1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
| 2018’de yaptığımız atağı nasıl değerlendiriyorsunuz? |
| Başarılı |
 
|
77.8% |
[7] |
| Başarısız |
 
|
22.2% |
[2] |
|
| Toplam Oy : 9 |
|
 |
Furkan 1453
3 yıl önce - Sal 31 Arl 2019, 15:51
Güneş Enerjisi Üreten Ülkeler Sıralaması
1. Çin: 117 500 000 megawatt
2. ABD: 97 118 182
3. Japonya: 71 688 336
4. Almanya: 46 164 000
5. Hindistan: 30 732 403
6. İtalya: 23 230 729
7. İngiltere: 12 921 815
8. İspanya: 12 520 573
9. Avustralya: 12 081 099
10. Fransa: 10 158 713
11. Güney Kore: 9 349 877
12. Türkiye: 7 890 684
2018 yılına kadar sıralamaya giremezken, 2018’de büyük bir atak yapıp 12. olmuşuz. 1983-2018 yılları arasında ülkelere göre tarihsel gelişim aşağıdadır.
|
 |
Hamza Halit
2 yıl önce - Cmt 21 Ksm 2020, 10:46
|
 |
Hamza Halit
2 yıl önce - Pts 10 May 2021, 16:52
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ilk yüzer güneş enerjisi santrali suya indi.
Türk mühendislerin çok değerli bir projeye imza attığını anlatan uzmanlar, güneş endüstrisinin yeni ihracat kapısı olabileceği görüşünde.
https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/gu ...78900.html
|
 |
crypton
1 yıl önce - Pts 18 Nis 2022, 13:13
| Alıntı: |
Avrupa'nın en büyük GES'i aralıkta tamamlanacak, 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, Konya Karapınar'da hayata geçirdikleri güneş enerjisi santralinin (GES) aralıkta tamamının biteceğini belirterek, "Yıllık 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak." dedi.
Uğur Aslanhan |18.04.2022
İstanbul
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, AA muhabirine verdiği röportajda yenilenebilir enerjiden İGA İstanbul Havalimanı'nda şirketin yeni ortaklık yapısına kadar holdingin son yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Babası Mehmet Kalyoncu'nun 1944'te inşaat işine girmesiyle holdingin tohumlarının atıldığını ve 78 yıllık bir mazilerinin bulunduğunu dile getiren Kalyoncu, 1972'ye kadar babalarının bizzat müteahhitlik yaptığını, sonrasında kendilerinin abileri ile birlikte 1974'te şirketleşmeyi başlattıklarını söyledi.
İnşaat ve sanayi şirketlerinden sonra ikinci nesil olarak 1974'te Kalyon Holding'i kurduklarını anımsatan Kalyoncu, inşaattan sonra Gaziantep ve Ankara'da Kalpen olarak plastik pencere ve PVC üretim fabrikasını hayata geçirdiklerini bildirdi.
Kalyoncu, üçüncü sektör olarak enerjiye girdiklerini, 1990'lı yıllarda Türkiye'de yaşanan enerji sıkıntısına çözüm olarak yapılan ihaleyi kazandıklarını, Türkmenistan'dan aldıkları doğal gazı Gürcistan'a getirdiklerini ve orada elektrik enerjisine çevirdiklerini, o enerjiyi Karadeniz'den çok düşük fiyatlarla 4 yıl boyunca ülkeye getirdiklerini ve bu konudaki sıkıntının giderilmesine önemli bir katkı sağladıklarını anlattı.
Holding olarak sürdürülebilirliği, yenilenebilir enerji üretimini, eğitimi, insana hizmet etmeyi, insan yetiştirmeyi, tarihi, kültürel mirasa ve değerlere sahip çıkmayı şirket değerlerinin merkezine koyduklarını dile getiren Kalyoncu, ana hedeflerinin bu konular olduğunu söyledi.
"Dünyanın en iyi panellerini yüksek teknolojiyle üretiyoruz"
Cemal Kalyoncu, 1991'den beri yaptıkları enerji yatırımlarını daha sonra çeşitlendirdiklerini belirterek, Türkiye'de ve dünyada petrolün ve doğal gazın bir gün biteceği düşüncesiyle yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen enerji alternatiflerine odaklandıklarını bildirdi.
Bu alanda tüm dünyayı gezdiğini, çok araştırma yaptığını, emek verdiğini ve çok iyi bir ekip kurduğunu ifade eden Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güneş teknolojilerinin, güneşten enerji üretmenin en önemli iş olduğunu, dünyanın geleceğinin de burada olduğuna inanarak Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nı Ankara'da kurduk. 1.250 megavat kapasiteye çıkardık. Tam kapasite çalışıyor. Dünyanın en iyi panellerini yüksek teknolojiyle üretiyor. Dünyada tek bir fabrika, tek çatı altında dört üretim yapıyor. Yani külçe (ingot), dilim (wafer), hücre (cell) ve en sonda da panel (modül) üretimi; kısacası taştan panele kadar olan bütün kısım, kendi kurduğumuz Kalyon PV fabrikamızda yapılabiliyor."
"Yüzde 85 yerlilikle güneş enerjisi panelleri üretiyoruz"
Kalyoncu, ürettikleri panellerin yüzde 85 yerlilik oranına sahip olduğunu kaydederek, çalışan mühendislerin yüzde 95'inin Türk olduğunu vurguladı.
Çok sayıda genç mühendisin de görev aldığını dile getiren Kalyoncu, "Bunların bir kısmı da Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nden. Fabrikamız gerçekten bir teknoloji üssü. Gelenler hayran kalıyor." şeklinde konuştu.
Kalyoncu, fabrikaya, en az 100 Türk bilim insanının çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurduklarını kaydederek, 5 yıl içerisinde Ar-Ge’ye ciddi bir bütçe ayırarak güneşten daha fazla nasıl verim alabileceklerini ve daha verimli paneli nasıl üreteceklerine dair çalışmalar yaptıklarını anlattı.
"Avrupa'nın en büyük GES'i aralıkta tam kapasite çalışmaya başlayacak"
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, Konya'ya kurdukları Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) bu yıl biteceğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"1.350 megavatlık kısmı bitecek. Şu anda 700 megavatlık üretim yapıyoruz günde. Aralık ayında tamamı bitecek. 1.350 megavat üretmeye başlayacağız aralık ayında. Yıllık 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak. Yani tek bir santralden Konya'nın elektriği karşılanmış olacak. Bu santralimiz dünyanın en büyük üç santralinden biri, bugün ulaşmış olduğu 700 MW kapasite ile zaten Avrupa'nın en büyüğü oldu. Hedefim ve gelecekle ilgili bütün düşüncelerim en yeniyi, en iyiyi ve ilkleri yapmak. Allah da bunları bana nasip etti. Çok çalışıyoruz, daha iyilerini yapacağız inşallah."
Kalyoncu, santrali şu anda çöl haline gelen ve hiçbir işe yaramayan 20 milyon metrekarelik alana, 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki bölgeye kurduklarını, 3,5 milyon adet panel kullanılacağını kaydederek, yılda 2 milyon ton karbon salımının önüne geçileceğini bildirdi.
Enerji ithalatının maliyetinden bahseden Kalyoncu, "Fabrika ile enerji santralimizi bir arada düşündüğümüzde, günümüzdeki doğal gaz fiyatları dikkate alındığında, ülkemize 600 milyon dolarlık döviz ikamesi sağlayacak. Yani ülkemizden dışarıya 600 milyon dolar daha döviz gitmeyecek. O, bizim ürettiğimiz paneller ve ürettiğimiz temiz enerjiden karşılanmış olacak." diye konuştu.
Yurt dışından LNG ve GES'te iş birliği teklifi
Cemal Kalyoncu, Türkiye'de bir ilk olarak LNG'yi doğal gaza çeviren mobil LNG terminalini Aliağa'ya kurduklarını BOTAŞ'ın yurt dışından temin ettiği sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) gazlaştırıp kullanıma sunduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Özellikle son 2 aydır, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra doğal gaz altyapısı ve güneş enerjisinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Almanya'dan, Polonya'dan her hafta yetkililer geliyor. 'Aman gelin LNG işini bize yapın, güneş enerjisini yapın' diyorlar. Sadece oradan değil ABD'den, Afrika'dan, Avrupa'dan gelen çok sayıda yetkili var. 'Lütfen bu işi bize getirin' diyorlar. Ancak LNG gaz arz güvenliği için bu işteki önceliğimiz Türkiye. İleride belki olabilir."
"Bir ilke imza atarak rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretmeyi hedefliyoruz"
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Kalyoncu, şu anda yaklaşık 400 megavatlık HES'lerinin bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Şu anda güneş enerjisi panellerini yüzde 85 yerlilikle Türkiye'de üretiyoruz. Yeni bir şey yapacağız. Bu sürpriz olacak. Şu anda hedefimiz rüzgar türbinlerini Türkiye'de üretmek. Halihazırda üretim yok. Türkiye'de bugün rüzgâr türbinlerinin kule, kanat ve jeneratörleri üretilebiliyor. Yüzde 65'in üzerinde bir yerlilikle rüzgâr türbinlerinin ülkemizde üretilmesini hedefliyoruz. Çalışmalarımızda görev alan tecrübeli ve geniş bir kadromuz, teknik ekibimiz var. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Ülkemize çok büyük bir kazanç olacak. İthal eden değil yüksek teknoloji ihraç eden bir firma olacağız."
Kalyoncu, Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde yenilenebilir enerji üzerinde önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, yenilenebilir ve temiz enerji noktasında çok şeyler yapmaya çalıştıklarını anlattı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/avrupanin-en-buy ...ak/2566251 |
|
 |
turgutkuzan
|
 |
crypton
10 ay önce - Çrş 19 Ekm 2022, 11:44
Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinde bu yıl rekor büyüme bekleniyor
Zorlu Enerji Solar ve Yurtdışı Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Evren Evcit, "Bu yılki 2 bin 500 megavatlık kapasite artışıyla güneş enerjisi kurulu gücümüzün 10 bin megavat seviyesini yakalayabileceğini öngörüyoruz." dedi.
Nuran Erkul Kaya 19.10.2022 İstanbul
Zorlu Enerji Solar ve Yurtdışı Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Evren Evcit, Türkiye'nin güneş enerjisi sektöründeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, salgın sonrası toparlanma ve Rusya-Ukrayna savaşı ile derinleşen enerji krizinin Türkiye'nin güneş enerjisi yatırımlarına yansıdığını dile getirdi.
Bu yıl Türkiye'de 2 bin 500 megavat güneş enerjisi kurulu gücünün şebekeye bağlanmış olmasını beklediklerini ifade eden Evcit, "Bu yılki 2 bin 500 megavatlık kapasite artışıyla güneş enerjisi kurulu gücümüzün 10 bin megavat seviyesini yakalayabileceğini öngörüyoruz. 2022 ilk kez bu seviyede kurulum yapılan bir yıl oluyor. " diye konuştu.
Evcit, güneş enerjisinde 2021'deki kapasite artışının 1500 megavat seviyesinde olduğunu anımsatarak, bu yıl güneş enerji kapasitesinde beklenen rekor artışın arkasındaki etkenleri şöyle anlattı:
"Rusya-Ukrayna savaşı ile bir milat yaşandı. Doğal gaz piyasalarında taşlar yerinden oynadı ve en önemli faktör tedarik olmaya başladı. Avrupa ne yazık ki bu sene çok kötü bir kış geçirecek. Biz o konuda daha hazırlıklıyız ama tabii paradigma hızla değişti. Bizim de enerji portföyümüze en hızlı ve maliyetsiz ekleyebileceğimiz yerli kaynak olarak güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklarımız var. Rüzgar ve jeotermal projelerine bugün başlasanız birkaç yıl sürüyor. Güneş enerjisi projelerini aynı finansal yıl içinde geliştirip devreye alabiliyoruz. Bu açıdan, güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış salgından çıkışla başladı ve enerji kriziyle hızlandı diyebiliriz. 2023'te güneş enerjisindeki kapasite artışının 3 bin megavatı bulacağını tahmin ediyoruz."
"Pazarın sürdürülebilir şekilde büyümesi gerekiyor"
Türkiye'nin güneş enerjisi pazarında sürdürülebilir kapasite artışlarının yıllık 3-4 bin megavat seviyesinde olabileceğini söyleyen Evcit, "2023'te kapasite artışının 3 bin megavatı bulmasının ardından, 2025 ve sonrasında yıllık 4 bin megavat güneş enerjisi kapasitesi oluşturabilen bir pazar büyüklüğüne ulaşabileceğimizi düşünüyoruz." dedi.
Evcit, güneş enerjisinde sürdürülebilir bir pazar oluşmasının tedarikçi, yatırımcı ve ülkenin enerji portföyünün sağlıklı şekilde yenilenebilir enerjiye dönmesi açısından kritik olduğunun altını çizdi.
Türkiye'de yıllık 3-4 bin megavat güneş enerjisi oluşturulabilecek teknik kapasite olduğunu aktaran Evcit, "Bu bir değer zinciri. Bir tarafında izinler, diğer tarafında proje geliştirirken bulmamız gereken proje sahaları ve ürün tedariki var. Ürün üretenler ve tedarikçiler için bu sürekliliği görmek kendi anlaşmalarımızı yaparken, üretim tesislerimizi kurarken, ham maddelerimizi alırken güvence veriyor. Bankalar da her yıl Türkiye'de 3-4 bin megavatı bulabilen proje yatırımı olduğunu görerek ona göre finansman oluşturulması gerektiğini düşünecek. Böyle planlanan yatırımlar sürdürülebilir şekilde ilerler ve ucuza mal edilebilir. Bu noktada, izin süreçlerinin de kısalması gerektiğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Güneş panelinde Avrupa'nın en büyük üretim üssü Türkiye
Evcit, yabancı şirketlerin Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarına karşı hiç olmadığı kadar pozitif olduklarını ve Türkiye'nin enerji krizi sonrası bir merkez haline geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin kendi coğrafyasında ışıması en bol ülkelerden biri olduğunu kaydeden Evcit, "Yatırımcı bir ülkeye girerken tek kaynağa bakmıyor. Türkiye'nin doğal gaz pazarında belli potansiyeli var. Ülkemiz jeotermalde dünyada sayılı ülkelerden. Güneşte muazzam bir avantajımız var ışıma ve arazi açısından. O yüzden yatırımcı bunların tümüne bakarak değerlendiriyor ve Türkiye'de büyüme potansiyeli var ve burada üretip çok kısa sürede Avrupa'ya tedarik edebiliyorsunuz." dedi.
Evcit, Türkiye'nin güneş enerjisinde panel üretimi açısından bir merkez haline geldiğini belirterek, şu bilgiyi paylaştı:
"Bugün yıllık yaklaşık 9 bin megavat civarında güneş paneli üreten yerli tesis kapasitemiz var. Avrupa'nın en büyük güneş paneli üretim üssü Türkiye. Dolayısıyla, yatırımcı hiç olmadığı kadar pozitif."
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-gunes ...or/2715113
|
 |
Emre Besiktas
10 ay önce - Çrş 19 Ekm 2022, 12:05
Şu anda 8.275 MW ile 14. sıraya gerilemiş durumdayız. Aslında bu istatistiki bilgi son derece yanlıştır, ülkelerin km kareye düşen güneş miktarına göre ürettiği enerji sıralandığında Türkiye Dünya'da 58. sırada yer almaktadır. Nüfusa göreyse 65. sıradayız. Almanya çok az güneş almasına rağmen ürettiği 53.738 MW ile dünyada 2. sırada yer almaktadır. 21. yüz yılın ilk çeyreği biterken, ülkemiz hem rüzgar hemde güneş olarak oldukça bol bir alanda bulunmasına rağmen etkin bir şekilde kullanılmamaktadır. Bu alanda çok daha fazla yatırımların yapılması gerekmektedir.
|
 |
crypton
9 ay önce - Prş 10 Ksm 2022, 10:46
Güneş enerjisi 7 Asya ülkesinde 34 milyar dolarlık maliyeti önledi
Asya'daki 7 ülkenin güneş enerjisinden elektrik üretimi ile yılın ilk yarısında 34 milyar dolarlık fosil yakıt maliyeti önlendi.
Gülşen Çağatay 10.11.2022 Ankara
Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember, Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü tarafından Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Filipinler ve Tayland özelinde "Asya'nın güneşli kısmı" başlıklı rapor hazırlandı.
Buna göre, Asya'daki 7 ülkenin güneş enerjisinden elektrik üretimiyle yılın ilk yarısında 34 milyar dolarlık fosil yakıt maliyeti önlenirken, elektrik talebinin yüzde 5'inin güneşten karşılandığı Çin'de bu rakam 21 milyar dolar olarak hesaplandı.
Çin'i sırasıyla 5,6 milyar dolarla Japonya, 4,2 milyar dolarla Hindistan, 1,7 milyar dolarla Vietnam, 1,5 milyar dolarla Güney Kore ve toplamda 287 milyon dolarla Tayland ve Filipinler takip etti.
Asya'da güneş enerjisinin hızla büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret edilen raporda, özel ulusal politikalar, enerji depolama, şebeke esnekliğine yönelik yatırımlar, ekonomik ve teknolojik iş birliğinin büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Dünya genelinde güneş enerjisinin son 12 yıldaki büyümesi de analiz edilen raporda, güneş enerjisi kapasitesine sahip ilk 10 ekonomiden beşinin Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Vietnam olduğu kaydedildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen CREA'nın Güneydoğu Asya Analisti Isabella Suarez, Asya ülkelerinin, maliyetli ve yüksek oranda kirletici fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sadece mevcut güneş enerjisinden elde edilebilecek tasarruf potansiyeli bile muazzamdır ve rüzgar gibi diğer temiz enerji kaynaklarıyla birlikte bunların yaygınlaştırılmasının hızlandırılması bölgedeki enerji güvenliği için hayati önem taşıyor. İddialı hedefler önemli olmakla birlikte, ileriye dönük en önemli şey bu hedeflerin takip edilmesi."
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/gunes-enerjisi-7 ...di/2734161
|
 |
Vural Demir
8 ay önce - Cum 16 Arl 2022, 02:53
Dünyada güneş enerjisi yarışı başladı! Türkiye kaçıncı sırada?
Dünya genelinde yeni bir enerji yarışı başladı. Türkiye de bu rekabetin içerisinde. İşte en çok güneş enerjisi üreten ülkeler...
Tüm dünya artık fosil yakıtları geride bırakma kararı aldı. Bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelecek. Tabii bu dönüşüm kısa sürede gerçekleşmiyor. Avrupa ve ABD’nin planları genelde 10 yıllık projektör üzerine. Hindistan gibi Asya ülkeleri ise elini biraz daha hızlı tutmak istiyor. İşte En çok güneş enerjisi üreten ülkeler…
En çok güneş enerjisi üreten ülkeler! Türkiye kaçıncı sırada?
Dünya genelinde yenilenebilir enerji alanında güneş panellerine yatırım yapanlar ve kullananlar arasında Türkiye ilk 10 yerleşiyor. Türkiye, panel üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Fakat etkin şekilde kullanıma baktığımızda ancak 16. sıraya yerleşebildiğini görüyoruz.
Tüm dünya ülkelerinin halihazırda kurulu güneş enerji panellerine baktığımızda 306 bin 973 MW üretim ile ilk sıraya Çin yerleşiyor. Hemen ardında ise 95 bin 209 MW ile ABD ve 74 bin 191 MW ile Japonya yer alıyor.
En çok güneş enerjisi üreten ülkeler:
Çin: 306,973 MW
ABD: 95,209 MW
Japonya: 74,191 MW
Almanya: 58,461 MW
Hindistan: 49,684 MW
İtalya: 22,698 MW
Avustralya: 19,076 MW
Güney Kore: 18,161 MW
Vietnam: 16,660 MW
İspanya: 15,952 MW
Fransa: 14,718 MW
Hollanda: 14,249 MW
Brezilya: 13,708 MW
Birleşik Krallık: 13,689 MW
Ukrayna: 8,062 MW
Türkiye: 7 bin 960 MW
En çok güneş enerji paneli üreten ülkeler:
Çin: 124 bin MW
Vietnam: 14 bin MW
Güney Kore: 9 bin 200 MW
Türkiye: 7 bin 960 MW
Malezya: 7 bin 400 MW
ABD: 5 bin 700 MW
ShiftDelete.net
|
 |
crypton
4 ay önce - Sal 04 Nis 2023, 22:34
Seyşeller, dünyanın en büyük tuzlu su yüzer enerji santralini kuruyor
Afrika'nın doğusundaki adalar ülkesi Seyşeller, dünyanın en büyük tuzlu su yüzer güneş enerjisi santralini kuracak.
Tufan Aktaş 04.04.2023 İstanbul
Seyşeller Haber Ajansının (SNA) haberine göre, Fransız yenilebilir enerji şirketlerinden biri, ülkenin en büyük adası Mahe'nin doğu kıyısındaki Providence bölgesine yüzer enerji santrali kurmak için çalışmalara başladı.
5 megavatlık fotovoltaik güneş enerji sistemlerinin kurulacağı projeyle Seyşeller, dünyanın en büyük tuzlu su güneş enerjisi santraline sahip olacak.
99 bin nüfuslu turizm ülkesi, projeyle sıfır emisyon hedefine bir adım daha yaklaşmayı amaçlıyor.
Seyşeller hükümetinin destekleyeceği projenin 7 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Santralin su altı yaşamına ve çevreye olumsuz etkisinin olmayacağı bildiriliyor.
Ülke şu anda enerji ihtiyacının büyük çoğunluğunu fosil yakıttan sağlıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/seyseller-dunyanin ...or/2863661
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|