Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Turşu [yemek]
123456   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 1
Mehmet BLC
2 yıl önce - Prş 29 Oca 2015, 00:43
Turşu [yemek]


Alıntı:
Turşu kurma çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığının önemli bir kısmıdır. Elde edilen ürüne turşu denir.

Turşusu kurulacak olan malzemeler % 5-10'luk tuz çözeltisine basılır ve laktik fermentasyon süreci başlar. Sebze ve meyvelerdeki şeker 50-75 C sıcaklıkta, genelde birkaç haftalık bir sürede laktik aside dönüşür. Fermentasyonu hızlandıracak kimyasallar kullanılabilir. Sonuçta elde edilen çözeltinin asitliği %1 civarındadır. Fermentasyon süresince tuzlu çözelti istenmeyen organizmaların üremesini engeller.

İşletmelerde üretilen turşular otoklav turşusu ve fermentasyon turşusu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Otoklav turşusu tıpkı konserve üretiminde olduğu gibi, sebzelerin yıkanıp ayıklandıktan sonra, tuz, sirke ve sarımsak içeren dolgu sıvısı ile beraber ambalaj malzemesine doldurulması, kapanıp ısıl işlem uygulanması ile elde edilir. Fermentasyon turşuları ise, önceden tekniğine uygun olarak büyük hacimli fıçılarda yapılmış turşuların, üründe tat dengesi kurulduktan sonra, açılarak daha küçük ambalajlara doldurulması ve ışıl işlem uygulanması ile edilir.


Kaynak


Çeşitli Turşu Tarifleri


-------------------




(+)


Mehmet BLC
2 yıl önce - Prş 29 Oca 2015, 01:45

Turşu sirkeli mi olur limonlu mu?






Mehmet BLC
2 yıl önce - Prş 29 Oca 2015, 14:25


(+)




Mehmet BLC
2 yıl önce - Sal 03 Şub 2015, 02:14


(+)


Mehmet BLC
2 yıl önce - Çrş 04 Şub 2015, 17:22


(+)


Haldun Turan

2 yıl önce - Pts 09 Şub 2015, 15:13

Turşu ve turşu suyunu çok severim.İzmir Karşıyaka çarşıda yıllardan beri turşu aldığımız küçük bir dükkan var tiyatro sokağında.Her zaman rağbet gören bir yerdir.

Oraya gidip fotoğraf çekmek lazım bu başlığı görünce.

Bu fotoğraflarım ise İstanbul Eminönündeki tarihi turşuculardan.Oh ne güzel ya adamın biri götürüyor.


(+)




(+)




(+)




Mehmet BLC
2 yıl önce - Pts 09 Şub 2015, 19:30

Alıntı:
İzmir Karşıyaka çarşıda yıllardan beri turşu aldığımız küçük bir dükkan var tiyatro sokağında.Her zaman rağbet gören bir yerdir.

Oraya gidip fotoğraf çekmek lazım bu başlığı görünce.


Kemeraltı'nda da var, "Meşhur turşucu tahsin", hatta bir çok gazete kendilerinden bahsetti. Başdurak Camii'nin yanındaki meydanda, kuşçuların yanında iki kardeş yıllardır küçük bir yerde turşuculuk yapıyor. Bir denk getiremedim, ya gittiğimde fotoğraf makinam yanımda olmuyor, ya da makinam olduğunda hatırıma gelmiyor.

Bazı internet sitelerinde çokça bahsediliyor.


Şu iki kardeş:





Buranın eski halini, sitemizin arşivcisi Hüdai bey de burada paylaşmış.

Buradan geçenler muhakkak burayı bilirler. Fotoğraf da Hüdai bey'in arşivinden.



(+)


Mehmet BLC
2 yıl önce - Pts 09 Şub 2015, 22:49

80'lerin başından Eminönü'nde turşucu



(+)



Fotoğraf: yılmaz büktel


Mehmet BLC
2 yıl önce - Sal 17 Mar 2015, 01:54

Ev sirkesiyle yapılan ev usulü karışık turşu


(+)


evrenkocaman

2 yıl önce - Pts 30 Mar 2015, 09:28

Gribin düşmanı turşu!
Turşu, içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde kişiyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor. Probiyotik bakteriler aynı zamanda bağırsak florasını da olumlu yönde değiştirerek kanserden korunmaya yardım ediyor.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, içerisindeki probiyotikler sayesinde grip ve benzeri enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan turşunun ve suyunun tüketilmesini önerdi.

KİLO YAPICI ETKİSİ AZ

Koçoğlu, Türk mutfağının önemli damak tatlarından turşunun sağlığa yararlarının olduğunu söyledi.

Sebze ve meyvelerin birçok yararlı etkisinin turşuda da bulunduğunu belirten Koçoğlu, "Turşu çok fazla su içermesi dolayısıyla kilo yapıcı etkileri az. İçerisinde yüksek oranda lif bulunan sebze ve meyvelerden turşu yapıldığından da lifler aynen kalarak kişiye fayda sağlıyor" dedi.

PROBİYOTİKLER ÇOK FAYDALI

Koçoğlu, mayalanma esnasında turşuda yararlı bakterilerin de çoğaldığını vurgulayarak, "Probiyotik dediğimiz bu bakterilerin sağlık açısından çok faydası var. Bunlar bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Turşu, içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde kişiyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor. Probiyotik bakteriler aynı zamanda bağırsak florasını da olumlu yönde değiştirerek kanserden korunmaya yardım ediyor" diye konuştu.

Asitli ve gazlı içecekler yerine turşu suyu tüketilmesini öneren Koçoğlu, "Özellikle lahana, kırmızı pancar ve salatalık turşusu besin değeri açısından daha iyi" ifadesini kullandı.

TUZLU OLDUĞU İÇİN FAZLASI ZARAR

Turşu yapıldığında bazı vitaminlerin de yok olduğuna dikkati çeken Koçoğlu, şunları kaydetti:

"C vitamini dayanıksız bir vitamin olduğu için turşuda ne yazık ki kalmıyor. A vitamininin ön maddesi de çok az kalıyor. Yani turşu yapıldığında sebze ve meyvelerde C vitamini yüzde 100’e yakın oranda, A vitamininin de yarıdan fazlası kayboluyor. B vitamini de turşunun bekletme süresine göre azalıyor. Yani turşuların vitamin açısından çok önemli bir katkısı yok. Turşularda potasyum, kalsiyumun, magnezyum da az miktarda bulunuyor. Turşunun en büyük dezavantajından biri de çok fazla tuz içermesi. 100 gram turşuyla ortalama 6 gram tuz alınmış oluyor. bu durum, kalp, hipertansiyon, kronik böbrek hastalarında sorun yaratabilir. Tuz tüketiminin artması mide kanseri, kemik erimesi gibi birçok hastalığın artmasında rol oynuyor. Ülkemizde de tuz tüketimi çok fazla olduğu için biraz daha dikkatli tüketilmeli."

HAZIR TURŞULAR MİDEDE SORUN YARATABİLİYOR

Hazır turşularda fermantasyonu (mayalanma) hızlandırmak adına birtakım kimyasal asitler kullanıldığını belirten Koçoğlu, bu asitlerin de mide asit salgılarını uyararak ülseri bulunan hastalarda problem yarattığını söyledi.

Koçoğlu, hazır turşu yerine doğal yollarla yapılan turşuların tüketilmesini tavsiye etti.

AA



sayfa 1
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET