Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Balıkesir Yerel Lezzetler


ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ahmet sert
2 hafta önce - Sal 28 Ksm 2017, 22:08
Balıkesir Yerel Lezzetler


Balıkesir Yerel Lezzetler

Balıkesir'in Merkez Altıeylül ilçesinde bugün başlayan bir festivalin haberini paylaşacakken, bu konu ile ilgili bir başlık göremeyince bu başlığı açmaya karar verdim.Bu festivalin adı yöresel lezzetler festivali.
Balıkesir'imizin de her il ve ilçede olduğu gibi kendine özgü tatları, lezzetleri var. Balıkesir'e ait, değişik kaynaklarda, değişik yemekler, lezzetler öne çıkarılsa da ben burada üzerinde mutabık kalınmış ve genel kabul görmüş olanlarını paylaşmak istedim.Bunlardan bazılarının bizim tarafımızdan yöremize ait olduklarını düşünmemize ve öyle olduğunu iddia etmemize rağmen bazı yerlerde de bunların kendi yörelerine ait olduklarının iddia edilmesi gibi durumlar da var.Örneğin Keşkek, Tirit gibi, polemik olmasın diye bu hususu belirtmek istedim.Şimdilik genel ve kısa bir giriş yapıp, arkadaşların yapacakları yorumlarla ve katkılarla gelişen bir başlık olacağını düşünüyorum.

Höşmerim




Tirit




Balıkesir Kaymaklısı




Etli Çorba




Susurluk Ayranı




Ayvalık Tostu



Aşağıda da valiliğin sayfasından bir alıntı yapayım.

Bereketli Balıkesir Topraklarından Sofralara Yansıyan Lezzetler

Balıkesir, geniş coğrafyaya yayılan toprakları ve farklı iklimlerin etkisiyle zengin tarımsal ürünlere sahiptir. Kültürel birikimin de etkisiyle yöre mutfağı oldukça zengindir.

Balıkesir mutfağının temel kaynağını düğün ve bayram gibi kutlamalarla toplu yenen ve geçmişten günümüze geleneksel olarak sürdürülen yemekler oluşturmaktadır.

Özellikle Balıkesir'in kuzeyinde ve doğusunda tahıl üretiminin bol olması, "Keşkek" gibi temelini tahılın oluşturduğu yemeklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Yörede hayvancılığın çok gelişmiş olması, hayvansal ürünleri ve süt ürünlerinin tüm sofralarda yerini almasına zemin hazırlamıştır.

Balıkesir’in merkez ve ilçelerinde lezzetine doyum olmayan yemekleriyle ünlü lokantaları çok yaygındır. Şehir merkezinde özellikle Milli Kuvvetler Caddesi ile Anafartalar Caddesi ve çevresindeki sokaklarda çok sayıda lokanta bulunmaktadır.

Bu lokantalarda günün her saatinde Balıkesir’in kendine özgü yemeklerini tatmak mümkündür.

Balıkesir'in aynı zamanda bir üniversite şehri olması ve 40 bine yakın öğrenciyi barındırması nedeniyle, şehir merkezinde aralarında ünlü markaların da yer aldığı kafelere sıkça rastlarsınız.

Balıkesir'in kendine has iklimsel ve tarımsal yapısı, çok farklı ve geniş yelpazede yemek türünün yörede üretilebilmesini sağlamaktadır.

Örneğin, Saçaklı Mantı, Arpa Şehriye Çorbası, Acı Filiz Kavurması (ot yemeği), Ebegümeci (ot yemeği), Erişte, Güveç, Kapama, Köy-ev Baklavası, Kuzukulağı (ot yemeği);

Dağlık ve iç bölgelerde yapılan ve ateşte közlenen Kapaktan Çıkma, Tarhana Çorbası, üçgen şeklinde olan Kulak Mantısı, Lokma, Akkız (ot yemeği), Mürdükaşı, Peynirli Patlıcan, Kızılcık Şurubu, Balıkesir Mantısı, Sura, Sallama (börülce haşlama salatası), köylerde maşingalarda yapılan Sini Böreği, Pirinçli Semizotu, Tırtıl Baklavası, Sarma, Koruk Suyu, Susurluk Ayranı, Ayvalık Tostu ve Lor Tatlısı.

Daha çok Körfez Bölgesi’nde yapılan Midye Çorbası, Lokma tatlısı, Kalamar Dolması, Kuna, Kabak Çiçeği Dolması, Balıklı Bamya Balıkesir’e gelindiğinde tadılabilecek olan lezzetli yemeklerden sadece birkaçıdır.

Kaynak: https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j& ...lWmL-75juE

Tabi ki daha paylaşacak çok lezzet var hatta ileride, sözünü ettiğim bugün yapılan festivalde ilk defa gördüğüm adını bile bilmediğim lezzetlere şahit oldum, nasipse haberle birlikte paylaşacağım



ahmet sert
2 hafta önce - Sal 28 Ksm 2017, 23:31

Alıntı:

Altıeylül'den Yöresel Lezzetler Festivali



Altıeylül Belediyesi tarafından ilçenin merkez ve kırsal mahallelerinde yaşayan vatandaşların hazırladığı 38 çeşit yöresel lezzetin tanıtımı gerçekleştirildi.
Altıeylül Belediyesi tarafından yöresel lezzetlerin tanıtım festivali gerçekleştirildi. Kurtdereli Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen programda 38 çeşit yöresel lezzet tanıtıldı. Tanıtım töreni öncesi bir konuşma yapan Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, geçmişini bilmeyen toplumun geleceğine sahip çıkamayacağını belirterek, "Bir millet ancak geçmişinden ilham ve ders alarak, geçmiş değerlerine sahip çıkarak ilerleyebilir. Milleti millet yapan en önemli unsurlardan birisi de aynı tarihsel geçmişe sahip olmalıdır. Geçmişini yok sayan, görmezden gelen bir toplumun millet olması mümkün değildir" dedi.
Kültürel miraslar içerisinde yemek kültürünün de önemli bir yer işgal ettiğini söyleyen Avcı, "Yöremiz tarım ve hayvancılık alanında öncü bir ilçe olması hasebiyle yöresel lezzet çeşitliliğimiz de önemli ölçüde zengindir. Dünya üzerinde yörelere özgü lezzetler bölgenin bir merkez haline gelmesinde en etkili unsurlardan birisidir. Bu maksatla bugün burada Altıeylül yöresel lezzetler festivalinin, mutfağımıza sahip çıkılması ve tanıtılması kapsamında Balıkesir’imize katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Bu festival ile yöremize has lezzetlerin gün yüzüne çıkarılması, genç kuşaklara tanıtılması ve turizm kapsamında ön plana çıkarılarak ekonomik ve kültürel katkı sağlanması amaçlanmıştır" şeklinde konuştu.
Altıeylül Kaymakamı Oktay Kaya ise, "Kültürümüzün bir parçası da yemek kültürü. Hatta baktığımızda kadim milletlerin kadim mutfakları olduğunu da görüyoruz. Son 20 - 30 yıl içerisinde de, zaman içerisinde unutmaya başladığımız değerlerimiz arasında bunların unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması bizi biz yapan değerlerin milletin de muhafazasını sağlayacak en önemli unsurların başında gelmektedir" dedi.
Son olarak konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ise yaptığı konuşmada, "Kültürümüz önemli. Bizim kültürel mirasımızın içerisinde folklorümüz de var, yemeğimiz de var, kıyafetimiz de var, örf, adet, gelenek ve göreneklerimiz de var. Bugün bu geleneklerimizden Altıeylül’ün kırsal mahallelerinde yapılan yöresel lezzetlerin festivalini yapıyoruz. Ağız tadı önemli. Ağız tadı olmadan hiçbir şey olmuyor. Her işte böyle. Yemek yerken ağız tadı önemli. Siyaset yaparken ağız tadı önemli. Cenab-ı Allah ağzımızın tadını bozmasın" diye konuştu.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak yöresel lezzetlerin tanıtılacağı bir yemek kitabı çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Kafaoğlu, "Bu yöresel yemeklerle ilgili Altıeylül Belediyesi olarak bir kitapçık çıkarmıştık. Bunu daha da geliştirerek kırsal mahallelerimizdeki bu geleneksel ve yöresel yemekleri de içine katarak çok daha kapsamlı bir çalışma Balıkesir’e inşallah yakışır. Büyükşehir olarak da bunu yapmamız lazım. Balıkesir lezzetleri önemlidir. Kendine has tatları vardır" dedi.
Konuşmalar sonrasında yemek hazırlayan katılımcılara plaketleri verilirken, programa katılan davetliler ardından hazırlanan yemekleri tattılar.
http://www.milliyet.com.tr/altieylul-den-yoresel- ...r-2431750/

Çoğunun ismini bile duymadım.



(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)





(+)


https://twitter.com/Altieylulbld/status/935576898066894849




cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET