İzmir'e 81, Selçuk'a 40 km uzaklıkta bulunan Tire, tarihi yapıları, el sanatları, çarşısı, yöresel yemekleri, çok renkli bir ilçe. Tirenin çarşı ve sokaklarında dolaşırken sizleri yıllar öncesine götürebilecek gözden kaçan küçük detaylar yakalama ve adım başı nostalji yaşamanız mümkün oluyor.
Açık hava müzesi gibi gezilen ilçenin geniş ve bereketli ovası damak zevkine düşkün olanlar için leziz sebzeler, meyveler, zengin ot çeşitlerini barındırınca Tire Ege'nin en renkli, en ilginç çarşısı olma özelliğini kazanıyor. Salı günleri kurulan pazarda geleneksel Osmanlı kültürünü yaşatan izler görülüyor. Çarşının dükkanlarında semer yapanlar, keçeciler, ipçiler, urgancılar, saraçlar, yorgancılar, nalıncılar, yularcılar, hasırcılar dün nasılsa bugün de aynı heyecanla el sanatlarını sürdürüyorlar. Küçücük dükkanlarında kömür ütüsü kullanan terziler, henüz kuaför olmamış mütevazı berberler, marketleşmemiş bakkal kokan bakkallar yıllar öncesinden kalmış asılı tabelaları altında çalışıyorlar.
Sokakların sessizliği, evler, cumbalar, çıkmalar, kapı ve pencereleri ile Tirede zamanın durduğu hissine kapılmanıza neden oluyor. Camiler, çeşmeler, hanlar, hamamlar, türbe ve tekkeler, medreseler Tire tarihinin çok eskilere dayandığını ispatlarcasına tarihi dokuyu güçlendiriyor.
Her pazar renklidir ama Tire pazarı, 20 yıl öncesi kasaba kokuları ile Ege'nin en renkli pazarı olma özelliğini çarşı geziniz bitince bir kez daha ispatlıyor. İnsanın ihtiyaçlarını duyduğu her şeyin karşılandığı yer olarak biliniyor! 600 yıllık çarşıda el sanatlarının işlenişi görmek, gezmek, alış veriş etmek yöresel el işlerinin de satıldığı Tire Salı pazarı için ayrıcalık olarak kabul ediliyor.
Tire hakkında yazılacak daha çook şey var ama biraz da fotoğraflar anlatsın TİRE'yi..
Bende Tireliyim...
Ama şu anda İstanbul'dayım. Daha doğrusu 8 senedir İstanbuldayım. Bütün ailem orada.
Architera dan buranın adresini verdiler. Birtakım fotoğraflar ararken Tire'nin adını görünce heyecanlandım
Daha geçen gün "bizim oralı" arkadaşlarla "gevrek", "tivis", "klorak" muhabetti yaptık
Görüşmek dileği ile
melis
Tire tek kelime ile mükemmel bir yer...
Tire'ye kurban bayramı öncesi gittiğimde cüzdanımı kontrol etmeden rahatça yürüdüm pazarında.
Çok güzel ve büyük bir pazarı var.insanları ay yüzlü...
Tire köftesi de çok güzel.Ayrıca Tire'de erkeklerin başlarına bağladığı "şey"(ismini hatırlayamadım)... de almıştım oraya gittiğimde.Kız arkadaşım için de başörtüsü
Tire'deki bir kervansaray'da urgancılık yapan bir amcamız var.Yaşlı mı yaşlı.Oraya gittiğinizde mutlaka muhabbet edin o insanla.Çok sıcak ve canayakın...
Tire'yi hala Amerikalı olan kız arkadaşım unutamadı ve her arayışında."are we gonna go tire again?" diyor.İşte öyle.İnsanlarının canayakın olmasının da çekiciliğinden birtanesi olduğunu söyleyebilir...
O erkeklerin başına bağladıkları şeye "üslük" deniyor... harikalar değilmi... Burdaki evimin her tarafı o bezlerden ve beledi dokumasından elde ettiğim koltuk öltüleri ve perdelerle dolu:)))) abartıyormuyum ne:)
[ Yanlislikla iki defa post edilen mesajin biri silindi - YVY ]