Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Kayseri Mutfağı
« önceki   1234567

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
sayfa 7
onurnazliaka
9 ay önce - Pts 02 Oca 2017, 01:23

Sivas Caddesi'ndeki balıkçıları çok iyi bilirim. Ancak bu durumda balık sevgim değil bilakis balık sevmemem önemli bir husustur. Deniz ürünü olarak bir tek midye yediğim için bu balıkçıları çok sevemedim ne yazık ki. Kayseri'de bulunduğum süreçte Sivas Caddesi'ni yaya olarak kat ederken hep ordu evi tarafındaki kaldırımı kullandım. Bisikletli geçişlerimde de o bölgeyi hızla atlamaya özen gösterdim. Balık kokusu sevmemem de bu durumda etkili oldu.

Balıkçı dükkânlarının peş peşe olması insanlara muhtemelen bir albeni hissi veriyordur. Ayrıca buraların üst katlarında da son yıllardaki modaya uygun olarak pişirme evleri mevcut. Ancak Kayseri'de yer altındaki pidecileri bile bilirken belirttiğim husustan ötürü buraya gitmedim, yemeklerini de ne yazık ki deneyemedim.

Bu dükkânlar göze hoş geliyor, ciddi de satışları var. Ancak tek eleştirdiğim husus daha önce de belirttiğim üzere bunların özellikle alabalıkları dükkânın hemen önündeki hendeğe atıp canlı canlı oynatmaları. Orada bir gıdım su oluyor ve balık oynuyor. 2011 yılının bir Nisan akşamı saat 23.00 sularında o kaldırımdan meydana doğru yürürken bir şey fark ettim. 100 metre ötemde bir nesne duruyor duruyor ve sonra yerden beş altı santim kalkıp oynuyordu. ''Noluyor, rüya mı görüyorum?'' falan derken meseleyi anlamam gecikmedi. Balıkçı ekibi o hendekte bir gıdım suda oynattığı balığı dükkânları kapattıktan sonra sokağa bırakmış. Ancak kediler de gelip balığı yememiş, balık da canlı kalmış. Duruyor duruyor, sonra olduğu yerde oynuyor. Yanına kadar gitmedim, midem kaldırmadı ama bir baktım çöpçünün biri gelip balığı faraşa doğru süpürüyor. O gün o hatırayı yaşayınca bu dükkânlara karşı sevgim epey azalmıştı. Zaten balık da sevmediğim için Kayseri günlerimde, özel olarak hazırlanan bir menüdeki somon balığı haricinde hiç balık yemedim. O dükkânları görünce de aklıma hep bu hatıra gelir, kişisel sevgisizliğimin etkisiyle de uzak durur ve tercihimi pide ile etten yana kullanırım.


Hasan Yüksel

9 ay önce - Cum 06 Oca 2017, 21:38

Kış Hazırlıkları


(+)




(+)




(+)




(+)





(+)




(+)




(+)




(+)





(+)




(+)




(+)




(+)




(+)


Nazmi

9 ay önce - Prş 12 Oca 2017, 20:53

Alıntı:
Balıkçı dükkânlarının peş peşe olması insanlara muhtemelen bir albeni hissi veriyordur. Ayrıca buraların üst katlarında da son yıllardaki modaya uygun olarak pişirme evleri mevcut.

Üst kısımların yanı sıra, Sivas Caddesi'nin, balıkçıların olduğu yerdeki arka kısmını, Melikgazi belediyesi güzel bir işe imza atarak lokantalar sokağına çevirdi (balıkçılar ağırlıklı tabi). Aşağı yukarı 2 yıldır böyle Ayrıca anlattıklarınla bizi balıktan soğutamazsın Onurcum. Balıkta sevilmez miymiş heç sen git kıymalı pideni ye

Alıntı:
Nazmi bana bu başlığı niye söylemedin kardeşim?

Kayseri'de yediğim leziz yemekleri buraya da kopyala yapıştır yapardım.

Eline vuran yok Haldun abi, dükkaa pardonn başlık senin

Bu fotoğrafta, balıkçıların cadde üzerindeki görünen kısmı yer almakta. Balıklar tezgahlarda bu kısımda sergilenir, satışlar buradan yapılır. Gel abi, buyur abla, derya kuzusu... diye buradan bağırılır.



(+)


Dükkanın içerisine girip ortalara doğru biraz ilerleyince, alınan balığın tartılması, para işlemleri o kısımda yer alır. Biraz ilerisinde manav reyonu (salata için yeşillik ağırlıklı) hemen yanında da balığın temizlenme işleminin yapıldığı kısım yer alır. Hamsi, istavrit kilo başı 1,5 TL, büyük balıklar ücretsiz



Dükkanın arka kısmına doğru ilerledikçe de, yukarıda bahsetmiş olduğum restoran kısımları karşılıyor. Bir arka sokakla bağlantılı bir şekilde, ister cadde üzerinden, isterseniz de trafiğe kapalı sokak kısmından girebilirsiniz. Oldukça nezih bir sokak ve mekanlar çıktı ortaya. Bu vesileyle emeği geçenleri tebrik edelim buradan


(+)



(+)


Son fotoğrafta, arka sayfadaki fotoğrafımı görüp, alttaki mesajı yazan Mehmet Dabak ağabeyime armağan olsun. İnş. bir gün Kayseri'ye gelirde, beraber balık ekmek yeriz

Alıntı:
Istanbul genelinde balık satılan tüm semtleri ve dükkanları ayrıcada bu dükkanların tezgahlarını görmüşlüğüm vardır, lakin bu fotoğraftaki gibi tertemiz, pırıl pırıl görüntüsü olanını ilk kez görmekteyim. Helal olsun..

Elimde imkan olsaydı da tüm ülke balıkçılarına şu fotoğrafı gösterip "bakın bakalım temizlik,hijyen ve müşteriye hizmet nasıl oluyormuş" örnek alın diyebilseydim.

Kayseri halkına has olan bir özelliği ( titiz ve işinin erbabı ) yeniden görmüş olmaktan çok mutlu oldum




Nazmi

8 ay önce - Çrş 08 Şub 2017, 21:49
:)




Nazmi

7 ay önce - Çrş 15 Mar 2017, 05:24

Alıntı:
Meksika soslu 'Kayseri Mutfağı'

Şilili eşininin isteği ile Kayseri'ye yerleşen Meksikalı Hernandez, Kayseri mutfağındaki lezzetleri öğrenmek için kursa katılıyor.




Şilili kocasının Santiago'ya benzettiği Kayseri'ye yerleşen Meksikalı 48 yaşındaki Judith Hernandez, sofralarını Kayseri mutfağına ait farklı lezzetlerle donatmak için yemek kursuna katıldı.

Makine mühendisi olan kocasının işi icabı İstanbul'a gelen Hernandez, daha sonra gezi için geldikleri Kayseri'yi çok beğenip emekli olunca ömürlerinin geride kalan kısmını eşinin isteğiyle burada geçirmeye karar verdi.

Melikgazi Belediyesi bünyesindeki MELMEK tesislerinde açılan ev yemekleri kursuna arkadaş tavsiyesi ile katılan Hernandez, haftanın 5 günü 4'er saatlik kursta öğrenmeye çalıştığı Kayseri yemekleriyle beraber burada karşılaştığı sıcak kanlı insanlardan da oldukça memnun.

Meksikalı Hernandez, 16 yıldır evli olduğu eşi Victor ile ömürlerinin kalan kısmında Kayseri'de yaşamaya karar verdiklerini ve burada yaşamaktan mutlu olduğunu söyledi.

"Eşim emekli olunca buraya yerleşmeye karar verdik"

Kayseri'de yaşama fikrinin ilk eşinden çıktığını belirten Hernandez, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye 5 sene önce eşimin işinden dolayı geldik. 3 yıl İstanbul'da oturduk. Kayseri'ye geleli de 2 yıl oldu. İstanbul'da yaşarken eşimle beraber tura katıldık. Kapadokya'ya oradan da Kayseri'ye geldik. Eşim Kayseri'yi görünce burayı çok beğendi ve 'çok güzel bir şehir, Şili'nin başkenti Santiago'ya çok benziyor. Buraya tekrar gelelim' dedi. Daha sonra da eşim emekli olunca buraya yerleşmeye karar verdik."

"En sevdiğim yemek mantı"

Kayseri mutfağına özgü yemekleri çok sevdiğini ifade eden Hernandez, şöyle konuştu:

"Ben Meksika'dayken Türk yemekleri hakkında hiç bir fikrim yoktu. Buraya geldiğimde yeni şeyler gördüm. Mesela, siz çok yoğurt kullanıyorsunuz. Meksika'da biz kullanmıyoruz. Siz hamur çok kullanıyorsunuz ama biz mısır kullanıyoruz. Benzer yemeklerimizde var. Bildiğiniz gibi, Meksika'da acı biber çok seviliyor. Burada da acı biber var. Sebzeleri de bizim gibi siz de çok kullanıyorsunuz. Ben de bunları görünce mutlu oluyorum. Kayseri'de en sevdiğim yemek mantı. Kıymalı ve patatesli mantıyı çok seviyorum. Şimdi ise börek yapmayı öğreniyorum. Yaklaşık 2 hafta önce Meksika'dan gelen misafirlerime Türk yemekleri yaptım, çok beğendiler. "

Hernandez, "Kursta yemek yapmayı öğreniyorum ama burada arkadaşlıklarımız da çok güzel. Yemek yaparken hep berber eğleniyoruz. Arkadaşlıklarımız da çok güzel, onlarla beraber geziyoruz, oturmaya gidiyoruz." diye konuştu.

TRT Haber


Vay be... Şili nere, Kayseri nere..! İstanbul'u, tatil beldelerini anlayacam da, adamlar Kayseri'ye yerleşmişler. Kayserimiz iyi, güzel, hoştur, ama acık da bize güzeldir. Dışardan gelen pek alışamaz iklimine, yaşantısına. Ama, Şili'li çift bayağı bayağı alışmışa benziyorlar Yenge, mantıyı, böreği de öğrenmiş. Helal olsun ne diyelim

Bu arada, Kayseri, Şili'nin başkenti Santiago çok benziyormuş, onu da öğrenmiş olduk.



muhammet3
6 ay önce - Sal 28 Mar 2017, 19:42

Ben mantıyı pek sevmezdim, sevmememin sebebide mantı yemiyormuşum.

Kayseri ev Mantısını yedikten sonra mantı hakkındaki düşüncem değişti.


mahmut11
6 ay önce - Cum 31 Mar 2017, 20:18


(+)


Yağlama.



sayfa 7
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET