Ana Sayfa 1 milyon Türkiye fotoğrafı
Karaman Yemekleri


ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
Oguzhan34
5 yıl önce - Prş 17 May 2012, 13:31
Karaman Yemekleri



Konya'ya tarihi ve kültürel yakınlığı ve uzun yıllar ilçesi olması sebebiyle Karaman mutfağı zengin Konya mutfağı ile aynıdır.Konya'da olduğu gibi Karaman'da da çok sayıda Etliekmek ,Fırın kebabı,Yaprak döneri salonları mevcuttur. Karaman'ın zengin tarihi ve kültürü yanında , mutfağında farklı lezzetleri de barındırmaktadır bunlardan : Batırık, Arabaşı Çorbası ,Calla,Bulamaç,İlisıra dolması ,Sulu pilav, Çorba çeşitleri,kaygana ,yöresel helva çeşitleri ilk akla gelenler.

BATIRMA (BATIRIK)

Batırma (Batırık da denir) Karaman - Ermenek yöresine ait güzel lezzetlerden biridir.

Karaman Ermenek ve Konya ile Mersin'inde de yapılır. Yapılışı bölgelere göre küçük farklılıklar gösterir, genelde ince bulgur (düğürcük, düğü veya simit), tahin, domates çeşitli baharatlarla karıştırılır ve yoğrulur. Aslına uygun batırma Ermenek'te yapılır.
Yaz aylarında buz gibi yapılıp yenilirse insanı ferahlatır.Bol sebzeli olursa hafif olur.

'Karaman'ın tel helvası / Anamur'un kapaması / Ermenek'in batırması" sözü Yörede meşhurdur.





Gerekli Malzeme:

Düğürcük, tahin (veya ceviz, menengiç, v.s.) soğan, domates, taze biber, maydanoz, 7 türlü baharat,tuz, sumak, salça, biber salçası.

Yapılışı:

Düğürcük büyükçe tepsi veya sini üzerine dökülür. Rendelenmiş domates, salça, biber salçası, soğan, ince kıyılmış biber ve maydanoz, kızartılmış tahin, ve baharat ilave edilerek ovulur. Düğürcük yumuşayıp dişe dokunmayacak hale gelinceye kadar ovma işlemi devam eder. Daha sonra küçük sıkmalar haline getirilir. Rendelenmiş ve sumaklanmış soğan, domates, salatalık ve turşu ile yenir. Ayrıca sulandırılarak da yenir. Cevizli, menengiçli, susamlı, fıstıklı şekilleride yapılabilir. Besin değeri çok yüksektir.

Ermenekli şair Şıhana Mehmet Ağa (Hamdi) (1819-1903) tarafından destanı yazılmıştır.

BATIRIK (BATIRMA)

Dinleyin ağalar hikayetim var,
Yandı canım batırmanın elinden.
Cümle alem gibi şikayetim var,
Yandı canım batırmanın elinden.

Akşamolur girer hepsin düşüne,
Sabah olur birikirler başına.
Tatar sarar yaranına eşine,
Yandı canım batırmanın elinden.

Batırmadır kadınları ulusu,
Yemeyenin ortadadır ölüsü.
Cumhur oldu erkeklerin karısı,
Yandı canım batırmanın elinden.

Batırmadır kadınların alayı,
kendir ceviz, kızıl eğrim kolayı,
harç-masraf sahibi buldu belayı
Yandı canım batırmanın elinden.

Batırma yemeyen yüzü gülmedi,
İşine gücüne eli varmadı.
Sandıkta sepette bulgur kalmadı,
Yandı canım batırmanın elinden.

Ellerini köye kente savarlar,
Birbirine uşak tatar sararlar.
Batırmayı yerler düğün kurarlar,
Yandı canım batırmanın elinden.

Sabahtan yaprağa sardı kızını,
hazır etti maydonusu tuzunu.
Herkesler yoluna dikti gözünü,
Yandı canım batırmanın elinden.

Erleri pazardan etini taşır,
Satırın sesinden tavan titreşir.
Et olmassa eğrim ala yaraşır,
Yandı canım batırmanın elinden.

Ahir zaman oldu düzen bozuldu,
Çok kimsenin ciğerleri üzüldü,
(Hamdi) yemedi de karnı bozuldu,
Yandı canım batırmanın elinden.

ŞIHANA MEHMET AĞA


Türkü olarak bestelenen bu Batırma destanını Yörelerimiz ve Türkülerimiz" programının yapımcısı ve sunucusu Türk Halk Müziği sanatçısı rahmetli Atilla İçli Ermenek programında yerel sanatçı Ali Ünlü ile beraber söylemişti.




CALLA






MALZEMELER
Koyun veya kuzu eti eğey tarafından 1 kg.
patlıcan kemer patlıcan 3 adet
soğan 1 adet
sivri biber 6 adet
domates 2 adet
salça (domates salçası) 1 çorba kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
sarımsak 1 baş
baharat 1 çay kaşığı
içyağı koyun iç yağı (el içi kadar)

Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı: 4 kişilik

Toprak tencerenin tabanına iç yağı serilir. Önceden hazırlanmış olan et parçaları üzerine güzelce döşenir, hafif tuz ekilir. Etin üzerine daha önce hazırlanmış olan patlıcan, soğan, biber, sarımsak ve domatesler güzelce yerleştirilir bir miktar tuz konur. (Herhangi bir sıvı yağ, katı yağ ve su konmaz) Tencerenin kapağı kapatılır, kenarları hamur ile güzelce sıvanarak kuvvetli ateşin üzerinde (kömür maltızında) 1 saat kadar pişirilir, ateş üzerinden sökülerek servis tabaklarına konur veya tencereden de servis yapılır. Sıcak servis yapılır

ARABAŞI ÇORBASI

Türkiye'de bir çok yörede yapılan Arabaşı Çorbası Konya ve Karaman'da asırlardır kış ayları çok tüketildiği ve ,eş dost akraba sohbetlerinin yapıldığı geleneksel özel Arabaşı ziyafetleri düzenlendiği için yöre ile özdeşleşmiş yemektir.




Gerekli malzeme: Hindi veya tavuk, tereyağı, un, acı kuru biber (süs biberi).
Yapılışı:
Arabaşı çorba ve hamuru olmak üzere iki bölümdür.
Çorbası:
Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un koyarak rengi kahverengiye gelene kadar kavrulur. Diğer tarafta içinde kaynamış hindi veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür. Acı süs biberi ilave edilir. Haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilir ve özleşinceye kadar kaynatılır.
Hamuru:
Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra su bulamaç, tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya sinilere ince olarak dökülür. Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış aylarında sıkça yapılır.

İLİSIRA DOLMASI



Karaman ile Yollarbaşı kasabasına özgü bir yemek çeşididir. Özellikle düğünlerde ikram edilir.
İlisıra Yollarbaşı kasabasının eski ismidir bir uygarlık merkezi olan kasabanın Tarihi Roma dönemine, İzorilere kadar uzanır. Kasabanın ilk ismi Listra ve İlistra iken zamanla “İlisıra” olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır. 1961 yılında “Yollarbaşı” ismi verilmiştir.Halen halk arasında İlisıra denilmektedir. Bizanslılar zamanında Binbir kilise ile birlikte Hıristiyanların en önemli ibadet merkezlerinden biri olan kasabadaki Kızıl kilise'nin harabeleri halen hiristiyanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

MALZEMELER
yarım yağlı kuzu 600 gr.
bulgur pilavlık 2 su bardağı
kemer patlıcan 3 adet
kuru soğan 2 adet
sivri biber 2 adet
tereyağı 3 çorba kaşığı
domates salçası 3 çorba kaşığı
maydanoz 1 demet
yoğurt süzme 1 kase
kırımızı biber 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 çay kaşığı
tuz 1 tatlı kaşığı
sarımsak 1 baş

YAPILIŞI:
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı salça karıştırılarak kızartılır. Ayrı bir tepsiye kıyma, bulgur ve diğer malzemeler karıştırılarak 2 dakika elimiz ile ovulur. Hazırlanan dolma içi el içinde yuvarlanarak daha önceden 1 cm x 10 cm ebadında dilinmiş olan ince patlıcanlar el içinde yuvarlanan oval şekildeki harcın dışına uzun şekilde konur ve tencereye yerleştirilir. Daha sonra üzerine yeteri kadar et suyu dökülerek 20 dakika normal ateşte pişirilir. 10 dakika dinlendirildikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek sıcak servis yapılır.



cevap yaz
(üye olmadan da mesaj yazabilirsiniz)
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET