Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Balık yiyor musunuz?
123 ... 100101102   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 1
irfan x
12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 18:13
Balık yiyor musunuz?


Ülkemiz deniz balığı üretiminde Avrupa'da beş, çiftlik balığı üretiminde ise yedinci sırada yer alırken, üç tarafımız denizlerle çevrili ve bir de iç denizimiz, bunun yansıra gölerimiz ve nehrilerimiz varken, balık tüketimi sıralamasında sonlarda sürünmektedir.

Galiba kırmızı eti ve tavuğu daha pahalı olmasına rağmen (hamsinin kilosu 3 YTL-kiloluk palamut 2,5YTL) daha çok seviyoruz. Üstelik balık, faydalı yağlar ve proteinler içermesiyle, kalp sağlığı ve ocukların gelişimi için çok önemli olduğu halde...

Size balık ve diğer su ürünlerini (midye, ahtopot, karades, vs) tüketiyor musunuz? Tüketiyorsanız ne sıklıkta?

Ben yörelerimizin balık yeme alışkanlıklarını çok merak ediyorum...

Afiyet olsun  


Metehan

12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 18:23

HANGİ AYDA HANGİ BALIK YENİR?
Sularımızdaki balıkların ve diğer mahsullerin bazıları bütün sene boyunca yenir. Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar. Beyaz etli, ince, narin balıklar oldum olası hep "lüks" balık muamelesi görürler: Levrek, dil, kalkan gibi balıklar tarihin hiçbir döneminde öyle ucuza kapatılmamışlardır. Bu büyük ilgi de boşuna değildir; bu balıklar çok hafif, hazmı kolay, insanı tıkamayan türdendir.


OCAK
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezazetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, minakop boldur. Midyenin mevsimi başlamıştır. Tekir, kırlangıç bolca avlanır.

ŞUBAT
Bu ayda Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bol çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş balığı, kefal, derepisisi, minekop, midye lezzetle yenir.

MART
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır. MErcan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur.

MAYIS İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir. Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar.

HAZİRAN Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e yazlığa gitmişlerdir. Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler. Bu sebeple haziran ayı verimsizdir.

TEMMUZ Sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir. Tekir, barbunya yine nefasetini devam ettirir. Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar.

AĞUSTOS Çingene palamutu mevsimi açar. SArdalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM Geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çesidinin bollaşması demektir.

KASIM Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Pisi'nin en nefis olduğu aydır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır.

ARALIK Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Tekir boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır.  
http://www.yemekicmek.com/baliktakvimi.php


Vedat Erzurum

12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 18:33

Evet tam benlik bir konu  BALIK???
yemezmiyim abi
babamdan öğrendiğim bir söz var?? DENİZDEN BABAM ÇIKSA YERİM
Tüketiminden en çok zevk aldığım gıda diyebilirim. irfan x in de dediği gibi sadece denizler değil, göl, nehir vs... bir çok fırsat var ülkemizde...
Ben Beyşehir doğumluyum,yani ülkenin 3. büyük gölü  
babam memur olduğu için çocukluğunda gezenlerdenim yani  Orada alışmıştım ta balık olayına , tabi yalnızca balık değil. dedimya hertürlü deniz canlısı  tabi fırsat buldukça.. ,
Daha önce gece gezme ile ilgili bir muhabbetimde de yazmıştım, turizmde çalışanlar yaz gecelerini çok iyi değerlendiremezler diye  Ama bu mevsim daha gevşek ve gezmeye fırsat buluyorum ve genellikle alanya da balık restaurantlara takılıyorum ( hafta 1 kez de olsa)...........
Fakat en çok yemekten zevk aldığım balık, kendi yakaladığım balıktır



Cavus
12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 19:36

Balık yeriz fakat. Bir ada olan Kıbrısta nedese balığı doğru düzgün gördüğümüz yok. Yada biz bakmamız gereken yerleri bilmiyorum ama burada Magosada ben şu ana kadar balık satan yer görmedim diyebilirim. (Bir kac kez haricinde tabiki).

Ama imkanım olduğu zaman Alabalık, Somon ve Barbun balıklarını tek geçcerim ben. Afiyet olsun sizlere.


Gökhun
12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 19:55

Anne sultan sağolsun haftada iki kere yapar en az.Bıkkınlık geliyor bazen=)

irfan x
12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 20:15

Nedense şu ana kadar gelen cevaplar kep deniz kıyısından...



Gökhun
12 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2005, 20:54

Mutfaktan palamut kokuları geliyor.Allah'ın gücüne gitmesin ama yeter yahu.Daha perşembe günü yedim ihtilal çıkartıcam vallaha evde.Yaşasın kırmızı et

Saygun

12 yıl önce - Pzr 27 Ksm 2005, 00:10

Balıktan ve deniz ürünlerinin çoğundan (midye, kalamar, ve pizza üzerinde gelen donmuş bacaksız karides hariç) iğrenirim. Balık ya da ıstakoz yenen sofraya oturmam, ıstakoz resmi görünce kusarım (gerçekten), gerçeğini görürsem bayılmadan ayakta durabilirsem kaçarım, balık ya da ıstakozu sevmeyi bırak yemek olarak gören bir hatunla çıkmam, bana şaka olsun diye ıstakoz ya da yılanbalığı resmi gönderen bir arkadaşımla arkadaşlığımı bitiririm.

Komdandoluk gibi bir işim olsa da bir şekilde aç kalsam, ve ulaşabildiğim şeyler sadece yılan ve balık etiyse, yılanı kızartıp yerim, balığı ayılar yesin diye uzak bir yere bırakırım, tabi iğrenmeyip de elime alabilirsem.

Evde balık yapıldığı gün de dışarıda yerim ve o gün eve dönmem çünkü lâğım kokusunu sollayacak kadar tiksinç bir koku bırakır. İstanbul'da olduğum sırada da Eminönü'ne işim düşerse arkada taraftan dolaşırım, çünkü o iğrenç balık ekmek kokusunu duyunca midem kalkar. Ayrıca balık yenilen bir eve misafirliğe gitmem, balık yenen bir yerden gelen ve üzerine kokusu sinmiş birini evime sokmam. Eğer bir lokantada somon gibi bir okyanus balığı yeniyorsa da o lokantaya kendi masamda balık yenmeyecek olsa bile gitmem. Açık havaysa belki...

Tavuk, inek, kuzu gibi etler dururken balığı yüzdüğü denizden zorla çıkarıp da yiyen insanlara da hayretle bakarım.


cinümit
12 yıl önce - Pzr 27 Ksm 2005, 00:42

samsun da lüfer ve levreği ızgarada yemiştim ve bayılmıştım.giresunda da hamsi buğulama gerçekten hoştu,kılçığı o kadar yumuşuyorki onu da yiyorsnuz.ahtapot ve kalamarada bayılırım fakat bu ikisi dünyada en yüksek kolestrol oranına sahip yiyecekler.

Gökhun
12 yıl önce - Pzr 27 Ksm 2005, 00:50

cinümit dipnot olarak geçeyim üç farklı bewsin uzmanından duymuştum en çok kaloriye sahip besin maddesinin susam olduğunu belirtmişerdi.



sayfa 1
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
123 ... 100101102   sonraki »
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET