Ana Sayfa  



TolgaTek



Cum 29 Tem 2005, 06:12   Bodrum - Gökçeler Kalesi - Pedasa

Müjdat'ın Denizli-Buldan "burayı biliyor musunuz" mini yarışmasını kopyalayarak Muğla'daki ikinci biliyor musunuz sorumuza geçelim. İlki Ören idi ve Saffet dostum taaa İspanyalardan hemen bildi.... kendisini tekrar tebrik ediyorum.

Önce fotoğraflar:


Kendisi:


(+)


Manzarası:


(+)



İp Uçları:

1- Bodrum merkeze yakın sayılabilecek bir uzaklıkta bulunan bir antik kent.
2- Kalesinden neredeyse Bodrum Yarımadasının büyük bir kısmı görülebiliyor.
3- Anlayana bir kelime: "Leleg"


Bu yarışmamızı da Saffet Bey ve Antalya'dan Erengin dostum hemen bildiler. Kendilerini tebrik ederim.


En son TolgaTek tarafından Sal 02 Ağu 2005, 04:52 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi


 mesajı beğendiniz mi?: +1
TolgaTek



Sal 02 Ağu 2005, 05:05  

Şimdi de Pedasa'nın geri kalan fotoları ve hakkında biraz bilgi verelim.

Kent Bodrum merkezinin hemen kuzeyinde yer alıyor. George Bean buraya 1970lerde 90 dakikalık yürüyüşle ulaşmış, ama o Wimbledon tenis şampiyonu 2 m. boyunda bir adamdı siz de benim gibi hafif göbekliyseniz bir scooter kiralayıp çıkın!!! Yolu toprak, arabayla çıkanlar gördüm ama ben kendi arabamı oraya sürmezdim!!!

Pedasa bir Leleg kenti. Lelegler karanlı çağ dediğimiz dönemde yani M.Ö. 1200-800 arasında Batı Anadolu'ya Ege denizinden göç eden bir kavim. Henüz çözülememiş yazıları ve eski Greklerden çok farklı, yerli Anadolu'ya yakın bir kültürleri var.

M.Ö. 546 sonrasında Anadolu'nun batısında ilerleyen Pers ordusu burada çok zorlanıyor. Defalarca da Perslilere isyan ediyorlar.

M.Ö. 360'larda Pedasa halkı, Karya'nın başkenti yapılan Halikarnassos'a zorla taşınırlar. Sonrasında Pedasa askeri bir kale olarak varlığını sürdürür.

Kent iki ayrı surla korunan geniş bir alana yayılıyor. Surların dışında ise tümülüslerden oluşan zengin bir nekropol var. Son yıllarda Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü burada yüzey araştırmaları yapmakta ve çok önemli bilimsel değer taşıyan bulgular elde etmekteler.

Pedasa'da henüz herhangi bir kazı çalışması yapılmamış. Kaçak kazılarla yapılan tahribat ise çok yaygın. Dolayısıyla arkeoloji aşıkları dışında, burası genel amaçlı turiste pek önerilmez. Ancak manzarası çok güzel ve hemen yakınındaki Bitez'e ve çevresindeki koylara tepeden bakma şansınız var. Ayrıca Bodrum'dan bunalanlara güzel bir orman havası almaları için harika bir nokta...

Bunlar da diğer fotoğrafları:





(+)





(+)


kentin akropolüne ve kalesine uzaktan bakıyoruz...



(+)


şehir içindeki az sayıda klasik dönemlere ait kalıntılar.... burası belki de bir tapınak...



(+)





(+)



ve aşağıda Bitez ve çevresi....



(+)


 mesajı beğendiniz mi?: +1
Ahmet Arşipel



Pts 29 Hzr 2009, 11:22  



(+)





(+)





(+)


Pedesa' dan Bodrum' a bakış


 mesajı beğendiniz mi?: +11
sansiri



Çrş 03 Şub 2010, 11:18  

bilgiler ve görseller çok güzel ellerinize sağlık. Fakat bir yanlışlığı düzeltmek isterim.
Pedesa Kalesi Bitez Beldesinde değil Konacık Beldesi sınırları içindedir.
90 dan beri bodrumda yaşıyorum burada büyüdüm hatta şuanda da Konacıkta ikamet ediyorum.
Bilgi sağlamdır.


 mesajı beğendiniz mi?
Mesajları seç: