1 milyon Türkiye fotoğrafı
sayfa 21  |
 |
Tunc
|
 |
Tunc
|
 |
ebruturhan
16 yıl önce - Sal 25 Ekm 2005, 09:58
Turşu Kavurması
Malzemeler: 4 kişilik
2 yemek tabağı turşu,( özellikle fasulye turşusu )
3-4 iri soğan,
1 baş sarmısak,
1 çay bardağı zeytinyağı.
Yapılışı:
Turşular akşamdan tuzunun çıkması için suya koyulur. Sonra doğranır. ( 3-4 cm boyunda) Soğanlar uzun şekilde doğrandıktan sonra yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Suyu süzdürülmüş turşular ilave edilir ve iyice kavrulur. Sıcak servis yapılır. Mısır ekmeğiyle daha lezzetli olur.
Afiyet olsun
|
 |
Gökhann
16 yıl önce - Sal 25 Ekm 2005, 10:17
arkadaşlar bence icat edilmiş en leziz yemekler güneydoğuya ait mesela baktım çiğköfte
( etli köfte) bunu herkes yemiş tarifini yarım yamalak biliyorlar ama bunu en güzel benim amcam yapıyor. Yiyende pişman yemiyende
anlatıldığı gibi değil yok efendim kıyma simitten fazla olacakmış yok pul biberi sonra eklenecekmiş bu tarifte köfte olmaz haa batı tarzı ise birşey söyleyemem başka yemeklerimizde harikadır. insan bir kez bizim yemeklerden yemesin müptelası olur valla
tarif vermeyeceğim sadece anlatayım dedim
ama her ne yerseniz afiyet olsun şifa olsun
|
 |
Sina
16 yıl önce - Çrş 26 Ekm 2005, 12:50
Meftune
Yöre : Diyarbakır
Hazırlama Süresi : 10 dk
Pişirme Süresi : 20 dk
Gerekli Malzemeler :
1 kg koyun kuşbaşı
1.5 kg patlıcan
1 kg domates
2 çorba kaşığı sumak
1 su bardağı su
Tuz, pul biber
Hazırlanışı :
* Eti yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2 çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
* Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Şefin (Sina) Yorumu :
Meftune yemeğine salça da ilave edebilirsiniz. Ayrıca servis yapıldıktan sonra dövülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz. Özellikle sarmısak ile sumağın ekşinin damak tadınıza ayrı bir lezzet katacağını belirteyim.
|
 |
Tunc
16 yıl önce - Prş 27 Ekm 2005, 20:59
Ahtapot Sote...
Alıntı: |
Sevgili Saffet.. Yemeklere duskun oldugunu, yemek tarifleri bolumune koydugun harika tariflerden biliyorum. Simdi bu arkadasinin da guzel hatirini kirmayip bir "paella" tarifi versen diyorum, tadi damagimda kaldi da...
Bir de pulperialarda yedigim ahtapotlar superdi. Bilmiyorum senin yasadigin bolgede de yapiliyor mu..
Bir de clara-lemon diye limonlu gazozlu bira iciyorduk Ispanya'da. Burda evde de denedim ama tutturamadim.. Tabii ki sangria favorim!! Evde 1 bucuk litre sangria hazirlanmak icin bir okazyon bekliyor.
P.S. Bu mesajin icerigiyle yaklasan yemek saatinin yakindan uzaktan iliskisi yoktur. bu arkadasinin da guzel hatirini kirmayip bir "paella" tarifi |
`
Ben buraya Kendi Tarifimi yazicam... Ancak yukledigim resimler bana ait degiller...
Denizde oldugumuz zamanlar Kendi Ahtapotumuzu kendimiz yakalardik..
Bazen sigara paketi buyuklugunde olanlar vardir kucukleri Onlara kiyamazdim.. Alip vucuduma yapistirirdim.. Vucudumda gezer beni gidiklardi.. Benim Bahsettigim ihtiyacimiz olan asagidaki resimdeki Buyukluk Normal 4 kisi icin idealdir.. Sizler bu sekilde ahtapot bulamaz iseniz satin almak zorundasiniz..
Ama sizlere onuda tavsiye etmem sizler icin zor olabilir.. Cunku bu ahtopot un Kopugunu alip Sinirlerini yumusatmaniz lazim.. Onu yapmak ayrica bir bilgi ve sabir gerektiriyor..
En iyisi ben tarifimi anlatayim siz Marketten Hazir Haslanmis dilimlenmis alin Hazirlatigimiz diger sotelik malzemeye katar ve Pismesini beklersiniz...
Isteyen Yanina Pilav da yapabilir...
Malzemelerimiz..
Yaklasik 1 kiloluk Ahtapot..
2 adet sogan
3 adet domates
1 Yemek kasigi Salca
2 Yemek kasigi zeytin yagi..
4 dis sarmisak
6-8 yaprak Marul
2 adet havuc (isteyen kullanmaya bilir, ben icine koyuyorum havucuda Seviyorum)
Tuz, Sumak, Kirmizi pul biber, Maydanoz(kuru veya taze dilimlenmis..), Kuru nane Bunlar yeteri kadar olacak. dusunun bakalim kara kara...
1 Yemek Kasigi Sokella..
Ben Ahtapotu yakaladiktan sonra Elimi alttan kesesine sokarak Ahtapot un bas kismini ters cevirip icerisinde olmayan az derecedeki organlarini bosaltirim... ikinci resimde goreceginiz orta kisminda ahtapotun siyah disleri vardir, Diger organlari, onlari cikarir ozellikle deniz kenarinda duzce bir kayanin ustunde yarim saat kadar suren Ahtapot ile Mucadelemiz baslar Ahtapot u Tas uzerine Kesesinden Tutarak vurup Sinirini ve kopugunu aliriz..
Bu islemlerimiz Bittikten sonra Asagidaki resimde goreceginiz uzere dilimleyip Tencerede Kaynatiriz. Kaynamaya basladiktan sonra 25 dakika kadar orta veya kisik atesde bekleriz.. Eger duduklu tencereniz var ise Daha iyi netice aliriz..
Ahtapotumuz Kaynarken Biz Diger malzemeleri hazirlayabiliriz..
Buyukce teflon tava veya Derinlikli olan tavaya var ise Cin Tavasi Cok daha iyi olur..
oncelikle zeydin yagimizi koyar. ardindan Dilimledigimiz sarimsaklari koyar karistiririz. Devaminda Soganlari Boylamasina Ince ince keseriz. Ebru hanimin Tursu Tarifindeki gibi..
Soganlarin rengi dondugunde Havuclarimizi Boylamasina Bolup daha sonra Enlemesini kucuk dilimler le kesip Tavamiza ilave ederiz, Bir muddet karistirdiktan son 3 adet Domatesi Rendeleriz. Ve Salcayi da katip karistirmaya baslariz.
Kaynamis Olan Ahtapotumuzun Suyunu Suzup Hazirladigimiz Soslu tavanin Icerisine Ekleyip karistiririz.. Ve Meshur Yeteri kadar olmasi gereken Baharat Tuz v.s mizi katip ayrica 1 bardak su koyup iyice karistiririz. (Bir Tutam, Yeteri kadar gibi olcusu belli olmayan Terimler beni cok gulduruyor.. ) bu olculendirme aslinda cay kasigi ile de yapilabilir..
Avde Tencereyi Ortecek Kapak Var ise Ustunu Ormek Yemegin Lezzetini arttiracakdir. Pisme suresi azicik uzayacak ama, Daha leziz yemek ortaya cikacaktir.. Yaklasik 20-25 dakika kaynadiginda, Yemegimizin Suyu Bir miktar cekilecektir.. Bu Gerceklestiginde Yemegimiz Olmus demektir.. 10 dakika dinlendikten sonra.. Elimizdeki Marullari Yikayip Servis Tabaklarina Sereriz. Ustunede Hazirladigimiz Yemegi Ekli Resimdeki gibi koyarak servis Yapariz.. Isteyen Yanina Pilavda yapabilir, Eger Sari Pilav yapmak Isterseniz, Icerisine Safran koymaniz gerekir.. Ispanyada yenilen Ozel Pilav % 90 i Safran li Sari pilavdir. Ozellikle Balikli ve deniz urunleri ile birlikte. Kati veya fazla kuru olmayan olmayan Pilav yaparlar..
Bittii... Afiyet olsun...
* Bir kasik Sokella kendim icin eklemistim, aksam iftarimi acarken yiyecegim...
En son Tunc tarafından Pts 31 Ekm 2005, 12:40 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
|
 |
Rıdvan Yeşiltaç
16 yıl önce - Cum 28 Ekm 2005, 15:10
Nohud-ab Çorbası
15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar "begayellatif ve mukavvi (kuvvet verici)" çorba olarak anılan Nohud-ab - nam-ı diğer Nohut Çorbası - Osmanlı Saray mutfağının "baş" çorbası olarak nitelendirilirdi. Özellikle ramazan ayı için ideal olan bu çorbanın günümüze uyarlanmış tarifini sizinle paylaşmak istedik.
Nohud-ab Çorbası Malzemesi
1 bardak nohut
6 bardak yağlı tavuk suyu
3 kaşık tereyağı
1 limon
1 tatlı kaşığı kuru nane ya da kimyon 1 tatlı kaşığı tarçın
Tuz
Nohud-ab Çorbasının Pişirilmesi Nohutları bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün olunca nohutlar yumuşayıncaya kadar iyice haşlayın. Haşlanmış nohudun suyunu süzdükten sonra dışında kalan kabuklarını soyun. Ayıklanmış nohutları havanda iyice dövün. 6 bardak tavuk suyunu tencereye dökün ve bu suyu ısıttıktan sonra havanda dövülen nohutları suya ekleyin. Bu karışımın üzerine tuz ekerek, iyice karıştırın. Kıvamı yoğunlaşmaya başlayıncaya kadar, kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Eğer tavuk suyunun yağını yeterli görmediyseniz, 3 kaşık tereyağını üzerine ekleyin. Çorba fokurdamaya başladıktan sonra üzerine nane serpin. Nane yerine kimyon ve tarçını karıştırarak kullanabilirsiniz. Osmanlı'nın klasik çeşnisi olan bu karışım yemeğe hem hoş bir tat katacaktır hem de kuvvet. Daha sonra ocağın altını kapatın ve tabaklara servis edin.
Kaynak: http://www.asitanerestaurant.com/
|
 |
mustafa kahramanoğlu
16 yıl önce - Pts 31 Ekm 2005, 12:17
Mardin mutfağından,
İçli Köfte
Malzemesi:
Dışı için: 1 kg ince bulgur, 1 yumurta, Tuz.
İç Malzemesi İçin: 1 kg kuzu kıyması, 1/2 kg soğan,1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, Tuz
Tarif:
Bulgur geniş bir kapta ıslatılır ve bir saat kadar bekletilir.Kıyma suyu çekene kadar kavrulur ve yağı eklenip biraz daha kavrulur. Sonra ince ince kıyılan soğan iyice ölene kadar kavrulup kıymaya eklenir. Üzerine tuz, karabiber ve yenibahar konarak soğumaya bırakılır. Dış malzeme hamur haline getirilir ve birbirine yapışıp elle şekil alana kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılan hamur parçaları ortası inceltilerek açılır ve soğumuş olan kıyma yerleştirilip yuvarlatılır. Daha sonra geniş bir tencerede bol su ve tuz atılıp iki dakika haşlanıp çıkartılır.
Nar suyu salatası
Malzemesi:
1 kg domates, 1 kg salatalık, 500 gr sivribiber, 1 yemek kaşığı pul biber, Tuz, Nane, Nar suyu
Tarif:
Domates, salatalık ve sivri biber ince ince doğranır. Hazırlanmış olan sos (Nane,tuz, pulbiber, sulandırılmış nar suyu) salatanın içine dökülüp karıştırıldıktan sonra servis yapılır.
Malzemesi:
500 gr üst perdesi alınmamış kaburga, 150 gr pirinç, 1 çay kaşığı yeni bahar, 1 demet maydonoz, 50 gr haşlanmış ve kavrulmuş badem, 1 çay kaşığı tuz
Kaburga dolması
Tarif:
Doğal ortamlarda yetiştirilmiş süt kuzusu veya oğlağının kol kısmı ve kaburga arasındaki boşluk, önceden hazırlanan iç pilavla doldurulurduktan sonra dikilir. İç pilavla doldurulan et, özel pişirme kaplarında ortalama 6 ile 8 saat arasında buhar sistemiyle pişirilerek servis yapılır.
Özel Mardin Güveci
Malzemesi:
1 kg domates, 750 gr patlıcan, 250 gr sivribiber, 1 kg kuşbaşı kuzu eti, 1 çay bardağı sıvı yağ, bir miktar tuz
Tarif:
Domateslerin kabuğunu soyun ve küp şeklinde doğrayın. Biberlerin tohumlarını çıkardıktan sonra küçük küçük doğrayın. Tencereye önce patlıcan, biber, üstüne eti ve dometesleri sırasıyla dizin. Daha sonra tuz ve yağ ekleyerek 200 derece fırında pişirin. Her onbeş dakikada bir karıştırarak yaklaşık1,5 saat pişirin
Mumbar Dolması
Malzemesi:
500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuz
Tarif:
Malzemelerin hepsi karıştırılır bumbarlar tersyüz edilip yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş bumbarın içine ters yüz edilerek doldurulur. Duldurulmuş bumbarlar tuzla iyice ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya ikibuçuk saat haşlanır. Haşlanan bumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır. Sos: Bir kaşık yağ, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı salça konup kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek servis yapılır
|
 |
Tunc
16 yıl önce - Cum 04 Ksm 2005, 16:54
Biraz da balik yesek nasil olur..
Balik ile ilgili tariflerim Bonnie hissenet den alinmistir.. Sevgili Bonnie calismalarindan dolayi tesekkur ederim...
Kremalı dereotlu çipura
(1 kişilik )
MALZEMELER:
1 adet çipura
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
4 çorba kaşığı krema
Yarım demet dereotu
Limon dilimleri
* Bir kasik Sokella...
Yapılışı:
Çipurayı bol suyla yıkadıktan sonra suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin. Limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve tuz karışımıyla iyice ovun. Fırın tepsisine yerleştirin.
4 çorba kaşığı Krema'yı bir fırça yardımıyla çipuranın üzerine sürün. İnce kıyılmış dereotunu serpin. 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, servis yapın
|
 |
Tunc
16 yıl önce - Pzr 06 Ksm 2005, 14:37
Lüfer ızgara
(2 kişilik)
Malzemeler:
2adet lüfer,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4-5 adet kuru defne yaprağı,
tuz
Yapılışı:
Balıkları ayıklayıp, temizledikten sonra tuzlayıp iki saat bekletin. Hafifçe zeytinyağı ile yağlayıp ızgaraya koyun. Bir yüzü piştikten sonra çevirmeden, ızgaranın üzerine bir iki adet kuru defne yaprağı yerleştirin. Balığı, defne yaprağının üzerine koyun. Balık pişerken üzerine bir kapak örtün. Servis tabağına alın. Dilerseniz garnitür için, kabuklarını soyduğunuz kırmızı soğanı bol tuzla kevgirde ovun ve yıkayın. Süzdükten sonra bir kabın içine alın. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, ince ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edin. Balığın yanında servis yapın.
Not:Tarif Sofra dergisi kasım1998 sayı:37 den alınmıştır.(Bonnie)
|
 |
sayfa 21  |
ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
|