İzmir Alsancak Stadyumu
Proje Yeri: İzmir
Proje Türü: Spor Yapısı
İşveren : TÜMAŞ TÜRK A.Ş. – GSB
Proje Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 29.900
Arsa Alanı: 22.855
Yapım Tekniği: Betonarme + Çelik
Proje Ekibi: Alper AKSOY, Yunus ÖZMERDİVENLİ, Feyza Nur ÖZMERDİVENLİ, Yavuz Selim YILMAZ, Ahmet Erdem KARAÇAĞLAR, Merve Gizem ULU
Stadın konumlandığı alan 1910 yılından itibaren futbol maçları için kullanılmıştır. İlk yıllarında azınlıklar tarafından kullanılan müsabaka alanı Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İzmir Valiliğine geçmiştir. İzmir Valiliği 1929 yılında kapalı ve açık tribünlerden oluşan Alsancak Stadyumunu inşa etmiştir. 1959 yılında kurulan Türkiye Futbol 1. Ligi’nde yer alan Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu ve İzmirspor takımları bu stadyumda çok sayıda müsabakalar yapmıştır. 1971 yılında stad yeniden ele alınmış, tadilat yapılmış ve son halini almıştır. Bu süreç içerisinde ulusal ve uluslararası bir çok maça ev sahipliği yapan stadyum, 2014 yılında yapılan depreme dayanıklılık testinde , can güvenliği bakımından riskli bulunmuş ve 2015 yılında yıkım kararı verilmiş ve yine 2015 yılının eylül ayında yıkım işlemlerine başlanmıştır. Bu bağlamda tarihi önemi yüksek olan bu stadyumun , kapasitesi korunarak ,çevreye duyarlı , güncel yönetmeliklere uygun, güncel teknolojinin kullanıldığı yeni bir stadyum olarak yeniden ele alınması projenin temel amacı olmuştur. Stadyumun doğu ve batısında seyirci tribünleri oluşturulurken kuzey kale arkasında eski idari binanın yeniden ele alınarak güncellenmesi planlanmıştır. Arsa ebatları nedeniyle güney tribünü yapılamamıştır. Stadyum kapasitesi 15.000 seyircidir. Stadyumda 4 adet soyunma odası,2 adet hakem odası, 4 adet antrenör odası, UEFA ofisleri, 10 adet loca, basın toplantı ve çalışma alanları , protokol alanları, güvenlik için ayrılan birimler , yeme –içme alanları ve 100 kişilik çok amaçlı salon bulunmaktadır.
Açıklamada 10 adet loca olacağı belirtilmiş.. Oda protokolun alt tarafı gibi gözüküyor.. Esasen fiziki olarakta Maraton tarafında loca ile ilgili bir çalışma gözükmüyor..
Stadyum inşa konusunda estetik olarak eksiğiz.
Hepi topu alt katta 3 bin kişi var yada yok loca katından 4 kapı açsa tamam olacak her iki maratonda da bu geçerli. Yeni kale arkasının ise hiç plana alınmaması ayrı garabet. Maratonun son noktasında oturanin önünde kale arkası duvarı olacak açı olarak çok kesmesede hoş değil.
Firmanın verdiği projede tam tersinde.. Uygulamada değiştiğini kabul edelim.
O zaman giriş-çıkışların bu şekilde yapılmasının "görünürde" mantıklı bir gerekçesi kalmıyor.
Biraz incelendiğinde aslında firmanın projeyi yanlış paylaştığı anlaşılıyor.. Yani Üsten görünüş ile kesit birbirine ters..
Birinci resim firmanın paylaştığı.. Üsten görünüş ile kesit uyuşmuyor..
İkinci resim ise üsten resmi 180 derece çevirdiğimizde üsten görünüş ile kesit tam uyuşuyor..
Açıklamada 10 adet loca dendiğine göre Maraton tarafında loca olmadığıda anlaşılıyor..
Biraz incelendiğinde aslında firmanın projeyi yanlış paylaştığı anlaşılıyor.. Yani Üsten görünüş ile kesit birbirine ters..
Birinci resim firmanın paylaştığı.. Üsten görünüş ile kesit uyuşmuyor..
İkinci resim ise üsten resmi 180 derece çevirdiğimizde üsten görünüş ile kesit tam uyuşuyor..
Açıklamada 10 adet loca dendiğine göre Maraton tarafında loca olmadığıda anlaşılıyor.
Doğru tespit. Localar protokol tribününde ve tam olarak işaretlediğiniz yerde:
(+)
A-A kesiti, harflerin üzerinde kesitin baktığı yönleri gösteren oklar var, yani duvar tarafını görmemiz lazım ki görüyoruz.
Bahsettiğin teknik resim kuralları doğru. Ancak Faruk beyin dediği gibi, kesit resminde (muhtemelen yanlışlıkla) simetrik bir çizim kullanılmış. Üst görünüşte Protokol tribünü sol taraftayken, alttaki kesit (yan görünüş) görünüşte sağ tarafta sunulmuş. Teknik açıdan hatalı bir sunum. Firma çalışanlarının gözünden bu denli bariz bir simetrik hata nasıl kaçmış anlamadım.