sayfa 1  |
 |
mehmeterden198
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 21:40
Dünya'da akıllı telefon kullanım oranları (Çıkar cebindeki telefonu diyenler mutlaka okusun)
Bu gün tesadüfen Ruanda'da ülkenin ilk akıllı telefon fabrikasının kurulduğunu öğrendim. 200 kişi çalışıyormuş. Ruanda dediğimiz yer yıllarca iç savaşta yüzbinlerce insanın öldüğü, kabile savaşçılarının sivilleri palalarla doğradığı bir yerdi. Ne zaman akıllı telefona terfi ettiler diye düşünürken acaba başka ülkelerde durum nedir diye araştırma yaptım. İnternet çağında olduğumuz için oldukça kolay oldu. Google'a yazıyorsun çıkıyor. Anlamazsan tercüme ettiriyorsun.
2018 yılının verileri yani 4 yıllık rakamlar:
(+)
Kaynak Wikipedia https://tr2tr.wiki/wiki/List_of_countries_by_smar ...enetration
Bu veriler biraz eski (2018) daha yenisini bulunca yayınlayacağım.
Artık 2022 yılında Hindistan da bile her 3 kişiden birinin cebinde akıllı telefon var. Binlerce kişinin açlıktan öldüğü iskelete dönmüş çocuk fotoğraflarıyla ve iç savaşlarla hatırlanan ülkelerde bile her beş kişiden birinin elinde akıllı telefon var.
"Çıkar cebindeki telefonu madem paran yok nasıl aldın" derken tekrar düşünün. 2022 yılında Dünyada 6,64 milyar akıllı telefon var. Yani herkesin sadece bir telefonu olsa gezegendeki hemen hemen tüm insanlara bir akıllı telefon düşecek.
Bu arada vergiler nedeniyle bu cihazların en pahalı olduğu ülkelerden biri Türkiye. Bangladeşlinin 60 dolar ödediği telefona neredeyse 2 3 katı para ödüyoruz.
|
 |
halil2006
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 21:58
2022 yilinda akilli telefon bir lux degil artik, bir ihtiyac haline geldi. Bazi kurumlarin uygulamalarini cebinde akilli telefon olmadan yapamiyor veya onaylatamiyorsun bile.
|
 |
Ehtiyar
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 22:15
Bilgi için teşekkürler ama bir de bu cümleyi söyleyenler ne demeye çalışıyor onu da anlamaya çalışalım.
Akıllı telefonlar hayatın bir gerçeği,
Kimse kimseye akıllı telefonunu bir kenara bırak eski tip tuşlu, renksiz ekranlı, kamerasız telefon kullan demiyor.
Akıllı telefon piyasası çok geniş bir yelpaze.
2-3 bin civarı cihazların yanında 20-30 bin civarı cihazlar da var.
Burada eleştirilen şey Akıllı telefon kullanımı mı yoksa henüz temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bir insanın sırf MARKA üzerinden hava atma, PRESTİJ elde etme kaygısı ile gelirinin çok üzerinde bir cihazı kullanıyor olması mı?
Türkiye'de telefonların vergiler nedeniyle pahalı olması farklı bir tartışma konusu.
Bu vergilerin devlete gelir elde etme kaygısı ile değil, tüketimi azaltma amacıyla yapıldığını öncelikle bilmek gerekiyor.
Sadece 2021 yılında 10.000.000 üzerinde telefon satın alınmış bu ülkede.
En çok satan
1. Marka Samsung 3.003.000 adet.
2. Marka Apple 2.556.900 adet.
Bu iki markanın toplamı 5.000.000'u geçiyor.
Bu iki markanın üst ve alt modellerinin ortalama fiyatı 5.000 Tl olsa,
5.000.000 × 5000 = 25.000.000.000 Tl yapar.
Bu para ve daha fazlası tamamen ithalata yani yurt dışına gitmiş
Bu sayıya kaçak yoldan giren cihazlar dahil değil bile.
Daha alt sekmente bir çok marka varken parası olan olmayan coğunluğun bu pahalı telefonları tercih etmesi eleştiriliyor.
2021 Yılında satılan cihazların adetleri
Hülasa akıllı telefon var akıllı telefon var.
5000 Tl maaş alan bir kişi 5000 Tl'lik telefon da alabilir 25.000 tl'lik telefon da tercih kendisinin ama maaşının üstünde bir cihazı hava atmak için alıp sonra geçinemiyorum derse eleştirilir elbette.
Rakamları daha iyi görmek için https://m.haberturk.com/turkiye-akilli-telefon-pa ...-teknoloji
|
 |
ccahit
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 22:21
Özellikle iPhonu gösteriş amaçlı alan çok kişi var.
telefon alanların 4/1 i bu telefonu almış fiyatlarda ortada.
Ortalama 3-5 bin arası bir telefon ihtiyaçları fazlası ile karşılar.
|
 |
Metroseksüel Polat
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 22:30
| Alıntı: |
| Daha alt sekmente bir çok marka varken parası olan olmayan coğunluğun bu pahalı telefonları tercih etmesi eleştiriliyor |
Alt segment telefonların ömrü 1-2 yıl, sonrasında donma, kasma ve batarya sorunları ortaya çıkıyor. Ekran kullanımının git gide arttığı bir dönemde ihtiyacı karşılamıyor. Alt segment telefonlar genellikle düşük gelir grubundan çok ekran kullanımı daha düşük yaş gruplarınca tercih ediyor.
|
 |
mehmeterden198
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 23:09
| Alıntı: |
Tecno
20.82%
Samsung
20.47%
Unknown
12.21%
Infinix
10.1%
Oppo
8.08%
Huawei
5.29% |
Bu rakamlar Kenya'da 2021 - 2022 akıllı telefon pazarı oranları. Tecno diye bir firma lider.
| Alıntı: |
Samsung
34.59%
Apple
13.86%
Huawei
12.96%
Tecno
8.32%
Xiaomi
6.02%
Infinix
5.7% |
Bu rakamlar 2022 Afrika kıtası pazar oranları.
| Alıntı: |
Mobile Vendor Market Share in Turkey - July 2022
Samsung
35.18%
Xiaomi
23.07%
Apple
17.42%
Huawei
11.09%
Oppo
5.35%
General Mobile
1.7%
|
Bu rakamlar temmuz 2022 pazar payları.
Kaynak: Globalstats
https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mo ...ile/turkey
|
 |
_Adem_
1 yıl önce - Pts 15 Ağu 2022, 23:15
| Alıntı: |
| Ekran kullanımının git gide arttığı bir dönemde |
Ya tamam da; bazıları git gide ekrandan dışarı çıkamaz hale geliyor. İhtimal versem 'anası ekranın üzerine doğurmuş' diyebileceğim insanlar gördüm.
Alt segment çoğu telefon 'en az, günlük 3-4 saatlik ekran kullanım imkanı' veriyor. Bu da sağlıklı bir birey için gayet yeterli bir süre aslında. Marka takıntısı nedeniyle bir telefona 30 bin lira vermek çok doğru bir şey değil bence.
|
 |
ccahit
1 yıl önce - Sal 16 Ağu 2022, 16:57
Hep alt segment TLF kullandım hepsi rahat 3-4 sene gitti şuan kullandığım TLF 2018 de 800 TL ye aldığım Lenovo hala rahat 1 senesi var.
Fazlası israf yeni Telefon alırsam 4 bin civarı olur en fazla.
|
 |
Uğur ÖZ
1 yıl önce - Sal 16 Ağu 2022, 17:27
5 sene önce samsung s8 plus amiral gemi telefonu 6 bin liraya aldım. Duyan arkadaşlarım o fiyata araba alınır dedi. Fakat bunu diyenler beş sene içinde en az iki telefon değiştirmiştir.
Ben 6 bin liraya hâlâ üst seviye telefon kullanıyorum.
Donma, batarya sorunu, ekran sorunu yaşamadım.
O zaman insanları dinleyip uygun fiyata telefon almış olsaydım muhtemelen şu an 10 bin lira masraf etmiş olacaktım. Ve düşük performans, can sıkıntısı, verim alamama da cabası.
Bu telefon ömrünü tamamlayınca da muhtemelen xiaomi'nin amiral gemilerinden birini alırım. O zamana vergi fiyatında düzenleme olursa tercihim yine samsung amiral gemi olur.
Ne kadar üst düzey telefon o kadar uzun ömürlü performans. Her türlü kârdasın. Mantık bu insanlarda.
|
 |
Mete ÖZTÜRK
1 yıl önce - Sal 16 Ağu 2022, 17:31
| UĞURÖZ demiş ki: |
5 sene önce samsung s8 plus amiral gemi telefonu 6 bin liraya aldım. Duyan arkadaşlarım o fiyata araba alınır dedi. Fakat bunu diyenler beş sene içinde en az iki telefon değiştirmiştir.
Ben 6 bin liraya hâlâ üst seviye telefon kullanıyorum.
Donma, batarya sorunu, ekran sorunu yaşamadım.
O zaman insanları dinleyip uygun fiyata telefon almış olsaydım muhtemelen şu an 10 bin lira masraf etmiş olacaktım. Ve düşük performans, can sıkıntısı, verim alamama da cabası.
Bu telefon ömrünü tamamlayınca da muhtemelen xiaomi'nin amiral gemilerinden birini alırım. O zamana vergi fiyatında düzenleme olursa tercihim yine samsung amiral gemi olur.
Ne kadar üst düzey telefon o kadar uzun ömürlü performans. Her türlü kârdasın. Mantık bu insanlarda.
|
Hocam, Samsung S8 plus kullananlarda genellikle Amoled Yanığından şikayetler geliyor, sen bu 5 sene zarfında böyle bir sorunla karşılaştın mı hiç. ?
|
 |
sayfa 1  |