Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
çağdaşizm
10 yıl önce - Pzr 23 Arl 2012, 04:42
2009 Yılbaşındaki Doğalgaz Faciasının Sorumluları Beraat Etti, Cezayı Ölenlerin Aileleri Aldı


Alıntı:
Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetti.


Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde yeni yıl kutlamasına katılan 7 üniversite öğrencisi, karbonmonoksit gazından zehirlenerek, yaşamını yitirdi.


Birlik Mahallesi 409'uncu Sokak'ta oturan Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Özgür Turan Atila (18), evinde, aynı üniversiteden 6 arkadaşına yeni yıl partisi verdi.




Evin kombisinden çıkan ve bacadaki tıkanma nedeniyle geri tepen karbonmonoksit gazından zehirlenen 7 öğrenci, yaşamını yitirdi.


Özgür Turan Atila'nın halası Gonca Arıkök, Atila'nın telefonuna cevap vermemesi nedeniyle durumdan şüphelenerek, eve geldi. Kapısı, polisler eşliğinde çilingire açtırılarak girilen evin salon ve odalarında öğrencilerin cesetleri bulundu.


Yaşamını yitiren öğrencilerin kimlikleri şöyle: Büşra Bek, Elif Koyuncuoğlu, Oğuzhan Tozburun, Tarık Şükrü Yılmaz, Ceren Okkalı ve Can Dokumacı olduğu anlaşıldı.



Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri evde çalışma başlattı.


Özgür Turan Atila'nın babasının İzmir'de yerel bir gazetede çalıştığı, Özgür Atila ile kalan annesinin de yılbaşı nedeniyle İzmir'e gittiği öğrenildi.


Bu arada, öğrencilerin kaldığı apartmanın en üst katında kalan bir ailenin gece saatlerinde karbonmonoksit gazından zehirlendiklerini farkederek, İbni Sina Hastanesi'nde tedavi altına alındıkları öğrenildi.
http://haber.mynet.com/ankarada-dogalgaz-faciasi- ...375-yasam/








Olayla ilgili kararlar da açıklandı.İşte bununla ilgili yazılı ve görsel basına yansıyan haberler:



Alıntı:
Ankara'da 4 yıl önce meydana gelen doğalgaz faciasında yaşamını yitiren 7 üniversite öğrencisinden Özgür Atila’nın annesi "evi kiralarken gereken özeni göstermediği" gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Doğalgaz yetkililerine ise herhangi bir ceza verilmemişti.

Hürriyet Gazetesi'nden Elif Demirci'nin haberine göre Ankara'da bir apartmanda 4 yıl önce meydana gelen doğalgaz faciasında yaşamını yitiren 7 üniversite öğrencisinden Özgür Atila’nın annesi 44 yaşındaki Okşan Attila, ‘evi kiralarken gereken özeni göstermediği’ gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 18 bin 200 lira paraya çevrildi.

Doğalgaz firması yetkililerinin hiç ceza almamasına tepki gösteren Okşan Atilla, "Mahkeme bana evlat acısını ikinci kez yaşattı. Oğlum yaşasaydı bu yıl hukuk fakültesinden mezun olacaktı. Bu hukuk faciası karşısında oğlumun kemikleri sızlamıştır" dedi.

Ankara’da 4 yıl önce yılbaşı gecesini geçirmek için bir araya gelen 7 üniversite öğrencisi, doğalgazdan zehirlenerek yaşamını yitirdi. Yapılan soruşturmanın ardından Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı. Doğalgaz firması yetkililerini suçlu bulmayan mahkeme müteahhit, ev sahibi, kiracı, kombi firmasının sahibi ve kombi firmasının çalışanına 2 yıl 6 aydan, 5 yıl 10 aya kadar değişen hapis cezaları verdi.

"Hukuk okuyan oğlumun kemikleri sızlamıştır"
Kararın kendisine bir kez daha evlat acısı yaşattığını vurgulayan Okşan Atilla, apartmanı ağustos ayında kiralarken ev sahibinden kombinin bakımının yapılıp yapılmadığını sorduğunu, ‘Evet’ yanıtından tatmin olmayıp, kombi bakım belgelerini istediğini ve bunları da mahkemeye sunduğunu anlattı. Okşan Atilla şöyle konuştu:

"Hayatta kaç kişinin aklına kiraladığı evin kombi bakım belgelerini istemek gelir. Benim geldi ama mahkeme bunu bile yeterli görmedi. Zaten 4 yıldır omuzlarımda bu yükü taşıyorum. Bu karar beni çok yaraladı. Oğlum Özgür, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyordu. Yaşasaydı bu yıl mezun olacaktı. Herhalde bu hukuk faciası karşısında evladımın kemikleri sızlamıştır."

"Doğal gaz yetkililerinin aklanması bir hukuk faciası"
Doğalgaz faciasının aynı zamanda bir hukuk faciası olduğunu savunan anne Okşan Atilla sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bilirkişi raporlarında doğalgaz şirketi kusurlu bulundu, ancak son bilirkişi raporu, -ki bu rapor ısmarlamadır- doğalgaz yetkililerini akladı ve duruşma bitti. Bu ülkede adaletin, vicdanın, insanlığın, hakkın hukukun geçerli olduğunu düşünüyordum ama inancımı kaybettim. Bu bir hukuk faciasıdır. Mahkeme salonuna giremediğim için kararı bana eşim bildirdi. Orada yıkılmışım beş kişi beni zor kaldırmış."

Okşan Atilla’nın 22 yıllık eşi Murat Atilla da kararın ‘hukuk garabeti’ olduğunu öne sürerek mücadeleye devam edeceklerini, iç hukuk yollarını tüketip sonuç alamazlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hak arayacaklarını söyledi.
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/dogalga ...beri-64710


Alıntı:
Ankara'nın Çankaya ilçesi Birlik Mahallesi'nde, 1 Ocak 2009'da, 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğalgaz faciasıyla ilgili davada ev sahibi, binanın müteahhidi, dairedeki kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilisiyle olayda oğlunu kaybeden dairenin kiracısı ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan 2 yıl 6 ayla 5 yıl 10 ay arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırıldı.

Eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir'in de arasında bulunduğu 9 sanık ise beraat etti.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklardan Emre Kaan Karadağlı, Kazım Usta, Haldun Aydın, İhsan Fincan, Yusuf Büyük ve Ferit Vanlı, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmayı, olayda hayatını kaybeden çocukların bazı yakınları da izledi.

Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan sanıklar ve sanık avukatları suçsuz olduklarını ileri sürerek, beraatlarını istediler.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 1 saat 15 dakikalık aranın ardından kararı açıkladı.

Buna göre, sanıklardan 4'ü ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan mahkum edildi. Facianın yaşandığı binanın müteahhidi Emre Kaan Karadağlı 5 yıl 10 ay, dairedeki kombinin bakımını yapan teknik servis yetkilisi Mustafa Erdal Us 4 yıl 2 ay, dairenin sahibi Cemal Özdemir 3 yıl 4 ay hapse çarptırıldı.
Olayda oğlu Turan Özgür Attila'yı kaybetmesi nedeniyle ''müdahil-sanık'' sıfatı bulunan ve olayın meydana geldiği daireyi kiralayan sanık Okşan Rabia Attila ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ancak mahkeme, kendi çocuğunun ölmesi ve suçun işlenmesindeki özellikleri birlikte değerlendirerek, Attila hakkındaki cezayı 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirdi.

Eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan, eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir ile Ethem Uludağ, Haldun Aydın, Kazım Usta, Yusuf Büyük, Ferit Vanlı, Yusuf Koç ve Mehmet Levent Kuzey'in ise ''olayda kusurlu oldukları tespit edilemediği'' gerekçesiyle beraatına karar verildi.

Esas hakkındaki görüş

Cumhuriyet Savcısı Muhittin Buyruk, sanıklardan Cemal Özdemir, Emre Kaan Karadağlı, Yusuf Koç, Mustafa Erdal Us, Mehmet Levent Kuzey ve Ferit Vanlı'nın kusurlu olduğunu savunarak, ''taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olmak'' suçundan cezalandırılmalarını, sanıklardan Okşan Rabia Attila'ya mağduriyeti nedeniyle ceza verilmemesini istemişti.
Buyruk, Fincan ve Demir'in de arasında yer aldığı 6 sanığın ise beraatını talep etmişti.

''Hayal kırıklığı içerisindeyiz, adaletin tecelli ettiğine inanmıyoruz''

Duruşmanın ardından müdahil aileler gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hayatı kaybeden Büşra Bek'in babası Mustafa Bek, başkalarının aynı acıları yaşamaması için davayı takip ettiklerini belirterek, ''Bir hukukçu olarak söylüyorum, bu karar adil olmamıştır. Evet, bu dava sonucunda ceza çıkmıştır. Yüksek cezalar da çıkmıştır. Ama asıl istenilen sonuç ne yazık ki elde edilememiştir. Elimizde 5 tane rapor var. Bu 5 raporun 3-4 tanesinde doğalgaz üst yönetimi kusurlu olduğu halde son bir rapor alınmıştır. Bu son rapora itirazımız olmasına rağmen bunlara ceza verilmemiştir'' diye konuştu.
Turan Özgür Attila'nın babası Murat Attila ise kararı, ''Hayal kırıklığı içerisindeyiz. Çünkü adaletin tecelli ettiğine inanmıyoruz'' ifadesiyle değerlendirdi.

http://www.haberturk.com/gundem/haber/804892-7-ge ...inda-karar


Yılmaz Özdil'in Bugünkü (23.12.2012) Köşe Yazısı :

Alıntı:
Nohut - Yılmaz ÖZDİL

Dört sene evvel.

1 Ocak 2009.

*

Başbakanımızın canlı yayında, biz gelmeden önce Ankara’da kuşlar bile hava kirliliğinden ölüp patır patır yerlere düşüyordu dediği anda... Şırrak, son dakka gelişmesi duyurulmuştu: Ankara’da yılbaşı gecesini birlikte geçiren yedi üniversiteli, doğalgaz zehirlenmesinden can vermiş halde bulundu.

*

“Canlı” yayın.
Yedi “cenaze”ydi.

*

Bi de kedi...
Havadaki kuşlar kurtulmuştu ama, çocuklarla beraber bir de kedi ölmüştü.

*

Bilkent öğrencisiydiler.
Özgür, Elif, Can, Büşra
Tarık, Ceren, Oğuzhan.

*

Kedi, Özgür’ündü.
Adı, Nohut’tu.

*

Aileleri dava açtı.
Doğalgaz ölümlerinde...
Türkiye’de açılan ilk davaydı.

*

İntikam için açmadılar.
Çocuklar geri gelmeyecek.
Sorumlular bulunsun, örnek olsun, bir daha kimsenin canı yanmasın diye açtılar. Elbette, başta belediye başkanı herkesin kahrolduğundan emindiler.
Kimse hapse girsin istemiyorlardı.
Para da istemiyorlardı.
Sadece “şu şu kurumlar kusurludur, bu tür kurumlar insan hayatına karşı sorumludur” tespiti yapılsın istiyorlardı. Hepsi bu.

*

1’inci bilirkişi raporu geldi.
Başkent Doğalgaz kusurlu.
2’nci bilirkişi raporu istendi.
Başkent Doğalgaz kusursuz.
Savcı değişti.
3’üncü bilirkişi raporu istendi.
Başkent Doğalgaz kusurlu.
Hâkim dedi ki, böyle saçmalık olmaz, bilirkişi raporunu İTÜ’den isteyin, profesörler heyeti versin.
4’üncü bilirkişi raporu geldi.
Profesörler heyeti dedi ki:
Başkent Doğalgaz kusurlu.
Hâkim emekli oldu iyi mi!
5’inci bilirkişi raporu istendi.
Başkent Doğalgaz kusursuz.
Yaz kızım...
“Başkent Doğalgaz’ın kusurlu olmadığına, evin kiracısı olan, hayatını kaybeden Özgür’ün annesinin kusurlu olduğuna, anne’ye 2 sene 6 ay hapis verilmesine, cezanın paraya çevrilmesine” karar verildi!

*

Değerli Ankaralılar...

*

Yargıtay’a intikal eden, bu çocuklara, bu ailelere, bu davaya sahip çıkın.
Bu dava, sizin davanız...
Şu anda yaşıyorsanız, bu çocukların davası sayesinde yaşıyorsunuz.
Nasıl yani derseniz...
Bu talihsiz çocukların vefat ettiği, 31 Aralık 2008, yılbaşı gecesine kadar, doğalgaza 390 kurban vermiştik.
Çocuklarla beraber 397 olmuştu.
O tarihten bu yana, Ankara’da bir tane bile ölümlü zehirlenme yaşanmadı.

*

O yılbaşı gecesi, o apartmandan zehirlenme ihbarı yapılmasına rağmen, üst kat komşularının hastaneye kaldırılmasına rağmen, çocukların bulunduğu daireye bakılmamıştı.
O geceden itibaren...
İhbar olduğunda, gerekirse kapıyı kırıp içeride kimse olup olmadığına bakılıyor.

*

Eskiden bir dikkat ediliyorsa, şimdi bin dikkat ediliyor. Çünkü, dikkat etmesi gerekenler, kontrol etmesi gerekenler, bu işin baş sorumlusudur. Çocukların ailelerinin istediği de, sadece budur.

*

Adalet bu davada “sorumlu”nun adını adaletli şekilde koyarsa, milat olur... Sorumlular, sorumluluk bilinciyle davranır, sadece Ankara değil, tüm Türkiye ölümden kurtulur.

*

Aksi halde, bilesiniz ki...
Nohut kadar değerimiz yoktur.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22217561.asp? ...m=facebook


Diğer görseller;

http://www.reklam_link?v=10150464083323751

http://www.reklam_link?v=10150463394483751

http://www.reklam_link?v=232434283750

http://www.reklam_link?v=231778038750

http://www.reklam_link?v=231453848750



Karar son derece saçma ! Olayda hayatını kaybeden Özgür kardeşimiz ve beraberindeki 6 arkadaşı için haklarını arayacağız.Umarım, adalet yerini bulur ve sorumluluar cezasız kalmaz.Kardeşimizin ailesine verilen ceza da umarım kalkar.Yoksa, konuyu AİHM'ye taşıyacaklar.Konu AİHM'ye taşınırsa , çoğu zaman oldugu gibi yine ülkemizdeki adalet sistemi suçlu bulunacak, çünkü bu karar kesinlikle; S-KAN-DAL !!!

Sabah , ortak belirlenecek bir hashtag ile bu konuyu Twitter gündemine taşıyacağız.Sizlerin de destek vermesini istiyoruz.


ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET