Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 3
önens

2 yıl önce - Cum 29 Eyl 2017, 19:10



Çukurova Üniversitesi 1.5 Adana yine şampiyon


ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretimi gerçekleştirilen '1.5 Adana' isimli elektrikli otomobil, 5 farklı ülkeden 23 takımın katıldığı 'Shell Eco-marathon Türkiye' araç yarışmasında birinci oldu.
Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile 22-24 Eylül'de 'Shell Eco-marathon Türkiye' araç yarışması düzenlendi. ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığında katılan Çukurova Elektromobil takımı kendi tasarladığı ve ürettiği '1.5 Adana' isimli elektrikli araç, şehir konsepti kategorisinde elektrikle çalışan araçlar arasında 1 kWh elektrik enerjisi ile 107.66 kilometre yol kat ederek birinci olmayı başardı.
2013 yılında Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Çukurova Elektromobil takımı ilk defa 2014 yılında TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç yarışmasına katılmış ve Kurul Özel Ödülü ile ödüllendirilmişti. Daha sonra 2015 yılında TÜBİTAK Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, 2016 yılında TÜBİTAK Tasarım ödülü ve 2017 yılında TÜBİTAK şampiyonluğunu kazandı. TÜBİTAK yarışlarında en verimli araç olmayı başaran Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibi, bu başarısını Shell Türkiye'de de gösterdi.
4 yıl boyunca harcanan emeklerin sürdürülebilir olmasına dikkat eden ve bunun bir kültür haline dönüşmesine imkan sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığındaki ÇÜ 1.5 Adana ekibi, bu anlayışını ulusal ve uluslararası alanlarda elde ettiği üstün performans, başarılı sonuçlar ve şampiyonluklarla ortaya koyuyor.
Tasarımı ve üretiminin Makine Mühendisliği Bölümü Laboratuvarları'nda gerçekleştirilen aracın takım üyelerinin de ÇÜ Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akıllı, "Disiplinlerarası ekip anlayışı ile teorik bilginin yanı sıra mühendislik uygulamalarını da ortaya koyarak aracın mekanik tasarımı, gövdesi, şasisi ile motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, telemetri gibi elektrik sistemleri ve elektronik donatıları da yerli ve takıma özgü olarak tasarlanmıştır" dedi. Prof. Dr. Akıllı, elde edilen başarının bir takım çalışmasının sonucu olduğunu hatırlatırken AR-GE faaliyetlerinin yönetilmesinde ve aracın üretilmesinde Arş. Gör. Çağrı Uzay ve Arş. Gör. Durmuş Can Acer'in katkılarının takım için çok önemli olduğunu ifade etti.
Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibinin bundan sonraki hedefi ise uluslararası düzeyde ülkemizi başarı ile temsil etmek, dünya çapında şampiyonluklar yaşamak ve ülkemizin diğer dünya ülkeleri ile rekabet edecek potansiyelinin varlığını ispatlamak olduğunu belirten Akıllı, takımın 5 kişilik yüzde yüz yerli elektrikli bir araç yapmak için de çalışmalar başlattığını vurguladı.
Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasında başarı elde eden takımlar, 2018'de Londra'da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılım hakkı elde ederek Avrupa'nın yaklaşık 30 ülkesinden gelen takımlarla yarışacaklar. 2017 yılında hem TÜBİTAK hem de Shell yarışlarında şampiyon olan Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana'nın takım kaptanı Oğuzhan Ertaş, güçlü bir sponsor desteği buldukları takdirde hedeflerinin 2018 Shell Eco-marathon Avrupa Yarışması'nda da şampiyon olup ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu söyledi.



http://www.hurriyet.com.tr/cukurova-universitesi- ...n-40594170



Resul GUL
1 yıl önce - Pzr 03 Arl 2017, 22:19
ADANA'DA KARİDES YATIRIMI KAZANDIRIYOR


Adana’da, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, ARGE çalışmasıyla denizden yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki tesislerde karides yetiştiriyor. 300 bin yavru karides ile çiftlik kuran girişimci, yılda 400 bin lira kazanabiliyor






ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nce, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve KOSGEB’den alınan krediyle 7 dönümlük alanda Karides Kuluçkahanesi kuruldu.


Haberin Detayı
Alıntı:


Kuluçkahanedeki havuzlara Adana’ya 65 kilometre uzaklıktaki Karataş ilçesinden 30 tonluk su tanklarıyla deniz suyu taşınarak karides yetiştiriciliğine başlandı.

Karides Kuluçkahanesinin sorumlusu Su Ürünleri Mühendisi Asuman Beksarı, devletten 260 bin TL kredi aldıklarını belirterek, “Biz karidesi Türkiye sektörüne kazandırmak istiyoruz. Bütün ARGE hedefimiz bu. Devlet bu konuda bizim önümüzü açtı. TÜBİTAK 1003 projesiyle çok güzel bir sera sistemi yaptık. Bu sera sistemi solar güneş panelleriyle destekleniyor ve tamamıyla enerjisini kendisi üretiyor. Karides yetiştiriciliğine giden her yol çok değerli” dedi.


Su Ürünleri Mühendisi Asuman Beksarı, 10-15 yıl önce böcek olarak bilinen karidesin, içerisindeki yağ asitleri ve protein bakımından özel bir deniz ürünü olduğunu, değerinin her geçen gün arttığını belirtti.
Karidesin çok fazla kar oranına sahip olduğunu ifade eden Beksarı, “Türkiye’nin ürettiği karidesler avcılıkla elde ediliyor. 1-2 ay sonra karides piyasada kalmıyor. Piyasada bir açık oluyor ve ondan sonra Çin’den, Hindistan’dan bu ürünler ithal ediliyor. Para yurt dışına gidiyor. İthalat yoluyla giden paraları, kendimiz kazanabiliriz. Karides, kar marjı yüksek olan bir ürün. Bu yüzden insanlar yastığın altında sakladıkları altınları karides yatırımına dönüştürülürse altından daha çok kazanılabilir. İlk yatırım yapacak kişiler, büyük avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.

http://habermerkezi.cu.edu.tr/karidesyetistiriciligi.asp



önens

1 yıl önce - Cmt 30 Arl 2017, 12:34







Deniz Levreklerinin Yemine Makro ve Mikroalg Dopingi




Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortak yürüttüğü COFASP ERA-net Avrupa Birliği projesi kapsamında makro ile mikroalglerin deniz levreklerinin yemine entegre edilmesi ve daha kaliteli balıkların ortaya çıkması hedefleniyor.

Dünyada 8 ülkede 13 kuruluş tarafından yürütülen çalışmalarda başarıyla sonuç veren Avrupa Birliği projesi Türkiye'de de Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Trabzon Merkez Araştırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde Portekiz'in öncülüğünde yürütülüyor. İki makro ve iki mikro alglerin deniz levrekleri yemine entegre edilip daha kaliteli yem üretilmesi hedeflenen projeye ise Avrupa Birliği 6.7 milyon euro destek veriyor.

18 aydır devam eden proje 2018'in sonunda sonuçlanacak. Yemler ile ilgili iş paketinden sorumlu Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği projesi ile makro ve mikroalgleri deniz levreğinde kullanmayı planladıklarını ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tesisi ve Uygulama İstasyonu'nda yemlerin sindirilebilirliğiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

"Daha ucuz ve kaliteli yem hedefliyoruz"

Prof. Dr. Tufan Eroldoğan, makro ve mikroalglerin deniz levreklerinde kaliteli bir protein kaynağı olduğunu belirterek, "Alternetif protein kaynağı olarak mikro ve makro algleri deniz levreğinde deneyerek daha kaliteli ve ucuz, sindirimi yüksek ve balık sağlığı açısından da önemli bir yem hammaddesi olarak bu ürünleri deniyoruz. Bu yemlerin sindirilebilirliği ve bağışıklık sistemine olan etkileri araştırılmaktadır. Özellikle yüksek su sıcaklıklarında bu yemlerin etkinlikleri test edilmektedir. Bu denemenin sonunda iklim değişikliği ile kullanılabilecek olan bu yemlerin bağışıklık sistemine olan etkilerini de araştırmış olacağız" diye konuştu.

"Çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz"

Avrupa Birliği'nin proje için sağladığı 6.7 milyon euronun projenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tufan Eroldoğan, daha sonra şunları söyledi:

"Ülke genelinde makro ve mikroalglerin yetiştiriciliği ticari olarak yetersiz düzeyde ama bu sonuçlar pozitif bir getiri sağlarsa tahminimiz ticari olarak da mikroalgleri ve makroalgleri üretecek firmalar çıkacaktır. Bu bir katma değerdir. Şu anda mikroalgler biyodizel üretiminde oldukça yoğun kullanılıyor. Ama asıl gıda sektöründe insan gıdası ve hayvan gıdası, protein ve yağ kaynağı olarak değerlendirilebilir. Bu da bizim doğaya bağlı olduğumuz balık unu ve balık yağı talebimizi daha da aşağıya çekecek ve daha ekonomik, çevreyle dost bir ürün elde edeceğiz."

"Alternatif yeme ihtiyaç var"

Prof. Dr. Eroldoğan, deniz balıklarının yemlerinde balık unu ve balık yağı kullanıldığını ancak makro ve mikro alglerin kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu kaydederek, "Bunlar insan tüketiminde de kullanılan ham maddeler olduğundan dolayı artık ham maddelerinden daha spesifik, protein oranı yüksek, bağışıklık sistemini arttırıcı, türün gelişimine katkı sağlayacak, alternatif tek hücreli canlılara ihtiyaç var. Bunların üretimiyle ilgili son 3-4 yıldır çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunların ham madde olarak kullanımı ülke ekonomisine ülkede yetiştiriciliği yapan yem fabrikaları açısından önemli olacak" ifadelerini kullandı



https://www.sondakika.com/haber/haber-deniz-levre ...-10398717/



Resul GUL
1 yıl önce - Pts 24 Eyl 2018, 18:31

1.5 Adana Yine ve yeniden şampiyon.









Resul GUL
4 ay önce - Sal 09 Tem 2019, 20:16

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2017 yılında oluşturulan ve o günden bu yana her yıl yarış otomobili yapan Çukurova Racing Takımı, Formula Student yarışının temmuz ayında gerçekleştirilecek Barselona ayağında "Biz de varız." diyebilmek için ter döküyor.





Direksiyonundan kaputuna, motorundan lastiklerine kadar her ayrıntıda mühendislik bilgilerini konuşturan öğrenciler, Formula Student yarışında tasarladıkları araçla adlarından söz ettirmek istiyor.

Kaynak :

https://www.adanapost.com/service/amp/pistlerin-t ...25992h.htm



sayfa 3
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET