Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Konya-Küflü Peynir
« önceki   123   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 2
m@kif
2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 16:00



Ahmed Akay

2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 16:59



Eren Aksoy 25

2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:06



Karaman Ahmet
2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:13



Eren Aksoy 25

2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:20



m@kif
2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:52

Alıntı:
Konya’nın meşhur ” küflü peynir”inin Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesi’nin girişimleriyle Türk Gıda Kodeksi’ne girdiği bildirildi.

TÜMSİAD dernek binasında Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar tarafından düzenlenen ve yaklaşık 2 yıldır Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın, Konya Ticaret Odası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan basın toplantısında iş birliğiyle ”Konya yeşil peyniri” konusunda çalışmalar yaptıklarını söylediler.

Küflü peynirin dedelerimizden bu yana sevilerek tüketildiğini ve vazgeçilmeyen bir peynir olduğunu belirten Akpınar, şunları kaydetti:

“Konya yeşil peyniri, dedelerimizden bizlere ulaşan bir mirastır. Ancak bugüne kadar Türk Gıda Kodeksi’ne müracaat edilmediği için üretimi ve satışı kanunen yasaktı. Yıllardır Konya esnafımız cezalara maruz bırakıldığı gibi tonlarca ürünümüzde üretim izni olmadığı için imha edilmişti. Esnafın bu sıkıntılı sürecinin bitmesi için Konya yeşil peynir üreticileri ile toplantılar yaptık. Nihayetinde, ‘küflü peynir’ ismi uygun olmadığından yeni isminin ‘Konya yeşil peyniri’ olmasına karar verildi.”

Konya yeşil peynirinin özel bir laboratuvarda üretilerek küf analizleri yaptırıldığını anlatan Akpınar, “Analizler sonunda bu peynirin insan sağlığına zararı olmadığı kanıtlandı. Analiz raporlarını içeren dosya, il müdürlüğü kanalıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderildi. Çalışmalarımız sonunda meyvesini verdi ve Konya yeşil peyniri artık Türk Gıda Kodeksi’ne girdi. Tüm Konyalı hemşehrilerimize, üreticilerimize ve halkımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar ise Konya yeşil peynirinin isim hakkı için Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, SÜ Ziraat Fakültesi, TÜMSİAD Konya Şubesi ve KTO işbirliği ile yürütülen çalışmalarla Türk Patent Enstitüsüne başvurulduğunu aktardı.

Prof. Dr. Nihat Akın ise: ” Bundan sonra ancak izin verilen şartlarda bu peynir üretilebilecek. Küflü peynir, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam edilmeyecek” dedi.
http://meram.com/kuflu-peynir-tuk-gida-kodeksine-girdi/




Karaman Ahmet
2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:29



Davut Ylmz
2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:36



SERDARR1

2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:49



Eren Aksoy 25

2 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:51



sayfa 2
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET