Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 9
Berktuğ
site denetçisi

11 ay önce - Prş 14 Şub 2019, 12:05

AKTAŞ AÇIKLADI BESAŞ TAŞINIYOR
Alıntı:
Çok fazla ekmek yemem ama BESAŞ'ın o gevrek, dumanı üzerinde tüten, yedikçe yediren, hamurunun damağımda bıraktığı eşsiz lezzetiyle mest olduğum, katıksız, nefis ekmeğine dayanamam.



Hele yanında BESAŞ'ın Ezine tipi beyaz peyniri varsa, yine BESAŞ bayisinden aldığım iri taneli Marmarabirlik zeytiniyle birlikte peynir, ekmek ve zeytin üçlüsü benim için en büyük ziyafettir.
***
1979 yılında Bursa'daki fırıncıların greve gitmesiyle kuruluyor BESAŞ.
İlginçtir CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu kuruyor halk tipi ekmek üretim merkezini ama günümüzde AK Partili belediyeler geliştiriyorlar BESAŞ ve benzerlerini.
Mesela İstanbul'da ve Ankara'da da halk tipi ekmek üretilir yine AK Partili belediyeler eliyle.
***
2018'de tam 220 bin adet BESAS ekmeğini tüketmiş Bursalılar.
400 gramlık BESAŞ ekmeğinin fiyatı 1,25 lira.
Özel sektörün sattığı 250 gram ekmeğin fiyatı da 1,25 lira.
Yani gram hesabı yaparsak, BESAŞ ekmeği piyasa ekmeğinden neredeyse yarı yarıya ucuz.
Süt ürünlerinde de son yıllarda atağa geçti BESAŞ.
2018 süt ürünleri cirosu yaklaşık 12 milyon lira.
Ekmekle birlikte BESAŞ, yaklaşık 80 milyon liralık ciroya ulaşmış.
Tabii daha fazla satış yapabilirler ama özel sektör üretiminin yüzde 20'sini geçmiyorlar ki piyasada haksız rekabete yol açmasınlar.
***
Yıllar önce gezmiştim BESAŞ tesislerini Genel Müdür Mustafa Bektaş'la.
Tesis deyim yerindeyse bal dök yala gibiydi.
Hijyen kurallarının katı bir şekilde uygulandığı tesiste kafasına bone, ayaklarına galoş takmayan, vücuduna şeffaf önlük sarmayan personel, üretim bandına adımını atamıyor.
Önce ekmek mikserlerine silolardan gelen unlar boşaltılıyor, mikserlerin içinde suyla temizleniyor, hamur haline dönüştürülüyor, burada maya ve tuz ekleniyordu.
Ardından mayalanma işlemi için üzerine bezle kapatılan hamur, başka bir mikserde şekil alması için yarım saat bekletiliyor, buradan da el değmeden başka bir makineyle gelen hamur, kes-tart isimli makinede şekil alıyor ve tartılıyor.
Tartılan  hamur, konik makinesi içinde yuvarlama işlemine tabi tutuluyor.
Bir sonraki aşama fermantasyon tüneli.
Fermantasyon tünellerinden çıkan hamur somun şeklini aldıktan sonra 2 ayrı yerde bıçak atılıyor.
Aslında, tırnaklama makinede de yapılabilir ama istihdam kaybı olmaması için bu işlemi personel yapıyor.
Fermantasyon tünellerinde hacim alan ve tırnaklanan ekmekler artık pişirilmeye hazır oluyor.
***
Dedik ya, el değmeden ve katı kuralları olan bir üretim sürecinin ardından çıkıyor o nefis BESAŞ ekmeğinden her gün binlercesi.
Ancak BESAŞ'ın modern tesisleri artık yetersiz kalıyor.
Fan Clup toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı, Bursa Organize Sanayi içinde üretim yapan BESAŞ'ın taşınacağını.
Daha sonra BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş'la görüştüm.
“Doğrudur, yer arıyoruz” dedi.
Mevcut alan 13 bin 500 metrekareymiş ama en az 20 bin metrekareye ihtiyaçları varmış.
Bunun için BESAŞ ürünlerinin en fazla tüketildiği Yıldırım ve Osmangazi'nin kesiştiği bir bölgede yer arayışlarını sürdürüyorlarmış.
Yer bulunur bulunmaz da hazırlıklar hızlanacak ve BESAŞ taşınacakmış.

Kaynak: https://www.olay.com.tr/aktas-acikladi-besas-tasi ...3963yy.htm

Umarım doğru noktada bir yer bulunur. Bu arada bazı ilçelere de yayılması gerekli.


Berktuğ
site denetçisi

3 hafta önce - Prş 02 Oca 2020, 15:49

ÇİFTÇİ ÜRETİMLE GÜÇLENİYOR
Alıntı:
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla 2013 yılında Keles'te kurulan BESAŞ Süt ve Süt Ürünleri Tesisi, 2019 yılında da yaptığı süt alımlarıyla çiftçinin yüzünü güldürdü. Bölgedeki üreticiden alınan 4 milyon 350 bin litre süte karşılık çiftçiye 8 milyon 200 bin TL ödeme yapıldı.



Kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle Türkiye’ye örnek yatırımları Bursa’da hayata geçiren ve 2013 yılında hizmete açtığı Keles Süt Ürünleri Tesisiyle bölge çiftçisine can suyu olan Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan çiftçinin ürününü değerlendirirken, diğer taraftan da Bursalıları sağlıklı gıda ile buluşturmaya devam ediyor. Bölgede yer alan Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerindeki kalkınma kooperatifleri ve süt birlikleri aracılığıyla 2013 yılından bu yana 27 milyon 540 bin litre süt alıp, 37 milyon 37 milyon 340 bin TL ödeme gerçekleştirildi. 2019 yılını da oldukça verimli geçiren BESAŞ, yıl içinde aldığı 4 milyon 350 bin litre süte karşılık çiftçiye 8 milyon 200 bin TL kazandırdı. Dağ bölgesi çiftçilerinden alınan sütler, yeni teknolojilerle geliştirilmiş tesiste tamamen hijyenik koşullarda, kaliteli ve sağlıklı pastörize günlük süt, klasik beyaz peynir, gurme kaşar, tost peyniri, dil peyniri, yoğurt, ayran, lor, krema olarak Bursalıların sofralarındaki yerini aldı.

71 milyon adet ekmek
Bursa’da 1979 yılında kurulan ve 1982 yılında faaliyete geçen Türkiye’nin üçüncü ve Bursa’nın en büyük ekmek üretim tesisi olma özelliğini taşıyan BESAŞ, ekmek ve unlu mamul üretiminde de hız kesmedi. Organize Sanayi Bölgesi’nde 6 bin 400 metre kapalı ve toplam 14 bin metre alanda 5 adet tünel tipi tam otomatik fırınlarda el değmeden üretim yapan BESAŞ, 2019 yılında 71 milyon 200 bin adet ekmeği Bursalılarla buluşturdu. 450’ye yakın satış noktasının vermiş olduğu günlük siparişlerle planlaması yapılan üretimlerde, adı BESAŞ’la özdeşleşen Francala ekmek 52 milyon 865 bin adetle en fazla üretilen ekmek olurken, bunu 5 milyon 310 bin adetle Tam Buğday unlu ekmek ve 9 milyon 260 bin adetle küçük (rol) ekmek takip etti.

“Tek kârımız, sağlığınız”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BESAŞ’ın kurulduğu günden bu yana aynı sloganı hedefleyerek misyonunu devam ettirdiğini hatırlatarak, en kaliteli ürünleri, en sağlıklı ve hijyenik koşullarda, ekonomik olarak Bursalıların beğenisine sunduklarını söyledi Gerek süt ve süt ürünleri gerekse ekmek ve unlu mamullerde Türk Gıda Kodeksine tamamen uyularak üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Başkan Aktaş, “Vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz ürünlere olan ilgi bir anlamda kalitenin göstergesi. Hem süt grubunda hem de unlu mamullerde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda ürünlerimizin çeşitliliğini arttırmaya devam edeceğiz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerin yanında, önceliği bölgemizin kooperatiflerinin ürettiği 200’ün üzerinde temel gıda ürünlerini de 450’ye yakın satış noktası aracılığıyla satışa sunuyoruz. Bu anlamda bayilerimiz yaklaşık 10 yılı aşkın süredir Halk Ekmek Büfesi algısının dışına çıkarak temel gıda maddelerinin, belediyemizin güvencesinde satışa sunulduğu bir nevi Halk Market olarak hizmet vermektedir. Vatandaşlarımızdan gelen olumlu tepkilerde ürün çeşitliliğinin arttırılmasının faydalarını ortaya koymaktadır. Bursalıların sofralarında yer alan sağlıklı, kaliteli ürünlerin sayısını her geçen gün arttırarak hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: https://www.bursa.bel.tr/ciftci-uretimle-gucleniy ...aber/28479

Ürünleri oldukça güzel ancak Bursa pazarı dışına da açılması gerek.



sayfa 9
ANA SAYFA -> BURSA - Haberler ve Sohbet