Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Konya-Küflü Peynir
« önceki   123   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 2
m@kif
3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 16:00

http://urun.gittigidiyor.com/gida-urunleri/konya- ...-170708013

Benimle bir ilgisi yok. Ürünün kalitesi/güvenilirliği hakkında sorumluluk kabul ETMEM!


Ahmed Akay

3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 16:59

m@kif, linki sen verdin sen sorumlusun.
şaka bir yana.... küflü peyniri severim. Türkiyede pek görmedim ama pizza nın üstünde hiç denediniz mi? Harika oluyor.


Eren Aksoy 25

3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:06

Bu peynir Erzurum'a ait bir peynir ve Mart 2010'da Türk Patent Enstitüsü tarafından Erzurum'a tescillendirildi.



http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geograp ...teredList/



Karaman Ahmet
3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:13

Yok daha neler

Konyanin 40 yillik küflü peyniri oldu Erzurum civil peyniri.


Eren Aksoy 25

3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:20

Erzurum Küflü Civil Peyniri [ Göğermiş Peynir ]



Erzurum göğermiş peyniri Türkiye’de tescilli ve koruma altına alınan 9 peynir türü içinde yer alıyor.

Fransa’da “AOC”, “AOP” ya da “IGP” diye adlandırılan ve yiyecek ürünlerinin korunan, kontrol edilen coğrafi işaretini gösteren sistem, Türkiye’de Patent Enstitüsü tarafından farklı şekilde uygulanıyor. Türk Patent Enstitüsü, müracaat eden üreticilerin mallarını “coğrafi işaret” olarak “Menşe” adı ya da ”Mahreç” işareti olarak tescil ediyor.

Dünyada çok büyük bir çeşitlilik gösteren aroma, tat, yapı ve şekle sahip peynirler tanındıkça, üreticiler ürünlerinin resmi olarak tanınması, patent enstitüsünce tescil edilmesi yoluna gitmeye başladı. Dünyada binlerce yıl önce üretilmeye başlanan peynir, Türkiye’de de pek çok türüyle ve adına düzenlenen festivallerle birlikte Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor. Geleneksel yollarla ya da modern tesislerde binden fazla peynir çeşidi olmakla beraber, özellikle kırsal yerleşim alanlarında evlerde üretilen peynir çeşitleri, yalnızca üretildiği bölgede bilinen gizli bir lezzet olarak kalıyor. “Peynir cenneti” Türkiye’de, peynir, üretildiği yörelere de önemli ekonomik gelir sağlıyor.

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Türkiye, yöresel yemekler açısından oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Yöresel yemeklerimiz iftar ve sahur sofralarına ayrı bir tat ve lezzet katıyor. Bu nedenle ramazan ayı boyunca muhakkak yöresel yemek kültürü devam ettirilir. Ramazan ayı boyunca her evde yöresel yemek görme şansına sahibiz. Özellikle yöresel peynirlerimiz çok lezzetli” dedi.

Yamankaradeniz ayrıca Türkiye’deki peynir çeşitleri araştırmasında tam 193 çeşit peynirin yer aldığını ve bunlardan sadece 9’unun tescil altında olduğunu söyledi. Destek Patent, Türkiye’de Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen peynir türlerini şu şekilde sıraladı;

“Kırklareli Peyniri, Malkara eski kaşar peyniri, Van otlu peyniri, Yozgat çanak peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Erzurum Göğermiş peyniri, Hatay Künefe peyniri, İzmir tulumu, Kabataş köy peyniri.”

Mutfak kültürüne çok önem veren Fransa’da 360 peynir olduğunu ve 56’sının koruma altında olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, İngiltere ve Kanada vatandaşı olan Suzanne Swan’ın, Türkiye’deki yerel peynirler üzerine yazdığı “Türkiye’nin Peynir Hazineleri” başlıklı bir kitabı bulunduğunu ifade etti.

Destek Patent’in araştırmasına göre, Türkiye’de coğrafi işaret olarak tescili bulunmayan birçok yöresel peynir var. Bu yöresel peynirlerden en dikkat çekici olanlar ise şu şekilde sıralanıyor:

“Konya’nın küflü peyniri, Berendi ve Livre tulum peyniri, Niğde mavi peyniri, Kayseri’nin çömlek peyniri, Kars gravyeri, Karın Kaymağı peyniri, Varto keçi peyniri, İkizdere tulum peyniri, Ardahan küflü peynir, Bingöl salamura peyniri, Şırnak’ın Sirikli peyniri, Küp peynir, Tokat kışlık salamura peyniri, Trabzon telli peynir, Edirne beyaz peynir, Sakarya Çerkez ve Abhaz peynirleri, Aydın tulum peyniri, Malatya peyniri, Tire’nin çamur peyniri, Seferhisar armola, Ege’nin ortak mirası kopanisti peyniri, Manyas peyniri, Antep peyniri, Çiğ kesik peyniri, Torba ve küp çökeleği, Amasya’nın köy peynirleri, cevizli kaşar peyniri.”

İSTANBUL (İHA)

http://www.erzurumhabergazetesi.com/34410-erzurum ...escillendi


m@kif
3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 17:52

İkisi farklı olsa gerek. Konya'nın ki de Konya yeşil peyniri olarak tescillendi çünkü.

Alıntı:
Konya’nın meşhur ” küflü peynir”inin Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şubesi’nin girişimleriyle Türk Gıda Kodeksi’ne girdiği bildirildi.

TÜMSİAD dernek binasında Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar tarafından düzenlenen ve yaklaşık 2 yıldır Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın, Konya Ticaret Odası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan basın toplantısında iş birliğiyle ”Konya yeşil peyniri” konusunda çalışmalar yaptıklarını söylediler.

Küflü peynirin dedelerimizden bu yana sevilerek tüketildiğini ve vazgeçilmeyen bir peynir olduğunu belirten Akpınar, şunları kaydetti:

“Konya yeşil peyniri, dedelerimizden bizlere ulaşan bir mirastır. Ancak bugüne kadar Türk Gıda Kodeksi’ne müracaat edilmediği için üretimi ve satışı kanunen yasaktı. Yıllardır Konya esnafımız cezalara maruz bırakıldığı gibi tonlarca ürünümüzde üretim izni olmadığı için imha edilmişti. Esnafın bu sıkıntılı sürecinin bitmesi için Konya yeşil peynir üreticileri ile toplantılar yaptık. Nihayetinde, ‘küflü peynir’ ismi uygun olmadığından yeni isminin ‘Konya yeşil peyniri’ olmasına karar verildi.”

Konya yeşil peynirinin özel bir laboratuvarda üretilerek küf analizleri yaptırıldığını anlatan Akpınar, “Analizler sonunda bu peynirin insan sağlığına zararı olmadığı kanıtlandı. Analiz raporlarını içeren dosya, il müdürlüğü kanalıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderildi. Çalışmalarımız sonunda meyvesini verdi ve Konya yeşil peyniri artık Türk Gıda Kodeksi’ne girdi. Tüm Konyalı hemşehrilerimize, üreticilerimize ve halkımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar ise Konya yeşil peynirinin isim hakkı için Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, SÜ Ziraat Fakültesi, TÜMSİAD Konya Şubesi ve KTO işbirliği ile yürütülen çalışmalarla Türk Patent Enstitüsüne başvurulduğunu aktardı.

Prof. Dr. Nihat Akın ise: ” Bundan sonra ancak izin verilen şartlarda bu peynir üretilebilecek. Küflü peynir, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam edilmeyecek” dedi.
http://meram.com/kuflu-peynir-tuk-gida-kodeksine-girdi/




Karaman Ahmet
3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:29

@Erol kardes, senin gönderdigin küflü peynir bir cesit örgü peynir.





Konyanin küflü peyniri ise daha cok tulum peyniri tarzı.




Davut Ylmz
3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:36

Bu tartışma daha çok su kaldırır

SERDARR1

3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:49

hoppaa sitemizin yeni kavgası küflü peynir kimin

tabiki de konyanın


Eren Aksoy 25

3 yıl önce - Pts 08 Hzr 2015, 18:51

Tamam sıkıntı yok Erzurum'un Küflü Peyniri örgü peynir tarzında, Konya'nın ise Tulum peyniri tarzında



sayfa 2
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET