İzmir metrosu: M2 Üçyol-Buca-Çamlıkule Metro Hattı
Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan resmi açıklama şöyle.:
Buca’ya “sürücüsüz metro” geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ilçesinin ulaşım sorununu kökten çözecek metro projesi için kolları sıvadı. Fizibilite çalışmaları son aşamaya gelen Üçyol-Buca Metro hattı 11 istasyondan oluşacak. Mevcut hatlardan bağımsız olarak yapılacak Buca Metrosu, teknolojinin en son sistemleri ile donatılacak ve tren setleri “sürücüsüz” olarak hizmet verecek.
Tramvay, banliyö ve metro projeleriyle raylı sistem yatırımlarını üç koldan sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroyu Buca'ya en kısa sürede ulaştırmak için de yoğun bir çalışma yürütüyor. “Ulaşım Ana Planı” kapsamında bulunan “Üçyol İstasyonu-Buca Tınaztepe Kampusu-Buca Koop. metro hattı” için geçtiğimiz yıl uygulama projesine başlayan Büyükşehir, bu çalışmada önemli aşama kaydetti. Yolcular için Üçyol İstasyonu bilet holü katından bağlantılı olacak yeni hat, mevcut hatlardan bağımsız çalışacak. Bu sayede teknolojinin en son sistemleri Buca Metrosu'nda kullanılabilecek. Bu hat üzerindeki tren setlerinin sürücüsüz olarak hizmet vermesi planlanıyor.
12,5 km -11 istasyon
Bölgedeki sosyal hayatı etkilememesi için derin tünel olarak yapılması düşünülen 12.5 km'lik hat üzerinde 11 istasyon yer alacak. Şirinyer İZBAN İstasyonu ile bağlantılı projelendirilecek Buca Metrosu, Üçyol İstasyonu ile başlayacak. Bu istasyonu takiben Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Kredi Yurtlar Kurumu, Buca Koop. istasyonları sıralanacak ve Çamlıkule İstasyonu ile hat son bulacak.
2017'de yapım ihalesine çıkılacak
Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne proje onayı için başvuruda bulunulacak. Başvuru ve onay süreçlerinden sonra 2017 yılı ortalarında projenin yapım ihalesine çıkılması planlanıyor.
Haritayı görünce monoray yapılmak yerine bu hat Fuar İzmir'e kadar uzatılsa daha mantıklı ve işlevli olur gibi geldi bana. Hem Gaziemir ve güneyinden Tınaztepe'ye daha hızlı bir ulaşım imkanı olur böylece.
En son Ömer_KSK tarafından Cmt 03 Eyl 2016, 21:21 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Kredi Yurtlar Kurumu istasyonuna Tınaztepe Yerleşkesi ismi verilmeli.
İzmir BŞB de şu metro, izban, tramvay istasyonlarına isim verenleri çok merak ediyorum hangi kafayla veriyor. Hani bugüne kadar bir çok isim de saçmaladılar ok de Kredi Yurtlar Kurumu da neymiş ya.
Nasıl Ege Üniversitesi dediler buna da 9 Eylül Üniversitesi demeleri gerekirdi. Çünkü orası 9 Eylül Üniversitesinin merkez kampüsüdür. Hani hiçbirşey veremiyorsun madem istasyonun tepesinde Aktarma Merkezin var adı da Tınaztepe onu ver. KYK da neymiş ya.
Tepesinde Yağhaneler Meydanı olan yere ya da Eşrefpaşa diye bilenen bölgeye verilen Zafertepe istasyonundan sonra ikinci saçmalık. Yağhaneler Meydanı demodeyse Kasaplar Meydanını niye koydun madem tepeli bir isim verebiliyorsun bak Tınaztepe var hiç olmazsa onu koy.
Alıntı:
Bu hat Havalimanına kadar uzarsa çok şık olur arkadaş
Çamlıkule de zaten kalmayacağı çok bariz. F. Altay hattı gibi hattın ortasına ileride daha da genişleme imkanı olan Tınaztepenin oraya büyük depoyu boşuna yapmıyor adamlar.
Ne yöne doğru uzar bilinmez ama bir tarafa doğru uzayacak. Açıkcası şahsen Havalimanına doğru değil en çok yolcu taşıyan otobüsler sıralamasında 9. sıra da olan (Konak Tramvayı sonrasında 5.) 671 nolu otobüsün güzergahına benzer bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum.
Yani 10 KM civarı olan Çamlıkule - F. Altay şeklinde uzatması olacak diye düşünüyorum. Böylelikle Gediz/Eski İzmir/Limontepe/Bozyaka/Yeşilyurt bölgelerinin yani Karabağlar ile Buca'nın ulaşım sorunları çözülmüş olacak. Yani mesela bugün Yeşilyurt son durak olan yer Yeşilyurt ilk durak olabilir ve Yeşilyurt bölgesindeki hatlar oradan yolcuları dağıtabilir.
Böyle bir uzatma pek çok yeni ulaşım koridorları yaratır ve yolcu yükü paylaşılır. Yani misal Karşıyakadan İzkaray ile vatandaş Tramvay ile körfezi geçip F. Altay'a geldikten sonra bu uzatılacak metro hattına binerek 9 Eylül üniversitesine gidebilir ya da İnkilap da inip izban ile havalimanına vs daha hızlı gidebilir.
Bu sürücüsüz metro ve trenler artık Türkiyede bile işletilmeye başlanıyor. Acaba makinistlik ve vatmanlık kalkar mı o merak konusu biraz. Çünkü çoğu insan trenler kendi gittikleri için makinistlik mesleğine gerek kalmayacaklarını söylüyorlar.