sayfa 1  |
 |
Patron
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 00:30
Atatürk ve İnönü döneminde neden araba fabrikası kurulmadı?
Bildiğimiz gibi Kurtuluş Savaşı sonrasında Türkiye hızla modernleşip batıya ayak uydurmaya çalıştı. Birçok alanda yatırımlar yapıldı, hatta uçak fabrikası bile yapıldı. Ama neden acaba o dönemde araba fabrikası yapılması düşünülmedi?
|
 |
emrenmert
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 00:51
Uçak ve traktör fabrikası varmış. Hatta ihracat yapmaya bile başlamışız. Ta ki Marshall yardımlarına dek.
Ancak niçin otomobil üretimi düşünelmemiş bilmiyorum. Türkiye'de ilk yerli otomobil üretimini darbecilerin yapması da ilginç bir detay tabi
|
 |
Güzel fatih
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:05
Metro işi çözülmedi önceki başlıkta sırada Fabrika mı var?
|
 |
Murat Boran
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:08
Ford Model T ilk sayılabilecek seri üretim otomobildir. Henry Ford'un kurduğu Ford motor Company adıyla üretildi. Yüksek kapasiteli otomobil üretimi ise 1912-1913 yıllarında mümkün oldu. Bizim ülkemizde değildi ama.
Bundan 1 yıl sonra bizim ülkemizde I. Dünya savaşı başladı ve 1918'e kadar sürdü. Ardından imzalanan Mondros mütarekesi ise elimizdeki çok kısıtlı imkanları iyice kısıtlayan bir antlaşmaydı.
Mondros'un ardından kurtuluş ve Milli mücadele hareketleri ise 1923 yılına kadar sürdü. Bu savaşlar müddetince eli silah tutan herkes askerdi. Geriye kadınlar çocuklar ve yaşlılar kalmıştı. Onların da büyük bir çoğunluğu okuma yazma dahi bilmeyen insanlardı. Benzinli veya dizel motor üretmeyi bırakın, aç karınlarını doyuracak bir kuru ekmeği bile bulamıyorlardı. Hastalıklar alıp başını gidiyordu. Otomobil üretmeye sağlam kafa ve sağlam vücut gerek.
Bütün bunların bitmesiyle beraber Cumhuriyet ilan edildi. Sonrasında bir takım ülke bütünlüğünü tehdit edecek unsurlar oluştu. Halifenin binbir güçlükle kurulan cumhuriyeti bölmesine karşı halifelik kaldırıldı. Zaten o günlerde halifeye hiçbir islam ülkesi itibar etmiyordu. Cihat çağrısı yapıldığında Araplar İngilizlerle müttefik olmuştu Unutmayın: Birlik ve düzen sağlanmadan yapılacak her türlü atılım dışarıdan gelecek tehditlerin buyruğu altına girebilirdi. Ülke bütünlüğü halen çalkantıdaydı. Atatürk öldükten 1 sene sonra Hatay ili ancak topraklarımıza katılmıştı. Daha evvelinde ticari açısından büyük öneme sahip boğazlarımızı korumak adına Montrö sözleşmesi imzalandı.
Halkın okuma yazma oranı çok düşüktü. Kaldı ki bir otomobil fabrikasını kuracak ve işletecek kapasitede birini bulmak yok gibi birşeydi. Bulsalar bile kimler çalışacaktı? Geriye çok fazla işçi olabilecek erkek kalmamıştı. Önce insanlar bilgilendirilmeli, eğitim almalıydı. Bu yüzden harf devrimleri yapıldı. Öyle ya okuma yazma dahi yokken bir arabanın mekanik aksamını işler halde birleştirmek pekala mümkün değildi.
Eğitim konusunda da iyileştirmeler yapılacaktı ama öncelikle gıda fabrikaları kurulmalıydı. Otomobil karın doyurmuyordu maalesef Doyursaydı emin olun ilk önce otomobil üretirdik. Aç bir millet otomobili ne yapacaktı? HİÇ! Zaten otomobil o dönemlerde bile büyük bir lükstü. Çoğu ülkede bugünkü gibi 3-5 kuruş para biriktiren otomobil sahibi olamıyordu. Büyük paralar ödemek gerekiyordu. Basit bir ticaret mantığı Burç. Satın alacak müşteri yoksa, fabrika ne işe yarardı ? Sermaye olarak konulacak para bile buharlaşıp giderdi.
