Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1
Cemoli D18
4 yıl önce - Cum 02 Oca 2015, 05:50
Arabaşı Yemeğini Bilir Misiniz? [yemek]


Arabaşı: Un ve su ile kaynatılarak karıştırılır. Belli bir süre sonra tepsilere dökülür ve soğutulur. Soğuyan hamurlar genelde baklava dilimleri gibi kesilir. Çorbası ise, özel olarak hazırlanır. Arabaşı hamuru kaynatılan tencerenin içine un, su,tuz ve önceden hazırlanmış ve ufak parçalara ayrılmış, tavuk eti atılır. Kıvama gelinceye kadar kaynatılr. Çorbanın içine kurutulmuş acı biber ilave edilir. Çorba, derin çorba kaplarında servis edilir. Çorbaya limon suyu ilave edilir ve hamur kaşıkla çorbaya daldırlılarak, çiğnenmeden yutulur.

Bu yemek genelde soğuk kış gecelerinde yenir.
Üniversiteye gidene kadar bu yemeğin Yozgat yöresine has olduğunu biliyordum taa ki Afyon Emirdağ'a okumaya gidince bölgedeki yerli insanlarla kaynaşınca anladım ki bu yemek bu yörede de meşhurmuş.
Konya ve Emirdağ yöresinde de yapılan bir yemeğimizmiş...

Yemeğin püf noktası hamuru çiğnemeden yutucan çorbaya daldırcan çıkarcan ve hoop mideye indircen boğazı yakar geçer fakat çok iyi gelir.
İlk başlarda çiğnemeden yutmak zor gelse de zamanla alışıyorsun ve löp löp yiyorsun








(+)































Arabaş yemeğinden görünüm...


onurnazliaka
4 yıl önce - Cum 02 Oca 2015, 08:01

Arabaşı özellikle İç Anadolu ve çevresinde sıklıkla yapılan bir yemektir. En çok Yozgat'la özdeşleşmiştir. Ama denildiği gibi Konya, Afyon, ek olarak da Kayseri gibi illerde de yapılmaktadır.

Arabaşının mazisi epey eskiye dayanmaktadır. Vakti zamanında yemek yapmak için et, ekmek yapmak için un bulamayan ahali bu denli basit ama lezzetli, besleyici bir yemek geliştirmiştir. Tavuk etleri lime lime edilip çorba yapılmış, hamur da ekmek niyetine yenmiştir. Sabah kahvaltısında bulguru lavaşa düren tamahkar zihniyet, Anadolu insanımız bu çorbada da hünerini göstermiş, pratik bir lezzet bulmuştur.

Arabaşı çorbasını bazı yemekhanelerde yiyebilirsiniz, ama bunlar genelde usule uygun olmuyor. Arabaşı çorbası var diye gittiğimizde soslu tavuk çorbası görmek bizi üzmüştü. Yanında hamur yok, bir şey yok. Öyle arabaşı çorbası mı olur? Hamursuz yapılanlara arabaşı değil soslu, salçalı tavuk çorbası demekte yarar var. Arabaşının ayırt edici özelliği gerçekten ama gerçekten hamurlu olmasıdır. O duygu mutlaka yaşanmalıdır.


Ahmet Günen
4 yıl önce - Cum 02 Oca 2015, 22:41

Her şehrimizin kendine has yemek kültürü vardır. Konya’da bir lokantada menüde arabaşını görünce şaşırmıştım. Arabaşının Yozgat, Kayseri, Kırşehir gibi vilayetlerimize has olduğunu zannederdim.

Usulüne uygun arabaşı artık unutulmaya yüz tutmuş bir yemek çeşididir. Yapılması, ve yemesi (İçmesi veya yutması da diyebiliriz) biraz alışkanlık ister. Yapılmasını Cem bizlere anlatmış. Burada eklemek istediğim; arabaşının oldukça acılı yapılmasıdır. Kayseri usulü arabaşının hamuru pelte, jöle kıvamında olur. Biraz daha katı olursa yutulması zor olur. Yemesi alışkanlık gerektirir, hamuru çiğnemeye kalkarsanız hoş bir lezzeti olmadığını görebilirsiniz. Haliyle hoşlanmazsınız. Kaşığa koyduğunuz jöle kıvamındaki hamuru, çorbaya daldırıp bir çırpıda yutmanız gerekir.

Çocukluk yıllarımdan hatırlarım. Tavuk etinin şimdiki gibi ucuz olmadığı dönemlerde genellikle kış aylarında birkaç ailenin bir araya gelerek arabaşı yapmaları ve içmeleri adeti vardı. Yer sofrasında, bir tencerenin içine çok sayıda kaşık girerdi. Yanında yufka veya tandır ekmeği olurdu. Size tuhaf gelebilir ama, bazı aileler ilahiler söyleyerek yerlerdi.

Günümüzde beslenme alışkanlıklarımız çok değişti. Kırsal kesimde dahi yer sofrasında yemek yiyen ailelerin sayısı iyice azaldı. Yemek artık eskisi gibi ortaklaşa bir tencerede yenmiyor. Masada ve herkesin kendine ait tabaklarda yeniyor. (Hijyen açısından en doğrusuda budur) Tavuk artık çok ucuz bir gıda maddesi. Ama tavuklarda o alıştığımız lezzet artık yok. Evimizde zaman zaman arabaşı çorbası yapılır. Ama artık hamursuz içiyoruz bu çorbayı. Onur’un dediği gibi, aslında soslu, salçalı tavuk çorbası içiyoruz. Kurutulmuş acı biber veya Kayserinin meşhur acı kırmızı toz biberi yerine pul biber kullanıyoruz.

Kayseri’de hala eski usül hamurlu arabaşı çorbası yapılır mı bilmiyorum. Muhtemelen yapılıyor olmalı. Kayseri’de yaşayan üyelerimiz sanıyorum bizleri bilgilendirir…



Suzi Dilara

4 yıl önce - Cum 02 Oca 2015, 23:19

Yapılıyor Ahmet Abi aynen devam eden çok aile tanıyorum
Hem de artık gecelerin yanında hanımlar Arabaşı'lı Gün yapıyorlar
Tepsilerce hamur yapılır, kaselere Çorbalar konur hamur yutabilen hamur,yutamayan ekmekle yer
Ben alışık değilim, hamurunu yiyemiyorum ama çorbası müthiş


Güzel fatih

4 yıl önce - Cum 02 Oca 2015, 23:36

Arabaşını bilmez olurmuyum...Cem
Tarifini izah etmişin .
Suzi de onaylamış ....
Bu Arabaşını Konya yöresi iyi bilir iyi yapar hele bide ağaç kaşıkla yiyecen hamuru alıp tabağa bandıracan.



Yusuf Esengül

4 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 10:06

Çok iyi biliriz.

Ancak uzun süredir yiyemiyoruz.
İlla anne eli değmesi lazım
Bol acılı çorbası soğuk günlerde içinizi ısıtır.
Hamurunu çiğnemeden yutmak gerek.


SeRVeT_20
4 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 10:14

Alıntı:

Arabaşı özellikle İç Anadolu ve çevresinde sıklıkla yapılan bir yemektir. En çok Yozgat'la özdeşleşmiştir. Ama denildiği gibi Konya, Afyon, ek olarak da Kayseri gibi illerde de yapılmaktadır.

Ek olarak Denizlinin Acıpayam ve Çameli gibi güneyde ki ilçelerined çok güzel yapılmaktadır..



osman yörükoğlu
4 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 10:15

Ooooo Bizim buralarda da Eskişehir Seyitgazi

Yusuf Esengül

4 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 10:20

Arabaşının coğrafyası geniş.

Mersin'den başlayıp yukarı doğru gidin.
Kollarınızı biraz geniş açın.
Isparta'nın Konya'ya yakın bölgeleri, Eskişehir, Afyon,Karaman, Konya, Niğde, Aksaray,Kayseri, Ankara'nın bazı bölgeleri, Yozgat...


En son Yusuf Esengül tarafından Cum 09 Oca 2015, 10:27 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi


mtoman
4 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 10:22

İlk kez böyle bir yemek gördüm. Güzele benziyor!



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET