1 milyon Türkiye fotoğrafı
|
 |
Selcuk
18 yıl önce - Sal 25 Oca 2005, 12:36
2005 Özellestirme programi
Bu yil hangi kuruluslar özellestirilecek bilen var mi?
Benim bildigim kadariyla:
Türk Hava Yollari
Tüpras
Petkim
Türk Telekom
Tekel
Halkbank?
Erdemir
Insallah TCDD´de gelecekte özellestirilir ve millet tren seyhatlarinda cile cekmez! Türkiye istikrarli ve liberal bir pazar olmak istiyorsa bu ve diger kuruluslar mutlaka özellestirilmeli! Ve en büyük sorun herkes gelip özellestirmeyi mahkemede iptalini istiyor (CHP) ---> bunu bence yasklamali! Bir devlet malini satmak istiyorsa kimse karsi cikamaz! Hem özel kuruluslar bu kuruluslara yatirim yapiyor ve vergilerini ödüyor! Ben liberal düsündügüm icin devlet tüm kendi mallarini satmali!
|
 |
Ayhan
18 yıl önce - Sal 25 Oca 2005, 13:10
Ben de sizin gibi özelleştirme taraftarıyım ama devlet elinin altında olan herşeyi elinden çıkarmamalı. Eğitim ve sağlık hariç devlet elindekileri özel sektöre bırakırsa böylece eğitim ve sağlığa daha çok yatırım yapmış olur ve adam gibi hizmet götürür vatandaşa.
|
 |
messiah_haktan
18 yıl önce - Sal 25 Oca 2005, 13:27
Egitim ve Saglik'da özel sektörün payi zatan var.Egitmi bilmem ama saglik devlet kontrolü altinda özel sektör olsa daha yararli olur.Zengin is adamlari para kazanmak icin hastane acacak,devletin bir kurus gideri olmayacak ama hastane'nin standartlari devlet kontrolü altinda yüksek tutulmali yoksa aninda ceza!!!!
|
 |
ismail+
18 yıl önce - Sal 25 Oca 2005, 14:49
Ozelleştirme konusunu sloganlara indirgemek bence yalnış bir anlayış. Takım tutar gibi, bir insan topyekün "özelleştirmeye karşı", ya da topyekün "özellesştirmenin yanında" olamaz.
Her sektörün kendi içinde dinamikleri, global boyutta perspektifleri, ve stratejik planlama gerktiren unsurları var. Insanlar bu konuda doktora tezleri yazıyor. Onun için çıkıp burada, "özelleştirme çok güzel", ya da "özelleştime çok çirkin" demek bence çok yalnış.
Mesela, Erdemir konusunda asagidaki haber iyi bilgi veriyor:
http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp? ...dept_id=30
En son ismail+ tarafından Çrş 27 Nis 2005, 03:47 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
|
 |
Oguzhan
18 yıl önce - Çrş 26 Oca 2005, 17:08
Bence illaki ozellestireceksin diye sart kosulmamali. Devlet elindeki kurulus, sirket vs. halka acik olan oranini artirsin. Belki ilk basta biraz para tutar ama en azindan bos'a spekulasyon ve bosa caba harcanmaz. Almak isteyen zaten gelir alir bu sekilde.
Benim fikrimce bir devletin vergi ve guvenlilik konusundan haric hic bir seye el atmamasindandir. Devlet gitsin politika uygulasin, ekonomiyi sadece gozetlesin, serbest piyasayi goz altinda tutsun (hava limaninda bir pet sise su nasil 10 ytl'ye kadar cikar yahu!) gerisinede karismasin. Hem zararlari devlet icin cok agir oluyor, hem su "devlet kapisi" ortadan kalkar.
