Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Eskişehir - Eski Fabrikalar Bölgesi
123 ... 282930   sonraki »

ANA SAYFA -> ESKİŞEHİR
cevap yaz
sayfa 1
Furkan ÇINAR
10 yıl önce - Sal 09 Ekm 2012, 12:41
Eskişehir - Eski Fabrikalar Bölgesi


Eskişehir'in en hızlı gelişen ve gün geçtikçe yıldızı parlayan Fabrikalar Bölgesi ...

Bölgedeki inşaatlar bittiğinde şüphesiz çok güzel görüntüler alabileceğimiz bir bölge .

Ancak bölgenin inşaatlara açılmasıyla birlikte gelen bir sorun var , bunu da 2 Eylül Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Nadir SUĞUR çok güzel ele almış ...

Fabrikalar Bölgesi

Son 20 yılda Eskişehir’in en çok tartışılan konularından birisi Fabrikalar Bölgesi olmuştur. Özellikle 1990’lı yıllarda bu bölgenin yeşil alan olarak bırakılması gerektiği, kentin hafızasında önemli yeri olan birçok binanın korunarak ve restore edilerek tarihi doku ile yeşil alanın bir arada olabileceği örnek bir parkın şehrimize kazandırılabileceği vurgulanmıştı. Kimi tartışmalar ise bölgenin rantsal dönüşümünün risklerine işaret etmişti. Bu tartışmaların hepsi şehrin geleceği adına çok yararlıydı.

Ancak görünen o ki, bu tartışmaların şehir ve bölge adına pek bir faydası olmamış. Zira Fabrikalar Bölgesi bir şantiye alanına dönüşmüş durumda ve bölge kelimenin tam anlamıyla aldı başını gidiyor. Mülk sahiplerine hayırlı uğurlu olsun.

Peki, Fabrikalar Bölgesi’ndeki bu gidişat nasıldır? İstikamet neresidir? Bölgenin geleceği nasıl olacaktır? Kısaca bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Sevgili okurlar,
2000’li yıllarla birlikte Eskişehir’de şehircilik açısından çok önemli değişimler yaşandı. 1999 Gölcük Depremi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi ve civarında ikamet eden orta ve üst sınıfları yani Eskişehir’in zenginlerini kentin yeni ve nezih semtlerine yöneltti. İlk durak Vişnelik ve Sümer mahallelerinde yeni yapılan depreme dayanıklı, özel güvenlikli ve kameralı lüks konutlar oldu. Böylece, şehrin eğitimli, gelir düzeyi yüksek ve hakiki tüketicileri kent merkezinden uzaklaşmış oldu.
Kentin merkezini 2000’li yıllarda terk etmiş olan şehrin zenginleri, son birkaç yıldır kentin merkezini tekrar ele geçirmeye başladı. Fabrikalar Bölgesi yeni bir çekim merkezi haline geldi. Yeni alışveriş mekanları, barlar, kafeler, restoranlar, lüks eğlence yerleri, oteller ve rezidanslar orta ve üst gelir gruplarını tekrar merkeze çekmeyi başardı.

Buna benzer bir eğilim, ilk olarak 1980’li yıllarda İstanbul’da görülmüştü. İstanbul’da Etiler, Levent ve Maslak’ta Türkiye’nin ilk konut, eğlence, iş ve yaşam mekanlarının tek bir bölgede toplandığı bir kentsel yapı ortaya çıkmıştı. Benzer bir eğilim Fabrikalar Bölgesinde de görülmektedir. Konut, eğlence, iş ve yaşam alanlarının tümünün bir arada olduğu bir kentsel dönüşüm göze çarpmaktadır.
Peki, Eskişehir açısından böylesi bir kentsel dönüşümün anlamı nedir? Bu tür bir dönüşüm şehrin sosyal dokusunda ne tür değişimlere neden olabilir? Bu değişim iyi midir, yoksa kötü müdür? Bunun yanıtlarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Fakat bu tür bir kentsel dönüşümün sosyolojik açıdan sorunlu olduğunu belirtmekte fayda var. En önemli sorun Eskişehir’in tarihinde ilk defa zenginle yoksulun yaşadığı, alış-veriş yaptığı, eğlendiği ve sosyalleştiği mekanlar bıçak gibi birbirinden ayrışmaya başlamıştır. Bugün, Fabrikalar Bölgesi’ndeki mekanlara alt gelir gruplarının gelebilmesi mümkün değildir. Zaten fakir ve yoksullar TOKİ ve benzeri projelerle istiflenip, paketlenerek kentin dışına itilmişlerdi. Kentin kimi cazibe alanlarında mal ve mülkleri olan alt gelir grupları ise başta Sümer Mahallesi olmak üzere yerlerini para karşılığında zenginlere devretmişlerdi. Bu ayrışmayla birlikte önce yoksul ailelerin kendileri, sonra çocuklarının gittiği okullar, daha sonra alış veriş yaptıkları yerleri ve konut alanları derken zenginle yoksul birbirlerinden ayrı düştüler. Artık yolda bile karşılaşamaz ve sosyal bir temas kuramaz hale geldiler. Gözden ırak düşen yoksullar, gönülden de ırak mekanlara yol aldılar. Yoksullarla yüzleşmeyen, onların dertlerine empati kuramayan ve hatta onları gördüğünde rahatsızlık duyulan bir sosyal ayrışmaya doğru gitmektedir şehrimiz.
Çocuklarını tembihlerken “aman ne idüğü belirsiz” çocuklarla (yani fakir çocuklarla) arkadaşlık kurma, onlardan ve onların gittiği yerlerden uzak dur ya da eşlerini alış-verişe gönderirken “AVM’ye git, daha güvenlidir” diyen bir ayrışmadır bu. Çünkü yoksulun olmadığı mekanların daha güvenlikli olduğuna dair bir orta sınıf algısı oluşmuştur.

Fabrikalar Bölgesi’deki dönüşümün yönü, şehrin döküntü ve metruk bir alanının seçkinleştirilmesi, soylulaştırılması, mutenalaştırılması ve zenginle yoksulun ayrıştırılması istikametindedir. Ve artık Yunus Emre’nin kentinde zenginlerin yaşamından yoksul ve yoksula dair her şey arındırılmakta, sosyal ve fiziksel mekanlar sterilleştirilmektedir. Başta Fabrikalar Bölgesi olmak üzere kent merkezi bir bütün olarak orta-üst sınıfların algılarına ve beğenilerine göre şekillenmektedir.
Bu son derece kaygı verici bir gelişmedir.

Sadece belli bir toplumsal kesimin ihtiyaçlarına göre şekillenen ve toplumun diğer kesimlerini dışlayan şehir, yabancı bir şehirdir. Eğer bu böyle devam ederse, çok yakın bir gelecekte, Eskişehir artık tüm Eskişehirlilerin değil bazı Eskişehirlilerin Eskişehir'i olacaktır.
Bu böyle biline.

2 Eylül (http://www.2eylul.com.tr/fabrikalar-bolgesi-makale,1095.html )


Furkan ÇINAR
10 yıl önce - Pts 15 Ekm 2012, 14:49
-


Geçtiğimiz yıllarda haberi yapılan Beyazıt Öztürk'ün Fabrikalar Bölgesinden 2 milyon TL'ye 2.5 dönüm arsa aldığı haberleri tekrardan söylenmeye başladı...

Polis olan babasının görevi gereği çocukluğunun bir kısmının ve daha sonra üniversite yıllarının geçtiği ,gönlünde ayrı bir yeri olan Eskişehir'e ,Beyazıt Öztürk ciddi bir yatırım yapabilir . Bahsi geçen haberlerde doğruluk payı olduğunu düşünüyorum . Bakalım yakında onunda inşaatı başlar .
Fabrikalar Bölgesi şantiye alanı gibi zaten ...

Bu sıralar hiç gidemedim , bölgeden bu aralar geçenlere bir soru sormak istiyorum ; evimin balkonu Tepebaşı manzaralı diyebilirim Acıbadem,Özdilek,Dedepark vs gözüküyor. Ancak bir haftadır Özdilek'in Bursa tarafına doğru bakan tabelası gözükmüyor dün sabah farkına vardık, Özdilek yazısının önünde bir inşaat yükselmiş , inşatın ucunu görüyoruz . Özdilek yazısının önünde yükselen bu inşaat hakkında bilgisi olan var mı ??? Yine plaza,rezidans tarzi bir yer mi ?


espasta
10 yıl önce - Pts 15 Ekm 2012, 19:26

Furkanbey bursa cephesine bakan tarafta otel inşaatı var. 6. Kat dökülüyor olması lazım. Onun tam karşısında acıbadem tarafında bu eczane ve otoyikama filan var onun yanında 8 adet dükkan alt katlari ise komple kapalı otopark. Ancak bu otel ve dükkânlar ile büyük otopark kime ait bir bilgim Yok. Otele ait olabilir. Ozdilegin tepebaşı tarafında ise donas otel inşaatı var.

burakulku26
10 yıl önce - Sal 16 Ekm 2012, 21:12

Alıntı:
Furkanbey bursa cephesine bakan tarafta otel inşaatı var. 6. Kat dökülüyor olması lazım. Onun tam karşısında acıbadem tarafında bu eczane ve otoyikama filan var onun yanında 8 adet dükkan alt katlari ise komple kapalı otopark. Ancak bu otel ve dükkânlar ile büyük otopark kime ait bir bilgim Yok. Otele ait olabilir. Ozdilegin tepebaşı tarafında ise donas otel inşaatı var.



Otopark Acıbadem'e ait diye biliyorum.Fakat yanılabilirim.


Behçet Uluvar

10 yıl önce - Cmt 20 Ekm 2012, 18:14



(+)

Tepebaşı'ndan Fabrikalar Bölgesine Bakış.



sayfa 1
123 ... 282930   sonraki »
ANA SAYFA -> ESKİŞEHİR