Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 5

Pastırmada lezzet savaşı Kastamonu mu Kayseri mi?
Kastamonu 34.4%  34.4%  [31]
Kayseri 65.6%  65.6%  [59]
Toplam Oy : 90

alperenfatih
5 ay önce - Çrş 11 Eyl 2019, 19:56

Alıntı:
dundurmanin yurdu Urfa oldugu gibi


Ahmet bey burda bir yanlışlık yaptığını farketmedin galiba, zira Urfa dondurma diye birşey olamaz tabi, çiğköfte mi demek istedin, yoksa Urfa yerine Maraş mı diyecektin?!

Bu arada başlığı bazıları gereksiz bulmuş ama Kastamonu pastırmasını ilk kez duymama vesile oldu. Eminim birçok kişi için de geçerlidir bu.


MuratUL
5 ay önce - Çrş 11 Eyl 2019, 22:15

tırsoy
mesajlar: 432 saat önce - 19:28 (bugün)

sanki el emeği göz nuru kayseri pastırması.ne farkı var kayseride istanbulda bursada vsss. hepsi fabrikasyon sonuçta artık.sadece önü oradan çıkmış okadar.eski lezzeti bulamassın. Biraz farklı algıladın galiba.. dünyanın her ülkesinde fındık üretimi var desemki Danimarka fındığı Türkiye fındığın dan daha kaliteli daha lezzetli.. Antep fıstığı sanki el emeği göz nuru.. Meksika künefesi hatay kunefesinde n daha güzel.. Hiç uymadı değilmi.??



Samisen
5 ay önce - Çrş 11 Eyl 2019, 22:17

yozgadlılar pastırma bizim diyor hiç güleceğim yoktu

aliözer06
5 ay önce - Cum 13 Eyl 2019, 15:56



Glorius man
5 ay önce - Cum 13 Eyl 2019, 20:43

Tekrar belirtelim, Kayseri pastırması dün meşhur olmadı. Türk filmlerinde dahi muhabbetini bol bol görürsünüz. Asırlarca böyle bilinmiş, halkın tamamının meşgul olduğu mamuller.

Pastırması meşhur olan ili kime sorsan cevabı Kayseri’dir. Ankara ya da İstanbul’da özel bir mekan da çok iyi pastırma yapabilir ama bu İstanbul pastırmasını meşhur yapmıyor arkadaşlar.

Kayısı Malatya’nın, künefe Hatay’ın, kebap Adana’nın, etliekmek Konya’nın olduğu gibi Kayseri de mantısı, sucuğu ve pastırmasıyla ün yapmış. Anlatabilmişimdir umarım.



Riza Topak

5 ay önce - Cmt 14 Eyl 2019, 08:12

Malesef anlamak istemeyen insanlar var Aramizda

Mehmet Gümüşçü
5 ay önce - Cmt 14 Eyl 2019, 08:37

Önce sucuğumuza göz diktiler, sonra pastırmamıza yakında çıkıp Erciyes dağı da falanca ilde diyecekler.

Şaka bir yana bu memleketin her bir karış toprağı hepimizin, rekabet de güzeldir, kaliteyi arttırır. Düşmanlık yapmak isteyenlere fırsat vermemek lazım.


Fahrettin M
5 ay önce - Cmt 14 Eyl 2019, 08:56

Sanayi tipi pastırma severim dersen Kayseri'nin teknolojik pastırması tam sana göredir.
Yok ben daha esnaf işi pastırmayı tercih ediyorum dersen Kastamonu pastırması sana afiyet olsun.


çetin81
2 ay önce - Pzr 08 Arl 2019, 14:28
Kastamonu Pastırmasına Talep Arttı


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısının ardından kendisine ikram edilen Kastamonu pastırmasını yedikten sonra, Kayserili olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'ye takılarak, “Kastamonu pastırması daha iyi” demişti. Kastamonu pastırmasına özellikle il dışından talep arttı. Pastırma üreticileri, pastırmaya yönelik talebin arttığını ve bundan dolayı da memnuniyet duyduklarını söyledi.

“TALEPLER ARTTI”
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, “Kastamonu pastırmamız bu övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra pastırmamıza yönelik talepler hızla artmaktadır. İnanılmaz derecede Kastamonu pastırması paketlenerek kargo ile diğer illerimize gönderilmektedir. Tabii ki de Kastamonu pastırması ile Kayseri pastırması arasında fark vardır. Bizler, Kastamonu pastırmasını Taşköprü sarımsağıyla birleştirdiğimiz zaman Kayseri pastırmasına göre bir lezzet farkı oluşuyor. Pastırmamızın mutlaka lezzetine bakılmasını tavsiye ediyorum. Bizler Kayseri'ye rakip falan değiliz, sadece lezzet farkının olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“KATKI MADDESİ YOK”

Pastırma üreticisi Sedat Tabakoğlu ise, “Kastamonu pastırması, doğal şartlarda pastırma yazında yapılan ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, yayla hayvanlarını kullanarak yapmış olduğumuz bir üretimdir. Pastırmamızda kaya tuzu kullanıyoruz, onun dışında hiçbir katkı maddesi yoktur. Kuruduktan sonra çemenine Taşköprü sarımsağı katılarak ayrı bir lezzet verilir. Çemenlendikten birkaç gün sonra asılır ve kurutulan bu pastırma tekrar kuruduktan sonra satışa sunulur. Bunun tadı bu yüzden farklıdır. Cumhurbaşkanımızın pastırmamız ile ilgili sözleri satışlarımızı etkiledi. Özellikle il dışından talepler arttı, satışlarımız arttı. Hem esnaflarımız için hem de Kastamonu'muz için çok iyi oldu” şeklinde konuştu.

“SIRT, ANTRİKOT, BONFİLE VE BUT KULLANILIR”
Bir pastırmanın satışa sunulmasının 60-65 günü bulduğunu aktaran Tabakoğlu, şöyle konuştu:

“Kastamonu pastırması, hayvan kesildikten sonra sırt, antrikot, bonfile ve budun bazı kısımlarından yapılır. Pastırma şeklini aldıktan sonra kaya tuzu ile tuzlanır ve üç gün bekletilir. Bekletilen pastırma üçüncü gün bol su ile yıkanarak temizlenir ve askıya asılır. Aşağı yukarı 30 ila 60 gün arasında askıda kurutulur. Bu 30 ila 60 gün arasında hava şartları ve pastırmanın kalınlığına göre kuruması değişir. Kuruduktan sonra pastırma çemenlenir ve çemenlendikten sonra da üç gün bekletilir ve bekletildikten sonra satışa sunulur. Bir pastırmanın satışa sunulması 60-65 gün gibi bir zaman alır.”

“KAYSERİ PASTIRMASINI GEÇTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kastamonu pastırmasını övmesinden sonra satışlarında artış olduğunu belirten pastırma üreticisi Tolgahan Karaosmanoğlu da, şunları kaydetti:
“Özellikle dışarıdan siparişlerimiz geliyor, bunları kargo ile gönderiyoruz. Müşterilerimiz telefonda Cumhurbaşkanımızın, Kastamonu pastırmasını övdüğünü duymuşlar, ona binaen pastırmamızda talep artışı oldu. Lezzet olarak bunu biz, Kastamonulular olarak söylemiyoruz. Ünlü gurmeler dahil en sonda Cumhurbaşkanımız da söyledi, Kastamonu pastırması Kayseri pastırmasını geçmiştir. Kayseri pastırmasının adı var, Kastamonu pastırmasının ise tadı var.”

“KİLOSU 140 TL”
Ayda 1-1,5 kilo civarında pastırma tükettiğini anlatan müşterilerden Murat Kaya ise, “Kastamonu pastırması, zamanında ve gerekli olgunlaşmadan sonra satışa sunuluyor. Kendimiz de bu pastırmayı tüketmekteyiz. Ancak haberlerde Kastamonu pastırmasının fiyatı yüksek diye çıkması aleyhe olmuştur. Kastamonu'da pastırmanın kilosu 140 lira, ekmeklik pastırma ise 150 liradır. Ben, ayda ortalama 1 kilo, 1,5 kilo kadar tüketiyorum. Ben, Kayseri'ye de gittim, Kayseri pastırmasını da tattım, Kastamonu pastırmasının yanından bile geçmiyor” diye konuştu.(IHA)


Ehtiyar
2 ay önce - Çrş 11 Arl 2019, 08:57





sayfa 5
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET