Ana Sayfa 930 bin Türkiye Fotoğrafı
Yusuf Esengül

3 yıl önce - Çrş 09 Şub 2011, 12:28
Türkiye'de helal gıda sertifikası almış markalar


Helal gıda meselesi hem kamuoyunda hem de sitemşizde çok tartışıldı. Hatta konu laikliğe kadar geldi dayandı. wowTurkey'de helal gıda ile alakalı 2 adet başlık mevcut:

1. İnsanlar Artık Helal Gıda Arayışında

2. Helal Gıda standardı tartışma yarattı

Açılan bu başlık helal gıdanın gerekliliği ya da ülkemize getirecekleri götüreceklerini içermeyecek. Bu başlıkta Dünya Helal Konseyi'nden (World Helal Council- WHC) sertifika almış ve İslamî Usullere Uygun sertifikası almış markaların paylaşılması ile alakalı olacak.


Benim bildiğim bazı firmaları şunlar:

1.LEZİTA-İZMİR Tavuk Kesimi-Bütün ve parça tavuk.
Patron Baha ABALIOĞLU ile bizzat gezdim ve ikna oldum.

2.AYTAÇ

3.Er Piliç

Artık Helal Gıda Sertifikası alan firmalar reklamlarında bunu belirtmekte bir sakınca görmüyorlar. Sizlerin de bildiği firmalar varsa paylaşalım.


Süleyman SEVİÇKAN

3 yıl önce - Çrş 09 Şub 2011, 12:49

Bu ülkede hiçbir şirketin aldığı gıda sertifikalarına ben pek inanmıyorum ,hepsi sadece insanların gözlerini boyamak için yapılıyor .Ver parayı ,denetleme günleri tam hazırlık, denetimcilerin gözünü boya bastır parayı sertifikayı al bizim ülkemizde gıda olsun diğer sektörler olsun kimse aldığı sertifikanın hakkını vermiyor yada uygulamıyor .Çünkü oradaki çalışan personelleri tam eğitmiyorlar ,firmada yazıyor İSO22000 VE HACCP belgemiz var diyorlar ama gerçekte bu stendaertlar sadece denetlemelerde tam uygulanıyor yani herşey kağıt üzerinde var uygulamada tam yok
ISO :Uuslararası standart yönetimi organizsyonu
ISO 9001 2000:Kalite yönetimi standardı
HACCP:Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi, yani gıdanın üretiminden tüketimine kadar oluşabilecek riskleri belirleyip en aza indirmek yani gıda üretiminde sıfır risk.İlk olarak nasa astronotlarının gıdalarının üretilmesinde uygulanan hijyen kuralları...
ISO22000:Kalite ve gıda yönetimi standardı en yüksek standart..


Yusuf Esengül

3 yıl önce - Çrş 09 Şub 2011, 12:53

Tabi kalite standardı ayrı bir konu helal standardı daha başka bir konu. Kalite konusunda firmalar aldıkları sertifikanın gereğini yerine getirmiyor olabilirler.

Ama HELAL SERTİFİKASI aldım ve ürünlerim bu standarda uygun diyen bir firma aynı zamanda manevi bir yük de almış olur. Yani insanlar güvenerek yerler. Eğer bu standarda uygun değillerse kanun önünde olmasa bile ilahi adalet önünde hesap verirler.

Tam bilmiyorum ama bu sertifikayı veren uluslararası kuruluşun denetleme mekanizması olmalı diye düşünüyorum. Yani sertifikayı verdim iş bitti şeklinde yürümüyordur işler.


neşetyıldız

3 yıl önce - Çrş 09 Şub 2011, 13:56

BAKPİ Piliç, Beypazarı tesislerinde üretiliyor.


Süleyman SEVİÇKAN

3 yıl önce - Çrş 09 Şub 2011, 14:22

Yusuf bey ALLAH aşkına hangi firma gıda üretirken ilahi adaleti düşünüyor .Şu kapitalist dünyada herhangi bir firma ürün üretirken ilk önce maliyeti düşünür ve karı düşünür ve imalatta ve diğer hizmetlerde çalışan personeli daha asgariye indirerek daha yüksek kar etmeye çalışır .Hijyenmiş ,hizmetmiş,müşteri odaklılıkmış,helal gıdaymış, hepsi göstermelik, acaba gittiğin o gıda fabrikasındaki işçilerin ne kadar ücret aldığını yada kaç saat çalıştıklarını yada sendikaları olup olmadığınıda bir merak edip bir sorsaydın .Bence helal gıdadan önce insanların, bu ülkede insanca şartlarda ücret alıp ve helalinden insan gibi yaşamasının taraftarıyım..


Yusuf Esengül

3 yıl önce - Cmt 23 Nis 2011, 16:46

En çok tüketilen gıdalardan biri de tavuk eti. Ülkemizin en büyük beyaz et üreticilerinden LEZİTA artık elle kesim yapıyor. Kesim yapan elemanları özellikle seçerek aldıklarını beyan ettiler. Bizzat fabrika müdürü tesislere davet eti ve her tarafı gezdirebileceğini söyledi. Şahsen ikna oldum. Artık güvenerek tavuk eti yiyebilirim.

erolerdem
3 yıl önce - Cmt 23 Nis 2011, 17:21

Çok faydalı bir başlık açmışsınız.
Fakat başlık bence şöyle olmalıydı :Helal gıda sağlığa faydalı mıdır? Zararlı mıdır?
Yazdığınız yazıdan gidelim, şayet tavuklar elle kesilirse sağlık açısından faydalı mıdır? Değil midir?
Bence bu tesisleri gezerken sormanız gereken soru şu olmalıydı : Yumurtadan çıkan bir civcivi 45 günde kesime göndermek için ne türlü yem kullanıyorsunuz? Kullandığınız katkı maddeleri nelerdir?
Bu soruları sorsaydınız da size cevap vereceklerini hiç sanmıyorun.
Çünkü kullanılan yemler ve yem üretiminde kullanılan katkı maddeleri tamamen kanserojendir.
Markası önemli değil, bu tesislerin tümünde üretilen tavukların tamamı kanser makinasıdır.
Haseki Hastanesinde tanıdığım doktorlar var. Sohbetlerimizde 20-30'lu yaşlarda insanları kolon kanserinden ameliyat ettiklerini söylüyorlar.

Helal gıda dendiğinde, İslami usullere göre kesiminin yapılması elbette önemlidir de helal gıdanın aynı zamanda sağlığa zararlı olmaması da gereklidir.

Bir gıda terörü de okul kantinlerinde ve okul önlerindeki büfelerde, marketlerde gerçekleşiyor. Fruktozdan yapılmış şekerleme, gofret, cips türü yüzlerce kanserojen madde çocuklara, simitten çok daha ucuza sunuluyor. Çocukların bu maddelere nasıl saldırdığını görseniz içiniz acır. Çocuklar eroin bağımlıları gibi davranıyorlar.


Yusuf Esengül

3 yıl önce - Cmt 23 Nis 2011, 17:31

Bakın o başka bir başlık konusu. Yani hijyen ayrı bir konu, sağlığa faydalı olup olmaması ayrı bir konu ama helallik bambaşka bir konu.

Özellikle dini hayatında hassasiyet gösteren kişiler için bir gıdanın helal olup olmaması çok önem arz eder.


erolerdem
3 yıl önce - Cmt 23 Nis 2011, 17:44

Ben hijyenden bahsetmedim zaten...
Tavuklara verilen yemlerin kanserojen olduğunu yazıyorum. Katkı maddeleri kanserojen, çocukların kantinlerden aldığı gıdalar ve içecekler kanserojen.

Siz yukarıdaki mesajda, bir tavuk tesisini gezdiğinizi ve kesim İslami kurallara göre yapıldığı için bu tesisin Helal Gıda sertifikası sahibi olduğunu, bu sebeple de bu tesiste üretilen tavukları gönül rahatlığı ile tüketeceğinizi yazdınız.

Tv programlarında onlarca profesörün kansorejen dediği bu yemlerle üretilen tavuklar nasıl helal olur?
Bunu soruyorum ben?

Bir gıdanın helal olması için, İslami usullerle kesilmiş olmasının yanında sağlığa zararlı olmaması da gerekmez mi?


hamdiozgun

3 yıl önce - Pzr 24 Nis 2011, 13:22
Helal gıda sertifası için


helal gıda sertifakası almak için bir firma ne yapıyor?

Denetleyen kurumlar neleri denetliyor ve hangi sıklıkla denetliyor?

Ayrıca erol beyin bahsettiğide aslında doğru gibi sonuçta islam dini insanların faydasına olan iş ve

eylemleri helal kılmıştır. Eğer bir ürün insanlara ruhen veya sağlık açısından zarar verme olasılığı

varsa o ürünü gönül rahatlığıyla tüketmek ve tavsiye etmek doğrumu?

Olaya bir bütün halinde bakmak daha doğru değilmi?

Erol beye not: Kanserojen yapan ürünler hakkında tıp dünyasıda tam bir kaos içinde kesin kansorejendir denenle olabilir denen şeylerde bilim adamlarının tam yanıt vermesini beklemek daha doğru bence ( Nişasta bazlı şeker ve glikoz şurubu mesela hala kanserojenmi değilmi tüm dünyada tartışılıyor)


cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET