1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
YETERİNCE MEDENİMİYİZ |
EVET |

|
27.1% |
[73] |
HAYIR |

|
67.7% |
[182] |
FİKRİM YOK |

|
5.2% |
[14] |
|
Toplam Oy : 269 |
|
 |
adem yavuz
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 12:58
Sizce yeterince medeni miyiz? (Ya da çağdaş mıyız?)
Bir yerde okumuştum. Avrupa'nın her yerindemi bilemiyorum bazı yerlerinde insanlar kadın erkek ayırmaksızın birbirlerine merhaba dediklerinde art niyet v.s aramazlarmış.Buna istinaden ülkemizde yaşanmış bir örneği anlatmak istiyorum.Avrupalı iki turist Türkiye ye tatile gelmiş ve kumsal da gezerlerken karşıdan gelen bir erkek vatandaşımıza selam vermişler.Bizim sevgili vatandaşımızda bu iki medeni turiste tecavuze yeltenmiş.Polise verdiği ifade de bende, benden hoşlandıklarını zannetmiştim demiş.
Medeniyetin nasıl yaşanacağına çok güzel bir örnek değilmi sizcede.
Bakıyorum bizim ülkemiz dahil bir çok ülkede bazı avrupa ülkeleri de dahil kadını cinsel bir obje olarak görüp bu şekide özellikle basında teşhir etmeye devam ediyor.Yabancı basından örnekler vereyim
Almanya nın Bild gazetesi
İngiltere nin The Sun,Daıly Star gazeteleri
Bunlar gördüklerim ya görmediklerim.Ve birçok Türk ve Avrupa kısaca dünya basının da kadın,erkek,araba v.s dergilerin kapağında kadınlar teşhir ediliyor.Bence ülkemizde ki bir çok erkekte eşinin örtünmesini bu gerçeklerden dolayı istiyor.Gördüğüm o kadar insan var ki ne kendisi ne eşi ibadet konusunda yeteri ilgiyi göstermiyor ama kapanma konusunu gelince çok titiz davranıyor.
Bayanları,bayanlarımızı ne zaman ki cinsel bir özelliği olmayan sade vatandaş olarak görürüz medeniyet için çok büyük adım atmış oluruz.Bu rüyanın gerçekleşme payı nedir sizce.
En son adem yavuz tarafından Pts 24 Ekm 2005, 08:22 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
 |
messiah_haktan
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 13:42
Alıntı: |
Bayanları,bayanlarımızı ne zaman ki cinsel bir özelliği olmayan sade vatandaş olarak görürüz medeniyet için çok büyük adım atmış oluruz.Bu rüyanın gerçekleşme payı nedir sizce. |
Bu olayin payini bilmem ama olacagi günü biliyorum.O da Türkiye'de cinselligin serbestlestigi gündür.
|
 |
Turhan
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 13:49
Bu da temel ve kisisel hak ve özgürlüklerin devlet eliyle garanti edilmesinden gecer.Yani devletin garantör durumunda,kisiye resmi (hukuki) ve kisisel tüm haklarini özgürce yasayabilme olanagi vermesi,bu haklari korumasi ve tüm bu isleyisi kutsal saymasi gerekir..
|
 |
Sina
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 14:37
Ufff nasıl da derin bir konu bu biliyor musunuz?
Özellikle ve en başta medeniyetleşme ile alakalı olduğu tartışılır! Hemen her konuda medeniyetleşme derken, kastımız nedir? Sınırlarımız nedir? Medeniyetin ve medeni bir toplumun gereksinimleri neler? Daha bunu tam çizememiş bir dünya ve insanları var karşımızda ve yanımızda. Çizemeyiz de zaten, bu devamlı değişmektedir. Öncesinde medeniyetler, sonrasında ise medeni anlayışımız. Konuya buradan başlar isek çok faydalı bir giriş olur.
Medeniyet aslında diğer söylemiyle "Uygarlık"! Şahsına münhasır sözü gibi, yani şimdiki söylemiyle değişime uğrayıp, "karizma veya karizmatik" dediğimiz gibi değşime uğramış ve ne kastettiğimz tam belirtememiş bir durumdayız. Medeni sözcüğü ise "kentli yada uygar" anlamında kullanılmaktadır. Evet giderek kentli olmaya başladık ama ne kadar uygarız bu konuda o tartışılır.
Her toplum, her çağda kendi medeniyetini kurar ve yaşatır. Hatta sadece toplumlar değil, dünyanın da bir medeniyeti vardır her çağda. Şimdi geriye dönersek, Romalıların, Hititlerin, eski Çinlilerin de medeniyetleri vardır. O zaman bu konuda medeniyet yerine Atatürk'ün de doğru kullandığı bir söylemi kullanıp, "Çağdaşlaşma" demeliyiz. Yada diğer bir deyişle "Muasır"
Biz ne kadar muasırız? Yada muasır olan medeniyetler kimdir? Sorularına cevap, aslında yaşadığımız çağda verilmiş ve ortaya konmuştur. Bizim yapmamız gereken ise bu cevaplarla yüzleşmek ve ugulanabilir olanları, süreli politikalarla uygulamaktır. Bu da yine olabildiğince derin bir mevzu. Yanlış hatırlamıyorsam, bir arkadaşımla bu konuyu, sabaha kadar konuşmuştuk ve konuşacak o kadar daha çok şey peşi sıra geldi ki; yeter artık deyip yattık!
Peki şimdi, kadınlarımızın toplumdaki değişen rolü ile acaba onlar çağdaş olamamış durumda mıdır? Bu nokta ok önemli! Çünkü bu biraz da "dış mihraklar" bizi bölmeye çalışıyor mantığıyla da benzeşiyor. Biraz daha açacak olursak, acaba biz erkeklerin etkisinden bağımsız olarak, kadınlarımız bu çağın gerisinde mi kaldı? Erkeklerin hiç mi suçu yok? Onu başka bir yazıda irdeleriz, fakat kadınlarımızın çağdaşlıktan anladığı acaba çağın fiziksel görünümüne ayak uydurmak mıdır, bu sanki daha doğru bir cevap gibi geliyor.
Bir bakıyorsunuz, her yönüyle çağdaş! giyinimli, bakımlı, güzel bir bayan minibüse biniyor ve sizin yanınıza oturmaktan çekiniyor! Acaba diye düşünüyorsunuz sapık bir tipim mi var nedir??? Otobüslerde bile bayan yanı, restaurantlarda aile gibi kavramlar icat ediyoruz. Bunun temel sebeplerinden biri tabiiki biz erkeklerin abazalığı ve rahatsız eden tavırları! Ama bu demek midir, bütün erkekler kadınları taciz eder? Biz derken kendimi dışarda tutuyorum!
Şaka bir yana, tüm bunlar henüz kadınlarımızın toplumla birlikte yaşamaya geçişteki süreci tamamlayamasından kaynaklanıyor. Kadınlarımız sakın yanlış anlamasın beni! Bu onların elinde olan bir durum değil. Toplumsal bir bilinçaltı... Bundan henüz 1 asır önce, evinde oturup, kocasını bekleyen, tek görevi çocuk doğurup nesli devam ettirmek; evin işlerini görüp beyiyle ilgilenmek iken, bir anda bu geçiş sürecini atlatmamız çok zor. Bu geçilmesi gerekn bir süreç ve şu anda da bu süreçten geçiyoruz. Avrupa veya diğer ülkelerde bu süreç daha sancısız oluyor. O yüzden belki de onlara daha çağdaş daha modern diyoruz, çünkü bunun da dini temelleri var. Dini temelleri konusunda ise, şöyle bir durum bizim ortalama olduğumuzu gösterir, İran - Türkiye karşılaştırması! İran'dan daha moderniz ve çağdaşız diyoruz. Çünkü dünyanın ve dünya üzerindeki toplumların yaşantısına yakın bir hayat sürmekteyiz. Uç noktalardaki örneklerle alakamız sadece marjinal gruplarımız ile var, bundan ibaret şimdilik!
Sevgilerimle,
En son Sina tarafından Pzr 23 Ekm 2005, 14:58 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
 |
irfan x
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 14:46
1. doğudğumdan beri (30 küsür yıl), bir kaç yıl yurt dışını saymazsanız, Türkiye'de yaşıyorum. Bir kere o anektotda anlatılan kişi gibi birine, hiç rastlamadım. Çok değişik kişilerle, her yöreden insanla tanıştım. Ama böyle bir hadiseye rastlamadım. Bir kere münferit hadiseleri, (her ülkede tecavüzü vardır), getirip bir milletin anlayışnı böyleymiş gibi göstermek yanlış.
2. Medeniyet=Cinsellik (?), acaba Chirac "Türkler kültür devrimi yapmalı" dediğinde bunu mu kast etti ?
3. Ben bu başlığı başka amaçla açtım, bir de ne göreyim, cinsellik konusu çıktı. adem yavuz kardeşim, bu başlık ve içerik, tezat oluşturmuyor mu? Çeliş ki yok mu? Bir yerde kendini de değişik bir kategoriye dahil etmiş olmuyor musun?
|
 |
Kemal Çevik
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 16:03
Görgü ve medeniyet
Arkadaşlar,
Anketler açarken genelde düşündüğümüzü siteye tam olarak yansıtamadan yola çıkıyoruz. Medeni olmanın daha tam olarak bir tarifi yokken, medeniyet anlayışı toplumdan topluma değişkenlik gösterirken bence bu anket de çok anlamlı değil. Örneğin çok basit bir nokta. bizde ve birçok yerde verilen hediyeden etiketini sökeriz, uzak doğuda ise bırakılır. Şimdi kim kime göre daha medeni? Medeniyetler çatışması başlıbaşına bir inceleme konusu. Yurt dışına atandığımız her yerde önce adamlar geldiğimiz memlekette neyin medeni sayıldığını anlattılar. Şimdi neye göre nasıl bu ankete cevap verilecek gel de çık içinden.
Adem bey, memleketimizde de kabul gören görgü kurallarına birbirini tanımayan bir bey ile hanım karşılasırsa, hanım selamlamadan beye selam vermek düşmez. Doğrusu bu kuralın çok iyi işlediğini Avrupa'nın birçok yerinde bizzat yaşıyorum. Bu konuda daha başka şey yazmayacağım ama Haktan haklı cinselliği tabu olmaktan çıkardığımız gün bir çok sorun çözülecektir. Bunu da kafadan atmıyorum, sorunu çözen toplumlarla olan alışverişlerimden biliyorum.
Görüşmek üzere
Kemal ÇEVİK
|
 |
irfan x
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 16:09
Ben mrak ediyorum, bu sorunu çözmek nedir?
|
 |
adem yavuz
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 16:29
Medeniyetin nasıl yaşanacağına çok güzel bir örnek değilmi sizcede. |
Bu sadece bir örnektir.
Polise verdiği ifade de bende, benden hoşlandıklarını zannetmiştim demiş |
Olay tecavüz olayı değil,anlayış farklılığıdır(nasıl bir anlayışsa).Bence medeni her toplumda insanlar birbirini selamlamayı bilmelidir.İkili ilişkilerde atılan ilk adım olan selamlama daha sonraki ilişkilere çoğu zaman pozitif olarak yansıyor.Bu yüzden önemli bir adım diyebiliriz.Selamlamanın topluma göre değişeceğini zannetmiyorum.Benim çalıştığım yere hemen hemen bir çok ülkeden turist geliyor ve içeri önce giren herkes bay,bayan ayırımı yapmadan selamını veriyor.Bir kaç defasında bayanın biri selamını verdikten sonra yanımda ki arkadaşımın yakışıklı çocuksun vesselam dediğini çok iyi hatırlıyorum.Söylediği kelimenin çok garibime gittiğini söylemeden geçemeyeceğim.Hemen aklıma bu olayda ki adam geliyor bu durumlarda.
Ve birçok Türk ve Avrupa kısaca dünya basının da kadın,erkek,araba v.s dergilerin kapağında kadınlar teşhir ediliyor |
Kasıt sadece bizim milletimize ait değildir.
Ama bu demek midir, bütün erkekler kadınları taciz eder? |
Genel görüşümü yansıttım.isterseniz bir bayan arkadaşınıza bu zihniyetteki görüşlerin ne kadar yaygın olduğunu sorun.
2. Medeniyet=Cinsellik (?), acaba Chirac "Türkler kültür devrimi yapmalı" dediğinde bunu mu kast etti ? |
Bu tartışmak istediğim selamlamayla başlayan medeniyet yada çağdaşlık olayınıda cinsellik olarak algıladıkya bir şey diyemiyorum?
|
 |
Emir Kula
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 17:30
Ben yeterince medeni olduğumuzu düşünüyorum.Arap ülkeleri gibi tamamen baskılı,şeriatın uygulandığı bir ülke değiliz Allah'a şükür.Çoğu kimse Batı ülkelerinin tam medeni olduğunu söyler.Bu fikre de katılmıyorum.Çünkü sokakta öpüşmenin bile serbest olduğu bir ülkeyi medeni olarak görmüyorum.Eğer cinsellik serbest olursa ya da eşcinsel ilişkilere devlet tarafından müsaade edilse iyice zıvanadan çıkıldığının kanıtıdır bence.Ahlak ve edep kuralları çerçevesinde medeni olduğumuzu düşünüyorum.Saygılarımla
Emirhan Karaköse
|
 |
messiah_haktan
17 yıl önce - Pzr 23 Ekm 2005, 17:49
Eğer cinsellik serbest olursa ya da eşcinsel ilişkilere devlet tarafından müsaade edilse iyice zıvanadan çıkıldığının kanıtıdır bence |
Escinsel iliskiler yillardir devlet tarafindan serbestdir hatta hic yasak olmadi,en azindan benim bildigim bu eger haksizsam söyleyin.Ayrica yasaklamakla escinselligin önüne mi gecmeyi planliyorsun?Yasak olsada olmasada nüfusun ortalma yüzde 8'i escinseldir ve bu kisilerin kendilerini saklamaya ihtiyac görmemesi o ülkenin medeniyet durmunu gösterir.
Eger kisilerin senin kafandaki resme göre yasamalarina "ahlak" diyorsan,bu konuda baska diyecegim birsey yok.
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|