1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
Enver Bozyiğit
11 yıl önce - Çrş 17 Ağu 2011, 01:30
Gaziantep - Kaleoğlu Mağarası
(Kaleoğlu Mağarası)
-KALEOĞLU MAĞARASI`NIN TARİHİ-
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep`in en önemli kervansarayları arasındaki Yeni Han`ın girişinde bulunan mağaranın hanın yapım tarihi olan 1527 yılında taş ocağı olarak açıldığı bildiriliyor.
Hanın hizmete girmesi ile birlikte yaklaşık 400 yıl boyunca burada konaklayanların hayvanları için barınak olarak kullanılan Kaleoğlu Mağarası, Fransız işgali sırasında da yiyecek ve cephanelerin depolandığı bir mekan olarak kullanılmış. Kimi zaman insanların barınak olarak kullandığı mağara, yerleşim mekanlarının 50 metre kadar yakınında bulunuyor. İçerisinde içme suyu kuyularının yanı sıra çok sayıda havalandırma deliği de bulunan mağara bir süreden beri kaderine terk edilmiş haldeydi.
Mağaranın bazı bölümleri çökme ihtimaline karşı 1953 yılında 12 beton sütunla korunurken, içerideki sıcaklığı her mevsim 12 ile 13 derece arasında olduğu belirtiliyor.
Tarihi özelliği dolayısı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken mağara, zamanlar oturup sohbet edilen, yeme ve içme ihtiyaçlarının da karşılanabileceği bir dinlenme mekanı haline geldi. Buraya gelen insanlar bölgeye özgü yiyecekleri ve içecekleri de tadabilme imkanına sahip oluyor. Mağara içindeki havalandırma delikleri, kuyular, sütunlar ile bölgeye özgü otantik eşyalar büyük ilgi görüyor.``
http://www.anteppress.com/Haber/Guncel/10012011/K ...iliyor.php
|
 |
Enver Bozyiğit
11 yıl önce - Pzr 18 Eyl 2011, 21:51
(+)
|
 |
KAZIM HASIRCI
11 yıl önce - Cmt 26 Ksm 2011, 01:26
(+)
Yukardaki mesajlarda Enver arkadaşımız mağara ile ilgili bazı bilgiler vermiş. Ancak bu bilgilerin derleme olduğunu sanıyorum. Çünkü bazı bilgiler yanlış. Mağaranın tam üstü benim doğduğum ev olduğu için bazı olayları anılarımla açıklayabilirim. Mağaranın içindeki kuyu bizim oturduğumuz eve aitti. Benim çocukluk dönemlerimde kapatılmıştı. Aile büyüklerimiz bu kuyuyu yıllarca kullandığımızı söylerler. Mağaranın içindeki beton ayaklar bizzat babamın çabaları ve mahallelinin katkılarıyla, mağaranın çökme ihtimali üzerine yaptırılmıştır. Yapım yılı ise 1953 değil. 1960 yılından daha sonrasıdır. Ben 1956 doğumluyum ve ayakların yapılışını hatırlıyorum. Enver arkadaşıma anılarımı canlandırdığı için teşekkür ederim. Böylece bana da hatalı bilgileri düzeltme şansı çıkmış oldu.
|
 |
KAZIM HASIRCI
11 yıl önce - Çrş 21 Arl 2011, 01:16
(+)
|
 |
KAZIM HASIRCI
11 yıl önce - Sal 27 Arl 2011, 01:06
(+)
|
 |