Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Adana Yemekleri - [KÜLTÜR]
« önceki   123 ... 565758

ANA SAYFA -> ADANA
cevap yaz
sayfa 58
yusuf lutfi

2 ay önce - Pts 06 Hzr 2022, 23:23
Analı Kızlı




Köfte harcı için;
3,5 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
200 gr yağsız kıyma
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Sosu kin;
6 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
2 orta boy domates
İç harcı için;
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 çay kaşığı tuz
5 baş orta boy soğan
1 çay karabiber
250 gr tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası

Sıcak suyla ıslatılan bulgur, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasıyla yoğurulur; kıyma, yumurta ve un ilavesiyle yoğurulmaya devam edilir ve köfte hamuru elde edilir.
Başka bir tencerede iç için hazırlanan kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir; çok ince kıyılmış soğan ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, biber salçası, tereyağı ve kırmızıbiber katılarak iyice kaşığı tuz kaşığı karabiber kaşığı kırmızıbiber kavrulur, soğumaya bırakılır.
Yoğurulmuş olan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el ıslatılarak içi açılır. Açılan köftelerin içine 1 tatlı kaşığı iç harcından konulduktan sonra köfteler tekrar kapatılır ve avuçta yuvarlanır. Aynı hamurdan bir yemek tabağı kadar da fındık büyüklüğünde minik köfteler yapılır. Et suyu bir tencereye konulur, sırasıyla nohut, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilir. Kaynamaya başlayınca minik köfteler atılır.
Bir tavada eritilen yağa rendelenmiş domates ve salça konularak kavrulur, nane eklenir. Hazırlanan sos kaynayan köftenin içine katılır. Servise yakın içli olan büyük köfteler de atılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.


önens
2 ay önce - Çrş 08 Hzr 2022, 11:06
Adana’nın meşhur kurutulmuş incir reçeli




Adana’nın meşhur kurutulmuş incir reçeli nasıl yapılır?



Kurutulmuş İncir Reçeli, Akdeniz Bölgesi Yemekleri listesinde, Adana iline özgü reçellerdendir.

Kahvaltı günün başlangıcı için çok önemli bir öğündür. Enerjisi bol bir kahvaltı için Kurutulmuş İncir Reçeli iyi bir tercih olacaktır.

İncir kutsal bir meyvedir. Sıcak iklimi seven, Anavatanı Ege ve Akdeniz kıyıları olan incir, son derece lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra hem sindirim hem de solunum sistemimiz için faydalı bir gıda maddesidir. Birçok incir çeşidi vardır. Frenk inciri, Hint inciri, beyaz İncir, yaban inciri, Osmanlı inciri, kavak inciri, bardacık inciri, patlıcan inciri, lop incir, torasan inciri gibi çeşitleri olan incir, bazı yörelerde “yemiş” adıyla da bilinir.

Taze yada kuru olarak tüketilebilen incir, bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir. Mide tembelliği çeken ve sindirim zorluğu yaşayanlar için çok faydalıdır. Çünkü mide tembelliğini tedavi eder.

İncir meyvesinin yararları arasında, üst solunum yolu rahatsızlıkları, kronik boğaz ağrıları, bronşit ve öksürük ile sertleşen göğsü yumuşatır ve kolayca balgam söktürme yapar. Hastalık sonrası toparlanacak vücuda ayar çekerek, toparlanma işine yardım edecek besin değeri içeriğine sahiptir.



Kurutulmuş İncir Reçeli Tarifi

Kurutulmuş İncir Reçeli Malzemeleri

Kurutulmuş İncir Reçeli yapılışı için aşağıdaki malzemeleri tedarik etmeliiyiz.

1 kilogram taze incir,
750 gram şeker,
1 litre doğal kaynak su,
Yarım çay bardağı taze limon suyu.
Kurutulmuş İncir Reçeli Yapılışı | Hazırlanışı

Kurutulmuş İncir Reçeline başlamadan önce elimizdeki taze incirleri kurutmalıyız. Paketlenmiş yada hazır kurutulmuş incirlerle aynı lezzeti yakalayamayız. Taze incirleri kurutmak için, taze toplanan iyice olgunlaşmış incirler üzerinden yarılarak yıldız şeklinde açılır. Buna yöresel ağızda yargan denir .

Elimizdeki Taze incirleri kurutmak için, toplanan taze incirleri yada satın aldığımız taze incirleri güneş görecek bir yere sermeliyiz. İnciri kurutmanın püf noktası ise, hem alttan hemde üstten hava almasını sağlamaktır. Aksi takdirde kararan incir tat olarak istenileni veremez. Adana Çukurova’da inciri kurutma işlemine boruk derler. Düz bir beze yada tepsi yerine, Ağaç dalına yapılan beşik tarzında beze koyulup, hava alma işlemi gayet net bir şekilde yapılabilir. Kuruturken, çok fazla kuru hale getirilmemeli, özellikle kabuklaşmış düzeye getirilmemelidir.









Kuru İncir Reçeli yapmaya başlayabiliriz

Kuruttuğumuz incirleri bir makas yardımı ile kararmış yerlerini keserek ayıklıyoruz ve Derin bir kaba koyuyoruz.
Önce Şerbetini hazırlıyoruz. Su ve şekeri çelik bir tencerede 20 dakika kaynatıyoruz. Limon suyunu ilave edip ocağın altını kapatıyoruz.
İncirlerin olduğu kaba Şerbeti sıcakken döküyoruz. Tekrar bir soğuk tencereye döküp Ocağın üzerine alarak 5 dakika incirlerle beraber kaynatıyoruz. Sonrasında ocağın üzerinden alıp üzerini bir bez ile kapatıyoruz.
Sonrasında yapacağımız aşama ise Kuru İncir Reçelini soğuyana kadar ara ara karıştırmak.


önens
1 ay önce - Cum 01 Tem 2022, 10:57





Adana'nın Tahinli Sarması Tarifi için Malzemeler


1 adet küçük boy yumuşak beyaz lahana 2 su bardağı pirinç 2 su bardağı haşlanmış nohut (konserve lahana da kullanabilirsiniz) 3 adet orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı zeytinyağı 4 yemek kaşığı tahin 1 çay kaşığı tuz, karabiber Sosu için; 1 su bardağı tahin 2 adet limonun suyu 6 diş sarmısak


Adana'nın Tahinli Sarması Tarifi Hazırlanışı


Yaprak yaprak ayırdığınız lahanayı bol tuzlu suda haşlayın. Sert damarlarını kesip yapraklarını avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın.
Pirinci ılık tuzlu suda bekletin.

İç harcını hazırlamak için ; haşlanmış nohudu derin bir kaba koyup üzerine yemeklik incecik doğradığınız soğan, tuz, karabiber, 4 yemek kaşığı tahin, pirinç ve zeytinyağını ekleyerek iyice yoğurun.

Diğer taraftan, lahana yapraklarını parlak tarafı yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. Üzerlerine hazırladığınız iç harcından birer yemek kaşığı kadar koyup uçları açık kalacak şekilde rulo yapın.

Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin.

Dört su bardağı sıcak su ekleyip üzerini küçük bir porselen tabakla kapatın. Yemeği kısık ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette lahanalar yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirin.

Limon suyunu bir kaseye aktarıp üzerine 1 su bardağı su ve tahini ilave ederek karıştırın. Sarmısakları da dövüp sosa ekleyin.
Pişirip ılık hale gelinceye kadar beklediğiniz dolmaları tek tek hazırladığınız sosa batırıp servis tabağına dizin. Soğumalarını bekleyip servise sunun. İsterseniz üzerine bol kırmızıbiber serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.




https://www.sahrapsoysal.com/adananin-tahinli-sar ...-4814#gref



sayfa 58
« önceki   123 ... 565758
ANA SAYFA -> ADANA