Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1

Hiç ORCİK Yediniz mi?
Evet 87.1%  87.1%  [74]
Hayır 12.9%  12.9%  [11]
Toplam Oy : 85

Alparslan Yalçın

7 yıl önce - Sal 05 Hzr 2012, 16:16
Elazığ Orcik (Cevizli Sucuk)


Elazığ yöresinde yetiştirilmekte olan üzümün tarihiyle aynı olduğunu tahmin ettiğimiz ve üzümün yan ürünlerinden olan; doğal, lezzetli ve kış gecelerinin aranan yiyeceği olan orcik, yapımı oldukça zahmetli ve sabır gerektiren bir üründür.

Özellikle Yurtbaşı, Hoş köyü ve Harput yöresinde yetişmekte olan şilfoni üzümünün sıkılması sonucu elde edilen şıranın kaynatılarak bulamaç yapılmasıyla başlar orciğin serüveni…
Özenle toplanan üzümler temiz torbalara konularak salk adı verilen ağaçtan oyulmuş teknelerde sıkılarak şırası alınır. Bu şıra yöreye has bulamaç toprağıyla % 3 oranında karıştırılarak bir süre dinlendirildikten sonra büyük kaynama kazanına alınır. Daha sonra ocakta kaynamaya alınan şıra iyice kaynayana kadar altının ateşi yakılır. Bu esnada kazanın üzerine çıkan tortu kevgirle alınarak şıranın durulması sağlanır.

Şıra iyice kaynadıktan sonra başka bir kazana alınır. Burada şıranın dinlenmesi ve kalan tortunun dibe çökmesi beklenir. Bu arada şıra tekrar soğuyacak ve tekrar kaynatılmak üzere ocak yeniden yakılacaktır. Ancak şıra kaynama kazanına alınırken dibe çöken tortunun şıraya karışmaması için çok dikkatli ve yavaş davranılması gerekir. Şıra kaynamaya dursun, bir yandan da başka bir kapta şıranın % 10’u kadar ekstra un, kaynatılmaya başlamadan önce ayrılan ılık şıra ile karıştırılarak livinç denilen karışım hazırlanır. Livinç diğer kazanda kaynamaya başlayan şıranın içerisine yavaş yavaş dökülürken bir yandan da egiş dediğimiz uzun saplı aletle sürekli karıştırılarak bulamacın kazanın dibine yapışması engellenir. Bu şekilde homojen yapının oluşup bulamaç haline gelinceye kadar kaynatılmaya devam edilir.

Artık sıra iplere özenle dizilmiş ve ağaç dallarına bağlanmış cevizleri hazır olan bulamaca batırmaya gelmiştir. İpe dizilmiş cevizler bulamaca bandırılarak güneşte kurumaya bırakılır. Arzu edilen kalınlığa gelinceye kadar bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Sonrasında orcik kurumaya bırakılır. Bu, kahverengi olarak bildiğimiz orciktir.
Genelde Ekim ve Kasım aylarında yapılan orcik gevrek ve lezzetli olması için güneşte kendi halinde kurutulur.
Ayrıca orciğin padişahı olarak bilinen köpük orcik dediğimiz rengi beyaz olan orcik ise cevizlerin batırılması aşamasına kadarki sürecin tamamlanmasının ardından bulamaç, çırpıcılarla iyice çırpılır. Bu çırpma neticesinde bulamaç renk değiştirerek bembeyaz köpük haline gelir.
Akabinde cevizler bu çırpılan bulamaca arzu edilen kalınlık oluşuncaya kez batırılarak köpük orcik elde edilmiş olur.

Özellikle marketler de görmeye alışık olduğumuz CEVİZLİ SUCUK'u lütfen artık ismiyle isteyiniz ORCİK


tugcanaslan
7 yıl önce - Sal 05 Hzr 2012, 17:53

Orcikten ziyade ben Ballı Lokma'yı daha çok beğeniyorum.

Yiğit572
7 yıl önce - Sal 05 Hzr 2012, 17:55

Elazığ'ın bir mamulu olduğunu ve Orcik dendiğini bilmiyordum hep İzmir'de Cevizli Sucuk diye satılır, alırız. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler



Emrah23
7 yıl önce - Çrş 13 Hzr 2012, 18:03

valla bu adamı düz duvara tırmandırır

levent çlk

5 yıl önce - Çrş 20 Ksm 2013, 16:25



Bu yıl orciklere talep patlaması yaşanıyor.İl dışından yoğun talep görmesi nedeniyle fiyatlar 30-45 Tl arasında seyrediyor.Elazığ da üzümler halen geleneksel usullerle sıkılarak şıra elde ediliyor.Bu alanda Şıra Değirmenlerine ciddi ihtiyaç duyuluyor.Yatırımcılar bakir olan bu alanda harekete geçebilir.Fire oranını oldukça düşürecek, çekirdekleri değerlendirecek ve üzüm posasını ise sanayi sektöründe endüstüriyel girdiler haline dönüştürecek tesislere ihtiyaç var.



muratpar

5 yıl önce - Cum 22 Ksm 2013, 18:08

Elazığa her gidişimizde bol bol alır, eşe dosta hediye götürürüz.
Çok da makbule geçiyor, bilgilerinize


Misafir 41a

3 yıl önce - Pzr 11 Ekm 2015, 22:40

orcik yiyen bidaha yemek ister



Ertugrul26
3 yıl önce - Pzr 11 Ekm 2015, 22:44

Bu orcik ozellikle ev yapimiysa tadindan yenmez adeta.
Ev yapimi olanlar hazir imalattan cok daha farkli olur lezzet olarak.
Bilhassa Ağın köylerinde çok rastladım.


oguzhan23
3 yıl önce - Pzr 11 Ekm 2015, 22:44

Bu sene daha çok olur orcuk bağlarda üzüm çok bekledi değerlendirip orcuk pestil pekmez yapılmıştır diye tahmin ediyorum bizimkilerde yaptılar hemende satıldı

Tolga Dt
3 yıl önce - Pts 12 Ekm 2015, 00:10

Oğuzhan bizim orcikin farkı üzüm pekmezinden olmaması zaten. Dut sevik



sayfa 1
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET