1 milyon Türkiye fotoğrafı
|
 |
Patron
18 yıl önce - Pzr 23 Oca 2005, 11:12
Fransa hayranı İstanbul aydınlarının hayal kırıklığı
| Alıntı: |
Thierry Oberlé
Le Figaro/Fransa
16 Aralık 2004
Hayal kırıklığı ve endişe içerisindeler. İstanbul'un Fransa sevdalısı aydınları, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişi konusunda Fransa'da yaşanan tartışmanın aldığı boyutu büyük bir üzüntüyle takip ediyorlar. Tarih boyunca aydınlarının yüzünü Paris'e çevirdiği bu şehirde, bugün Fransız kültürü sevdalılarının yüreği buruk. "Her zaman kendimizi Fransa'ya, onun değerlerine çok yakın hissettik, ancak bugün birdenbire inanılmaz söylemler işitiyoruz. Bize Türkiye'nin Avrupalı olmadığını söylüyorlar. Böylesine önemli bir dönemde, bazı siyasetçiler, üstelik aralarından çoğu tanımadan, bir ülke hakkında insanı ürperten gerekçeler ileri sürüyor." sözleriyle duyduğu esefi dile getiren Fransızca eğitim veren Galatasaray Üniversitesi Başkan Yardımcısı Seyfettin Gürsel, "Giscard, Bayrou, Sarkozy ve Fabius, Türk milliyetçilerin ve Türkiye'de değişimi istemeyen ordunun bir kısmının yuvasını hazırlıyorlar. Demokratlara ciddi anlamda zarar veriyorlar." diye ekliyor.
Birçok İstanbullu gibi Balkan kökenli Gürsel ailesi, üç nesildir akıcı bir şekilde Fransızca konuşuyor. Akademisyen Gürsel'in anne-babası, André Gide, Henri Troyat ve Marguerite Duras'ı tercüme etmişlerdi. Kardeşi yazar Nedim Gürsel'e gelince Paris'e yerleşmişti. "Sağlamlaştırılması gereken özgürlükler, yoksulluk, nüfus artışı, jeopolitik, ABD ile ilişkilerimiz gibi konularda sonsuza kadar mücadele edebiliriz. Ama Avrupa'nın Hıristiyan ruhu veya Müslümanların dışlanması zarureti gibi düşüncelere karşı hiçbir şey yapamayız." diyen Galatasaray Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Her evlilikte olduğu gibi iki tarafın da rızasının alınması gerekir. Fransızları zorlayamayız. Bununla birlikte iyimser olmaya devam ediyorum. Zira bir sürecin henüz başındayız. Ama Türklerin "üçüncü yol" önerisini kabul etmeyecekleri açıktır. Avrupa'nın yemek salonuna kabul edilip de bir köşede ayakta beklemek zorunda kalınması söz konusu olamaz."
Jacques Chirac'ın "ruhları yatıştıracak bir formül" bulacağına inanan Seyfettin Gürsel, iki ülke arasında büyük bir kriz yaşanacağını düşünmüyor. En azından kısa vadede. Gürsel'e göre "Gelecek yıllarda böyle bir krizin patlak vermesi, Fransızca'nın ülkemizdeki geleceği üzerinde ister istemez olumsuz sonuçlar yaratacaktır." .
|
vah vah, Fransa kültürü sevdalılarının yürekleri burkulmuş...
Yüzlerine tükürülüyor, yağmur zannediyorlar.
Nasıl da utanmadan "Türk milliyetçilerinin yuvasını hazırlamayın" demiş.
Türk milliyetçiliği kötü, Fransız kültürü iyi oluyor Galatasaray üniversite başkanına göre.
|
 |
enver karapinar
18 yıl önce - Pzr 23 Oca 2005, 14:09
Fransizlarin kendini begenmis tutumuyla zaten fransiz dili
ücüncü sinifa düstü.
Eskiden Fransizca konusmak ne kadar önemlidi hatirliyormusunuz.
Simdi ispanyolca ikinci önemli dil oldu. Gelecek´de cin´ce olacak.
Franzisca´yi ögrenmek isteyenler cok nadir.
Fransizlarin gibi kendini begenmis ve üstün gören millet görmedim zaten.
(Bir müttet Paris´de calistim).
Ama Fransiz yalakaliri cooooooook.....
|
 |
burakmusic
18 yıl önce - Pzr 23 Oca 2005, 20:06
Benim için Fransa deyince aklıma Fransız mutfağı geliyor, bunun haricinde Fransa'dan başka bir hiç birşey ilgimi çekmiyor
|
 |
irfan x
18 yıl önce - Pzr 23 Oca 2005, 21:12
| Alıntı: |
| Birçok İstanbullu gibi Balkan kökenli Gürsel ailesi, üç nesildir akıcı bir şekilde Fransızca konuşuyor. |
Ne demek bu? Yani balkan kökenl olunca Avrupalı mı olunuyor demek istemiş, Türk Türktür, Balkan kökenlisi Aladolulusu, Kafkaslısı hepsi bir. Ne ırkçı bir yaklaşım.
Yazıda ğalamalar var. Tipik sömürge aydını matığı. "Biz sizi seviyoruz, siz bir numarasınız, bize niye hakir davranıyorsunuz" ....
| Alıntı: |
| Her zaman kendimizi Fransa'ya, onun değerlerine çok yakın hissettik, ancak bugün birdenbire inanılmaz söylemler işitiyoruz. Bize Türkiye'nin Avrupalı olmadığını söylüyorlar. |
Bu "Her zaman"a Kurtuluş Savaşı yılları da dahil mi acaba? Peh peh peh...
| Alıntı: |
| Fransızca eğitim veren Galatasaray Üniversitesi Başkan Yardımcısı Seyfettin Gürsel, "Giscard, Bayrou, Sarkozy ve Fabius, Türk milliyetçilerin ve Türkiye'de değişimi istemeyen ordunun bir kısmının yuvasını hazırlıyorlar. |
Türk milliyetçilerine ve ordumuza laf atıyorlar. Vaybe Fransız ondan, biz değiliz.
Hey ahali, çocuklarınız bu okullara göndermeyin. Bakın kimler, ne mantıkla yönetiyorlar. Hey ahali bu dil, Fransızca bitmiştir, dünyada kimse önemsemiyor onu. Öğrenseler ne olacak. ancak Paris'de kız tavlamaya, ya da Senagal'de ralli sırasında konuşursunuz, başka hiç bir işe yaramaz.
|
 |
Denem
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 09:34
Kil olurum Fransizlar'a
Beni en kil eden millet, ne yunanlilar, ne ermeniler....
Su Fransiz soyu kadar dunyanin icine etmis hic bir toplum bilmiyorum. Fransa Cezayir'deki Algiers sehrini vermemek icin ordusunu yollayip milleti kirdi gecirdi ve soykirimin tanimina uyan ne kadar davranis varsa sergiledi.
Bush Chirac'a Turkiye'nin AB uyeligini destekliyoruz deyince, Chirac "ABD'nin kendi isiyle ilgilenmesini" onermisti. Halbuki AB'yle iliskisi olmayan Ermenistan basbakani Oskanyan, soykirim meselesinin muzakere masasina tasinmasini isteyince, kimsenin giki cikmadi! Cifte standartta ustlerine yoktur Fransizlar'in.
Fransa'nin Ermeniler'i desteklemesinin dort nedeni:
a) Fransa'nin ikinci buyuk sehri olan Marsilya'da 300,000 tane zengin Ermeni olmasi.
b) Birinci dunya savasinda bunlari silahlandirip telef olmalarina neden olduklari icin duyduklari gonul borcu.
c) Kendi kibar medeniyetlerine yakistiramadiklari zalim barbarliklarini, Turkiye'ye de leke olarak bulastirarak biraz olsun kendilerini temizlemeye tesebbus etmeleri.
d)Turkiye'ye AB yolunda engel cikararak Turkler'in kendi kendine bu isten caymasini ummalari
Kendilerini hala Napolyon zanneden zuppeler surusu bu Fransizlar. Hani tamam, Fransiz Devrimi'ni gerceklestirdiler, mimarlikta sanatta dunyaya verdikleri cok da, son elli yildir Fransa'dan cikan hic bir sey yok! Hala bundan onceki iki yuzyilda becerdiklerinin sarhoslugu icindeler. Fransizca da kullanisli bir dil degil, ogrenmesi cok kasinti, Ingilizce dururken neden on tane artikel ezberleyesin? Kultur onculuklerini de Amerika'ya kaptirdilar. Turkiye AB'ye alinirsa, AB icinde de agirliklarini iyice yitirecekler. Hem Turkiye'nin nufusu, hem Almanya Turkiye yakinligindan dolayi, AB guc merkezinin Almanya'ya kaymasi nedeniyle, Fransa AB'yi istedigi gibi yonledirememekten de korkuyor. Telas ve asagilik kompleksi icindeler, bu yuzden herkesi kucuk goruyorlar.
Paris havaalaninda, hele Ingilizce falan, Fransizlar'dan yardim istemeyin, yolunuzu kendiniz bulun, daha kolay. Hemen tafra yapiyorlar allahin cezalari. Bu kadar kendini haksiz yere begenmis kil bir ulus gormedim.
|
 |
Mag
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 09:37
Allah'tan tek istegim su Fransizlarin beter olmalari zaten ekonomileri yillardir 0 in altinda gelisme gosteriyor, issizlik ona keza artiyor, her yil sadece Montréal'e yerlesen 3000 fransiz var, Amerika'ya araba bile satamiyorlar. Ama bizim (cok ozur dilerim) yalakalar hala onlarin peslerine takilmaktan ne buluyorlar anlamis degilim. Ha birde yemekleride hic guzel degil bana gore.
|
 |
Denem
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 09:48
Fransiz yemekleri rezalet
Fransiz yemeginden de ayrica nefret ederim. Sutlu et, kremali mantar yiyorlar, peynirler spor ayakkabi gibi kokuyo. Saraplarini ve salyangozlarini severim ama... Salyangozun tadi kalamara benziyo bayaa guzel.
Dunyanin en guzel yemegi Turk yemegi, neredeyse her mutfagi yedim, Ege mutfagini hic bir seye degismem. Dogu Anadolu mutfagi fena degil, lahmacun pide cig kofte guzel seyler, ama Ege'nin raki balik ot meze salatasini omur boyu yerim. Iskender kebaptan da ote kebap tanimam. Damar iskembe corbasi da kraldir. Midye dolmasi yaprak sarmasi kalamar dolmasi catlayana kadar yerim.
Yunanistan'in mutfagi bizimkiyle ozdes, cok severim. Italyan yemekleri de zeytinyagli soganli domatesli, Ispanyollar'in Portekizler'inki Arap etkisinden oturu bize yakin. Butun Akdeniz icinde bir tek Fransiz yemeklerine kilim, sutlu kremali terbiyeli elmali etler baliklar pisiriyorlar midem kalkiyo. Akdeniz'in bir numarali, en lezzetli yemekleri bizim ama, hic tartismasiz.
Turk mutfagindan sonra da Cin yemekleri var sirada, cok lezzetliler ama ekmek salata yogurt vermiyorlar, ac kaliyorum.
|
 |
Okan
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 19:03
| Burc'un ilistirdigi makale demiş ki: |
| "Her evlilikte olduğu gibi iki tarafın da rızasının alınması gerekir. Fransızları zorlayamayız. |
Bu evlilik benzetmesini forumda ben cok yapmistim bu konuda, zorla olmaz bu isler diye, adam resmen benden carpmis, herhalde WoWTurkey okuru..
|
 |
iskender-fl
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 20:36
Fransizca bazi AB kurumlarinin ikinci dilidir. Almanca daha fazla insan Avrupa'da oldugu halde , AB'de ikinci dil hala eski prestijinden dolayi fransizca! Satin alinan mallarin esyalarin , arac, gereclerin kullanim kilavuzlarinda da ikinci dil!
Ama Avrupa'da ingilizcenin gucuyle yarisamiyor artik , dunyada coktan yaris bitti.
Fransizca deyimle "demode"!
Zaten Fransa'nin jakoben kisir siyasi sistemi kacinci cumhuriyetlere gark etti bu ulkeyi! Maalesef baska ornek yokmus gibi cumhuriyetin kurulusunda , o zamanin etkisiyle bu ulkeyi ornek aldik. Kendi model demokrasimizi yaratamadik ! Debelendik durduk uzunca bir sure . Neyse ulkemizde fransiz jakobenligi azalmaya basladi. Insanlar kabuklarin bu "demode" olmus dusunus tarzindan cikmaya basladi da , ulkenin ufku acildi!
|
 |
iskender-fl
18 yıl önce - Pts 24 Oca 2005, 20:40
"Turk mutfagindan sonra da Cin yemekleri var sirada, cok lezzetliler ama ekmek salata yogurt vermiyorlar, ac kaliyorum."
Bazi cin restoranlarinda deniz yosunu salatasi vardir. Cok yeme iyodundan dolayi mide yanmasi yapar. Yani karnini doyuramazsin
Bu arada fransiz provençal soslu kurbaga bacaklarini severim. Alisik degilseniz bu yaziyi ögün aralarinda okuyun! 
|
 |
|
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|