Cagdas bir ulke bi nevi ekonomik yapisindanda tanilir. Bir ulke ekonomide ikidebi hamle atacaksa bu ulke kurallara pek uymuyor, halen goz altinda tutunulacak sekilde calisiyor vs demekdir. Bu cagdan ve illerlemis bir ulke anlamina asla gelemez. Onun icin diyorum iste, devlet biraksin elindeki kuruluslari. Halka acik tutsun, elinde sonunda satilir onlar. Devlet gitsin vergi sistemini oturtsun, piyasayi gozetlesin, kurallar cikartsin ve bunlarin takip edildigini gozetlesin, hortumculugu kabul etmeyen bir yapi uretsin, bankalari saglikli bir sekilde devlet garantisi altinda tutabilecek ortam yaratsin, devlete onemli olan sirketlerin iflas etme ihtimalini ortadan kaldirmaya calissin. Bunun gibi nice yapilabilecek etkinlikler soyleyebilirim. Dedigim gibi cagdas ve ilerlemis ulke bi nevi ekonomik yapisindan belli olur.
|
 |
Orhan
18 yıl önce - Çrş 26 Oca 2005, 18:20
Ozellestirmeye kati bir sekilde karsi olanlari bagzen anlamakta gucluk cekiyorum. Ozelestirmenin neler yapabileceginin en guzel ornegi Petrol ofisi. Eskiden Buyuk sehirlerin disindaki benzin istasyonlarina adim bile atilamazdi. Hepsi pis, mezberelik donkuntu bir haldeydi. Birde bugune bakin nereye giderseniz gidin piril piril, gicir gicir benzin istasyonlari. Kar eden pazar payini artiran bir sirket.
Sirketin bir bolumunu halka acmanin bir faydasi olmuyor. THY goya gecen aylarda kismen ozellestirildi bir degisiklik var mi? Yok. Gerci boyle birseyi soylemek icin erken ama yonetimde herhangi bir degisiklik olmadigi icin sirketinde degismesini beklememek lazim. Satsinlar THY'yi dogru durust idare edebilecek, sirketi buyutmek isteyen birini bakin gorun THY bir anda nasil bir atilim yapiyor
|
 |
M.Ali
18 yıl önce - Çrş 26 Oca 2005, 18:47
Halka açılmanın söz konusu şirkete açıldığı kadarıyla fon sağlamaktan başka bir yararı olmuyor.
Bence Özelleştirmenin iki fonksiyonu vardır:
Birincisi gözle görülen, ölçülebilen maddi kısmı. Yani satıştan sağlanan gelir, kurumun özel şirketlerin eline geçmesi sonucu önceden hazır tüketiciyken özelleştirme sonucunda devletin ürettiği altyapı hizmetleri için bir alıcı olması sonucu sağlanan gelir, üçüncüsü de devletin finanse ettiği bir kurum iken vergi mükellefi olması nedeniyle devleti finanse eden bir şirket olması gibi şeyler.
İkincisi ise kurumun özel şirketlerin eline geçmesi sonucu artan kalite ve rekabet. Ben özelleştirmenin asıl faydasının burada yattığına inanıyorum.
Onun için de halka açılma özelleştirmenin sadece ilk fonksiyonu şeklinde devlete gelir sağlıyor o kadar. Başka bir şey değil. Dolayısıyla özelleştirmenin yerini tutmaz.
Bu yılın programı hakkında da bir iki şey söyleyelim. Açıkcası ben inanmıyorum büyük kurumların özelleştirilebileceğini. Anca her zaman ki gibi küçük fabrikalar, oteller vs. satılır. Özelleştirme için program değil, dirayetli bir yönetim olması gerekir. Ayrıca güncel hukuki mevzuat lazım. Şekil hataları yüzünden aylarca üzerinde uğraşılan dev projeler, afedersiniz ama kim olduğu belli olmayan sendika başkanlarının itirazı üzerine onaylanmıyor. Hükümet özelleştirmenin arkasında zannedildiği kadar durmuyor bence.
|
 |
Selcuk
17 yıl önce - Çrş 14 Arl 2005, 23:19
Evet arkadaslar cok basarili bir özellestirme yili geriye birakiyoruz ve gelecek yilda da bir cok kuruluslar özellestirilecek.
Aklima gelenler:
-THY
-Tekel
baska hangi kuruluslar özellestirilecek?
PTT ve TCDD gelecekte mutlaka özellestirilmeli en azindan halka acilmali cünkü böylece bu kuruluslar daha iyi ve hizli gelisirler. Mesela Deutsche Post, Deutsche Lufthansa ve Deutsche Bahn 90´li yillarda halka acildi (özellestirildi) ve simdi bu kuruluslar dünyanin en büyük kuruluslarindan biri. Ve daha cok kücük yatirimci göze alinmali!
|
 |
|
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|