1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 1  |
 |
Patron
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 19:40
Sağlıklı Beslenme : paleo diyet, beslenme piramidi, buğday göbeği
İnsanlarda bir diyet saplantısı var, falanca diyeti, filanca diyeti sanki her insan aynı imiş gibi neleri yemelisin, neleri yememelisin liste hazırlıyorlar. Genellikle de Türkiye dışından çıktığı için ülkemizle alakası olmayan yiyecekler oluyor. Zetinyağlı fasülye falan değil de kiwi, mango, avokado gibi komik şeyler oluyor. İşin garibi insanlar bunları sağlıklı olmak için değil, sadece zayıflamak için takip ediyor. Hatta sağlıklı olmak demek eşittir zayıflamak gibi düşünülüyor.
Şu Paleo diyet gözüme çarptı da, mağara adamlarının beslenme şeklinin en sağlıklısı olduğu teorisi üzerine kurulmuş sanırım. Genlerimize ve evrime en uygun diyet bu olmalı diye düşünmüşler. Ancak mağara adamlarının 40 yaşını bile göremeden ölüp gittiğinden haberleri yok herhalde.
İnsanların yediklerine dikkat etmesine %100 katılıyorum. Ben de sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Ama doktorların bir söylediği diğerini tutmuyor. Yıllarca kolesterol kötüdür denildi. Sonra iyisi de çıktı. Yağ yemeyin dediler, meğersem o da iyiymiş. Kimi doktor et ve süt ürünleri yemeyin diyor, kimi doktor buğday, ekmek, makarna yemeyin diyor, kimisi pişmiş yiyecek yemeyin, çiğ yiyin diyor, kimisi yumurta yiyin diyor, kimisi sarısını yemeyin diyor, kimisi fermente mayalı yiyecekleri sakın yemeyin diyor (yoğurt, turşu), kimisi fermente yiyecekler en önemlisidir diyor, hepsi zaten şeker yemeyin diyor. Geriye yiyebileceğin bir muz ile salatalık kalıyor neredeyse.
Amerikan tarım bakanlığının popüler bir beslenme piramidi vardır, hepiniz bilirsiniz.
Bol tahıl yiyeceksin, yağ yemeyeceksin şeklinde idi.
Süt ve et endüstrisi bu piramitten memnun olmadığı için lobi faaliyetleri ile bu piramit tedavülden kaldırıldı. Amerikalılar hamburger yemeliydi netekim.
Hatta tahıllara karşı yayınlanan meşhur kitaplar örneğin bizde Karatay diyeti denilen şeyin orijinali "Buğday Göbeği" (Wheat belly) gibi kitapların yazarlarına da et ve süt endüstrisinin parasal destekleri olduğu söyleniyor. Bol et yiyeceksin. Sakın ekmekle makarna ile karnını doyurma ha! Bak italyanlar ne kadar sağlıksız, Amerikalılar gibi obez bile olamıyorlar.
|
 |
Uğuray
site denetçisi
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 19:45
Mağara adamları 40ını görmede neden ölmüşler ki?
|
 |
Patron
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 19:51
Roma imparatorluğunda bile ortalama yaşam süresi 35.
Eskiden insanlar bizim kadar uzun yaşamıyordu.
Bu yüzden eski yeme stilinin daha başarılı olduğu tezi baştan yanlış bence.
|
 |
Uğuray
site denetçisi
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:03
Ama bu insanlar yemekten ölmüyorlardı sanırım.
|
 |
Patron
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:12
Tabi adamın kolu yaralanıp mikrop kaparsa kangrenden gidiyordu zaten. Diş çürüğünden ölen bile vardı. Ama mağara adamı gibi beslenince daha sağlıklı olacağının iddia edilmesi de komik. Örneğin yoğurt yemek sağlıksız olsaydı en uzun yaşayan insanların hemen hepsi düzenli yoğurt yiyor olmazdı. Ama marketlerde satılan ve aylarca bozulmayan yoğurttan bahsetmiyorum. Onlar büyük olasılıkla gerçekten sağlıksız.
|
 |
Uğuray
site denetçisi
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:14
Yoğurt peynir ve süt tüketilmeli. Aslında bu diyet işi ticarete dökülmüş bir şey. Birileri para kazansın diye. Herşeyi kararında tüketmeli.
|
 |
Patron
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:21
Süte ciddi karşı çıkan doktorlar var. İnek sütüne yani.
Bu doktorların "süt içmeyin" demekten hiçbir çıkarı yok, tam aksine, karşılarında büyük bir endüstri var. Bu endüstri, para ile olmazsa hukuk ile bu kişileri susturmaya çalışıyor. Süt içilmesi için bunca reklamının yapılması aslında alarm verici bir durum. Yararlı birşey ise, kola gibi reklamına gerek olmamalıydı. Güzel ve yakışıklı insanların süt sayesinde böyle olduğunu ima eden reklamlar düşündürücü. Aylarca dayanan kutu sütlerin içeriği, ve ineklerden bolca süt alabilmek için onlara verilen ilaçlar, antibiyotikler, hormonlar, sütün pastörize ve homojenize edilişi, saklandığı kutusunun sağlığı hepsi soru işareti.
İşin komiği bu Paleo diyetçiler de süte karşı. Sanki eskiden insanlar inek sütü içmiyor muydu?
|
 |
Uğuray
site denetçisi
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:23
O zaman tavuk ve yumurtada yememekte fayda var. Onlarıda 2 haftada besili piliç yapıyorlar. İşimiz çok zor.
|
 |
Patron
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:30
Aynen, tavuklar beni cidden tedirgin ediyor.
Bu konuda çok çalışan bir Türk kanser uzmanı doktor var : Yavuz Dizdar.
Vaktin olursa youtube'da videolarını seyret, bir daha tavuk yemezsin.
|
 |
FuatUler
7 yıl önce - Sal 30 Hzr 2015, 20:41
Alıntı: |
Bu konuda çok çalışan bir Türk kanser uzmanı doktor var : Yavuz Dizdar. |
Yavuz benim sinif arkadasim. Yani o Bydi ben A.
Ama yine de tavuk yiyorum. 
|
 |
sayfa 1  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|