bütün insanlari karalamaya calisarak amaclarina ulasmak istemektedirler, ve bu iki takim da ayni kefede degerlendirilmedikten sonra isler hic bir alanda düzelmez, ne meclis siyaseti, ne üniversite siyaseti...
|
 |
uraldinho
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 20:36
YOK konusunda gorus bildirecek kadar bilgiye sahip degilim.
Sadece AKP degil, ondan onceki donemlerde de hukumet ve YOK arasinda tartismalar yasaniyordu.
Bu konulari tam olarak bilen biri varsa bizi de aydinlatabilir.
|
 |
göçmen
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 20:40
ayrica söylemeyi unuttugum diger bir sey de, su anda meslek liselerinin acinasi durumundan haberdar olan var mi?
okumayacak bu kereta meslek lisesine verelim diyor simdi anne babalar.
peki ne olacak bu sekilde, nereye kadar gidecek böyle!
bu arada meslek liseleri en masrafli liselerdir, bu okullarin yürüyebilmesi icin diger liselerden daha fazla paraya ihtiyac vardir, ama bu sekilde gittigi takdirde, bir sekilde bu paralar cöpe gidiyor olacak, yada oraya gidip meslek ögrenen arkadaslar bir cok imkandan mahrum bir sekilde yarim yamalak bir egitim alacaklar.
meslek liselerinin su anda getirildigi konum, cumhuriyetin savunuculugu falan degildir( biz cumhuriyeti kimseye yedirtmeyiz kimsenin endisesi olmasin) meslek liselerinin getirildigi konum bu ülkede bilim ve teknik arasindaki baglantinin ne kadar kopuk oldugunun göstergesidir, bu ülkede hindistandaki kast sistemine benzer bir sistemin olusturulmaya calisildiginin göstergesidir.
peki sonuc ne olacak, matematikte, fizikte, kimyada harikalar yaratan meslek liseli gencler ek puan sacmaligindan dolayi istedikleri bölümlere giremezken, hic de zorlanmadan o bölümü kazanan ve ciktiktan sonra isin teknik kismindan bihaber sadece teoremlerle yogrulmus bir dimaga sahip, ve sirf bu yüzden bir süre bu teknik acigi kapatmak zorunda kalan insanlar karsimiza cikacaktir.
ondan sonra eskisehire tramvay getirilir nerden Avusturyadan, Bursaya Telefirik gelir falanca ülkeden..böyle uzar gider, tabi biz 70 milyondan bu isleri yapacak kisileri neden cikaramayiz? hevesi olan, yetenegi olan insanlari neden köreltip, odtüde, bogazicinde hatta MIT te okuyacak kapasiteye sahip adamlarin önünde sadece fabrika isciligi vs seceneklerini birakiriz.
bu arada konu neydi YÖK! Buyrun size YÖK ne ise yariyor!
|
 |
göçmen
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 20:47
bu arada ben isin sadece belli bir boyutunu ele aldim, bu YÖK olayi elbette bununla da sinirli degil, üniversiteler icin hazirlanan ödenekler, kizaga alinan ögretim görevlileri... böyle uzar, yani meslek liseleri olayi benim canimi daha fazla yaktigi icin ben bu kadar irdeledim. Diger kisimlari da baska arkadaslar ele alabilir.
saygilar
göcmen
|
 |
ozlemh
17 yıl önce - Çrş 01 Şub 2006, 21:08
Alıntı: |
Evet oyu veren arkadaşlar da görüşlerini yazarlarsa seviniriz. İhtiyacımız var. Bunu baştan yazmalıydım yok darbe il ekuruldu şöyle oldu vs bunlar önemli değil öenmli olan şu an üniversitelerin yozlaşmasını engellemedeki rolü. |
Aslında yukarıdaki üslup nazikçe verilmiş yanıtları tartışmayı engeller. Ancak uyarmak isterim; olayları ve olguları tarihsel bağlamlarından çekip koparırsanız tartışmanızın boyutu güdük kalır. Üniversiteler yozlaşmaya bugün başlamadı. 80 sonrası ivme kazandı ama erozyonun başlangıcı 12 Mart dönemine denk gelir. Yozlaşmaya yol açan statükocuların oralara yerleşmesine kucak açan bir kurumu sırf bugün daha tehlikeli bulduğunuz siyasi bir erk yüzünden aklayamazsınız. Unutmayınız ki savunduğunuz kurum da bir başka "siyasi" erk tarafından kurulmuştur.
Kişisel olarak son yök kurulunda tanıdığım, omuz omuza aynı doğrultuda çalıştığım ve çok sevdiğim bir kişinin kurumu akıllıca, sağ duyuyla çalıştırmak amacıyla orada yer aldığını bilmeme karşın umutsuzum ve yine de yök'e karşı duruyorum.
Üniversitelerin yozlaşmasını engellemenin başka yolları da var, neden bunları tartışmayalım? Kanımca üniversitelerin içini aydınlatmanın yolu öncelikle umudunu kaybetmemiş, erkenden yorgun düşmemiş bir gençlikten geçer. Yayın yapan, derslerini başkalarının üstüne yıkmayan, okuyan ve araştıran; aydınlandığı için çevresini ışıtan yol göstericilere ihtiyaç var üniversitede. Öğrenciler lise üstü beklentileriyle taleplerde bulunup tabandan bir zorlama yapabilirlerse kanımca öğretim kadroları da daha dinamik olmayı dileyeceklerdir. Bu bir ütopya mı? Bilemiyorum tabii..
(- vermedim. Bilmemek hoş görülür; öğrenmemek ise ya kusurdur ya da tercih, üstüne varılmaz.)
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|