Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Adana Yemekleri - [KÜLTÜR]
« önceki   1234 ... 454647   sonraki »

ANA SAYFA -> ADANA
cevap yaz
sayfa 3
AYDIN BURAK ZORMAN

13 yıl önce - Cum 03 Mar 2006, 14:23

Koyun bağırsağı içinde pilav şırdanın basit tarifi. Yol kenarlarında seyyar satıcılar kocaman tencereler içinde satarlar. Kağıda sarıp pul biber ile yerler. İlk gördüğüm zaman şaşırmıştım. Sündüre sündüre yiyorlar. Bence şırdan yiyen adam'da yer.

Aksemseddin

13 yıl önce - Cum 03 Mar 2006, 18:03

Aydın hocam, şırdan dış görünüş itibari ile insana garip gelebilir.Ama yiyince göreceksiniz ki çok muhteşem bir damak tadı var.Yine koyun bağırsağından yapılan, bildiğimiz mumbarın değişik bir hali.Yalnız bunda inek bağırsağı da kullanılabiliyor.Bağırsaklar kısa kısa kesiliyor ve içleri pirinç ile dolduruluyor.Sonra da büyük tencerelerde kaynatılıyor.Ayrıca bir şeyler daha ekliyorlar sanırım.Böylece tadı daha da güzelleşiyor.Tabii hayvanlar günlük kesiliyor.Yani taze hepsi.
                  Adana'nın hemen hemen her yerinde bir şırdancıya rastlamak mümkün.Hele de kış akşamlarında yanında ayran ile birlikte tadına doyulmaz.Yemeden önce itici gelebilir ama yedikten sonra benim gibi bir şırdan tiryakisinden daha da tiryaki olacağınızı söyleyebilirim.


Aksemseddin

13 yıl önce - Prş 09 Mar 2006, 17:24

Adana'nın iki vazgeçilmezi : Şalgam ve bicibici.
Şalgam genelde kışın olmak üzere her mevsim yenirken,bicibici sadece sıcak günlerde yenir.Yani nisan ayından başlayarak ekim sonlarına kadar Adana'da bolca görebilirsiniz.Tadına gelince fevkalade.ADana'ya yolu düşenler mutlaka şalgamın ve bicibicinin tadına baksın.Şırdan ve kebabı da unutmamak lazım tabii.

Bu fotoğrafta şalgamı görüyorsunuz.Şalgam kendi yapımımızdır.




Burda da bicibicinin asıl unsuru olan tanesi görülüyor.Nişasta,kaynatılıp birkaç işlemden sonra dolapta dondurulması ile şeffaf bir hal alıyor.Tezgahlarda bu şekilde saklanıyor.




Bicibici tezgahı genelde böyledir.Kırmızı şişelerdekiler şerbet.Eskiden kola içilmezken düğünlerde ve şenliklerde şerbet dağıtılırdı.Çok güzeldir.Cam bölmedeki ise yukarıda resmini verdiğim bicibici tanesi.Sağda kabın içindeki pudra şekeri ve büyük bezin içinde ise özel kalıbında buz var.Pudra şekerinin yanındaki gül suyu da bicibiciye eklenip hoş bir tat ve koku veriyor.




Ve son şekliyle yenilip içilmeye hazır bir bicibici kasesi karşınızda arkadaşlar.İsteğe göre üzerine çilek,muz yada başka meyve parçaları konulabiliyor.





mahmut01

13 yıl önce - Cmt 18 Mar 2006, 22:15

İçliköfte maraş bölgesinin yemeği diyorlar ama adana'da da onlardan geri kalınmıyor tabi.

 

(+)



 

(+)



Buda kutsal yemeğimiz Adana Kebabı

 

(+)


AYDIN BURAK ZORMAN

13 yıl önce - Prş 23 Mar 2006, 09:23

ŞIRDAN, yemeden önce üzerine kimyon dökülüyor. Pul biberde ekleniyor. İçi pilav dolu tadı kokoreçle aynı.



(+)



 

(+)



 

(+)




sayfa 3
« önceki   1234 ... 454647   sonraki »
ANA SAYFA -> ADANA