Karşıyaka Stadı gerçekleri... PROJE VE BETON UYANIKLIĞI!
Karşıyaka Yalı Caddesi'nde ilk ihalesi 2014 yılında yapılan, 2015'te eski stat ve tesisler yıkıldıktan sonra beton temeli atılan stadın durumu ile ilgili flaş detaylar ortaya çıktı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın çabaları sonucu Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun geçen yıl Temmuz ayındaki İzmir ziyaretinde stat arazisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi konusunda anlaşma sağlandı..
Stadın yapımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi ise bakanlıktan stadın projesini istedi. Ancak bakanlıktan uygulama projesinin ön hazırlık aşaması olan avan proje gönderildi. Avan proje ile stat ihalesine çıkamayan Büyükşehir Belediyesi yeni proje çizdirmek isteyince gerçekler ortaya çıktı. BAKANLIK GERİ DÖNÜŞ YAPMIYOR! Türkiye'deki birçok yeni stadın projesini çizen mimar Bahadır Kul'un Karşıyaka Stadı'nın yapılacağı alana attığı beton temel nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapı kayıt belgesi aldırdığı ve böylece söz konusu alanın projelendirme yetkisini kendi lehine tescillettirdiği öğrenildi. Mimar Kul'un kendisiyle görüşen Karşıyaka ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden yaklaşık 6 ay önce proje için 8 milyon TL istediği öğrenildi. Miktarı çok yüksek bulan ve stat projesini gönüllü olarak ücretsiz çizecek mimarlar bulan belediye yetkilileri bakanlığa yeni proje yaptırabilmek için "Mimari muvafakat belgesi" talebiyle başvurdu. Ancak bakanlıktan aylardır bu talebe geri dönüş yapılmadı..
TUGAY: "BAKANLIK İŞİ YAVAŞLATIYOR"
Süreçle ilgili Reklam'ye konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "İki kez projeyi talep etmemize rağmen bize avan projeleri gönderdiler. Sonra da 'Biz gönderdik, kaybetmişler' diyorlar. Anahtar mı bu kaybedelim. Stat için ihaleye çıkabilmemiz için projeye ihtiyacımız var. Bu aşamada bunu ücretsiz yapabilecekken bugünkü şartlarda çok yüksek maliyetler ortaya çıkıyor. Büyükşehir belediyemizin ve bizim stadı yapma kararlılığımız sürüyor. Ancak bakanlık bu işi yavaşlatmaya devam ediyor. Bakanlığın üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.. Reklamİzmir...
Soyer: Karşıyaka Stadı’nı biz yaparız, bakanlıktan projeyi bekliyoruz
İZSİAD ile buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZSİAD üyelerinin sorularını yanıtladı.
Başkan Soyer Karşıyaka Stadı ile ilgili soruya da cevap verdi. Karşıyaka Stadı konusunda bakanlıktan proje ve ruhsatları istediklerini ve kendilerinin bu projeye göre stadı yapabileceklerini söylediklerini ancak hiçbir bilgi ve belgenin kendilerine verilmediğini söyleyen Soyer, “Ortada bir proje var ki ruhsat verilmiş ve inşaat başlamış. İBB olarak diyoruz ki bunları bize verin, biz tamamlayalım. Biz var olan bir proje alanına farklı bir proje yapamayız. Ancak bize bu konuda bir dönüş olmadı. Bekliyoruz, teklifimiz hala geçerli” dedi.
hma itiraz edince bizi engelliyorlar diye açıklamalar yapan hükümet kanadı bir türlü projeyi vermeye yanaşmıyor. chp’nin stad yapmasını engellemelerinin amacı ne?
Başkan Tugay’dan stat yorumu: Projeyi ücretsiz çizdireceğim!
Yapımı yılan hikayesine dönen Karşıyaka Stadı’nın uygulama projesi olmadığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Prosedüre göre, avan projeyi yapan kişi, uygulama projesini de yapıp ona göre fiyat veriyormuş. Avan projeyi yapan mimar, muhaliflik hakkını verecek. Vermeyip de ne ne yapacak. Biz de ozaman uygulama projesini belediye olarak bir gönüllü projeciye ücretsiz yaptıracağım” açıklamasında bulundu.
EGEDESONSÖZ – Alsancak ve Göztepe statlarıyla birlikte temeli atılan Karşıyaka Stadı’nın yapımı yılan hikayesine döndü. Çeşitli sorunlardan dolayı tıkanan sürecin nasıl biteceği merakla beklenirken, inşaatın durmasına sebep olan uygulama projesiyle ilgili olarak Karşıyaka Belediye Başkanı’ndan önemli bir açıklama geldi. TOKİ’nin, stat projesini belediyeye devretmesinin ardından, avan projenin mimarı Bahadır Kul’un uygulama projesi için yüksek para talep etmesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşanmıştı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, “Stadın yapımında en büyük engel olan uygulama projesini ben Belediye olarak, gönüllü bir mimara ücretsiz çizdireceğim” dedi.
İHALEYİ ALAN, UYGULAMA PROJESİNİ DE YAPIP ONA GÖRE FİYAT VERİRMİŞ!
Karşıyaka Stadı’nı yapmak için sorumluluk aldıklarını belirten Başkan Tugay, projeyle ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. Stadın avan projesinin olduğunu ancak uygulama projesinin olmaması nedeniyle sürecin tıkandığını anlatan Başkan Tugay, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Karşıyaka Stadı’nı yapmak ile ilgili algoritmam şu. Tunç Başkanımız ile konuştum. Onun zaman zaman açıklamaları oluyor. Onlar yapmaya razılar. En başından başkanımızla konuşup onun onayı olduğu için bu açıklamaları yaptık. Dedim ki proje ile ilgili sorun var. Stadın uygulama projesi yok. Bir tane avan projesi var, TOKİ’nin yaptırdığı… Ancak o proje ile ihaleye çıkılamıyor. Müteahhit fiyat vereceği zaman neyin, ne olduğunu detaylı bilmeli ki ona göre fiyat versin. TOKİ şöyle çalışıyormuş; bir avan proje hazırlatıyormuş ve bu avan proje ile ihaleye çıkıyormuş. Kimlerle nasıl bir ihale süreci yaşadığını bilmiyorum ama karşılıklı yüzde 100 bir güven var, yada kim az alır, kim fazla alır, hesabı olmayan bir ilişki var. İhaleyi alan müteahhit uygulamaya projesini de yapıp kesin fiyatı ona göre belirliyormuş. Bakanlık diyor ki, TOKİ böyle yapıyor, siz de öyle yapın. Büyükşehir de diyor ki; ben tam olarak ne kadar tutacağını bilmediğim ihaleye giremem. Dediler ki bakanlık eğer uygulama projesini hazırlamadıysa, biz yaptıralım. Ancak önümüze ne çıktı? Oranın mimarı Bahadır Kul, dökülen o beton yapı kayıt belgesi aldığı için oranın muhaliflik hakkı kazanmış. Bundan dolayı oraya başka birisi proje çalışması yapamıyor. İlla o kişinin yapması lazımmış. Büyükşehir de bu kişiye uygulama projesini yaptırmak istemiyor çünkü çok para talep ediliyor. Büyükşehir de kendim yapmak isterim diyor. Ben tamamen ücretsiz yaptırabiliyorum bu projeyi.”
STAT KONUSUNU SİYASETE ALET ETMEYİN
Stat ile ilgili yapılan eleştirilerin politik olduğunu öne süren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Stat konusu, politikaya malzeme edilmiş geçmişte. Benim de sık sık söylediğim şey bu. Stat konusunu politikaya malzeme etmeyin. Bunun yerine samimi olarak buranın yapılması için herkes samimi çaba göstersin. Bakanlık yapmayacağım dediği için Büyükşehir yaparız dedi zaten” diye konuştu. Karşıyaka taraftarının her şeyin farkında olduğuna da vurgu yapan Başkan Tugay, “Taraftarlar, bu işin siyasi bir tartışma konusu olduğunu gördükleri için tartışmaya girmiyorlar. İşin siyasetine dahil olmak istemiyorlar. Onların tavrında bir hata görmüyorum. Ben kulüp başkanı olsam, bende bu tartışmalara girmem” ifadesini kullandı.
MİMAR, MUHALİFLİK HAKKINI VERECEK, VERMEYİP DE NE YAPACAK?
Bu durumda Karşıyaka Stadı ile ilgili gelişmelerin sonucunun ne olacağına dair soruya Başkan Cemil Tugay, şu net yanıtı verdi:
“Herkes şunu iyi bilsin ki, o stat yapılacak. Projeyi yaptırıyoruz. Mimar muhaliflik hakkını verecek. Vermeyip de ne yapacak? Biz parasız yaptıracağız. Gönüllü projeciler yapacak. Bugün yarın verirler, muhaliflik hakkını. Bizim proje çalışması yaptığımızı duydular. Sonrasında da ihaleye çıkılacak ve o stat yapılacak.”
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, stadın, kulüp başkanının da dediği gibi 30 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi.
Bahadır Kul'un zaten yıllardır gecikmiş olan bir uygulama projesi için belediyeden para istemesi gerçekten çok küstahça. Başkanın ücretsiz proje çıkışı bakalım ne kadar etkili olacak?
Başkan Tugay’dan stat açıklaması: Tunç Başkan ile görüş ayrılığımız yok!
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Stadıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ne görüş ayrılıklarının ne de duruş farklılıklarının olduğunu belirterek, “Ben bakanlıkla görüşmek için Ankara’ya giderim ama ne için gidileceğini bilmem gerekiyor. Her şey zaten konuşuldu. Tunç Başkan’ın Ankara’ya gitmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Bunlar siyasi hamleler oluyor ve samimi olmuyor. Görüntü vermeye yönelik şeyler” dedi. Tugay, müellifin proje çiziminden hala vazgeçmediğini bu yüzden de sürecin tıkandığını belirterek, “Ne projeleri gönderdiler ne de mimar müellif proje çiziminden vazgeçtiğine dair belge verdi. Olay orada tıkandı. Engellemek için vermiyorlar. İşi orada tıkıyorlar. Siyasi olarak bu konu istismar ediliyor” açıklamasında bulundu. Tugay, stat için kendisinin proje çizdirdiğini vurguladı.
GÜNDEME BAKIŞ – Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin, “Karşıyaka stadı konusuyla ilgili Cemil Tugay’la Ankara’ya gidip bakanla görüşeceğiz” açıklamasını değerlendirdi.
BEN GİDERİM AMA…
AK Partili Sürekli’nin kendisine bu teklifi sözlü olarak ilettiğini belirterek, “Ankara’ya ben giderim ama niye gideceğimi de bilmem gerekir. Gitmem gerekiyorsa ben giderim. Ama bu konuda her şeyi zaten konuştuk. Ayrıca Tunç Başkan’ın Ankara’ya gitmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Bunlar siyasi hamleler oluyor ve samimi olmuyor. Görüntü vermeye yönelik şeyler. Benim Tunç Başkanla stat konusunda görüş ayrılığım, duruş farklılığımız yok. Farklı şeyler yaratmaya çalışılıyor ama boşa. Ankara’ya gitme konusunda bana kesin bir şey ifade edilmedi” dedi.
BÜYÜKŞEHİR İNİSİYATİF ALDI, BAKANLIK YAPMADI!
Başkan Tugay, Karşıyaka Stadı ile ilgili şunları söyledi:
“Bakanlığın biz stadı yapmıyoruz demesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’le konuştuk. Büyükşehir olarak inisiyatif almayı kabul etti. Benim ricam üzerine, Karşıyaka’ya katkı için stat yapımını büyükşehirimiz üstlendi. Bakanlık bunu devrediyoruz dedi ama ihaleye çıkılabilmesi için uygulama projelerinin elimizde olması lazım. Onların olmadığını anladık. O nedenle Büyükşehir Bürokrasisi sıkıntı yaşarız dedi. Uygulama projeleri bize gönderilsin denildi. Ama hazır değilmiş. Bir taslak proje yapılmış. İhaleye çıkmak için yeterli değil. Sadece avan proje var. Avan projeyi yapan firma zemin işleminden sonra – ki bu da ruhsatsız yapılan bir işlem – yapı kayıt belgesi alındığı için mimar müellif durumuna geçmiş. Sadece o mimar proje çizebiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi o zaman dedi ki, ‘Uygulama projeleri bu mimar üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılsın. Bizim yapmamızı istiyorsa vazgeçtiğine dair yazı verilsin. Bunları bakanlık yapmadı. Ne projeleri gönderdiler ne de mimar müellif proje çiziminden vazgeçtiğine dair belge verdi. Olay orada tıkandı. Engellemek için vermiyorlar. İşi orada tıkıyorlar. Siyasi olarak bu konu istismar ediliyor. Bakanlık burayı yapmadı. Ekonomik nedenleri gerekçe gösterdi. Yapacaktık ama bugün yapamıyoruz dediler. Biz yapınca bu sefer geçmişte söyledikleri şeyler geçerliliğini kaybedecek. O yüzden de bu noktadayız”
ÇİZDİRMEYE BAŞLADIM AMA…
Başkan Tugay, stat için proje çizdirmeye başladığını, bunun için çalışıldığını belirterek, “Ancak müellif proje çiziminden vazgeçmediği sürece buradan bir sonuç almamız mümkün değil” dedi.
Bahsi geçen mimar bildiğim kadarıyla akp dönemindeki çoğu stadın çizimini yapmış. Devletle iş yapan bir mimarın hem muhalefet hem de hükümeti karşısına alacağına inanmıyorum. 2 taraftan da gerekli baskı geldiği takdirde sorun çözülecektir.
İşin garibi Kerem Ali Sürekli karşıyaka taraftarı olduğu bilinen bir isim. Onun il başkanı olduğu ortamda bu sorun nasıl çözülemedi anlamadım.
Beyler karşıyaka bu sene maçları alsancakta mı oynayacak.bilen varmı bu sene maçlarına gelmek istiyorum da.bizim takımla maclarida olacak.bazı arkadaşlar Bornova stadı diyorlar ama.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuk olduğu bir televizyon programında mimar tarafından muvafakat belgesi verilmemesi nedeniyle yapımına başlanamayan stat ile ilgili özel proje hazırladığını açıkladı. Kısa bir süre içinde tamamlanacak projenin görsellerini de ilk kez paylaşan Tugay, “Zübeyde Hanım Stadı’nın uygulamalı projesini neredeyse tamamladık. Boşa zaman geçirmiyoruz. Yarın öbür gün bakanlığın önüne uygulama projelerini koyacağız ve ‘mimarın muvafakatını istiyoruz’ diyeceğiz, o zaman ne diyecekler göreceğiz” dedi.
ZÜBEYDE HANIM STADI OLACAK
Göreve geldikten sonra stat projesine hep destek verdiğini ve karşı çıkmadığını anlatan Cemil Tugay şunları söyledi: “Stadın adı tartışmasız Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadyumu olacak. Bilindiği gibi Gençlik ve Spor Bakanlığı, statla ilgili tahsisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapacaktı. Ancak stadın uygulama projesinin çizilmediğini, bakanlık tarafından avan proje gönderildiğini gördük. Sonra şunu öğrendik. TOKİ bir avan proje hazırlıyor, müteahhitlere veriyormuş ve diyormuş ki ‘kabaca böyle bir fiyat tutar.’ Müteahhitler alıyormuş projeyi daha sonra bir fiyat veriyorlarmış devlete. Uygulama projelerini de müteahhit firmalara yaptırıyorlarmış. Ama belediyelerin böyle bir çalışma şekli yok. Burada Sayıştay zaten sorun çıkarır. Bu şunu gösteriyor; göstermelik bir iş yapılmış, samimi bir iş yapılmamış. İşin en acı tarafı şu, belediye başkanı olduğum günlerde birileri dediler ki ‘ruhsatsız olarak bu betonu döktük, ruhsatsız çünkü ruhsat almak için imar affına başvurduk, para ödedik.’ Bu olay ile birlikte avan projeyi yapan mimar orada hak sahibi, ondan başka hiç kimse yasal olarak oranın projesini çizemiyor, o hakkından vazgeçmedikçe başka birisine bu projeyi yaptıramazsınız. Olayın kilitlendiği nokta burası.”
“İYİ NİYET GÖRMÜYORUM”
Tugay sözlerini şöyle sürdürdü: “TOKİ’nin bulduğu mimar beyefendi, Büyükşehir Belediyesi’ne e-mail yoluyla bir teklif göndermiş. 2021 yılı Aralık ayında 8 milyon liralık bir bedel istemiş. Bu resmi bilgi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, ‘Biz projeyi uygun fiyata hatta ücretsiz yaptırabiliriz. Neden 8 milyon lira verelim?’ Haklılar. ‘Mimar muvafakat belgesi versin, tahsisimizi alalım, bu süreci ilerletelim’ dediler. Ben de bunu pek çok ortamda dile getirerek, direkt mesaj göndererek, resmi yazılar yazarak bu şekilde mimarın muvafakat belgesini beklediğimizi söyledim. Ondan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin tahsisi alacağını söyledik. Ama şu ana kadar muhatap bulamadık. Hiçbir şekilde cevap vermeyen bir bakanlık gördük. İnsanlar çıkıyor hala ‘geçmişte CHP’li belediyeler engel oldu, onlar yüzünden bu stat durdu’ gibi 8 yıl önceyi anlatıyorlar bize. Bugünden bahsedelim. Şu an yetki tamamen bakanlıkta, bakanlığın stadı yapmasında şu an hiçbir engel yok. Bir engel varmış gibi anlatılmasına gerek yok. Artık burada ben iyi niyet görmüyorum. Yıllardır bence Karşıyaka’yı böyle aldatıyorlar. 2014 seçimlerinde alelacele biz burada stat yapacağız diye yıktıktan sonra plan projesini hazırlamadan insanların muhtemelen oylarını almaya çalıştılar, sonraki süreçte de maalesef bizim eski belediye başkanlarımız kişisel tavırlarıyla orada stat yapımına karşı çıktıkları için onların eline malzeme verdiler, o malzemeyi doya doya kullandılar. Şu anda hiçbir belediye onlara engel olmuyor. Ne mahkeme kaldı, ne itiraz eden belediye kaldı. Buyurun yapın, elinizi kolunuzu tutan yok ki. ‘Paramız yok yapamıyoruz’ dediler buna da saygı duyduk, ama bu mimarın muvafakatını vermemek nedir?”
14 BİN KAPASİTELİ
Stat projesinin 3 tribünlü yapılabildiğini aktaran Tugay şöyle devam etti: “Bazı odaklar insanların kafasını karıştırmak için yalanlar uyduruyorlar ve güvensizlik yaratmaya çalışıyorlar. Stat da 3 bin kişilik değil, 14 bin civarında bir seyirci kapasitesi olacak. Seyirci kapasitesinde azalma yok. Burada kaçırılmamasını dilediğim bir şey var. Avrupa Gençler U-18 Basketbol Şampiyonası İzmir’de yapıldı, iki sahada oynandı biri Bornova, biri de Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda. Herhangi bir maça geldiyseniz, salon inanılmaz doluydu, binlerce insan dışarıda kaldı. Acı olan şey şu; 2005 yılından beri ilk defa 17 yıl sonra bir uluslararası organizasyonu İzmir’e verdiler. Avrupa’da final oynamış bir basketbol takımına sahip kente ilk defa böyle bir organizasyon verdiler. Bu kadar haksızlığa uğramış bir ilçe. Karşıyaka bugün Süper Lig’de oynayan birçok takımdan daha fazla taraftarı ve destekçisi olan bir kulüp. Hepimiz biliyoruz bunu. Kocaman 50 bin kişilik statlarda boş tribünlere, ruhsuz cansız maçlar oynatıyorlar. Bu şekilde mi bu ülkede sporu kalkındıracağız? Bu sene Alsancak’ta takım inşallah çok güzel maçlar çıkaracak, taraftarlarımız orada yer alacak. 3. lig, 3. lig olalı görmediği bir heyecanı ve desteği bu sene görecek. İnsanlar engellemeye çalışsalar da başaramayacaklar. Karşıyaka’nın içindeki o spor ruhunu yok edemezler. İnsanlar doğdukları anda sporun içine doğuyorlar. Ufacık çocuklar ‘Kaf sin kaf’ diye bağırarak maçtan önce sokaklarda geziyor, bunlar hep var olacak yok edemeyecekler. Karşıyaka’ya hakkını verin, engel olmayın.”
Müellif mimarın yapmadığı işi başkan kendisi yaptırmış. Bu uygulama projesiyle birlikte bakanlığa gidip muvafakatı ilgili mimardan devralmak kaldı geriye.
Bu arada 14 binlik kapasite de stadın yeri için gayet makul olmuş.