Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı

Çemen'de Lezzet Savaşları Kahramanmaraş Kayseri Tokat Yozgat Kastamonu
Kahramanmaraş 31.6%  31.6%  [12]
Kayseri 47.4%  47.4%  [18]
Tokat 10.5%  10.5%  [4]
Yozgat 2.6%  2.6%  [1]
Kastamonu 7.9%  7.9%  [3]
Toplam Oy : 38

Ehtiyar
4 ay önce - Cmt 22 Şub 2020, 12:32
Çemen'de Lezzet Savaşları Kahramanmaraş Kayseri Tokat Yozgat Kastamonu


Çemen'de Lezzet Savaşları Kahramanmaraş Kayseri Tokat Yozgat Kastamonu.

Çemen diğer adıyla Çaman hangi ilimize aittir. Nerenin çemenine doyum olmaz?


Ehtiyar
4 ay önce - Cmt 22 Şub 2020, 12:34

Acının En Tatlı Hali: Çaman



Kahramanmaraş’ın sıradışı tatlarını tanıtmaya devam ederken biraz acıya değineyim diyorum bu yazımda. İştah açan, vazgeçilemeyen, müptelaları tarafından şehir şehir aranıp sipariş edilen bir lezzetin kulağını çınlatalım hadi.

Maraş biberini bilirsiniz. Kırmızının her tonuna sahip rengi, yemeklerin olmazsa olmazı, dolmalık için kurutulmuşu, baharat olarak toz ve pul şeklinde öğütülmüşü ile mutfaklarımızın süsü Maraş Biberi… Maraş biberinin en güzel hallerinden biri ise sarımsak, yedi çeşit baharat ve kemik suyu ile birlikte oluşturduğu özgün Maraş lezzeti;  yazımızın kahramanı “çaman”.

Çemen Değil Çaman

Türkiye’nin birçok yerinde çemen adıyla bilinen Türkiye’nin en meşhur acı sosuna Kahramanmaraş’ın en çok tüketildiği Afşin ve Elbistan gibi kuzey ilçelerinde “çaman” denir. Çamanı çemenden ayıran özelliği ise sıradışı tüketim şeklidir. Çemen, başta Kayseri olmak üzere Türkiye genelinde acı sos şeklinde yemeklerde ve koruyucu/aroma verici olarak pastırma/sucuk imalatında kullanılırken, çaman sos olarak kullanılmasının yanında genellikle öğün olarak başta kahvaltıda doğrudan tereyağı ve bal gibi ekmeğe sürülerek yenilmektedir. Barındırdığı kemik, ilik suyu ve çeşitli baharatlarıyla vitamin ve protein deposudur.

Kültür Varlığı Gibidir

Çocukluğumuzda ceza olarak tadar, büyüyüp başka memleketlere gidince mumla ararız. Zeytinyağıyla eritir, sahanda yumurtayla pişiririz. Başlı başına bir öğündür çamanlı yumurta. Patates kızartmasının yanına ketçap aramaz çamanı katık ederiz. Nesiller çamanla büyür  buralarda. Okul kantinlerinde simitten çok çaman-ekmek çeşitleri bulunur. Ekmek arası çamanlı yumurta, peynir-çaman, domates-çaman… Sabahları kahvaltıda ekmeğe terayağı, bal, reçel gibi sürüp tüketiriz. Kışın sobada közlenmiş patatesleri yufka ekmeğe dürünürken bir kaşık çaman sürmek ayrı bir lezzet sırrı olarak söylenebilir.

Üniversite öğrencilerinin, gurbetçilerin, memleketlerinden dönerken yanlarında götürdükleri en önemli yüktür çaman. En acı hediyedir ayrıca. Afşin ve Elbistanlı tanıdıkları aracılığıyla öğrendikleri çamanı, yabancılar ilk başta garipserler. Birçoğu sonradan bağımlısı olur. Okul, iş ve asker arkadaşlarını Maraş’a uğurlarken dönüşte çaman getirmelerini tembih ederler.

Bazen bir düello aracına dönüşür, acıya dayanıklılığı göstermek için çıkla yenir. Soğukla mücadelede de kullanıldığı olur. Kışın üşümekten şikayetçi olanlara çaman tüketmesi önerilir bizim oralarda.

Meksika’nın Tabasco, Japonların Vasabi sosu gibi dünya mutfaklarının vazgeçilmez acıları arasında yerine alabilecek potansiyele sahiptir.

KAYNAK: https://marasavucumda.com/acinin-en-tatli-hali-caman/



Karakas Mehmet

4 ay önce - Cmt 22 Şub 2020, 12:38

Tokat çemenini kahvaltıda ve madımak yemeğinde çokça tüketiriz,lakin diğer şehirlerin çemenini yemek nasip olmadı.

Gezgin750
4 ay önce - Cmt 22 Şub 2020, 23:04

Hiç sevmediğim bir yigecek o yüzden nerenin olduğunun bi önemi yok

zadeomer

4 ay önce - Pzr 23 Şub 2020, 18:49

maraşta üzerine acı maraş pul biberi dökerek de yerler

Glorius man
4 ay önce - Pzr 23 Şub 2020, 19:01

Bizim Kayseri'de çemenli yumurta olarak çok yenir sabahları.
Ayrıca tarhananın yanına da güzel gider ekmeğe sürerek.
Pastırma yapımında kullanırız.
Maraşlı bir arkadaşım vardı. Onlar da çok sever Çemeni.
Tokatın çemeni bana biraz farklı geldi, daha değişik yapıyorlar, çok beğenmedim.


Diğerlerinde çemen duymadım.


alperenfatih
4 ay önce - Pts 02 Mar 2020, 23:56

Afşin Elbistan çemenininde kemik suyu da bulunur. Diğer çemenleri bilemiyorum ama oldukça acı ben yiyemiyorum.

Can02
4 ay önce - Pts 02 Mar 2020, 23:59

Tokat 'ın cemenı sımdı Baska işlerin gıbı lanse ediliyor,,, yuzlerce yıllık Zile pekmezi sımdı Baska sehırlerın pekmezi meshurmus gıbı dile getiriliyor,,,, Zile KÖMESİ oldu Orcık, cevizli sucuk,,,, onun adı KÖME KÖME.



ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET