Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 2
Mert Karakoyun

4 ay önce - Pts 28 Ağu 2017, 02:47
GAZİANTEP TİCARET BORSASI COĞRAFİ İŞARETTE REKORA KOŞUYOR


Alıntı:


Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetleri, ‘Antep Bulguru’,‘ Antep Kurutmalık Patlıcanı’, ‘Antep Köy Kahkesi’ ve ‘Antep Muskası’ tescilli ürünler arasına katılıyor. Gaziantep Ticaret Borsası tarafından son iki ay içerisinde Gaziantep adına Coğrafi İşaret Tescil belgesi alınmak üzere askıya çıkarılan ürün sayısı dokuza ulaştı.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerine yönelik sürdürdüğü Coğrafi İşaret Tescil çalışmalarında rekora koşuyor.

Gaziantep mutfak kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan Tırnaklı Pide, Antep Fıstık Ezmesi, Antep Firiği, Antep Lahmacunu ve Antep Peynirini tescillenmek üzere askıya çıkartma başarısı gösteren Gaziantep Ticaret Borsası, son olarak, ‘Antep Bulguru’,‘ Antep Kurutmalık Patlıcanı’, ‘Antep Köy Kahkesi’ ve ‘Antep Muskası’nı da tescilli ürünler kervanına ekledi.

4 ÜRÜN LİSTEDE YER ALDI

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninin 12. sayısında coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edilen ürünler ve şehirlerini yayımladı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep Bulguru, Antep Kurutmalık Patlıcanı, Antep Köy Kahkesi ve Antep Muskasının Gaziantep adına tescillenmek üzere askıya çıkarılan ürünler arasında yer aldığı müjdesini verdi.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan listede, Gaziantep’in 4 farklı ürünle ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Tiryakioğlu, askıya çıkarılan ürünlerin üç aylık bir bekleme sürecinin ardından coğrafi işaret tescil belgesi alacaklarını ifade etti.

GTB tarafından yaklaşık 1,5 yıldır sürdürülen titiz çalışmaların artık meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Tiryakioğlu, ” Borsamızın sürdürdüğü çalışmalar neticesinde son iki ay içerisinde şehrimizin geleneksel tatlarından 9 farklı ürünümüzün coğrafi işaret tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edildi. Bu ürünlerimizin Gaziantep’in birer markaları olarak resmen tescil edilmesi için artık geri sayıma başladık. İnşallah birkaç ay içerisinde tüm bu saydığımız ürünlerimiz tıpkı Antepfıstığı ve Baklava gibi coğrafi işaretle tescillenen ürünlerimiz arasına katılacak ”dedi.

Tiryakioğlu, ayrıca eylül ayı içerisinde Antep pekmezi ve Antep Meyan Şerbeti için yaptıkları başvurunun da olumlu şekilde sonuçlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


Antep Pekmezi ve Antep Meyan Şerbeti de patentlenip tescillenip coğrafi işaret alacak İnşallah



Mert Karakoyun

2 ay önce - Çrş 22 Ksm 2017, 14:02
LAHMACUN - ANTEP FISTIK EZMESİ VE TIRNAKLI PİDE




Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel mutfak lezzetlerinden, ‘Antep Lahmacunu’, ‘Antep fıstık Ezmesi’ ve ‘Antep Tırnaklı Pidesi’ coğrafi işaret tescil belgesi alan ürünler kervanına katıldı.

Alıntı:

Gaziantep Ticaret Borsası’nın (GTB) yaklaşık iki yıldır coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürdüğü Antep Lahmacunu, Antepfıstık Ezmesi ve Antep Tırnaklı Pidesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep’in tescilli ürünleri olarak resmen onaylandı. Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜKPATENT), Ankara’daki merkez binasında düzenlenen coğrafi işaret tescil belgesi taktim törenine Gaziantep protokolü tam kadro olarak katıldı.

TÜRKPATENT’de düzenlenen törene, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Hasan Eliaçık, Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep AK Parti Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Ahmet Uzer, Nejat Koçer, Gaziantep CHP Milletvekili Akif Ekici, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Veysel Yayan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu,Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Settar Konukoğlu, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Tarım Gıda Yem Şube Müdürü Arif Akpınar, Gaziantep Genç İşadamları Derneği Başkanı Bora Tezel, Gaziantep MÜSİAD Başkanı Mehmet Çelenk, Gaziantep OSB Sanayicileri Derneği Başkanı Savaş Mahsereci, Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Necati Binici, Ankara’da bulunan Gaziantep dernek temsilcileri ve GTB meclis üyeleri katıldılar.

Törende, Antep Lahmacunu, Antepfıstık Ezmesi ve Antep Tırnaklı Pidesinin, Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Hasan Eliaçık ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan tarafından GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ile Gaziantep protokolüne hep birlikte verildi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya törende yaptığı konuşmada, üç coğrafi işaret belgesini almaktan gurur duyduklarını söyledi. Gaziantep’in coğrafi işaret tescilinde atağının devam edeceğini kaydeden Yerlikaya, “Tescil başvurularımızın devamı var hatta başvurular tsunami gibi gelecek ”dedi.

Yerlikaya, “Bin yıldır onurla gururla, dualarla, niyazlarla yaşadığımız Anadolu da sayın Cumhurbaşkanımızın 12 Nisan 2015 tarihinde yine Türk Patent Kurumumuzda yapılan bir toplantıda verdiği tescil talimatını bizler Gaziantepliler olarak mükemmel şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Anadolu’nun her yerinde işaret var. Bizim inancımızın, örfümüzün el emeğimizin bu topraklara nakşı var. Gaziantep’te bunların en güzel örneklerinden birisi ”dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise önümüzdeki günlerde Gaziantep’in 50 ürün ve yemeğinin daha tescil başvurusunun yapılacağını kaydetti.

Şahin, “Gerekli müracaatlar yapıldı. Gaziantep bugün adeta Ankara’ya çıkarma yaptı. Gururluyuz aldığımız her tescil gastronomi alanında ki gücümüzü arttıracak ve yerelden evrensele çıkışımızı sürdürmemiz de önemli rol oynayacak. Emeği geçen GTB Bakanı Ahmet Tiryakioğlu 'nu ve şahsında bütün GTB ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’da yaptığı değerlendirmede, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınması noktasında gerçekleştirdikleri Coğrafi İşaret Tescil çalışmalarında mutlu sona ulaşmanın haklı sevincini ve gururunu bir arada yaşadıklarını söyledi.

Gastronomi dalında UNSECO yaratıcı şehirler ağına giren ilk Türk şehri olan Gaziantep’in mutfak kültürünün binlerce yıllık köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu,” Tarihi İpekyolu üzerinde kurulu bulunan ve asırlar boyu bu bölgede yaşam sürmüş tüm kadim medeniyetlerin zengin kültürel mirasına sahip çıkan Gazi şehrimiz, aynı zamanda bu kültürel değerleri en iyi şekilde birbiriyle harmanlayarak sofrasına taşımayı başaran dünyadaki ender kentlerin başında gelmekte. Bugün bu mirasın değerli birer parçaları olan, Lahmacun, Pide Ekmeği ve Antepfıstık Ezmesini coğrafi işaret tescil belgesi alarak taçlandırıyoruz. Gaziantep’imize hayırlı uğurlu olsun “dedi.

Türk gastronomisinin medarı iftiharı Gaziantep’in mutfak hazinelerinin saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Tiryakioglu, bu nedenle bugün tescil alan ürünlerin dışında 17 farklı ürün için daha tescil başvurusu gerçekleştirdiklerinin müjdesini verdi.

Tiryakioğlu, Antep Firiği, Antep Peyniri, Antep Muskası, Antep Bulguru, Antep Kuruluk Patlıcanı, Antep Köy Kahkesi, Antep Pekmezi, Antep Meyan Şerbeti ve Oğuzeli Narı için TÜRKPATENT'e başvurularını yaptıklarını ayrıca Antep Haylan Kabağı, Antep Biber Salçası, Antep Karası Üzüm, Antep Dolmalık Biberi, İslâhiye Biberi, Antep Urmu Dut Suyu, Antep Kurabiyesi ve Antep Boziç Fıstığı içinde başvuru çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Tören sonrası Gaziantep protokolü tarafından davetlilere lahmacun, antepfıstık ezmesi ve diğer coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan ürünlerden ikram edildi.


https://www.gtb.org.tr/haber/922/lahmacuna-gazian ...ep-tescili

Gaziantep Ticaret Borsası


Mert Karakoyun

1 ay önce - Çrş 29 Ksm 2017, 14:54

Alıntı:
Türk Patent ve Marka Kurumunda ‘Antep Lahmacunu, Antep Fıstık Ezmesi ve Antep Tırnaklı Pidesi’nin coğrafi işaret tescili alındı.




(+)




(+)







(+)





Mert Karakoyun

1 ay önce - Cum 15 Arl 2017, 15:30
‘’ANTEP KATMERİ’’ TESCİLLENDİ


Alıntı:


TPE’den gelen coğrafi işaret yazısında, Antep Katmeri’nin, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 23.01.2015 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.12.2017 tarihinde tescil edildiği bildirildi.

Coğrafi işaretin alınmasıyla, Antep Katmeri’nin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilmesi sağlanmış oldu ve marka değeri kazandırıldı.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Antep Katmerinin coğrafi işaret tescilinin alınmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Gastronomi kenti Gaziantep’in yöresel bir ürününün daha tescil olmasından dolayı mutluyum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Yöresel ürünlerimize sahip çıkmak ve markalaştırmak gücümüze güç katacaktır” dedi.

Gaziantep’in, Türkiye’nin sanayisi ve ticaretinde çok önemli yere sahip olduğunu dile getiren Konukoğlu, “Şehir olarak birçok alanda çeşitli kültürel zenginliklerimiz var. Bunlardan birisi de dünyanın da bildiği mutfağımızdır. Gaziantep mutfağı seneler boyunca çeşitli geleneklerin kültürlerin harmanlanmasıyla oluşmuştur” diye konuştu.

Türkiye’de bütün illeri kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre, çeşit açısından en zengin mutfağa sahip ilin Gaziantep olduğunu anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Gaziantep mutfağı 500 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında bulunuyor. GSO olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özellikleri ve lezzetinin korunup tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda Antep Katmeri de coğrafi işaret tescili alan ürünlerimiz arasına girdi, Şehrimize ve ülkemize hayırlı olsun.

Marka şehir Gaziantep’in marka ürünlerinin sayısını artırmak için kentteki bütün kurumların yoğun çaba harcadıklarına dikkat çeken Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antep Katmeri’nin coğrafi işaretini alarak geleneksel tatlımızın yöresel ve özgün özelliklerini koruduk. Gaziantep ve ülkemizin tanıtımında yemek kültürümüzün önemli bir yeri var. Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesi artık markalarla oluyor. Türkiye’nin her ilinde meşhur ürünleri var. Yüzyıllardır bu kültür ürünleri yaşatılıyor. Bunların her biri bölgesel kalkınma için birer ekonomik fırsattır. Bütün şehirlerimizin yöresel ürünlerine sahip çıkarak markalaştırması, ekonomiye kazandırması gerekiyor.’’

ANTEP KATMERİ
Antep Katmeri; içerisinde Antepfıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunan bir yağlı yufkanın kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle sabahları kahvaltıda yenilmesi tercih edilir.

Antep Katmeri, diğer bölgelerde yapılan katmerden farklı olarak sadece tatlı olarak yapılır.

Hamurunda buğday unu kullanılmalıdır. İçinde Antepfıstığı bulunmalıdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez; Antep Katmeri’nin tatlılığı hazırlanırken içerisinde konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması ile oluşur. İçerisine ya da üzerine tarçın, pudra şekeri, Hindistan cevizi, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR
TPE’ye göre coğrafi işaretler; belirli bir bölgeden kaynaklanan ya da belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir.

Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler.

Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir. Coğrafi işaret, ürünün standardını korur ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesini sağlar.



GÜNDEM
Haber Merkezi15.12.2017


Şehrimize hayırlı olsun.


Mert Karakoyun

1 ay önce - Cmt 16 Arl 2017, 10:43


(+)




sayfa 2
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> GAZİANTEP