kekeş salman
11 yıl önce - Cmt 18 Şub 2012, 16:41
Sağlık Kampüsleri ve "Kamu Özel İşbirliği"
bildiğiniz gibi sağlık bakanlığı bir çok ilimizde "sağlık kampüsü" yani değişik uzmanlık hastanelerinin bir arada bulunduğu yerleşkeler inşa etmek istiyor. fikir güzel ancak binaların inşaat ve işletmesi için çok riskli ve yanlışlığı ispatlanmış olan "kamu özel işbirliği" modeli seçilmiş.
bildiğiniz gibi bizim merkez sağ iktidarlar "cebimizden para çıkmadan" bir şeyler yaptırmayı çok severler. doğalgaz boru hattı yaptırmak için gaz satınalma garantisi, köprü yaptırmak için trafik garantisi, santral yaptırmak için elektrik fiyatı garantisi verirler, bu sayede görünürde para harcamamış oluruz. hastane yaptırmak için "kamu özel işbirliği" denen şey de özel bir şirketin gösterilen yere hastaneyi kurması ve (tıbbi işler dışında) işletmesi, devletten kira alması anlamına geliyor. devletimiz her alanda taşeronlaşmaya gittiği için artık hastane işletmelerinden de kurtulmak istiyor; temizlikçi, kaloriferci, teknisyen, idari memur vb çalıştırmak istemiyor. insanlar yıllar süren emekçi düşmanlığı propagandasının sonucu olarak bu sürece sempatiyle bakıyor, "yatarak" yüksek maaş alan tembellerden kurtulacaklarını düşünüyorlar. ancak sonuç hiç de verimlilik ve tasarruf yönünde olmuyor, aksine daha fazla para harcanıyor (bu da doğal çünkü devlet ve vatandaş arasına bir de özel şirket girip kar ediyor).
"kamu özel işbirliği" modeli ingilterede denenmiş (oradaki ismi private finance initiative) ve yanlışlığı kesin olarak ispatlanmıştır. ancak ingiliz devleti bu şirketlere taahhüt verdiği için elleri bağlıdır, daha yıllarca bu soygun devam edecektir. ingilizce bilenler için bir gazete linki:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8780 ...cheme.html
"PFI" diye arama yaparsanız benzer bir çok yorum göreceksiniz. ingiltere sağlık kurumunun bütçesinin büyük kısmı bu şirketlere bina kira ve işletme gideri olarak verilmek zorunda. bu sebeple tıbbi işlere harcanacak para kalmıyor.
ben bir istemezükçü statükocu laikçi elitist olarak göz göre göre yapılan bu hataya dikkatinizi çekmek isterim. ölmez sağ kalırsak (bu site de kalırsa) 6-7 sene sonra bu finans modelinin ülkeye kaça malolduğunu göreceğiz. örneğin 1 milyon liraya kurulacak hastane için cebimizden para çıkmasın diye 20 sene boyunca toplam 10 milyon lira verilecek, 20 sene sonra hurda durumundaki bina ve ekipmanlar da devlete devredilecek. bu da özel sektör hastane yaptı, işletti ve devretti diye sunulacak.
|