Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Mahmuttan
17 yıl önce - Sal 13 Arl 2005, 15:46
[İST-C4.14] - Yeni Tramvay Araçları? mı Acaba!...



Selam arkadaşlar, malum olduğu üzere İstanbul'da Raylı Sistem Çalışmaları tüm hızı ile sürüyor, açıkçası bu çalışmaların pek çoğu (116 çözüm içinde bahsedilen) Etüt Proje, Avan Proje falan aşamalarında, ya da çok geniş zaman ifadeler ile bize sunuluyor, (Bu tarihte açılıyor, yapılıyor, planlanıyor vs.) açıkçası kesin tarihi verilemeyen bir çalışmadan şüphe etmek de hakkımız. Benim merak ettiğim asıl konu ise 2006 Şubat gibi açılacağı söylenen "Zeytinburnu-Bağcılar" ve sonrasında 2007'de öngörülen   "Edirnekapı-S.Çiftliği" tramvay hatlarında hangi araçlar kullanılacak. Ne hikmet ise belediyemiz ya da herhangi bir kurum kişi bu konuda tek kelime etmiyor, sadece geçtiğimiz aylarda Kore'den Metro araçları ("Taksim-Yenikapı" ve "Aksaray-Havalimanı" için) alınacağı yazıldı, çizildi ama tramvay araçları ile ilgili TIK yok. Eldeki araçların yetmeyeceği çok basit hesaplarla bile malum iken (ki Sn. Akın Kurtoğlu'nun bence çok  güzel hesaplamaları ile de görülüyor).

O zaman nerede bu tramvay araçları, neden hiç haber yok, yoksa İBB'nin büyük bir sürprizi mi var bu konuda? Daha fazla dağıtmayalım, eğer duyumlarımız doğru ise evet büyük bir sürpriz bizi bekliyor, şimdilik bunları duyum olarak adlandıracağı ve gerçek olmamasını temenni edeceğiz. Haber şu arkadaşlar, raylı sistemlere bütçenin bilmemkaçta kaçını ayırdık, buraya temel attık, şuraya ray döşedik diyen belediye yöneticilerimiz dört bir yanda harıl harıl kiralık tramvay aracı arıyorlar, bu aramalardan artan zamanlarda da Avrupa' da kullanımdan kalkmak üzere olan (nostaljikleri kastetmiyorum yanlış anlaşılma olmasın) 25 - 30 yıllık araçları satın almak için araştırmalar yapılıyor, plana göre bu araçlar çok düşük bedeller ile satın alınacak ya da kiralanacak, bir kaç yıl bu araçlar ile idare edilecek (Türk milleti fedakardır) bu süre içerisinde de yeni araçlar alınarak süre sonunda bunlar servise verilecekmiş. Şimdilik bunlara duyum diyelim ama, sizlerden bu konuda bilgisi ya da fikri olan var ise bizler ile paylaşmasını diliyorum.

Bu konuda bir vatandaş platformu oluşturarak sesimizi duyuralım, ikinci sınıf muamele istemiyorum, zaten daracık sokaklara sokularak garip bir güzergah izleyen bir hat ile yapımı yılan hikayesine dönerek insanları tramvaydan tiksindiren iki hat bunlar, bir de bu hatlara bu tarz bir muamele yapılır ise belediyemizi yönetenler nasıl bir tepki bekliyorlar acaba, bilgi, araştırma ve mesajlarınızı bekliyorum arkadaşlar bu konuyu aydınlatalım lütfen.


Akın Kurtoğlu

17 yıl önce - Sal 13 Arl 2005, 16:24

Adıgeçen güzergâh boyunca belirlenen istasyon platformlarının yükseltilmesi ile ilgili bir haber dolaşıyor ortalıklarda... Bu tarz bir çalışmayı gören ya da fotoğraflayan var mı? Şayet, söylenildiği gibi platform yükseltmesi durumu sözkonusuysa, Dalan'ın 87 modelleri buraya çıkartılacak anlaşılan (Eski; Eminönü-Zeytinburnu tramvayları!)

Akın KURTOĞLU


Rifat Behar
17 yıl önce - Sal 13 Arl 2005, 16:34

Taksim-Yenikapı için Kore'den yeni metro araçları alınacaksa mevcut araçlar ne olacak?
Bir de Taksim- Şişhane arasını neden açmıyorlar. Tüneller biteli yıllar oldu..


Akın Kurtoğlu

17 yıl önce - Sal 13 Arl 2005, 16:48

Alıntı:
Taksim-Yenikapı için Kore'den yeni metro araçları alınacaksa mevcut araçlar ne olacak?


"Taksim-4.Levend" hattı, 5 istasyondan, ortalama 10 dakikalık bir yolculuk süresini kapsıyor. Araçlar, 30'ar dakikalık turlarda tekrar aynı noktadan kalkış yapabiliyorlar. 5'er dakikalık kalkış frekansı için, bu hattı; 6 metro seti besliyor. Herbir sette 4'er vagon hesabıyla, eldeki mevcut 32 aracın 24'ü sefere çıkmış oluyor. 8 araç (2 set) yedekte bekliyor. Metro kuzeyden, 2 istasyon uzayınca, yolculuk süresi; +4 dakika (x2 - dönüşü) artıyor. Güneyden de; 4 istasyon uzadığı zaman; +8 dakika (x2 - dönüşü) artacak. Toplarsak; 24 dakikalık ek bir süre toplam tura binecek => 11 istasyonlu; ortalama 22 dakika yolculuk süreli ve (tahminimce) 60 dakikalık bir tam tur süresinde çalışması gereken; 12 set gerekli (pik saatler için). Bu 12 set her 5 dakikada bir kalkış yapabilecek. 12 set => 48 vagon demektir.

Şayet kalkış frekansı daha da azaltılırsa, daha çok set gerekecek. Mesela; 4 dakikalık periyotlar için; 15 set ve 60 araç, 3 dakikalık periyotlar için ise; 20 set ve 80 araç... Zaten hat büyüdükçe, talep daha da artacaktır. Güney ayağı, MİA içinde ve eski İstanbul ile bağlantılı, kuzey ayağı ise, yeni gelişmekte olan Maslak iş merkezlerinde... Dolayısıyla, pik saatleri 3 ya da 4 dakikalık periyotlar kaldırabilir sadece...

3 dakika hesabıyla olaya bakacak olursak; 20 set (80 araç) + 5 set de (20 vagon) yedek beklemek zorunda... Yani; toplam 25 set (katar) => 100 araç ihtiyacı var. Eldeki 32 adedi düşersek; 68 yeni araç gerekli (maksimum yolcu talebini karşılamak üzere ve zirve saatler için kullanılması gerekecek şekilde hesaplanan). Halihazırdaki araçlar kullanılacağı gibi, bir de üzerine ek 68 (maksimum) araç gelmek zorunda...

Akın KURTOĞLU


alabay

17 yıl önce - Sal 13 Arl 2005, 20:33

Ben şu tramvay konusunda şimdi bir şey yazdım, ama başka bir bölümde.
Burada tekrarlayayım:

Bütün platformları yine yükseltmezler. Yani o metro trenleri zaten tramvay değildi. Raylarda banliyö treni de çalışır, en ayni, ama o kadar.
Yani "eski" tramvaylar alsalar da hiç fena olmaz. Berlin'in eskileri (hangileri acaba? Tatra modelleri bile değişik tiplerde dolaşıyor) güzel bile olmasa, hiç yoktan çok daha iyi. Bu konuyu Konya tramvay bölümünde de açmıştım. Böyle kompleksli havalara girmeye lüzûm yok. Tabiîki alçak tabanlı vasıtalar harika, ama yüksekleri de bal gibi çalışır. Almanya'da tekerlekli sandalye ve çocuk arabası yeni mi icad edildi? Güzel güzel centilmenliğe geri dönüş fırsatı işte. Bence hiç problem yok. İçeride yeterinde platform var. Bir de ortası sonradan alçaltılmış çok tramvay geziyor buralarda. Veya vagonlu ise arka vagon alçak, vs vs. Biz e öyle karışık traksyonlar çalıştırabiliriz. Önemli olan sık sık gelmesi.
Ve yine tekrarlıyorum: eskisi çoğu zaman yenisinden güzel ve sağlam (!).

B. Alabay



Mahmuttan
17 yıl önce - Çrş 14 Arl 2005, 08:03
Centilmenlik?


Centilmenliğe geri dönüş demişsiniz ama bizler maalesef tam 10 yıldır metro olan bir yerde hala insanlara inenlere öncelik vermelerini, insanları sıkıştırmamalarını bırakın gençleri yaşlılara özürlülere bile saygılı olmayı öğretemedik, almanya da tekerlekli sandalye yeni icat edilmedi ama tramvaylarını değiştirmemişlerse bu onların ayıbıdır, ayrıca mesajımda belirttim bahsettiklerim nostaljik tramvay dediğim bir kültür dokusu olan araçlara hiç benzemiyor açıkçası bir ara size resimlerini ulaştırmaya çalışacağım, ayrıca benim Berlin ve Köln de yaşayan tanıdıklarım ise bahsi geçen araçlardan hiç memnun değil, ülkemin ve İstanbul' umun parası kuşa çiçeğe böceğe harcandığı kadar hizmete de harcanmalı diyorum sadece, bahsettiğim tarzda geçici çözümler ile bu ekonomiye tekrar tekrar darbe vurulmamalı, bundan 5 yıl önce metro araçlarında klima da yoktu, ama şimdi herkes şikayetçi neden bu araçların bazılarında klima yok diye, yani bir insana iyisini verirseniz kötüsüne alıştıramazsınız, ve bizler iyisini hakediyoruz, ilk mesajımda belirttiğim gibi umarım sadece bir iddiadır ve gerçekleşmez ama gerçekleşir ise bu topluma yapılmış büyük bir saygısızlık ve haksızlık olarak hafızamızda (en azından bende) yerini alacaktır.

Mahmuttan
17 yıl önce - Cum 16 Arl 2005, 13:32
Araçlar


Berlinde kullanılan araçlar resimde görülenler ilk resim eski dediğimiz İstanbul için düşünülen araçlar bunlar olsa gerek, diğerleride Berlin' de kullanılan yeni araçlar diye biliyorum, bu eski araçlar hakkında detaylı bilgi verebilecek kimse varmı, yani içleri merdivenle biniliyor, bir önceki bir mesajda bu araçların içerisinin alçaltılmış olduğu ve bu şekilde kullanıldığı yazıyor, bu konu ile ilgili de elinde resim olan var ise bizimle paylaşırsa çok sevinirim. Eski AraçlarYeni Araçlar

Görüldüğü üzere aslında kasa görünümü sadece yuvarlatılmış yani bizimde birince derecede sorunumuz araçların yakışıklı görünmesi değil, kullanışlı olması yani düşük tabanlı..

Saygılarımla



Kemal
17 yıl önce - Cum 16 Arl 2005, 14:21

Üstteki Çek malı Tatra T6 revize edilmiş hali bunlar halen birçok eski demirperde ülkesinde de kullanılıyor.Örnek Budapeşte,Prag,Sofya, Berlin,Belgrad gibi...

alabay

17 yıl önce - Cum 16 Arl 2005, 15:54

Evet, Tatra. Ve bunlar çok sağlam. Prag'ta pek görmedim, orada daha eski modeller çalışıyordu (durum: 1997), ama onlar da gemi gibiydi valla!
Ortası alçaltma merdivenli çok tramvay var, evet. Tatra'larda da yapıldı mı bilmiyorum.
Ama traksyon ile kullanılan tramvaylarda zaten vagon takma imkânı var, modern kurt şeklindekilerinde bu pek yok ya.
Yani ... öyle piyasada bulunmasa bile, kendin-yap tekniğiyle hiç problem olmaz! Ben Freiburg'un tramvay deposunde neler gördüm, neleeer
Heh, buldum birşeyler:
Oturduğum yerin eski tramvaylarından bir tanesi, ortası alçak, geri kalanı merdivenli ve çok yüksek.
<http://bahn-bus.ecard-service.net/ecard.php?accou ...eiburg-gt8>
Amma da aradım yahu ... işte Tatra tramvayının ortasından bölünüp bir alçak kompartıman takmasını gösteren sayfa (ikinci resim):
<http://www.gvbgera.de/strassenbahnen.php>
Gera'nın tramvay yenilemesini anlatıyor. "Echt niedrig" "cidden alçak" demek. İşte İstanbul konumuz için bu önemli!

B. Alabay


Bora
17 yıl önce - Cum 16 Arl 2005, 16:23

İlk linkde birşey dikkatimi çekti , brükselde kaldırımları sarı beyaz boyamışlar  



sayfa 1
ANA SAYFA -> ULAŞIM