|
Samsun - Asarcık
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 Sonraki
Ana Sayfa
-> Diğer Şehirler
|
Çetin KOŞAR
|
Sal 21 Ekm 2008, 23:54
(+)
(+)
(+)
(+)
(+)
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Çetin KOŞAR
|
Cum 24 Ekm 2008, 23:36 Samsun - Asarcık Er Meydanı
BİR ASIRLIK GELENEK; Asarcık Yağlı Güreşleri ve Rahvan At Yarışları Festivali
Asarcık Belediyesi organizesinde gerçekleştirileN festivale her yıl binlerce vatandaşın katıldığını söyleyen Belediye Başkanı İbrahim Yüce, "Asarcık'ta panayır olarak bir asır önce başlayan festivalimizin ayrı bir havası vardır. Rahvan at yarışlarının en güzeli, güreşin en heyecanlısı Asarcık'ta yapılır. Bu nedenle de bizim ilçemizdeki bu organizasyona her yıl on binlerce kişi katılır" dedi.
Hemen hemen her şehrimizde mutlaka bir futbol sahası vardır. Peki HİPODROM ya da ERMEYDANI olan kaç ilimiz var. Asarcık ilçemiz bu ender rastlanır tesisleriyle bize bu şansı vermektedir.
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.
Pehlivan sözcüğü Farsça'dır. Burhan-ı Katı'ya göre asıl anlamı; yürekli, cesur (şeci), yiğit (dili) ise de, zabit, vali, iri vücutlu ve doğru sözlü kimseye de pehlivan denilir. Bu nedenle yerine göre çeşitli zamanlarda farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Selçuklular zamanında kahramanlık gösteren savaşçılara, üstün başarı kazanan atıcı, güreşçi, gürzcülere pehlivan denilse de, bu sıfat 16. yy. başlarında yalnız sporcular için kullanılmıştır. Pehlivan deyiminin bu anlamda kullanılışı Sultan II. Mahmut devrinin sonuna kadar sürmüştür.
Türkler, erkeği, kadını ve çocuğuyla güreş sever; ruhlarındaki savaşçı duyguların da etkisiyle güreşçiye saygı duyar ve pehlivanlara ayrıcalık tanırlar. Güreşçiye karşı duyulan sevgi ve saygı, pehlivanların güçlü kuvvetli, vücut yapısı ve adaleleri gelişmiş, sağlıklı görünümlü insanlar olmasından kaynaklanır. Pehlivanların kahraman, yiğit, doğru ve mert, 'eline, beline ve diline sahip' insanlar olduğu düşünülür.
Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır.
Er Meydanı
Buna Er Meydanı Derler Bunda Söz Olmaz
Çifte Yürekli Erkekler Gelin Bu yani
Ele Bele Dileİhanet Olmaz
Okurlar Fermanın Kıyarlar Cane
Bu Yolun Erkanı Hünkardan Gelir
Serden Geçmiş Erler Gelir Bu yani
Sıtk-ı Sadakattan Ayrılmak Olmaz
Okurlar Fermanın Kıyarlar Cane
/Kemal Altınkaya – Rumeli
(+)Asarcık Ermeydanı
(+)
(+)
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Çetin KOŞAR
|
Cmt 25 Ekm 2008, 21:03
(+)
(+)
(+)
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
Çetin KOŞAR
|
Cmt 25 Ekm 2008, 22:43 Samsun - Asarcık Hipodromu
Hipodrom, Araba ve at yarışları ya da binicilik çalışmalarına ayrılan alan demektir. Hipodrom Yunanca bir kelimedir. Eski Yunancada İPO=At, DROMOS=Yol demek olup İPODROMOS=At Yolu ya da Osmanlı'daki adıyla AT MEYDANI anlamına gelmektedir.
Türkiye’nin en eski ve en büyük hipodromu (1912 yılında yapıldı) İstanbul'un Bakırköy ilçesi sınırlarında bulunan Veli Efendi Hipodromudur. Şeyhülislam Veliyüddin Efendi Fatih döneminde yaşamış ve fetih sırasında büyük yararlıklar göstermiş kişidir. Bakınız; http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=146
Hipodrom ve at yarışları ilimiz Samsun’a da yabancı bir konu değil. Şu fotoğraflarda da görüldüğü gibi bugünkü Gülsan Sanayi Sitesi ve 19 Mayıs Stadyumunun olduğu yerde bir hipodrom vardı ve burada at yarışları tanzim ediliyordu.
(+)Samsun Hipodromu
Samsun At Yarışları
Şuradaki başlığımızda da belirttiğimiz gibi bu asırlık geleneklerimizden at yarışları ilçemiz Asarcık’ta da sürdürülmektedir. Ayrıca bu şenliklerle ilgili olarak sevgili üyemiz Sefer GİRİŞEN beyefendinin hazırladığı sayfaya bakınız: http://www.samsunasarcik.com/2008_panayir.htm
(+)Asarcık Hipodromu
(+)
Ziyaretimiz sırasında yarışlar yapılalı neredeyse iki ay olmuştu. Bize boş AT MEYDANI'nı seyretmek düşmüştü. Oysa Sefer GİRİŞEN abimiz o günleri saniye saniye fotoğraflıyordu.
(+)Asarcık Rahvan At Yarışları
(+)
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Çetin KOŞAR
|
Cmt 25 Ekm 2008, 23:07 Samsun - Asarcık YİBO
Orta okul ve Liseyi Devlet Parasız Yatılı okumuş biri olarak nerede bir yatılı (Ninemin deyimiyle YATURLU) okul görsem içim kıpır kıpır eder. Okul kantinene gönderdiğimiz ticari emtialar nedeniyle ismini hep duyduğum bu okulumuzu sizlere tanıtmadan geçmek olmazdı.
(+)Okul Binamız; Asarcık YİBO
(+)Uzak köylerden gelip yerleştirilmiş öğrencilerimiz, başlarındaki Nöbetçi Öğretmenimizle YURT bölümü
TARİHÇE
Okulumuz eğitim öğretime 1999 yılında açılmıştır. Okulumuz Yatılı İlköğretim Bölge Okuludur. Okulumuzda yatılı olarak öğrencilere eğitim verilmektedir. Bunun yanında yakın çevrelerdeki mahallelerden gündüzlü olarak da öğrencilerimiz mevcuttur.
2007-2008 öğretim yılında 176 yatılı, 165 gündüzlü olmak üzere toplam 341 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Okulumuzda yatılı olarak okuyan öğrencilerin her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmaktadır. Yeme içme barınma giyecek gibi konularda bütün ihtiyaçlar giderilmektedir.
Okulumuzda eğitim öğretim etkinlikleri dışında sosyal ve kültürel alanda da birçok faaliyet yapılmaktadır. http://site.mynet.com/asarcikyibo55/genel/id2.htm
Tartışma
YİBO GERÇEĞİ
YİBO'lar öğrencilerin 7 gün 24 saat okuduğu okullardır. Ülkemizde kırsal kesimlerin bir aynasıdır YİBO'lar. Bu okullarda son zamanlarda eğitimin kalitesinde düşmeler olduğu söylenmektedir. Bu tespit doğru olabilir. Ancak bu problemin nedenlerini tespit edip bu nedenleri ortadan kaldırmak YİBO'ları tekrar eski haline döndürecektir.
Bu okullara atanan öğretmenlerin belli bir eğitimden geçirilmesi, göreve yeni başlayan öğretmenlerin staj yeri değil, deneyimli öğretmenlerin atanması, okul idarecilerinin daha deneyimli kadrolardan oluşturulması ile bu işe başlanabilir. Bu okullarda görev yapan öğretmenlerin belli bir süre bu okullarda kalmalarının sağlanması ve bunun karşılığında öğretmenlerin teşvik edilmesi gerekir.
YİBO'LARDAKİ SORUNLAR
YİBO'lar Türkiye'de okuma yazma çağında olup da okula gitme imkânı bulunmayan yerlerdeki öğrencilerin öğrenim gördüğü okullardır. Kurulduğu ilk yıllarda sınavla öğrenci alan bu okullar ilköğretimin 8 yıla çıkarılmasıyla zorunlu eğitimin sağlandığı okullara dönüşmüştür. Altyapı hazırlanmadan bu şekildeki değişiklikler YİBO'lardaki eğitim kalitesini düşürmüştür.
Bu gerçek bütün herkes tarafından tespit edilmiştir. Ancak çözüm noktasında somut bir adım atılmamaktadır. Oysa Türkiye'de en önemli kurumlardan biridir YİBO'lar.
Önem verilmesi halinde Türkiye'deki nice cevherler daha aramıza katılacaktır. Eğitim sadece zengin aile çocuklarına ait bir olgu değildir. Kırsal kesimde bulunan ailelerin de çocuklarının eğitime ihtiyacı vardır. Eğitimde eşitlik ilkesi de budur herhalde.
Sorunlar saymakla bitmez ama bunların hepsinin ana kaynağı ülkenin mali kaynakları ile ilgilidir. Mali durumu iyi olan bir ülkede YİBO'ların işlevini tasavvur etmek hiç de zor değildir. Çünkü bütün vaktini okulda geçiren bir öğrenci her yönüyle mükemmel yetişecektir. Tabi burada öğretmen ve okul idaresine önemli görevler düşmektedir.
YİBO'LARIN DEĞERİ
YİBO'lar gelecekte Türkiye'nin en iyi okulları olmaya namzet okullardır. Ancak bunun olabilmesi için bu okullara gereken önemin verilmesi gerekir. Daha fazla imkân verilirse buralarda okuyan öğrencilerin eğitimi de o kadar iyi olacaktır.
YİBO'ların en büyük sorunlarından biri burada okuyan öğrencilerin anne-baba özlemidir. Bunu en aza indirerek bu öğrencilerden maksimum düzeyde verim alınabilir. Bu okulların eğitim açısından olduğu kadar sosyal ve kültürel alanda da desteklenmeleri gerekir. Böylece buralarda okuyan öğrencilerimiz çok yönlü yetişeceğinden daha bilgili nesillerin yetişmesi sağlanmış olacaktır.
/Muhammet USTA
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
|
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 Sonraki
sponsor link : | Exacard.com, Faizsiz ve yüklemeli MasterCard |
|