Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Elazığ'da Şarapcılık


ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Yavuz ALKAN
3 yıl önce - Prş 27 Ksm 2014, 14:09
Elazığ'da Şarapcılık


Kayra'nın şaraplarını yapan önolog Kaliforniyalı Daniel O'Donnell; Elazığ'da Şükrü Baran'ın bağını örnek gösteriyor. İtalya'daki Toscana bölgesini hatırlatan bağ için Kayra'nın üst şirketi Mey İçki'nin CEO'su Galip Yorgancıoğlu, 'Bu bağ muazzam. Öküzgözünün gerçek değeri bu bağda ortaya çıkıyor' dedi. (Radikal 2011)

Kayra’nın davetlisi olarak gittiğim Elazığ ilk şarap yapımının merkezi olarak zaman tüneline bir yolculuk oldu. Özgün Türk üzüm varyetelerini bağında görmek heyecan vericiydi. Tek bağ şarabına yapılan yolculuğu şarapçılığın en doğu noktasında görmek bir şanstı. Tek bağ şarabına bilimsel olarak yanılmıyorsam ilk el atanlar Fransızlar. Böylelikle şarap literatürüne 1725 itibariyle bir de terim hediye ettiler Chateau ya da şato şarabı. Ancak bizim de Arap kültürüne katacağımız çok şey var. Anadolu, tarihte şarabın ilk yapıldığı coğrafi bölge olarak belirlenmiştir. Mora yarımadasına ilk şarap Anadolu’dan taşındı. Dünyanın sayılı şarap müzelerinden Torgiano’daki Lungarotti Şarap Müzesi’nde şarap tarihinin Anadolu’da başladığı haritalarla sergilenir. Şarabın wine, vin gibi batı dillerindeki adı Anadolu kökenli wiyanna sözcüğünden çıkmıştır. Kısacası şarap o derece Anadolu kökenlidir.

Boğazkere ve Öküzgözü’nün anavatanı bizim ülkemiz

Bu gibi bir mirası değerledirmek elimizde. Hele Anadolu’nun en uç noktasındaki Elazığ bağlarının kökleri Urartululara kadar gider. Öküzgözü gibi bir üzüm yetiştiriliyor ve bunun bugün alasından şarabı yapılıyor. Kayra şarapların davetlisi olarak gittiğim Elazığ’da Fırat’ın görkemini yaşayıp Hititler’in, Urartuluların üzüm yetiştirdiği bağlarda gezerek bu mirasın tadını çıkardım. Bu bölgenin şarapların tadını yerinde tatma keyfini yaşadım. (Engin AKIN- Gazete Vatan)


Vural Demir
2 yıl önce - Prş 08 Oca 2015, 21:15

Normalde terra tüketiyorum bugün bunu aldım arkadaşımın tavsiyesiyle boğazda dolgunluk tadını seviyorum deneyelim bakalım...Elazığımı Nevşehirmi tadınca cevap yazarım


(+)


oguzhan23
2 yıl önce - Cum 09 Oca 2015, 12:50

Bileydik Yavuz şükrü baran bağlarını burda konuşurduk belki elazığlı üyelerin dikkatini çekeriz bağcı bi sen bi ben varız



hakan023
2 yıl önce - Sal 22 Eyl 2015, 16:10


(+)


Alıntıdır


MustafaErtem
1 hafta önce - Pzr 03 Arl 2017, 10:41

Üzum Üreticileri Elazigda bağlarını söker oldu.her yıl ciddi bir azalış var. Böyle giderse büyük bağların tamamı yok olacak. Artan vergi, kooperatiflesmeme ve devlet desteğinin olmayışı bu sektördeki üreticilerin so günlerini yaşamasına sebep.



cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET