Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 3

Kayısıda Lezzet Savaşları Elazığ mı, Mersin mi, Malatya mı?
Elazığ 27.2%  27.2%  [41]
Mersin 21.2%  21.2%  [32]
Malatya 51.7%  51.7%  [78]
Toplam Oy : 151

Gülemanlı 2323
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 00:47

Tabiki Elazığ kayısısı Malatya nın lafımı olur

yusufyuşa23
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 00:50

Mut'ta yetişenler piyasaya ilk girdiğinden sofralarımıza daha çok geliyor. Elazığ-Malatya-Elbistan yöresinde yetişen kayısılar ağırlıklı olarak ihraç ediliyor. Mut'un kayısısı ekşimtırak bir aromaya sahip. Açıkçası ben beğenmiyorum. Bizim yörenin kayısılarını bilen yiyen Mut kaysısına salça olmaz
Iğdır kayısısını methettiler ama tadına baktığımı hatırlamıyorum. O nedenle yorum yapamıyorum



Aşkım23
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 00:52
Dünyanın En iyi Kaysısı Baskilde Üretiliyor




BASKİL DÜNYANIN EN KALİTELİ KAYISI MEYVESİNİ ÜRETİYOR
BAŞAK MERAL GÜNDÜZ / Elazığ'ın Baskil ilçesi yetiştirdiği kayısı oranı ve kalitesiyle dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanların görüşüne göre Karakaya Barajı'nın etrafındaki kayısı bahçeleri dünyanın en kaliteli kayısı meyvesini veriyor. Şeker oranı bakımından ve diğer mineraller bakımından Baskil kayısısı Malatya'da tercih ediliyor.



BASKİL ÇİFTÇİSİ KALİTELİ VE SUSUZ KAYISI YETİŞTİREREK MALATYA'YA FARK ATIYOR



Baskil çiftçisi susuz kayısı yetiştiriciliğine başlayarak çok kaliteli bir ürün elde ediyor.



Bu teknikle yetişen kayısının şeker oranı oldukça yüksek, ürünler çok sağlıklı ve kaliteli. Baskilli kayısı üreticileri, ''Ürünlerimizi Malatya pazarında değerlendirmek yerine ilçemiz merkezinde yer alan tesislere satarak hem daha rahat pazara ulaşmış olacağız hem de ekonomik olarak ilçemize katkı sunacağız'' dediler.



Kayısı üreticileri yaptıkları açıklamada'' Dünya kayısı üretiminin %80’ nini karşılayan Malatya kayısısının %20’ sinden fazlasını Baskil karşıladığı halde Baskil kayısısı hak ettiği değeri çok da görmüyor. Elazığ şehir merkezine 38 km uzaklıkta olan küçük ilçemiz Baskil yıllardan beri kayısıyı bir geçim kaynağı olarak görürken o geçim kaynağı olan Baskil kayısısı dünya pazarında kendi ismi ile anılmıyor. ''Kayısı pazarının Malatya'da oluşu Baskilli Kayısı üreticilerinin kayısılarını burada değerlendirmesi ve mülki yerel idarecilerin gerekli olan kayısı tanıtımını yeterli oranda yapmayışı kayısının Baskil kayısısı diye bilinmesini de ortadan kaldırıyor. Baskilli kayısı üreticilerinin bu sorunlarının yanında, bu yıl yağan yoğun bahar yağmurları nedeniyle zarar gören kayısılarının kayısı alıcıları tarafından tercih edilmemesine neden oldu. Konu ile ilgili görüştüğümüz Baskilli kayısı üreticileri kayısının bu yıl kendilerinin yüzünü güldürmeyeceğini her yıl yaşanan don ve yağışlar sebebiyle böyle giderse kayısı ağacı bahçelerini dökeceklerini söylediler.



60 BİN DÖNÜM ALANDA KAYISI YETİŞTİRİYORUZ VE ARTISI DA VAR



Üreticiler'' Baskil ilçesinde toplam 60 bin dönüm alanda kayısı yetiştiriciliği yapmaktayız. Bu hesaba son dönemlerde başlayan susuz kayısı bahçeleri dâhil değil. İlçede bu sene don olayı yaşadığımız için çoğu bahçemizde ürün alamıyoruz. Bu nedenle bu sene Malatya pazarına girecek kayısının toplamındaki %5 ile %7' si Baskil kayısısı olacaktır'' dediler


ismail_38
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 01:05

Sulanmadan yetiştirilen bütün meyveler daha şekerli oluyor. Özellikle karpuz ve kavunda bu fark daha belirgin. Kayserinin çoğu yerinde mecburiyetten kıraçta yetişen bu kayısı karpuz kavun gibi meyveler tadından yenmez mesela

aslanbey23
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 01:13

Alıntı:
Sulanmadan yetiştirilen bütün meyveler daha şekerli oluyor


badem aluç dardağan erik zeytin gibi meyveler neden şekerli değil öyleyse



ismail_38
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 01:19

Şekeri olan meyveleri kast ediyorum. Fındık badem fıstık türü şeyler zaten şekersiz. Kayısı, üzüm, elma, kavun , karpuz , şeftali vb..

yusufyuşa23
1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 01:45

Alıntı:
badem aluç dardağan erik zeytin gibi meyveler neden şekerli değil öyleyse

Genetik yapısı ile alakalı


Emir ERTEN

1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 02:27

Kayısı ile ilgili şöyle bir haber dikkatimi çekti.

2019 yılında tek başına Mut bölgesinden 117 bin tonluk kayısı üretimi gerçekleştirilmiş. Toplam üretimin 67 bin tonu yurt içine, 50 bin tonu ise yurt dışına ihraç edilmiş. Mut kayısısı yurt dışında da revaçta.

Akdeniz iklimi ile Karasal iklim arasında bir geçiş noktası olduğu için olsa gerek Kayısının Mut'ta rekoltesi yüksek. Ayrıca Mut'ta 1 milyon kayısı ağacı varmış.


isa_kul

1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 02:41

Iğdır, Batman, Tokat ve daha bir çok ilde kayısı var seçenekler çoğaltılmalı...

fatih44444

1 ay önce - Cmt 23 May 2020, 02:45

Yanlışınız var hem sofralık hem kuru kayısıda en iyisi honolulu da yetişmektedir. lütfen seçeneklere honoluluyu da ekleyelim olur mu



sayfa 3
« önceki   1234 ... 141516   sonraki »
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET