Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 3
Mert Karakoyun

10 ay önce - Çrş 20 Arl 2017, 12:10
GTO’dan tescil atağı


Alıntı:


Adı Gaziantep’le özdeşleşen Antep fıstığına coğrafi işaret alarak, Gaziantep’e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran Gaziantep Ticaret Odası, Antep fıstığını Avrupa Birliği’nde (AB) tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Adı Gaziantep’le özdeşleşen Antep fıstığına coğrafi işaret alarak, Gaziantep’e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran Gaziantep Ticaret Odası, Antep fıstığını Avrupa Birliği’nde (AB) tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Hedef Antep Fıstığını Avrupa Birliği’nde Tescil Ettirmek: Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa Birliği nezdinde başvuruda bulunarak Antep fıstığını tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Coğrafi işaret tescili kapsamında Antep fıstığı yanında Antep işi nakışının da tescilini alan Odamız, bu işaretlerin ürünlerde kullanılması yönünde çalışmalara başladı.

Adı Gaziantep’le özdeşleşen Antep fıstığına coğrafi işaret alarak tescilini yaptıran ve Gaziantep’e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran Gaziantep Ticaret Odası, Antep fıstığını Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Gaziantep Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada, önceki yıllarda 3 nolu Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Meslek Komitemizin öncülüğünde yürütülen yoğun çalışmalarla Antep fıstığı coğrafi işaretinin alındığı, bunun ardından ise Antep işinin tescilinin gerçekleştirildiği, ilk etapta Antep fıstığının Avrupa Birliği’nde tescilinin gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiği, Antep fıstığının AB’de tescil edilmesinin Antep fıstığının uluslararası platformda hak ettiği değeri alması bakımından önemli olduğu belirtildi.

Antep fıstığı ve Antep işinin coğrafi işaret tescili kapsamında iki ürünü üreten ve satan işletmelerin coğrafi işaret belgesini kullanmaları ve bu belgelerin denetimi hususunda, Odamız hazırlıklarını tamamlamış bulunmaktadır. Bu hazırlıklar kapsamında ilk uygulama geçtiğimiz hafta yapılmıştır. İlgili kurum temsilcileri ile başlatılan çalışma 2018 yılından itibaren nihai halini alacak ve işletmelerimize coğrafi işaret logosu – belgesi kullanma imkanı sağlanacaktır.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, iki ürünün adının Gaziantep’le özdeşleştiğini, denetimlerin “Antep fıstığı”, “Antep işi” tescili ismini kullanarak üretim yapmak isteyen üreticilere yönelik olarak, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Mahreç İşareti mevzuatında belirlenen özelliklere göre yapılacağını belirtti.

Gaziantep’in en büyük zenginliklerinin yöresel ürünler ve lezzetler olduğunu söyleyen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “ Gaziantep Ticaret Odası olarak şehrimizin geleneksel ürünlerine sahip çıkıyoruz. Bu geleneksel ürünlerinin üretiminin artmasının bu ürünlerin tanıtımı ile mümkün olacağını ve coğrafi işaretlerin özellikle uluslararası tanıtım anlamında çok önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Turizm geliri yüksek olan memleketlerde el sanatlarından ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade eden Hıdıroğlu, “Gaziantep el sanatları açısından oldukça zengin bir il. Antep işi ekonomiye katkı sağlayan sanatlardan biri. Milli kültürümüzün bir parçası olan değerlerimizin yaşatılması ve tanıtımı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ” şeklinde konuştu.



Haber Merkezi19.12.2017


İnşallah Baklavadan sonra Antepfıstığı da AB'den de tescil alır



Mert Karakoyun

10 ay önce - Çrş 20 Arl 2017, 12:45

Alıntı:






ANTEP FİRİĞİ TESCİLLENDİ

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep’in geleneksel mutfak lezzetlerinden, Antep Firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldı.ANTEP FİRİĞİ TESCİLLENDİ

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) nezdinde yaptığı girişimler sonucu geçtiğimiz ay içerisinde, Antep fıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi ve Antep Lahmacununu, Gaziantep’in tescilli ürünleri arasına katan GTB, son olarak Gaziantep’in asırlık lezzetlerinden firiğe  Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.TÜRKPATENT Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Menşe başvurusu Gaziantep Ticaret Borsası tarafından yapılan ‘Antep Firiğinin, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında  korunmak üzere 24.11.2017 tarihinde tescil edildiği bildirildi. Gastronomi kenti Gaziantep’in eşsiz lezzetlerinden Antep Firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak, kentin marka değerlerinin arasına bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram,” Sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmak, onlara geleneksel hazırlanış şekillerine uygun bir standart kazandırmak ve geleceğe güvenle taşımak istiyoruz. Borsamız tarafından Antepfıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi ve Antep Lahmacunundan sonra, Antep Firiğinin de tescillenerek marka zenginliklerimiz arasına girmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Şehrimiz ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.Günümüzde şehirlerin sahip oldukları marka değerleriyle öne çıktığını ve bu şekilde daha rekabetçi bir yapıya kavuştuklarını vurgulayan Bayram, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  “Coğrafi İşaretli ürünlerin önemi ve sağladığı avantajlar Avrupa’da yıllardır etkin bir biçimde kullanılmakta. Öyle ki, Avrupa Birliği ülkeleri bu yolla her yıl coğrafi işaretli ürünlerden kendilerine önemli bir katma değer oluşturmakta. Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin yöre ekonomisine sağladığı katkı ise son yıllarda bilinirlik eğilimi kazandı. Bu konuda yaptığı başvurular ve elde ettiği ürün tescilleriyle şehrimiz başı çekmekte. Gaziantep olarak bu başarıyı sürdürebilir kılmak ve kültürel mirasımız geleneksel lezzetlerimizi tescille koruma altına almak istiyoruz. Bu bağlamda şehrimiz adına tüm kurumlarımızca yapılan ürün tescillerini marka zenginliklerimiz olarak görmekteyiz. İlerleyen dönemlerde bu tescilli markalarımız üreticilerimize ve yöre ekonomisine önemli girdiler sağlayacaktır.”ANTEP FİRİĞİ TESCİLLENDİ


Antep Firiği'nin de tescili alınmış. Hayırlı olsun


Mert Karakoyun

10 ay önce - Cmt 23 Arl 2017, 12:45
GTB’DEN ANTEP BULGURUNA COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ


Alıntı:


Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), geleneksel Gaziantep mutfağının asırlık lezzeti Antep Bulgurunu tescilledi.
UNSECO yaratıcı şehirler ağına giren ilk Türk şehri unvanını elinde bulunduran Gaziantep, mutfak zenginliklerinin korunmasına yönelik sürdürülen Coğrafi İşaret Tescil Belgesi çalışmalarıyla bu alandaki başarısını taçlandırıyor.

Gaziantep Ticaret Borsası Genel Sekreteri Özgür Bayram, yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) nezdinde yürüttükleri Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurularının sonuçlarını almaya başladıklarını ifade etti.

Gaziantep’le özdeşleşmiş ve üretimi bu yörede yapılan 20 farklı ürünün tescil belgesini almak için TÜRKPATENT kurumuna başvuruda bulunduklarını kaydeden Bayram, “Borsamız proje departmanının iki yıldır sürdürdüğü özverili çalışmalar neticesince son bir ay içerisinde Antepfıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Lahmacunu ve Antep firiğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldık. Bu ürünlerimiz Gaziantep’in tescilli birer markaları ve değerleri olarak kayıtlara geçti. Son olarak yemek kültürümüzün asırlık lezzeti, sarı altınımız, sağlık dostu Antep Bulguru için yaptığımız başvurudan olumlu sonuç aldık. Geleneksel Antep Bulgurunun Coğrafi İşaret Tescili için yaptığımız başvuru Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Antep Bulgurunun tescilli bir ürün olarak kentimizin marka değerleri arasına katılmasına katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize ve tüm üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.

-EKONOMİYE KATKI-


Gaziantep’in Türkiye’de en fazla bulgur üretimi yapan illerin başında geldiğini belirten Bayram, gastronominin yanı sıra sağlıklı ve besleyici özelliğinden dolayı bulgurun kent için önemli bir ekonomi kaynağı olduğunu belirtti.

Bulgurun uluslararası tanıtımına yönelik 2016 yılı içerisinde ‘Bulgur Festivali’ düzenlediklerini anımsatan Bayram, “Geleneksel yöntemlerle hazırlanarak piyasaya sürülen Coğrafi İşaretli Antep Bulguru gerek kalitesinin korunması açısından gerekse de dünyanın son yıllarda bu ürünü yeniden keşfetmeye başlamasından dolayı çeşitli pazarlarda üreticilerimize avantajlar sağlayacaktır” dedi.

-BULGUR-

Bulgur, dünyada ilk işlenmiş gıda ürünlerinden biri olarak eski çağlardan beri farklı kültürler tarafından tüketilmiştir. Bulgur buğdayın temizlenmesi, pişirilmesi, kurutulması ve sınıflandırılması ile elde edilen üründür.
Bulgur üretiminde genellikle Triticum durum buğdayı kullanılmaktadır. Bulgur ülkemizde Türk Gıda Kodeksi Bulgur Tebliği (TEBLİĞ NO: 2016/49) ile belirtilen şartlara uygun olarak üretilmektedir

ANTEP BULGURUNUN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

1- Hammadde
Antep bulgurunun kendine has koku ve rengini elde etmek için en önemli etken buğdaydır. Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın türü bulgurun kalitesini etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Bulgur üretiminde sert buğday (Triticum durum) adı verilen makarnalık buğdaylar kullanılmalıdır. Bunun nedeni, sert buğdayların parlak sarı renkli olması, proteince diğer buğdaylara nazaran daha zengin oluşudur. Antep bulguru için kullanılan buğdayın Güneydoğu topraklarında protein olum evresinde yağmur almayan, nispeten kurak ve susuz yetiştirilmiş sert buğday olması gerekir. Bu topraklarda yetişen buğdayın diğer sert buğdaylara göre protein miktarı daha yüksektir (12-16 %, kuru madde bazında). Yüksek oranda sarı renk pigmenti (lutein) içerdikleri için Triticum durum buğdayları Antep bulguru üretiminde öncelikli olarak kullanılır.
2- Renk ve aroma
Antep bulguru yüzey olarak düzgün ve homojen bir yüzeye sahiptir. Genel olarak parlak veya mat sarı renkte ve diğer bulgurlara göre daha köşelidir.
3- Üretim tekniği

Diğer bulgurlardan farklı olarak Antep Bulguru tavlama süresi 15-20 dakikadır ve nem oranı %15-17 oranına gelene kadar işlem devam eder. Antep bulgurunda temizleme sonrasında çekiçli ve/veya diskli değirmenlerde kırma işlemi gerçekleştirilir
Kabuk soyma işlemi dikey kabuk soyucularda yapılır. Bu aşamaları farklı şekilde gerçekleştirilen ürünler özellikle renk ve aroma yönünden farklılık göstermektedir.


Hayırlı olsun, bulgurun da coğrafi işaret tescili alınmış. Antep Bulguru olarak.



hamit fistikci

10 ay önce - Cmt 23 Arl 2017, 16:50

Belki kamuoyunda çok dillendirilmiyor olabilir ancak geleceğe yönelik yatırım olarak bunlar çok önemli adımlar. Gerek Gaziantep mutfağının gerekse şehrin uluslararası arenada tanıtımı açısından önem arzeden hususlar.
Tebrikler...


Mert Karakoyun

9 ay önce - Çrş 03 Oca 2018, 10:43
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden ‘Antep Köy Kahkesi’n



Alıntı:

Gaziantep’te özellikle Ramazan bayramlarında tüketilmek ve ikram edilmek üzere büyük bir özenle hazırlanan asırlık lezzet Antep Köy Kahkesi, coğrafi işaret tescil belgeli ürünler kervanına katıldı.

GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin korunması ve gelecek nesillere taşınmasına yönelik sürdürdükleri çalışmalar kapsamında Antep Köy Kahkesinin, Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldıklarını ifade etti.

Bayram sofralarıyla özdeşleşen Antep Köy Kahkesinin, tescili için yaklaşık iki yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını anımsatan Özgür Bayram, “Geleneksel hazırlanışını ve ayırt edici özelliklerini belirleyerek resmi başvurusunu yaptığımız Antep Köy Kahkesi, üç aylık askı sürecinin ardından 25 Aralık 2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. Geleneksel marka değerlerimiz arasına katılan bu özel ürünümüzün Gastronomi kenti Gaziantep’imize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Antep Köy Kahkesinin, Gaziantep mutfak hazineleri arasında ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu vurgulayan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antep Kahkesi, Gaziantepliler için sadece bayramlarda misafirlere ikram edilmek veya tüketilmek üzere hazırlanan tarihi çok eski dönemlere dayanan özel bir kurabiye çeşidi değil. Meşakkatli yapım aşamasından dolayı Gaziantep bayram yemekleri gibi genellikle komşu ve ailelerin bir araya gelmesiyle imece usulü hazırlanan bir lezzet. Evde ve pide fırınlarında akrabaların ve komşuların uzun solukta hep birlikte hazırladığı bu tat, aynı zamanda bireyler arasında sosyalleşmeye ve komşuluk ilişkilerine de katkı sağlamakta. Bu nedenle bu ürünümüzün tescilini alarak sadece hazırlanışını belirli standartta bağlamıyoruz, aynı zamanda bir geleneğimizi de geleceğe taşıyoruz.”

GTB Genel Sekreteri Bayram, ayrıca sok iki ay içerisinde Antep lahmacunu, Antepfıstık Ezmesi, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Firiği, Antep Bulguru ve Antep Köy Kahkesi olmak üzere 6 ürünün Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldıklarını anımsatarak, başvuru işlemleri tamamlanan 14 ürününün ise onaylanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


Gaziantep Köy Kahkesinin de coğrafi tescili işaret ve patenti alınmış hayırlı olsun.



sayfa 3
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> GAZİANTEP