Ana Sayfa 915 bin Türkiye Fotoğrafı
Aykan Türk
6 yıl önce - Prş 27 Arl 2007, 23:42

Balık bayat ise yanında tüketilen yoğurt ve ayrandan zehirlenme olabiliyor. 3-4 yıl önce idi. Babam, dondurucudaki balıkları çözdürüp yanında ayran ile birlikte bir güzel götürmüştü. Çok değil birkaç saat içinde zehirlenme gerçekleşmişti. Sonrasında sayısız serum ve üç gün süren yoğun bir tedavi. Tabi bir daha balıkla yoğurda tövbe eden babam... Ancak balık ve yoğurt taze ise çok tüketilmediği takdirde birşey olmuyor. Tecrübeyle sabit!


Emre Güray
6 yıl önce - Prş 27 Arl 2007, 23:43

Balık taze olduktan sonra kesinlikle zehirlenmek söz konusu değildir, Ege'de Karaburun'dan Çanakkale'ye kadar bir çok kasabanın çoğu balık lokantasında fırında & güveçte pişirilen balıkta süt ve beyaz şarap kesinlikle kullanılmaktadır tadınada doyum olmamaktadır


yazı gürkan

6 yıl önce - Prş 27 Arl 2007, 23:47

aslında bir düzeltme yapsak daha iyi olur .taze olmayan balıkla mayalı ürünler yersek zehirlenme gerçeklesir

faruk_kan

6 yıl önce - Prş 27 Arl 2007, 23:49

Alıntı:
Birkaç gün önce bir TV Kanalında bununla ilgili Uzman bir doktor açıklamasını seyretmiştim.
Bu halk arasında dillenen söylemin , tamamen yanlış olduğu. Aksine Ayran gibi Yoğurt gibi gıdaların insan zehirlenmesinde tedavi özelliği olduğundan , balık zehirlenmelerinin önünü keseceğini söyledi.

Doktorun yalancısıyım ama ben ikna oldum bu konuşmadan ve bugüne kadar bende balık yerken tüketmediğim yoğurdu artık tüketeceğim.

Mustafa Kumbar


doğru bir tespit, katılıyorum. bence bu şehir efsanesi olmuş senelerdir dilden dile dolaşan bir asılsız bilği...


orhanserdar
6 yıl önce - Prş 27 Arl 2007, 23:54

BARIŞ+ŞEN'in dedigi gibi balık eger bayatsa zehirlenmek için yoğurda, ayrana, peynire hiç gerek yok. 70'li yıllardan hatırlarım. Ofset baskıya geçilmeden önce gazeteler linotip makinelerle hazırlanırdı. Potalarında kurşunların eritildiği makinelerde çalışan montörlere idare tarafından günlük belirli miktarda yoğurt yedirilmesi mecburiydi.

Alıntı:
Kurşunlar eritilip tekrar dondurulduğu için kurşun oksit çıkardı buhar halinde. Yoğurt yenirdi. Özellikle mürettiphanede çalışanlara müessese tarafından yoğurt verilirdi.Ama onların bir kısmı bu yoğurtları yiyecekleri yerde evlerine götürürlerdi.(Hüsnü Özyeğin'in anıları)



Karani Eseroğlu

6 yıl önce - Cum 28 Arl 2007, 00:05

80 li yıllarda sendikacı olarak katıldığım ve Ankara'da genel merkezimizde verilen işçi sağlığı konulu bir eğitim seminerinin son gününde yine bu konuyla ilgili bir panel düzenlenmişti.
Paneldeki katılımcılar arasında uzmanların yanısıra Hacettepe Üniversitesi'nden de gıda ve beslenmeyle ilgili bölümlerden akademisyenler vardı.
Panelin soru-cevap bölümünde bir arkadaşımız balık-yoğurt ilişkisini sormuş ve şu cevap verilmişti:
" Halk arasında böyle yanlış bir inanç vardır.
Balık bayat ise yanında su içseniz, hatta hiçbir şey almasanız bile zehirler. Taze balıkla birlikte yoğurt veya başka süt ürünü almanın hiç bir zararı yoktur.
Bir başka konu;
Halk arasında yoğurtun zehirlenmeleri önlediğidir ve bu da yanlıştır.
Yoğurt içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından harika bir besin kaynağıdır.
Bu özelliğiyle vücut direncini artırır, bu bakımdan çok yararlıdır ve her öğün yemenizi tavsiye ederim.
Sanayide fazla oranda gaz, toz ve dumana maruz kalanlara her öğün yoğurt verilmesinin nedeni zehirlenmeleri önlemek değil, o kişilerin zayıflayan dirençlerini artırmak içindir."

Bu eğitim çalışmasında edindiğim bilgilerden sonra yıllardır hiç tereddütsüz yiyiyorum.


serhan10314

6 yıl önce - Cum 28 Arl 2007, 00:22

Benim bildigim kadariyla butun sut urunleri degil belirli peynir turleri icin gecerli. Agir alerjik reaksiyonlara sebep oldugunu duydum.

emre17

6 yıl önce - Cum 28 Arl 2007, 00:58

Arkadaşlar yazmışlar,balık bayat olursa süt ürünleri ters etki yapar,diye...
Yapmayın Arkadaşlar,balık bayatsa zaten zehirler süt ürünü filan yesen de yemesen de


Rabia Aydın
6 yıl önce - Cum 28 Arl 2007, 01:23

Biz de balıkla süt ve yoğurt ürünleri yenmez diye biliriz. Bu nedenle hiç yemedim. O yüzden yemem halinde nasıl bir sonuçla karşılaşırım bilmiyorum. Şimdiye kadar bu konuda bir zehirlenme de duymadım.

kibarfeyzo
6 yıl önce - Cum 28 Arl 2007, 01:24

beyaz peynir ve ton balığı ne kadar güzeldir değil mi? taze olmasına da gerek yok, zaten konserve satılıyor marketlerde...

balık taze olursa süt ürünlerinden zarar olmaz diyenler için ve ankaralı biri olarak sormak istiyorum, aranan tazelik tabiri ne kadardır? sandalda rakı-balık yapamıyoruz deniz özürlü memlektimde yada egenin sağlıklı zeytinyağı ile ızgara şansımız yok... ülkenin denizden uzak olan geri kalanı gibi ancak marketlerden birkaçgünlük ve belki de konserve alıyoruz... bunlar da taze olarak mi kabul edilmeli?

ton balığı sanmıyorum ki kutusunda aylarca beklemiş ve taze diyebilelim ama yine de peynirle şahane oluyor.. acaba bazı balıkların süt ürünleriyle yenebilir, bazıları ancak tazeyse yenebilir, bazıları ise taze olsa bile yenilemez gibi bir sınıflama mevcut mu acaba?


cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ana Sayfa -> HABERLER ve SOHBET