Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1

Halkcilik/"Popülizm" kotu bir sey mi?
Evet 15.8%  15.8%  [6]
Hayir 13.2%  13.2%  [5]
Halkcilik ile "Popülizm" ayni kavram degil. 55.3%  55.3%  [21]
Fikrim yok, bilmiyorum... 15.8%  15.8%  [6]
Toplam Oy : 38

Okan

17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 21:49
Popülizm ne demek?


Son yıllarda sık sık duyduğumuz popülizm ne demek?

Geçen wowTurkey'de bir baslikta bir arkadasimiz cumle icinde de kullanmisti.

Alıntı:
Ulusca bu isi hal etmeliyiz diyorsun(haklisiniz )ama ne yazikki 80 yillik TR Cumhuriyetinin resmini o cocuk esirgeme yurdunda gorduk.Populizme gerek yok(gercekler neyse o)


Popülizm'in anlamini ben yanlis mi biliyorum?
Neyse gittim sozlukten baktim bende, bu populizm dedikleri cok kotu bir sey herhalde gercekleri karartan bir sey.

Neyse sozluk soyle diyor:
Alıntı:

TURKCE
1. popülizm.
2. halkçılık. halkçilik.
3. popülizm. halkçılık.

ENGLISH
1. The political doctrines advocated by the People's party. the political doctrine that supports the rights and powers of the common people in their struggle with the privileged elite.
2. the political doctrine that supports the rights and powers of the common people in their struggle with the privileged elite.


Demek yanlis bilmiyormusum, halkcilik demekmis. Hani su Inkilap Tarihi derslerinde ogrendigimiz, Ataturk'un Halkcilik ilkesi var ya, onun gibi.

Turkce es anlamlisi halkcilik demis sozluk. Ama aciklamasina girmemis halkcilik ne demek.
Ingilizce aciklamasi soyle cevriliyor Turkce'ye.

1. Halkci partinin savundugu siyasal doktrinler,

2.imtiyazli/ayricalikli elit/seckin kesime karsi  sade vatandasin (halkin)  haklarini ve guclerini savunan doktrin.

Ben bunda kotu birsey goremedim.

Acaba siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?


orhan289
17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 22:19

Avusturya basbakani Schusselinde populizim yaptigini biliyormuydunuz(Turkije anti-propagandasi yapip ,ben halkciyim diyen irkciligin baska bir sozu populizim)

01Hakan01
17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 22:31

Sanirim bu kavram Türkce'de(Türkiye'de) daha degisik maksatli kullaniliyor(olumsuz olarak)

Türkiye'de populer olani yapmak/prim vermek olarak kullaniliyor...popüler olan yanlis'da olsa hertürlü cikar icin(genellikle iktidar icin) yapilan yanlisliklar demek oluyor...herhalde.

Yukarida, Orhan arkadasimizin örnegi'de aslinda Türkiye'de bilinen halinin hic'de yanlis olmadigini gösteriyor.


Sina

17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 23:27

Şimdi aslına bakarsan (özelde Okan) genelde Wowcular,

"Popülizm" doğal olarak İngilizce "Population" Populasyon'dan (Nüfus) geldiğini tahmin ederek girişiyorum konuya, (Nüfus da dolayısıyla Halkı temsil ediyor mana bütününde)

Biraz daha açarsam, Nüfusu oluşturan kimseler yani Halk anlamına da gelir. Halbuki, bu iki kelimenin birbirine yakınlığı da aşikar iken, bunun yanında Population ile Pop kavramları da konu dahilinde bilindik duruyor... Bildiğimiz Pop müziği ve diğer pop terimleri...

Bunları hiçbir yerde okumadım, sadece küçük bir beyin jimnastiği ile bunları dilbilgisine ve İngilizce'ye sahip herkes bulabilir.

O zaman Okan'ınyazdığı Halkçılık ile Popülizm arasında fark nedir? Arasındaki fark aslında değişen Halkçılık anlayışıdır. Yoksa her haliyle iki kelime de birbirine yakın veya eş anlamlıdır. Belki bu konuda Alimemo'nun güzel bir yazısı soruna tam açıklık getirecek olsa da gevezelik yapıp arada iki satır yazmak istiyorum.

O zaman şunu da yazayım öyle susayım.

Halkçılık ile halkın takdir ettiği, (kolay kabul edilen söylemler, imgeler, yaklaşımlar) arasındaki farkı biraz düşünün.. Sanırım sözcüğün değişen veya yozlaşan anlamını da tam olarak çözebilirsiniz.

Sina


Turhan
17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 23:36

Bana kalirsa popülizm kelimesini (popülarite) ile bagdastirmak daha yerinde olur..Yani popüler ve prim yapan düsünce ile (nabza göre serbet verme  düsüncesi ile) halkcilik görüsünün uzaktan yakindan bir alakasi yok.Halki galeyana getirecek düsünceyi dile getirmenin,halkcilik ile uzaktan yakindan bir alakasi yok.Ilke olarak birbirine göbekten ters iki akimdir bunlar.Tek kesisme noktasi;Popülizm halkcilik düsüncesini kullanip,dejenere ettigi icin kendine yasam bulur.



Kemal A
17 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 23:51

Türkiye’de halka yalakalık yapmanın adı popülistlik olmuş. Popülist politikalar (Türkiye’de kullanılan anlamıyla) seçimler öncesi yan ceplerden çıkartılır, halka her türlü yalakalık yapılır, atılır, tutulur, halk kandırılır ve bu örnek davranışlar gerçek anlamı halkçılık olan popülizm kelimesiyle tanımlanır. Tv’de ki tartışmalarda bu kelime aşağıdaki cümleler içinde kulağımıza nüfuz eder:

-Bana popülist yapma kardeşim bagh !
-Bunlar popülist şeyler ! (Karşı tarafın halka kötü bir şey yaptığını anlatmaya çalışıyor )
-Popülizm yapıyorsunuz, olmuyor ama
-vs…


Okan Akin

17 yıl önce - Cmt 29 Ekm 2005, 00:33

Sevgili Dostlar,

Bu basligi gorup, tum yazilari okuduktan sonra, hemen ardindan pek entellektuel olmayip, sadece gundelik gazeteleri okuyan ve ayrica tv'de dizi ve haber takip eden bir arkadasima bu soruyu yonelttim.

Populizm nedir?

El cevap;

- Populizm, gundemdeki deger kazanmis konularin uzerinden politika yapip cikar elde etme davranisidir, yontemidir. Genelde bu isi politakacilar cok yapar. Yukselen deger o an ne ise politikaci soylemlerinde o deger uzerinden insanlara hitap eder ve sempati toplamaya calisir.

Buyrun cevaba...

Iste, halki olusturan normal bir akil ve birikim sahibinin gundelik yorumlardan algiladigi populizm tanimi budur. Takdir edersiniz ki populizm kelimesinin Turkce karsiliginin halkcilik oldugunu bilecek kadar da bir birikimi yoktur ve bunu ogrendiginde de cok sasirmistir. (ben soyledim)

Kendisi gayet samimi bir sekilde bu sozcugun "popularite" den turetildigini zannetigini ifade etti. Cunku bu kelime hep bu tur olaylarin aciklamasinda kullaniliyormus. Tabi ki yerden goye kadar hakli.

Demek ki algilama bu vaziyette. Ama bu kelimenin gercek kaynak ulkesinde hangi anlamiyla kullaniliyor onu mualesef bilemiyorum. Sonucta bu kelimeyi Turkce'ye kazandiran kisiler de zannederim oralarda egitim goren yarim ingilizce sahibi yari aydin , yari entel libos takimi. Yarim diyorum cunku milletimize ithal ederek benimsettikleri yanbanci bir sozcuge yanlis bir anlam yuklemislerdir. Bunun anlami, mayonez ithal eden bir firmanin bu urunu yapay kaymak olarak insanlara lanse etmesi gibi birsey. Halkin da onu mayonez oldugunu sonradan bilse bile alistigi icin yapay kaymak olarak kullanmasina benziyor.

dostlukla....


Sina

17 yıl önce - Cmt 29 Ekm 2005, 01:26

Benzer şekilde anlamının değiştiği bir "oldukça" kelimesi varki şu andaki kullanımı "çok" anlamında.

Halbuki oldukça kelimesi aslında iyiye yakın anlamında idi. Zamanla eski anlamını kaybetmeye başladı.

Çok iyiydi yerine eskiden oldukça iyiydiyi kullansanız herhalde memnun kalmadığınız anlamı çıkardı. Çünkü oldukça, iyiye yakın anlamındaydı


Turhan
17 yıl önce - Cmt 29 Ekm 2005, 01:30

Samirim kavram kargasasi yasiyoruz...Popularite zaten tabana yayilmis ve halk tarafindan kabul gören,halka mal olmus anlamina gelir.Ve örnegin;Pop müzik derken bile buradaki "pop" kelimesinin türedigi ana sözcügün popülarite ve popülasyon dan geldigini unutmalayalim.Yani demem o ki;Popüler olan sey demek,popülasyona yayilmis sey demektir,az biraz latince egitimi almis herkes bunu bilir.Bu bakimdan politik bir akim olarak "popülizim" hali hazirda cok ragbet görmese bile "popüler" olunacagina inanildigi icin argümani kalmayan politikacilarin cok sevdikleri politik bir  malzemedir.Bkz. Jörg Haider veya politik yasamini riske atacagini bildigi halde alakasiz bir siir okuyup,damardan giren RTE.Okudugu siir halk arasinda yani polüparitede cok mu yer etti ya da cok mu halkciydi?Hayir,sadece popülasyona cok popüler bir etki yapti,cünkü aykiriydi,cünkü popülerdi,o kadar....
Sevgili Okan,senin bahsettigin arkadasin,bu konuda düsündügün kadar yanilmamis yani..


Okan Akin

17 yıl önce - Cmt 29 Ekm 2005, 11:06

Sevgili Turhan,

Dikkat edersen yazimda arkadasimin yanilgi icinde oldugunu degil, bu kelimenin ona nasil sunulduguyla ilgili bir degerlendirme yapiyorum ve hatta onu asagidaki cumlemle hakli bile buluyorum.

Alıntı:
Kendisi gayet samimi bir sekilde bu sozcugun "popularite" den turetildigini zannetigini ifade etti. Cunku bu kelime hep bu tur olaylarin aciklamasinda kullaniliyormus. Tabi ki yerden goye kadar hakli.


Bu baglamda, carpiklik, yabanci kaynakli ithal bir sozcugun halka sunumunda yasanmaktadir. Ben bunu vurgulamak istedim. Yani kulaktan kulaga dolasan bir sozun, en son vardigi anlam gibi bir sey.

Dostlukla,



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET