1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 5138  |
 |
Dağlı13
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 17:53
Alıntı: |
Peki Safsata .
Silah üreticisi sattığı yerde bu şanslara sahip oluyorsa .
İngiltere ile Olan ilişkide İngiltere lehine olan durumlar nelerdir .
Mesela İngiltere bu süreçte bizi yanına Çekmek için bunu kullanıyor olabilir mi ? Veya ÇIKAR ilişkisi durumu ne düzeyde oynanır masada sence
|
İngiltere'nin tek derdi MMU projesinden ticari kar elde etmek. Stratejik ortaklık kurma çalışmaları olsaydı MMU projesine yaklaşımları daha farklı olurdu.
|
 |
safsata00
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 17:58
Türkiye mmu gibi bir özgün projeyi tek başına yürütürken, projeye teknolojik olarak katkı sağlayamayacak ülkeleri neden proje ortağı yapsın ki ? |
Yav üstad.ABD F35 i tek başına yürütemezmiydi.5. nesil bir sisteme niye 9 ortak aldı?.Bizim teknolojimizin o zamanlar 5.nesil uçak için bir üretim alt yapısı yoktuki mesela.Resmen bizdeki tüm firmaları sıfırdan parça üretimi yapar hale getirdi ABD.Burada ortak yaparken ço kritik sistemleri istesende ürettiremiyorsun zaten.Çünkü sadece fabrika kurmakla olmuyor.Çok ciddi insan gücü ve tecrübede gerektiğinden kuramıyorsun başka ülkelere.Mesela AZERBAYCAN da ve ENDONEZYA da kurarsın 2-3 tesis.Çipleri ENDONEZYA dan,Ucuz iş gücünüde AZERBAYCAN dan sağlar,ürünlerin %20 sini bu ülkelerde ürettirir bu parçaların tesis ve işgücü maliyetlerindende kurtulur ayrıca bu ülkelerin sana spariş vermesinide sağlarsın.Üstelik böyle kritik ürünler ülkeler arasındaki diplomatik bağlarıda ciddi şekilde kuvvetlendirirken,ticari ilişkilerinide kat kat arttırır.
Mesela ENDONEZYA da hava savunma sistemleri altyapısımı var.Ama daha yeni kısa-orta ve uzun menzilli ENDONEZYA nın isteklerine göre üretilecek katmanlı savunma sistemleri üretim anlaşması yaptık.ENDONEZYA bu üretimlerde bu sistemleri kendisi üretme kabiliyetine kavuşamıyor ama,bizim hem üretim hatlarımız doluyor,hemde yeni bir sistem geliştirirken onun maliyetlerinden kurtuluyoruz hemde en az 20 yıl bu ülkeyi kendimize bağlıyoruz.Keza HÜRJET gibi uçakların alımınında bu ülkede önü açılmış oluyor.
Yoksa biz şuan hem HSS sistemlerini hemde uçak sistemlerini tek başımıza üretebilecek kabiliyetteyiz.Bize herhangi bir sıkıntı çıkmadan,hem daha ucuza hemde daha fazla üretim yaptırarak bu sistemlerin daha çabuk gelişmesini sağlayacak bir yolken bu neden hayır diyelimki.?
|
 |
ccahit
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:00
Para sıkıntısı olduğunu sanmıyorum.
Öyle olsa aynı adan 750+ proje yürümezdi.
Devlet bunları 200-300 e düşürür kalanını dışardan almaya bakardı. Birde ürünler sahaya çıktıkça ihracat geliride var elde kalan ürün yok her türlü sıcak para girişi sene sene artıyor bu sene 4 milyar dolar seneye belki 6 milyar olacak.
Haa gerekli şartları sağladıktan sonra bir finans edecek ülke projeye ortak olabilir hem uzun vadede finans sağlar hemde seri üretimde hazır toplu alıcısı olur.
|
 |
safsata00
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:20
Peki Safsata .
Silah üreticisi sattığı yerde bu şanslara sahip oluyorsa .
İngiltere ile Olan ilişkide İngiltere lehine olan durumlar nelerdir . |
İngilterenin hali hazırda yürüyen bir projesi yok.Bırak yeni üretimi eldeki sistemleri satışa çıkararak envanteri küçültüyor adamlar.Bzizim projemiz sayesinde hem bu konudaki yetkin yüzlerce personelini faal halde tutarak yeni gelişen bir uçakta çalışmalarını sağlıyor hemde üzerine çok ciddi para kazanıyorlar.O kadar mühendisi ingilterede üstelik çalışacakları bir proje yokken faal halde elde tutmak çok ciddi bir maliyet çünkü.Yine henüz ete kemiğe bürünmemiş bir TEMPEST gibi yaklaşık 100 milyar EURO maliyetli uçak projeleri var.Bizde MMU altyapısı oluştuğunda,bu konuda bize destek çıkan İngiltere nin,TEMPEST için ucuz ve kaliteli üretim yapacak tesisleri oluyor haliyle.ABD ye F35 parçaları ürettiğimiz gibi İngiltereye de TEMPEST parçaları üretirsek baya bir maliyetten kurtulmuş oluyorlar.
Mesela İngiltere bu süreçte bizi yanına Çekmek için bunu kullanıyor olabilir mi ? Veya ÇIKAR ilişkisi durumu ne düzeyde oynanır masada sence |
Olay zaten bu.ABD bile artık tek başına hareket edemiyor DÜNYA daki kıtalarda.Bizimde ORTADOĞU,AFRİKA,KAFKASLAR da yaptıklarımız ortada.Fransa nın heray bizim adımızı anarak AFRİKA açılamalarıda yapmasıda bunun en iyi örneği.FRANSA nın çok ciddi bir hakimiyeti var AFRİKA da.çoğu ülkenin paralarını basıyor hatta bu ülkelerin yaptığı ihracatlar bile Fransız bankalarına gidiyor direk.Sonuçta buradaki potansiyelimizi İngiltere nin görmemesi mümkün değil ve ekonomisini canlandırmak içinde işbirliğine ihtiyacı var.Bizimde BM daimi üyesi olması,teknolojik kabiliyeti olması yüzünden ona ihtiyacımız var.LİBYA daki durumumuz yüzünden aleyhimizde bir karar çıkmamasının asıl sebebi İngiltere dir mesela.Özellikle MALTA üzerindende çok ciddi destek çıkıyor bize.Ama bu tür ülkelerin en ufak bir hatada anında sizi parçalayacak köpek balıklarına döneceklerini unutmayalım...
Kısaca bize yakınlaşmasının sebebi tamamen duygusal!!!
|
 |
Altann55
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:25
Yav üstad.ABD F35 i tek başına yürütemezmiydi.5. nesil bir sisteme niye 9 ortak aldı?.Bizim teknolojimizin o zamanlar 5.nesil uçak için bir üretim alt yapısı yoktuki mesela.Resmen bizdeki tüm firmaları sıfırdan parça üretimi yapar hale getirdi ABD.Burada ortak yaparken ço kritik sistemleri istesende ürettiremiyorsun zaten.Çünkü sadece fabrika kurmakla olmuyor.Çok ciddi insan gücü ve tecrübede gerektiğinden kuramıyorsun başka ülkelere.Mesela AZERBAYCAN da ve ENDONEZYA da kurarsın 2-3 tesis.Çipleri ENDONEZYA dan,Ucuz iş gücünüde AZERBAYCAN dan sağlar,ürünlerin %20 sini bu ülkelerde ürettirir bu parçaların tesis ve işgücü maliyetlerindende kurtulur ayrıca bu ülkelerin sana spariş vermesinide sağlarsın.Üstelik böyle kritik ürünler ülkeler arasındaki diplomatik bağlarıda ciddi şekilde kuvvetlendirirken,ticari ilişkilerinide kat kat arttırır.
Mesela ENDONEZYA da hava savunma sistemleri altyapısımı var.Ama daha yeni kısa-orta ve uzun menzilli ENDONEZYA nın isteklerine göre üretilecek katmanlı savunma sistemleri üretim anlaşması yaptık.ENDONEZYA bu üretimlerde bu sistemleri kendisi üretme kabiliyetine kavuşamıyor ama,bizim hem üretim hatlarımız doluyor,hemde yeni bir sistem geliştirirken onun maliyetlerinden kurtuluyoruz hemde en az 20 yıl bu ülkeyi kendimize bağlıyoruz.Keza HÜRJET gibi uçakların alımınında bu ülkede önü açılmış oluyor.
Yoksa biz şuan hem HSS sistemlerini hemde uçak sistemlerini tek başımıza üretebilecek kabiliyetteyiz.Bize herhangi bir sıkıntı çıkmadan,hem daha ucuza hemde daha fazla üretim yaptırarak bu sistemlerin daha çabuk gelişmesini sağlayacak bir yolken bu neden hayır diyelimki.? |
Bir amerikalı TF-X için Türkler F-35'den gördüler, incelediler vee teknolojimizi çaldılar dedi
|
 |
Serkan Guzel
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:27
Yav üstad.ABD F35 i tek başına yürütemezmiydi.5. nesil bir sisteme niye 9 ortak aldı? |
Yürütürdü de !... Abd'nin yapmak istediği, Nato silahlarının ortak üretiminin "iklimlendirilmesi" görüşünden hareketle f35'in parça üretimini üye ülkelere dağıttı. Ki, zaten abd bu hareketi ile bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Düğme abd'nin elinde, istediği an cihazı uzaktan kapatır, taksi bile yaptıramazsın uçağa...
Yani abd nato ittifakı içinde yer alan devletlerle birlikte ortak üretim yapma fikrini hayata geçirdi. F35 'i tek başına üretmeyerek, iklimlendirme adı altında, bu alandaki bilgi birikimini ve enerjisini başka alanlara kanalize etme imkanına kavuştu. Düğme adamın elinde olduktan sonra, diğer ülkeler üretim ortağı olsa ne olacak ?
Tekrar MMU'ya dönecek olursak; bu projenin finansman sıkıntısı var mı ? Yok.
Peki üyenin biri ne demiş ? Falan dost ülkeyi, filan dost ülkeyi bu projeye dahil edelim. Neyin karşılığında ? Paranın karşılığında... Böyle bir fikir olabilir mi Allah aşkına ?
Bilmem, ben mantığımda bir yere oturtamadım.
|
 |
Altann55
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:40
TF-X'in bir NATO uçağı olma potansiyeli çok fazla.. Avrupalıların Sorunlu F-35'i saymazsak 5. nesil bir uçağa ihtiyaçları var.. Ellerindeki uçaklar eskidi ve iki alternetifleri var biri F-35 biri TF-X.. Üç ay sonra TF-X yürümeye başladığında avrupadan çok ortaklık teklifi gelecek..
Endonezya ya gelinvce Endonezya 1 trilyon doları geçen tek müslüman ülke ve piyasasını kontrol eden köşeyi döner.. Teknolojide çok ileriler.. Katara verme, Arabistana verme, Bae ye verme, Mısıra verme, libya ya, malezya, endonezya ya verme.. eeeeeee ? TF-X seçim yatırımı diyenler, şimdi akıl vermeye başladı.. karın ağrınızı biliyoruz boşuna kolpa yapmayın.. YEMEZLER..
|
 |
Barbaros
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:46
Para karşılığı projeye ortak almak mantıklı olmaz. Katkı sunması gerektiğine katılıyorum. Adam ben ortağım diyecek, önden 3-5 bi para verecek. Bitince ucuza uçak alacak ama tüm risk Türkiye’nin üstünde olacak. Zaten İsmail Demir bu konudan daha önce çok kere bahsetti. Biz bu projeye ortak olacaklardan riske de ortak olmasını istiyoruz, diğer türlü manası yok diye söylemişti.
He bu demek değil ki biz bu uçağı bitirdikten sonra dost ve müttefiklere satmayalım. Tabii ki satalım. Biz müttefiklik ilişkilerimizide ABD gibi kancık oynamayız. Bizden silah alanın kafası rahat ediyor, herkesin malumu.
En son Barbaros tarafından Sal 29 Ksm 2022, 18:51 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
|
 |
mehmetlu
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:47
Tekrar MMU'ya dönecek olursak; bu projenin finansman sıkıntısı var mı ? Yok.
Peki üyenin biri ne demiş ? Falan dost ülkeyi, filan dost ülkeyi bu projeye dahil edelim. Neyin karşılığında ? Paranın karşılığında... Böyle bir fikir olabilir mi Allah aşkına ?
Bilmem, ben mantığımda bir yere oturtamadım. |
Neden her şey para için olsun ki? Tek çiçekle bahar gelmez. Türkiye, sadece savunma alanında değil her alanda dost ve kardeş ülkeler ile birlikte kazan-kazan prensibine uygun olarak projeler geliştirmeli. Türkiye, uluslararası arenada etkinliğini arttırmak istiyorsa güçlü bir altyapı ve müttefiklere ihtiyacı var. Burada ticaretten öte stratejik kazanımlar söz konusu.
TUSAŞ'ın bu konulardaki vizyonu oldukça güzel. Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Katar, Pakistan, Malezya'ya kadar ofislerini açıp o ülkelerin ekosistemi içinde o ülkelerin insanlarını kendi projelerimiz için kullanır konuma geliyoruz.
Güneydoğu Asya, Türkiye için önemli bir pazar. Burada bir alt bileşenlerin üretilmesi hepsinden ziyade bölgeye yapılacak potansiyel satışlardan ötürü örneğin Endonezya'da bir üretim hattı veya en azından ana bakım üssü yapılması kaçınılmaz bir gereklilik.
Baykar, düne kadar Wescam'a bağlı ürün kullanımı yaparken aynı zamanda Wescam onaylı yetkili servis konumundaydı.
Türkiye de belli başlı ülkelere alt seviyelerde üretim bantları açıyor, yerinde yeterlilik için o ülkelere altyapı kazandırıyor. Burada ise asıl biz o ülkeleri kendi ekosistemimize bağlı ve zorunlu hale getiriyoruz.
Ve tüm bunların ötesinde önümüzde bir Rusya örneği var. Sözde dünyanın en güçlü ikinci ülkesi madara olup İran'dan silah dilenir konuma gelebiliyor. Bölgesel hegomanya, hinterlandımızın genişlemesi, topyekün bir savaş gibi durumlar için Türkiye mutlaka fikri birliğin olduğu en az birkaç ülkeyi kalkındırması gerekir. Burada Azerbaycan için yaptıklarımız en somut örnek ve başarı. Bunu teknik anlamda da desteklemek lazım.
|
 |
Serkan Guzel
4 ay önce - Sal 29 Ksm 2022, 18:55
Neden her şey para için olsun ki? Tek çiçekle bahar gelmez. Türkiye, sadece savunma alanında değil her alanda dost ve kardeş ülkeler ile birlikte kazan-kazan prensibine uygun olarak projeler geliştirmeli. Türkiye, uluslararası arenada etkinliğini arttırmak istiyorsa güçlü bir altyapı ve müttefiklere ihtiyacı var. Burada ticaretten öte stratejik kazanımlar söz konusu.
TUSAŞ'ın bu konulardaki vizyonu oldukça güzel. Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, Katar, Pakistan, Malezya'ya kadar ofislerini açıp o ülkelerin ekosistemi içinde o ülkelerin insanlarını kendi projelerimiz için kullanır konuma geliyoruz.
Güneydoğu Asya, Türkiye için önemli bir pazar. Burada bir alt bileşenlerin üretilmesi hepsinden ziyade bölgeye yapılacak potansiyel satışlardan ötürü örneğin Endonezya'da bir üretim hattı veya en azından ana bakım üssü yapılması kaçınılmaz bir gereklilik.
Baykar, düne kadar Wescam'a bağlı ürün kullanımı yaparken aynı zamanda Wescam onaylı yetkili servis konumundaydı.
Türkiye de belli başlı ülkelere alt seviyelerde üretim bantları açıyor, yerinde yeterlilik için o ülkelere altyapı kazandırıyor. Burada ise asıl biz o ülkeleri kendi ekosistemimize bağlı ve zorunlu hale getiriyoruz.
Ve tüm bunların ötesinde önümüzde bir Rusya örneği var. Sözde dünyanın en güçlü ikinci ülkesi madara olup İran'dan silah dilenir konuma gelebiliyor. Bölgesel hegomanya, hinterlandımızın genişlemesi, topyekün bir savaş gibi durumlar için Türkiye mutlaka fikri birliğin olduğu en az birkaç ülkeyi kalkındırması gerekir. Burada Azerbaycan için yaptıklarımız en somut örnek ve başarı. Bunu teknik anlamda da desteklemek lazım. |
Hep konunun öznesini kaçırıyoruz.
MMU'ı ortak edeceğimiz ülkeleri neyin karşılığı ortak edeceğiz ?
Bu bizim yerli ve milli bir projemiz. Bu projeye ortak olacak ya da katkı sağlayacak ülke varsa, buyursun gelsin, teknolojik bilgi - birikimi ile projeye katkı sağlasın.
Teknolojik bilgi birikimi olmayan ülkeleri hangi mantıkla MMU'ya ortak edeceğiz ? Onu soruyorum.
Yani konumuz MMU ile sınırlı.
Geniş çerçevede ele aldığımız zaman, ülkemiz bir çok dost ülke ile savunma alanında işbirliği içinde hareket ediyor zaten.
Yani özetle; üyenin biri diyor ki; MMU'ya Katar, Azerbaycan ve Pakistan'ı da ortak edelim. Onlardan para alalım. Onlar da MMU'nın ortağı olsunlar. Ben mantığımda bir yere oturtamadım.
|
 |
sayfa 5138  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|