|
Selanik hakkında bildiklerimiz - düşüncelerimiz
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sonraki
Ana Sayfa
-> HABERLER ve SOHBET
|
Kamil Büke
|
Pzr 09 Tem 2006, 19:42 Selanik Türküsü
http://www.karakutu.com/tv/selanik.htm
"Bülbülüm altın kafeste" adıyla bilinen anonim türkü. Selanik'ten göç edenlerin derlediği bir Türkü. Erkan Oğur - Cihat Aşkın çalıyorlar. Çok nefis , beğeneceğinizi umarım.
Saygılarımla
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
osmancık
|
Pzr 09 Tem 2006, 20:07
birgün selanik yurt olmaktan çıkacak deseler hayatta inanmazdık demişler, eskiler.
bende inanmak istemiyorum ama maalesef liderimizin doğduğu il şu an bizim sınırlarımız içinde değil.
selanik deyince hüzünleniyorum....
|
mesajı beğendiniz mi?:
|
 |
levent tmr
|
Pzr 09 Tem 2006, 20:17
Sebetaylar müslümanlığı seçen yahudiler olarak biliniyor.
şartlar osmanlıda koca imparatorlukta geniş bir baskı yokken
burada böyle bir değişim var. Fakat musevi karakterlerini hep
korumuş sabetay vatandaşlarımız.Şimdi bu dönme lafı
olmamalı.Belki selanikli rumlar bazı baskılardan yaşamak
için müslüman olmuş olabilirler.Ama İstanbul Rumları ,Yahudileri,
Ermenileri döndürülmemiş.Özel bir strateji var göçde ettirilmemişler,
tarihçilerin açıklamasını bekleyeceğiz.
Atatürk'ümüzün Selanikte en önemli ve güvendiği kendisini
eğiten harb okulu komutanının sabetay olduğunu biliniyor.
Doğruysa bize Türkiye Cumhuriyetini vareden
Mustafa Kemal Atatürk'ümüzü kazandıran general sabetay.
Türkiye Cumhuriyetinin var olmasında emeği geçmiş
herkesi saygıyla,sevgiyle,minnetle anıyorum.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Kamil Büke
|
Sal 11 Tem 2006, 08:09
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=288358#288358
Selanik Türküsü'nün sözlerini'de bulduk.
Sn.Muzaffer Sarısözen'in Atatürk'ten derlediği bir türkü.
| Alıntı: |
Bülbülüm altın kafeste bülbülüm altın kafeste
Öter aheste aheste öter aheste aheste
Ötme bülbül yarim haste ötme bülbül yarim haste
Ah neyleyim şu gönlüme hasret kaldım sevdiğime
Ben sana dayanamam yarim ben sana aldanamam
Ben sana dayanamam yarim ben sana katlanamam
Bülbülleri har ağlatır
Aşıkları yar ağlatır
Ben feleğe neylemişim
Beni her bahar ağlatır
Ben sana dayanamam yarim ben sana aldanamam
Ben sana dayanamam yarim ben sana katlanamam |
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
ftmalan
|
Sal 11 Tem 2006, 22:56
Geçen Pazartesi akşamı (03-07-2006) TRT1 de Banu Avar'ın hazırlayıp sunduğu "Sınırlar Arasında" programı şu anda Yunanistanda yaşayan Türklerle ilgiliydi. Oldukça geç bir saatte olmasına rağmen tamamını seyretmeden başından kalkamadım.
Banu Avar'ın dedelerinden biri Selanik göçmeniymiş ve anlatışında bu duygusallığı hissedebiliyorsunuz. Program sayesinde Yunanistanın bize bakışı ve oradaki Türklere uyguladığı (bence insanlıkdışı) tavırları öğrenmiş oldum. Yunanistan oradaki soydaşlarımızı kesinlikle Türk olarak kabul etmemekte, sonradan müslüman olan Yunanlılar olarak azınlık ilan etmiş. Bunun karşısında Banu Avar "peki konuştukları dil müslümanca diye bir dil mi?"diye sormadan edemiyor. Özellikle yeni neslin eğitiminde uyguladıkları program tam bir rezalet! Bu konuda ve bir çok şeyde Lozan Anlaşmasında imzalanmış bir çok hüküm rafa kalkmış durumda ve hatta İngiltere'de bir kolejde "Düşmanı eğitmek-Batı Trakyadaki müslüman azınlıka verilen eğitim çerçevesinde" diye de ders veren Atina Üniversitesi öğretim görevlileri hakkında Gümülcinenin Yunan asıllı milletvekiline sorulduğunda ve ilgili dersle ilgili okul broşürü gösterildiğinde verilecek cevap yok malesef ki...
Karadenizde yapıldığı iddia edilen Pontus Soykırımı ile ilgili Selanike anıt diken Selanik Belediye Başkanıyla yapılan röportaj ilk başta oldukça şen ve şakrak geçerken(iki ülke arasında gelişen dostluk ilişkilerinden bahsedilirken) Banu Hanımın "peki bu geliştirilmeye çalışılan dostluk ortamında Pontus Soykırımını temsil ettiğini iddia ettiğiniz anıtı dikmenin getirisi ne olacak? Bu ortamı baltalamaz mı?"diye sorması üzerine çehresi bir anda değişen başkan oldukça soğuk ve sert biçimde bu soykırım iddialarını tekrarladı ve gerilen ortamdan çıkışı da "bunları konuşmayı bırakalım, bizim çok ortak noktamız var, sizinde rakınız var, bizim de. Sizinde patlıcanınız var, bizimde." diyerek bizim ülkemizde de son dönemde sıkça duyduğum ortak noktalarımız geyiğini tekrarlamış oldu. İşin ilginci baklavayı bu ortak paydada belirtmemiş olması!
Atatürk'ün doğduğu evin tarihi, yaklaşık 2o küsur yıldır AB üyesi Yunanistandaki Türkler'in daha bu yıl faydalanabildiği AB fonu(kaldırım ve yol yapımı için verilmiş!), Türklerin Yunanlılara uyguladığı asırlar boyu süren işkencelerin(!) anlatıldığı sergi ve buraya götürülen anaokul ve ilkokul çağı çocuklara verilen Türk tanımı, çocukların Türk televizyoncusu karşısındaki tavırları, her türlü resmi ve özel törende yer alan Papazlar ile Vali ve Belediye Başkanlarının oda duvarlarını kaplayan Meryem,İsa ve Haç ikonaları dikkat çekici diğer konulardı.
Bu programın devamı gelecek pazartesi akşamı(17-07-2006) TRT1 de.İlgilenenlere tavsiye edilir...
Hamiş:Bu kadar olumsuzluğa rağmen Türk-Yunan ilişkilerini ve özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde gerek Karadenizde gerekse Ege Bölgesinde o dönemde orada yaşayan Rumların ve işgal eden Yunan ordusunun Türk Halkına yönelik yaptığı gerçek katliamları yazan ve anlatan Yunanlı yazarın hakkını yememeliyim. Bizim dahi balık hafızamız sayesinde bilmediğimiz, bilenlerin ise konuşmadığı asıl katliamları bir Yunanlıdan öğrenmek beni şaşırtmadı değil!!!!...........
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Kamil Büke
|
Çrş 19 Tem 2006, 07:41 Mimar Sinan'daki Tapusuz Tarla !
Atatürk ve Lozan Mübadiller ile ilgili ilginç bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Alıntı :
http://www.portakalfa.com/modules.php?name=News&file=article&sid=172
| Alıntı: |
Olayı Celaliye'den Ülker Bey'e Necdet Günaydın aktarmış.
1936 yılında şimdiki Mimar Sinan'ı o zaman ki adıyla Kalikratya'yı Mustafa Kemal ziyaret etmiştir. Ayran ikram edilen Mustafa Kemal hoş beşten sonra bir sıkıntıları olup olmadığını sorar.
Malum mübadillerin en önemli sorunlarından birisi de Anlaşmaya göre Yunanistan da ki bıraktıkları kadar mal almaları gerekmesine karşın bunun karşılanamamasıdır. Gidenlerin şehirli gelenlerin köylü olması nedeniyle Rumların bıraktığı varlık Türklerin orada bıraktığı varlığı karşılayamamıştır. Bu nedenle tüm mübadillere eşit oranda mal dağıtımı yapılmıştır. İşte bu nedenle can alıcı sorun bir kez daha göndeme gelmiştir.
Köylülerden birisi: "Paşam, Yunanistan'da o kadar toprak bıraktık burada 6 dönüm yer verdin nasıl olacak bu iş?" deyince;
Paşa ayağa kalkar ve öne doğru iki adım atar denizi gösterek "işte tapusuz toprak, ekmeğinizi oradan çıkaracaksınız" diye öğütler.
İşte ülkenin kaderini çizen büyük insan o gün bir köyünde kaderini çizmiş ve Mimarsinan ondan sonra bir balıkçı köyü olmuştur. |
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Akınyakup
|
Çrş 19 Tem 2006, 10:55
Baba tarafım Langaza'nın karaca köyünden,anne tarafımsa Doyran'dangöç etmişler,Buralar ile ilgili olark ilkkez yazılanlara rastladım.Oraların fotoğrafları yüklerse, bizde büyüklerimizin daha önce yaşadığı topraklarımızı görmüş oluruz.Şimdedin teşekkürler.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Kamil Büke
|
Pts 28 Ağu 2006, 15:05 Selanik'ten Debreli Hasan Türküsü !
Selanik Türküsünde hepimizin bildiği Debreli Hasan'mı yoksa de bre Hasan mı?
DEBRE: Selanik Kayılar kazasına bağlı bir köyün adıdır. Atatürk burada
okumuştur. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi buradandır.
DEBRELİ HASAN :
Selanik Vilayeti Kayılar Kazası debre köyünden olup uzun askerlik
yılları içerisinde haksızlığa dayanamayarak kendisine hakaret eden
komutanını vurur ve dağlara kaçar eşkiya olur.
Kendiside pişman olur ama asaleti ona kötü eşkiyalık yerine Robin Hood
gibi eşkiyalık yaptırır. Gayri müslimleri soyar.Fakir türklere dağıtır.
Bekarları evlendirir. Bacısı Erdemuş ta İbrahim Beylerdedir. Zaman
zaman jandarmadan kaçak olarak drama'dan kayılara akrabalarına bacısı
esmaya ziyarete gelir. Yaptıklarına çok pişman olmuştur. Ama çare
yoktur.Geri dönülmez yola girilmiştir.
Asil bir insan olan Selanik Vilayetinin Drama kazasının bey
sülalesinden Drama'lı Hasan'ın askerde kendisine hakaret eden yüzbaşısını vurması
ve dağlara kaçarak Drama civarında eşkiyalık yapmaya başlamış ve bu
sırada halkın sevgisini kazanmıştır. Hasan'ın ölümü üzerine onu öven
"Drama'lı Hasan" türküsü söylenmiştir.
DRAMA :
Yunanistan haritasında Drama'nın yeri
Drama, Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı
adı taşıyan vilayetin merkezidir. 2001'de nufusu 42.500 idi.
Debreli Hasan Türküsü (Anonim)
Drama köprüsü bre Hasan, dardır geçilmez
Soğuktur suları Hasan, bir tas içilmez
At martini Debreli Hasan dağlar inlesin
Drama mahpusunda Hasan, karakedi dinlesin
Mezar taşlarını Hasan, koyun mu sandın
Adam öldürmeyi Hasan, oyun mu sandın
At martini Debreli Hasan, dağlar inlesin
Drama mahpusunda Hasan, dostlar dinlesin
Drama köprüsü Hasan dardır daracık
Çok istemem yanko çorbacı bin bes yuz liracik
At martinini Debreli Hasan, dağlar inlesin
Drama mahpusunda Hasan, karakedi dinlesin
Drama köprüsünü Hasan, gece mi geçtin
Ecel şerbetini Hasan, ölmeden mi içtin
At martini Debreli Hasan, dağlar inlesin
Drama mahpusunda Hasan, dostlar dinlesin.
"Ruhi Su" yorumuyla DRAMA KÖPRÜSÜ TÜRKÜSÜ
Drama köprüsü Hasan, dardır geçilmez,
Soğuktur suları da Hasan, bir tas içilmez
Anadan geçilir Hasan, yardan geçilmez
At martini de bre Hasan, dağlar inlesin
Mezar taşlarını Hasan, koyun mu sandın
Adam öldürmeyi de Hasan, oyun mu sandın
Drama mapusunu Hasan, evin mi sandın
At martini de bre Hasan, dağlar inlesin
Halk Türküsü / RUHİ SU
Kaynak : Akın Üner - Samsun Mübadele Derneği , Yönetim kurulu üyesi
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
Erdal
|
Prş 14 Eyl 2006, 18:01
(+)
Bu gün ülkemizin toplaklarının büyük bir bölümü Asya/Anadolu'da kalmış olsa bile; biz temelde bir Baklan ülkesiyiz.Balkanları Kara Yıllar'da kayetmiş olmamız asla bu gerçeği değiştirmez.Balkanlar bu gün ki toplakarımızın çoğundan daha önce Türk yurdu olmuştu ve Türk kültürünün en iyi yaşandığı bölgelerin başında geliyordu.
Yukarıda post ettiğim haritada da görüleceği gibi 1914'e kadar buralarda biz vardık. Bu gün Gurbette kalmamız topraklarımızı asla bizlere unutturmamalı..Unutmayalım ki Kars/Ardahan'da 40 sene vatandan ayrı kaldı.
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
K.Oktar ARKIN
|
Cmt 16 Eyl 2006, 10:27 ...
Ne guzel bi harita bu boyle yahu
Aaaaahh! AH!
|
|
mesajı beğendiniz mi?
|
 |
|
Sayfa: Önceki 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 Sonraki
|