Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Sivas - Meyvecilik


ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Ömer Mete
3 yıl önce - Sal 07 Nis 2015, 10:58
Sivas - Meyvecilik


Meyvecilikte iddialıyız

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ “Yapılan bütün araştırmalara göre Türkiye’de en iyi sebze ve meyveciliğin Sivas’ta olabileceğini bütün bilim adamları ve üniversitemiz söylüyor” dedi.

Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilere sebze ve meyve yetiştiriciliği konusunda seminer verdi. Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ odanın konferans salonunda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, çiftçilerin bilinçli tarım yapmalarını amaçladıklarını belirtti.

Türkiye’de en iyi meyvecilik ve sebzeciliğin Sivas’ta yapılabileceğini ifade eden Çetindağ “Daha önce Cumhuriyet Üniversitemizle beraber bir seminer düzenlemiştik bu ikincisi oluyor. Amacımız çiftçimize ufakta olsa kafasında meyvecilik ve sebzecilik ile ilgili bir bilgi bırakmak. Amacımız ön bilgi vermek Sivas’ın yetiştirdiği alternatif ürünler dışında meyvecilik ve sebzeciliğin de olabileceğini anlatmak ve yapılan bütün araştırmalara göre Türkiye’de en iyi sebze ve meyveciliğin Sivas’ta olabileceğini bütün bilim adamları ve üniversitemiz söylüyor.”

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Köylerden büyük şehirlere göçün önlenebilmesi için köylülere devlet desteğinin olması gerektiğini ifade eden Çetindağ “Devletimiz İş-Kur’la ilgili çalışan personellerin Milli Eğitim gibi dairelere veya köylere işçiler dağıtıyor. Aslında İş-Kur köyde kalan insanlarımıza meyvecilik ve sebzecilikle uğraşan insanlara bu parayı verirse 6 ay sigortasını ve maaşını karşılarsa hem meyveciliğini yapmış olur hem sebzeciliğini yapmış olur. Köyde göçü önleyebilmemiz için devletin bu katkıyı yapması lazım. Köyde kalan insanlarımızın meyve, sebze ve tavukçulukla uğraşması lazım köylerde insanlarımız kalmadı şehirlere gidiyorlar oralarda insanlarımız perişan oluyor. Devletimiz köyde kalan insanlarımızı destekleme verdiği zaman köylerimizde gençlerimizin köyünde kalacağına eminim. Her nedense devlet desteğini zengin insanlarımız alıyor. Doktorlarımız, iş adamlarımız hayvancılığa el atınca bizim orta ölçekli insanlarımızın güçleri yetmiyor. Kırsal Kalkınmanın verdiği çiftçimiz faydalanamıyor. Çünkü belirli bir miktarını harcamak zorunda zaten köyümüzde duran insanların bu kadar parası olsa kendi yatırımını yapacak. Çiftçilerimizin daha iyi şartlarda desteklenmesi, bürokrasinin daha az oldu şekilde verilmesini istiyoruz.”

Maden Tetkik Arama Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz ise Sivas’ın potansiyelini iyi değerlendirdiğini, sebze ve meyve yetiştiriciliğindeki gelişimin gelecek yıllarda artacağını söyledi. Ayaz “Önemli potansiyeli olan Sivas’ın gelişmişliğini ileriki yıllarda göreceğiz. Madencilik faaliyetleri bazen soğuk yönüyle kendini gösteriyor ama Türkiye son yıllarda önemli gelişmeler kaydetti. Türkiye’de madencilik faaliyetleri ocak işletmeciliği yapıldıktan sonra geri düzenleme çalışmaları bugün dünya standartlarını yakalamıştır. Ağaçlandırma, yeşillendirme, piknik alanı oluşturma şeklinde çok güzel projeler oluşturulmaktadır. Biz bölge olarak kampüs alanı içerisinde ve Sıcak Çermik yerleşkesinde çok önemli ağaçlandırma çalışmaları yaptık.”

Konuşmaların ardından peyzaj mimarı Yavuz Seyhan, çiftçilere meyve ve sebze yetiştiriciliği konusunda bilgi verdi.

Kaynak

Kelkit vadisi Sivas'ın meyvecilik alanında önemli bir merkezi.


mehmet karakas7
6 ay önce - Çrş 17 Oca 2018, 15:54
ALTAY CEVİZİ


Alıntı:
ASIL VATANI SİBİRYA OLAN ALTAY CEVİZ BAŞKA AĞAÇLARLA AŞILANARAK(ve MELEZLEME YÖNTEMİ) İLE ELDE EDİLMİŞ CEVİZ AĞACININ MEYVESİNDEN ÜRETİLMİŞTİR

ALTAY 1 KÖKÜ 30--35 METRE DERİNLİĞE GİDİP, KENDİ SUYUNU 3 YAŞINDAN SONRA TEMİN ETMEKTEDİR. 3 YIL BOYUNCA OT ALMASI, GÜBRELEMESİ, SULAMASI YAPILMALI. MAYIS 15 TE BAŞLAYIP AĞUSTOS 15 TE SULANMASI KESİLMELİ. 3. YILDAN SONRA İSE KESİNLİKLE SU VERİLMEMELİDİR

AĞACIN BOYU 5--6 METRE UZAMAKTA OLUP, YERLİ CEVİZLERE GÖRE KISADIR, LAKİN YETERLİ ERİŞKİNLİĞE ULAŞTIKTAN SONRA YERLİ CEVİZLERDEN YAKLAŞIK 100 KG FAZLA VERİM VERMEKTEDİR.(YERLİ CEVİZ AĞAÇ BAŞI KG: 3--10 KG) ALTAY1 CEVİZİ İSE 4.YIL 25 KİLO(4.YILDA AĞACIN BOYU 4 M Yİ GEÇMESİ GEREKMEKTE) 8.YIL BAKIMA BAĞLI OLARAK ORTALAMA 150 KİLO VERİME ULAŞMAKTADIR

YERLİ CEVİZLER -25 ºC İLE 38ºC İKLİM ORTAMINDA ZARAR GÖRMEDEN YAŞAMASINA RAĞMEN ALTAY1 CEVİZ TÜRÜ -35ºC İLE 45ºC SICAKLIKTA YAŞAMAKTADIR. YERLİ CEVİZLERDEN 15 GÜN SONRA ÇİÇEKLENMEKTE TOZLANMASINI KENDİ GÖVDESİNDE Kİ ÇİÇEKLE YAPMAKTADIR, (BAŞKA TOZLAYICIYA İHTİYACI YOKTUR)YERLİ CEVİZLER İSE FARKLI CEVİZ AĞAÇLARIN ÇİÇEĞİ İLE TOZLANMAKTADIR.

İÇ RANDIMANI %80 DİR. KABUĞU İNCE, İÇİ TÜM OLARAK PARÇALANMADAN ÇIKMAKTADIR. MEYVE TUTKUNLUĞU SALKIM OLUP 12.14.16.18 ŞEKLİNDEDİR. YAĞ ORANI %45--50 ARASI OLUP BİR KİLO KABUKLU CEVİZDEN YAKLAŞIK 520 GRAM İÇ ÇIKMAKTADIR

3 YIL BOYUNCA FİDANLARIN ÇİÇEKLERİ TOPLANARAK AĞACIN GÖVDESİNİN KUVVETLENMESİ SAĞLANMALI 4. YIL MEYVEYE BIRAKILMALIDIR.9. AYIN 15 İNDE OLGUNLAŞAN MEYVELERİ SIRIKLA SİLKELEMEYE VE ÇIRPMAYA GEREK KALMADAN KENDİLİĞİNDE DİBİNE DÖKÜLMEKTE VE 6. YILDA BAKIMA BAĞLI OLARAK AĞAÇLARIN KOLLARININ MEYVE AĞIRLIĞINDAN KIRILMAMASI İÇİN DAYAMA SİSTEMİ İLE DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR.ALTAY CEVİZİ,İN BUDANMA İHTİYACI YOKTUR

ALTAY1 KIRAÇ CEVİZ DİR SULU ORTAMDA OLMAMAKTA, AĞACIN KÖKÜ SUYU GÖRDÜĞÜNDE KURUMAKTADIR. TABAN SUYU 5 M YE KADAR OLAN ve TUZLU, KİLLİ TOPRAK HARİCİNDE Kİ TÜM TOPRAK ÇEŞİTLERİNDE, DENİZ SEVİYESİNDEN 200 İLA 1800 RAKIM ARASINDA YETİŞMEKTEDİR. HATTA HİMALİYA DAĞLARININ BELİRLİ BİR YÜKSEKLİĞİNDE DÂHİL YETİŞMEKTEDİR

ÇIPLAK KÖKLÜ FİDANLARI TOPRAK SICAKLIĞININ +5 DERECE OLDUĞU VE. KASIM AYINDAN BAŞLAYIP NİSAN AYI SONUNA KADAR DİKEBİLİRSİNİZ


Sivas için ideal bir sert kabuklu yemiş, dikilebilir diye düşünüyorum.


UğurSarissa
6 ay önce - Çrş 17 Oca 2018, 16:37

Alıntı:

Sivas için ideal bir sert kabuklu yemiş, dikilebilir diye düşünüyorum.

Mehmet Bey çok güzel bir paylaşımda ve temennide bulunmuşsunuz. Lakin malesef ki bizim insanımız tembel! Sivas' ın Yozgat harici bütün komşularına bakın ceviz, üzüm, dut vb. ürünleri hepsinde yetiştirilir ve bunlardan özellikle pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi ürünler yoğun bir şekilde ütetilir. Hadi diyelim Sivas daha soğuk üzüm yetişmez ama ceviz neden yetişmesin? Oysa ki oldukça iyi gelir getiren bir bitki. Elma, vişne, kiraz neden yetişmesin? Ülkemizde artık meyde de çok pahalı yazın bile vişneyi, kayısıyı 5 liradan ucuza zor yiyoruz. Sivas'ımızda acilen iklime uygun meyveciliğin yaygınlaşmssı lâzım. Lâkin gel gelelim nerede o çok çalışkan, azimli insanlar



mehmet karakas7
6 ay önce - Çrş 17 Oca 2018, 16:57

UğurSarissa gardaşım bir müteşebbis çıkıp örnek olsa hemşehrilerimiz hemen ilgi gösterir.
Ama elimizde Dünya nın en güzel elma'sının(Gürün Elması) tanıtımını bile yapamamışız.

Not:Tadı, rayihası ve lezzeti ile sindirimi kolay , nadir özellikte olan GÜRÜN elması
güzel bir resmini bulamadım kusura bakmayın.


MUAMMER TÜRK
6 ay önce - Çrş 17 Oca 2018, 23:15

Şahsi düşüncem,sivasın ekonomisinin kurtuluş reçetelerinden biride meyveciliktir,kayısı,erik,armut,elma
çeşitlerinin hepsi,kiraz ,vişne ,herne kadar yaban meyvesi olsada kuşburnu,alıç ,böğürtlen gibi meyveler çok iyi verimle yetişiyor,özellikle elma ,armut ,erik,vişne çok güzel yetişiyor,maalesef insanlarımız bu topraklara sahip çıkmadığı için ,bu topraklarada yatırım yapmıyor,ne tarımsal anlamda nede sanayi ,hayvancılık anlamında yatırım yapmıyorlar,öyleki ekmek teknesi olan dükkanlarını bile boyatmıyorlar ,biraz eline para geçincede terkediyorlar zaten,bugün istense sivasda v,şne rekoltesi kırılır,istenirse elma rekoltesi kırılır,istenirse ceviz rekoltesi kırılır,kaldıki bu ürünler öyle pahalı bir yatırım,çok uğraş gerektirecek meyvelerde değil,ister çekirdekten,ister aşılı fidanlarla bu meyveler çok rahat yetiştirilir ama uğraşan kim? maalesef sivasdaki belediye ve valilik,tarım kredi kooperatifleri bu konuya öncülük etmiyorlar,bizim milletin önüne birileri düşmezse biyere gitmez,brsürü ziraatçi mühendis var ,işşiz güçsüz,her ilin toprağına göre bu meyve fidanları üretilse aşılansa,makul bi fiyata verilse,köylülerde biraz çalışşa neden olmasınki,sanki suya para veriyorlar,30 cm çaplı bir çukur açıp 1 fidan dikmek kaç satlerini alır,1 yıl baktıktan sonra zaten ağaç kendi suyunu kökten alıyor zaten millete ürünü toplayıp satmak gerekiyor,bu bir sektördür,sivasda meyve suyu fabrikasıda kurulur.bizim millet öyle toprakla hayvanla bitkiyle uğraşmayı sevmiyor ,en kısa zamanda köşeyi dönme derdinde,bugün 1 kg ceviz 25 tl,yani 1 köyden 2 3 ton ceviz yetişsede ,hem gençler harçlığını çıkarsa 3 5 sincapda nasiplense kötümü olur?bu toprakları Malatyalılara yada Karadenizlilere bıraksak sivas hem orman olurdu ,hemde meyve cenneti ,adamlar daha dorusu kadınlar otoyol refüşlerine lahana ekiyor ,ot bulamıyorda yapraklı ağaç kesiyor yem için,bizim milletde bulmuş verimli toprağı işlemiyor işte ne yaparsın



mehmet karakas7
6 ay önce - Çrş 07 Şub 2018, 14:46
Suşehri’de Antep Fıstığı Yetiştiricilerine Eğitim




Kaymakam Ender Faruk Uzunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında Gökçekent, Akıncı ve Eskimeşe köylerinden başvuru yapan 23’ü erkek ve 4’ü kadın 27 yetiştiriciye, uygulamalı ve teorik eğitim verildiğini söyledi.

Amaçlarının, bölgedeki fıstık üretimini daha profesyonel yapmak olduğunu belirten Uzunoğlu, “Katılımcılara verilen eğitimde, Antep fıstık üretiminin nasıl yapıldığı, ağaçların bakımı, aşılaması, hasat dönemi ve buna benzer gerekli eğitimler teorik olarak verildi. Bu eğitimlerle birlikte fıstık ağaçlarının bulunduğu bölgeye de gidilerek burada uygulama yapıldı. İnanıyorum ki, Suşehri ilçesinde artık Antepfıstığı üretimi önemli bir yer alacak. Çünkü her geçen yıl üretim de artış olmaktadır. Özellikle 3 köyümüzde Antepfıstığı üretimi, ek bir geçim kapısı olmaya başlamıştır.” diye konuştu.

Uzunoğlu, yetiştiricilerin eğitimin ardından Gaziantep AntepFıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğündeki fıstık bahçelerini gezdiğini kaydetti. (AA)


mehmet karakas7
6 ay önce - Çrş 07 Şub 2018, 14:48
Badem Yetiştiriciliği Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı


Alıntı:
Asef Çoban Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika töreninde, sosyal destek programı kapsamında yapılan “Badem Yetiştiriciliği” kursunu tamamlayan 100 kadın kursiyere sertifikaları verildi.

Düzenlenen törene, Gürün Kaymakamı Hicabi Aytemür, Belediye Başkanı Nami Çiftçi, Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Gülüç, kurum amirleri ve kursiyerler katıldı. (AA)

Bademi,Antep Fıstığı, Elması, Armutu vs, Çalışılırsa her şey oluyor memleketimde.


Misafir ee5

6 ay önce - Çrş 07 Şub 2018, 15:07

İşte bu.Üstteki haber muhteşem.
Bugüne kadar kursiyer deyince bu kursları açanlarin
aklına hemen dikiş nakış gelir sadece bunun eğitimi verilirdi.Oysa yukarıdaki haberde olduğu gibi farklı alanlarda dusunulerek eğitimli insan yetiştirilirse herkes bilinçli bir şekilde ekmeğini taştan çıkarır.
Emeği geçenlere teşekkür ederim



cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET