Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Malatya'da Yetişen Tarım Ürünleri
« önceki   123 ... 181920   sonraki »

ANA SAYFA -> Diğer Şehirler
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 19
Fırat_444

3 ay önce - Pts 05 Mar 2018, 15:30

ARAPGİR KÖHNÜ ÜZÜMÜ
Arapgir ilçesinde bağcılığın tarihçesi çok eski yıllara dayanmaktadır. İlçede başta Siyah Köhnü, Aşıkbeyazı ve Kışlık Amasya üzüm çeşitleri olmak üzere toplam 13 üzüm çeşidinin üretimi yapılmaktadır. Bu üzüm çeşitleri içerisinde Siyah Köhnü üzüm çeşidi, asit-şeker oranı, tat, aroma ve rengi itibariyle ülkemiz genelinde hem sofralık ve hem de şaraplık olarak geniş pazar bulabilen, şarap fabrikalarının alım için rağbet ettiği bir üzüm çeşididir. Üzüm, sofralık ve şaraplık olmasının yanında; pekmez, pestil, kuru üzüm ve oricik (ceviz sucuğu) olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca kışlık Amasya üzüm çeşidi kışlık taze üzüm olarak nisan, mayıs hatta haziran ayına kadar kilerlerde muhafaza edilmektedir.
İlçede, toplam 827 hektar bağ alanı bulunmaktadır. Bunun 765 hektarında serpene, 62 hektarında ise telli terbiye sistemiyle üretim yapılmaktadır. 2001 yılından itibaren devlet-vatandaş işbirliği ile modern yüksek telli terbiye sistemli bağların tesis edilmesine başlanmasıyla üzüm bağlarında kalite ve üretim artışı sağlanmıştır. Bu da çiftçilerimiz tarafından yeni tesis edilecek bağlara örnek teşkil etmiştir. İlçemizde yıllık 6000 ton üzüm üretimi yapılmakta ve bunun yaklaşık 3500 tonunu Arapgir Köhnü Üzümü oluşturmaktadır.
Arapgir Köhnü Üzümü bölgeye has bir üzüm çeşidi olup, başka yerde aynı özellikleri taşımamaktadır. Koleksiyon niteliğindedir. Sofralık ve şaraplık olarak kullanılmaktadır. Tane şekli yumurta, tane rengi siyah, tane iriliği büyük, kabuk kalınlığı orta, çekirdek sayısı 2-3, salkım şekli konik, salkım sıklığı sık ve çiçek yapısı erdişidir. Orta derecede kuru madde oranı (%17-18) ve düşük derecede asitlik (6,5 g/l) bulunmaktadır. Yüksek şıra randımanı (%73) ve meyve etrafındaki sis tabakası belirgin özellikleridir.
Üzüm, yüksek şeker içeriğinden dolayı, kalori değeri yüksek bir besin maddesidir. Ayrıca mineral maddelerden kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, bazı vitaminler yönünden de önemli bir kaynak olarak kabul edilir. Ancak, üzümün beslenme değerini oluşturan maddelerin niteliği ve miktarı, taze veya işleme sonucunda dönüştüğü mamul ürüne bağlı olarak değişmektedir. Yaş üzüm ile karşılaştırıldığında, kuru üzüm ve pekmez, daha az su içerdiklerinden daha yüksek kalorili, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından daha zengindirler. Üzüm, bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkilidir. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine yardımcı olur. Yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarda yağ ve protein içerdiğinden ideal bir diyet besinidir.
Arapgir Köhnü Üzümü’nü tanıtmak ve üreticileri daha kaliteli üretim yapmaya teşvik etmek amacıyla her yılın Eylül ayının 2. haftasında Bağbozumu Şenlikleri tertiplenerek üzüm teşvik yarışması düzenlenmektedir. Bu yarışmada Arapgir Köhnü Üzümü ve Aşık Beyazı kategorilerinde dereceye giren ilk üç üreticiye Bağbozumu Şenlikleri Tertip Komitesi tarafından para ödülü verilmekte, yarışmaya katılan tüm üreticilere de komite tarafından değişik hediyeler verilmektedir. Ayrıca, 2006 yılında Siyah Köhnü Üzümü için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’na coğrafi işaret başvurusunda bulunulmuş olup; 2007 yılında “Arapgir Köhnü Üzümü” markasıyla tescili yapılmıştır.



Arapgir Kaymakamlık sitesinden alıntı....



Fırat_444

3 ay önce - Pts 05 Mar 2018, 15:41

19 Ekim 2012 - 21:44


İnönü Üniversitesi ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle “1. Alıç Çalıştayı” yapıldı.


Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan çalıştaya Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Daire Başkanı Suat Şanal, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Türkiye’de ve Malatya’daki alıç üretiminin mevcut durumunun saptanması, alıç bitkisinin ve ürünlerinin tıbbi ve aromatik kullanımının yanı sıra peyzaj uygulamalarında kullanım olanaklarının araştırılması amacıyla düzenlenen çalıştayda ilk konuşmayı Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Daire Başkanı Suat Şanal yaptı. Konuşmasında, “Bir bitki veya hammaddeden ne kadar faydalanabiliyorsanız o kadarı sizindir, gerisi sizin değildir.” tespitinde bulunan Şanal, “Bugün gelişmiş ülkelere baktığınızda her şeyden çok fonksiyonlu faydalandıklarını göreceksiniz. Biz de, alıç ya da daha başka ürünlerden çok yönlü faydalanabilmeliyiz. Orman Genel Müdürlüğü olarak her ile bir proje çalışması yaptık. Malatya’nın projesini de alıç olarak belirledik ve bu konuya hassasiyet göstereceğiz. Tabii bu konuda bilimsel çalışmaları yürütmek ve uygulamaya dönüştürmek zorundayız. Alıç deyince herkesin aklına sadece meyve gelmektedir. Oysa bugün dünyada alıcın yaprağı ve çiçeğinden alınan ekstreler son derece önemlidir. Binlerce kalp hastasında denenen bu ürün kimyasal ilaçların yanında çok daha etkili olmuş ve olumsuz yan etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Malatya’da mutlaka bir ekstraksiyon tesisi kurmak zorundayız. Aksi takdirde ileri gitme şansımız yoktur” dedi.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kâhya ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bölge Müdürlüğü olarak bu çalıştaya önem vermekteyiz ve bu konuda önemli desteklerimiz sürecektir. Yaptığımız araştırmalar sonucunda alıç meyvesinin Malatya’da çok yaygın olduğunu gördük. Özellikle Arapgir ve Hekimhan ilçelerimizde, bu yıl 21 bin dekar bir alanda alıç ağacı yetiştirmeyi hedefledik. Bölge Müdürlüğü olarak bu konudaki çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Alıçla ilgili birçok detayın ele alınacağı çalıştayımızın başarılı geçmesini temenni ediyorum.”

Yapılan konuşmalardan sonra protokol mensupları ve çalıştay katılımcıları İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Bahçesi’ne giderek çok sayıda alıç ve ceviz fidesi diktiler.

Daha sonra çalıştay oturumlarına geçildi. Oturumlarda, alıçla ilgili çalışmaları bulunan akademisyenler, araştırmacılar, resmi kurum ve özel sektör temsilcileri ile girişimciler, konunun uzmanları arasında bilgi alışverişinin sağlanması, yeni bilgilerin ilgili kişi veya kuruluşlara aktarılması, alıcın üretimi, ürünleri, kullanımı ve sorunlarına çözüm sağlayacak yeni politikaların belirlenmesi ve saptanan hedefler doğrultusunda yeni araştırma programları oluşturularak somut sonuçların elde edilmesi konularını ele alıyorlar.







Bizim köyün Adını taşıyan Alıç meyvesi.......

Kaynağı İnönü üniversitesi sitesi....


Hüseyin_44
3 ay önce - Pzr 18 Mar 2018, 22:19


(Yemlik)


Akçadağ bölgesi



Fırat_444

3 ay önce - Pzr 18 Mar 2018, 22:34

Hüseyin kardeşim yemlikler çıktımı,şimdi yemlikli pilav olsa'da yesek üzerine'de tereyağı dökeceksin yufka ekmeği ayran ..

Hüseyin_44
3 ay önce - Pts 19 Mar 2018, 19:31

Yemlikler olmaya başladı sıra çiğdemde



sayfa 19
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
« önceki   123 ... 181920   sonraki »
ANA SAYFA -> Diğer Şehirler