Peki diyeceksiniz ki neden uçak üretildi?: Uçak gerek savaş sırasında, gerek te ticarette önemliydi. Bir arabanın katetmesinin mümkün olmayacağı mesafelerde asker ve eşya taşıyordu. Savaş sırasında gözlem uçaklarının işe yararlığı Türkler tarafından farkedildi. Bu yüzden önce uçak üretimi yapıldı. Hava sahasını korumak adına. Arabayla bugün bile hiçbir yeri koruyamazsınız. Radyatöre tek kurşun yeter Yanlışım varsa lütfen düzeltilsin.
Önce ülke bütünlüğü korunmalıydı: Savaş çıkarsa yapılabilecek birşey kalmazdı çünkü. Önce eğitim olmalıydı: Otomobil üretmek için bilgi gerek. Sonra halkın karnı doymalıydı: Açlık çeken halk araba üretirse bu ne kadar doğru olurdu? Ardından nüfusun artışı beklenmeliydi: Gerke kas, gerek beyin gücü olarak farklı insanlar dünyaya gelmeliydi.
Bütün bunlar bitirildiğinde sanayileşme dallanacaktır. Araba, elektrik ürünleri... Herşey. Ama maalesef Atatürk'ün ömrü yetmedi. Onun ölümünden sonra gelen herkes kendi fikirlerinin sevdasına düştü. Herkes diyorum buna İnönü de dahil. Bu yüzden de araba yapılamadı.
Açıklayıcı olmuştur umarım.
|
 |
Güzel fatih
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:30
Osmanlı bitirildi..Dış güçler bize Sanayii de kalkınma Ambargo uyguladılar. çünkü bu çılgın Türkler üç Kıtayı feth etmiş ,birdaha fırsat geçer Dünya ya hakim olur anlayışıyla sadece onlara işçi olarak gidilmiş Avrupaya.Yada zorunlu göç ettirilmişiz yokluktan çünkü savaşlar bizi yormuştu ülke olarak ve dış güçlerin hınçları yetmedi,bizi içerden asimile yada isyan gibi olaylarla meşgul ettirdiler kısaca birbirimizi yeyip bitirdik.
|
 |
Hakan_ank89
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:35
Bana kalırsa o dönemde otomobil lüks, üretilse de kim alacak? Gelişen bir devlet söz konusuysa neden kamyon ya da kamyonet üretilmedi diye sormak daha mantıklı olabilir. Eğer sanayileşme isteniyorsa demiryolu ile gelen ham maddeyi fabrikalara götürecek yerli kamyon ya da kamyonet üretimi düşünülebilirdi.
|
 |
Patron
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:37
| Alıntı: |
| Satın alacak müşteri yoksa, fabrika ne işe yarardı? |
| Alıntı: |
| üretilse de kim alacak? |
1960'lara kadar Türkiye'de hiç araba kullanılmıyor muydu?
|
 |
Hakan_ank89
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:38
| Alıntı: |
| 1960'lara kadar Türkiye'de hiç araba kullanılmıyor muydu? |
Siz hemen 1960'a geçtiniz. Durun bakalım yavaş yavaş o tarihlere ilerleyeceğiz.
|
 |
Patron
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:40
1960'lara kadar Türkiye'de araba fabrikası yapılmadı da ondan...
|
 |
Gokhan Bayraktar
10 yıl önce - Cum 08 Mar 2013, 01:41
Ucak üretimini mi begenmediniz Sanki çok güçlü ekonomimiz vardi da.Ben de olsam ucak ya da savaş araclari uretimine ihtiyac duyardim.Keza Ataturk`ten sonra zaten amerika`ya bagli bir konuma geldik bunda menderes`i de rahmetle aniyorum..
Bunlarin hepsi bir yana son 10 yildir yonetenlerimiz tarihimiz en iyi ekonomik durumunda olduklarini soyluyorlar üretsinler işte.Araba uretsinler savas malzemelerini de israil alsinlar amerika`dan hediyeler alsinlar filan...Son on yilda ne ürettiler bana onu soyler misiniz?
|
 |
sayfa 1  |