Çankırı Küpecik Peyniri
İnek sütü kullanılmaktadır. Çiğ süt, hafif ısıtılarak önceden hazırlanmış ev mayası ile mayalanır ve bir müddet bekletilir. Süt yoğurt kıvamını alınca, süzülmesi, suyunu bırakması için bez torbalara koyulur. Süzüldükten sonra rendelenerek tuzlanır. Daha sonra beze sarılarak tekrar suyunu bırakması için süzme işlemi yapılır. Tam süzüldükten. sonra bidonlara bırakılıp, 5-6 gün beklenir. Bidonda bekletilme süresi ne kadar uzun olursa lezzeti de o kadar iyi olur.
Çankırı Kesmük Peyniri
Yayıklamadan sonra tereyağından ayrılan ayran, yayıktan çıkarıldıktan sonra tuzlanır ve bir kapta kaynatılarak, kestirilir. Bezden yapılan torbalara çöken kısım aktarılarak süzülmesi için bir müddet bekletilir. Peynir tamamen süzüldükten sonra beze sarılıp 24 saat bekletilir ve peynir bidonlarına basılarak yenilinceye kadar serin yerde saklanır.